S temi nasveti boste v 2024 potovali večkrat in bolje!

S temi nasveti boste v 2024 potovali večkrat in še bolje kot kadarkoli prej!

Vzemite si čas za raziskovanje svojega domačega mesta

Ko nas zagrabi potovalna mrzlica, je rešitev lahko veliko bližje kot si mislimo. Ste se kdaj kot turist odpravili v svoje domače mesto? V muzej, gledališče, po ulicah, ki pričajo o tem ali onem zgodovinskem obdobju? Ste se fotografirali na najlepših točkah? Spili najboljšo kavo in opazovali mimoidoče? Poskusite! Navdušeni boste. Hkrati pa boste prihranili nekaj denarja in si lahko privoščili daljše potovanje v tujino. potovanja 2023

Ustvarite si potovalno tablo vizij

Tabla vizij ali “vision/mood board” je odličen način, kako splanirati naslednje potovanje in se ga dodatno veseliti. Ustvarite tablo s fotografijami in idejami, kaj boste videli, kaj jedli, obiskali, počeli… Tablo lahko naredite ali za vaše naslednje potovanje ali za potovanje, ki si ga želite v prihodnosti. V tem primeru vam tabla služi kot navdih in orodje za manifestacijo.

Potovanja vključite v svoj mesečni finančni plan

Se vam zdi, da nikakor ne zberete dovolj za svoje sanjsko potovanje ali za izlete, ki si jih želite? Planirajte vsak mesec! Naredite si finančni plan, poglejte, kje bi lahko prihranili in poskusite 5-10% svojih prihodkov postaviti na stran za svoje potovanje. Morda bo trajalo dlje časa, ampak vsekakor manj kot če se sploh ne lotite.

Poizkusite nekaj, česar še nikoli niste

Pravo zadovoljstvo se začne ko stopite izven svoje cone udobja. Poskusite nekaj povsem novega. Nekaj, česar se morda malce bojite ali pa nekaj, s čimer že nekaj časa oklevate. Pa naj bo to nova svetovna jed, izlet v neznano ali kaj večjega.

Naučite se skuhati tradicionalno jed države, ki jo želite obiskati

Hrana je velik del vsake kulture. Skoznjo spoznavamo ljudi in kraje. Poglejte svojo tablo vizij in si izberite jed, ki jo boste poskusili pripraviti kar doma. To bo še polepšalo vašo izkušnjo s potovanjem in vas zbližalo s kulturo, ki jo boste spoznavali! Pa dober tek!

Investirajte v dober potovalni kovček

Prtljaga je velik del vsakega potovanja. Kvaliteta kovčka pa je ključna za vašo izkušnjo tako na letališču kot na samem potovanju. Naj bo lahek, mobilen in z veliko predali. Naučite se tudi optimalno spakirati in svet vam bo ležal na dlani!

Naučite se osnov novega jezika

Danes se lahko osnov jezika naučite na spletu ali s pomočjo številnih (tudi brezplačnih) aplikacij. Naučite se osnov novega jezika. To ni samo praktično, je tudi odlično za vaše možgane in samopodobo.

Na družbenih omrežjih sledite profilom, ki vas navdihujejo

Naredite “čistko” na svojih družbenih omrežjih in si izberite le profile, ki vas navdihujejo, vas motivirajo in vam pomagajo s koristnimi informacijami. Ne pozabite slediti Vandraj.si 😉

 

 

PREBERITE ŠE: 12 najboljših stvari, ki jih lahko počnete po svetu leta 2024

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini?
TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Foto: Unsplash

potovanja 2023, potovanja 2023, potovanja 2023

15 top nasvetov solo popotnice za vse, ki razmišljate o solo potovanju

Andreja Počkaj je izkušena popotnica, ki se trenutno potepa po Maleziji. Samo v zadnjem letu smo jo na njenem Instagramu spremljali na potovanjih po Islandiji, Peruju, Boliviji, Irski, … in povsod je potovala sama! Nenavadno? Za 2023 solo potovanje ne bi smelo biti tabu. Sploh, če upoštevamo nasvete, ki jih je Andreja delila iz prve roke.

1. Najpomembneje: ZAUPAJ SEBI in SVOJI POTI

“Nihče na svetu te ne pozna bolje kot se poznaš sam. In naj se sliši še tako ezoterično, je pomembno, da poslušaš svoje občutke. Ne delaj stvari, ki ti ne pašejo, sploh pa ne zaradi koga drugega. Ne hodi nekam, ker bi tja radi drugi, tebi pa ni do tega. Če ti ljudje okoli tebe niso ok, se odstrani. To je tvoje solo potovanje. Ne potuj potovanja nekoga drugega!”

2. Nihče ni tvoj prijatelj. Tvoji prijatelji so doma.

“Ja, lepo je spoznavati nove ljudi, ampak pazi, kaj komu poveš! Pa ne mislim samo lokalnega prebivalstva, mislim tudi na sopotnike, ki jih srečaš na poti. Solo popotniki si radi zaupamo in zgodi se, da kdaj kdo postane prijatelj. Ampak do takega prijateljstva je dolga pot. Uživaj z novimi znanci, ampak pazi na mero! (Sploh pri solo popotnicah je pomembno, da znamo jasno izraziti besedo NE!)”

3. Poslušaj svoje telo!

“No, priznam, tale mi ne gre vedno. Ravno v tem trenutku imam grozne žulje na nogah. Vsak od nas v resnici ve, koliko zmore. Ne sili v nevarnost, če veš, da ne bo šlo. Ne it na treking, če ti ni za hodit po gozdu in vlagi. Počivaj, ko moraš. Nič ni bolj pomembno od tvojega zdravja!”

4. Skleni zavarovanje

“Dobro turistično zavarovanje je obvezno, ko potuješ. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi in niti ni nujno, da v tvoji pristojnosti. Storitve zdravstvene oskrbe znajo biti zelo drage, zato ne tvegaj. Priporočam tudi dodatna zavarovanja za letalske prevoze, prtljago, dokumente… Jaz imam kar letno turistično zavarovanje.”

5. Redno se javljaj domačim

“Ni treba, da vsak trenutek svojega potovanja obeležite na družbenih omrežjih, kot to počnem jaz, je pa prav, da se javite sem in tja. Naj nekdo vedno ve, kje ste.”

6. Kupi si lokalno SIM kartico

“Da se izogneš nepotrebnim stroškom in lahko ostajaš v stiku. Zdaj so na voljo tudi e-Sim kartice. Meni sicer ne odgovarja, ampak mogoče pa pride prav komu, ki ni stalno na telefonu.”

7. Stiki v sili

“V telefon si dodaj hitre številke najpomembnejših ljudi. Če shraniš v telefon, so vidne tudi, ko menjaš sim kartice. Poskrbi tudi, da imaš letalske karte i podobne vstopnice vedno shranjene na več mestih oz. vedno dostopne od kjerkoli.”

8. Ne hodi okoli z večjimi količinami denarja

“Sedaj imamo na voljo kartice in plačevanje s telefonom in je lažje kot včasih, ampak moramo pa biti previdni, da kartic in telefonov ne dajemo nikomur v roke! Ne dovolimo, da kdo kartico fotografira ipd. Kar se da, rezervirajte in plačajte kar preko spleta. Jaz imam več kartic, denar si sama nakazujem iz ene na drugo, na telefonu pa imam aplikacijo Revolut. In NE POZABI: podatke o karticah deli še z nekom domačim.”

9. Preventiva je pomembna!

“Poskrbi za cepljenja, ki so na voljo. Uporabljaj kvaliteten repelent, sončno kremo z visokim SPF, s seboj imej potovalno lekarno, …”

10. Pojdi na organizirane ture

“Obkroži se z ljudmi, ki imajo podobne interese. Ni se ti treba družiti, ampak imel/a pa boš občutek varnosti.”

11. Priložnost dela tatu

“To na žalost velja doma in povsod drugod. Nekateri te bodo okradli zelo odkrito, z agresivno prodajo nečesa nad ceno. Tu smo ženske še posebej velike tarče. Tu res težko pomagaš, lahko si samo jezna. Potem pa so tukaj še zasede tatov. Ponavadi je to 4-6 ljudi, ki ne izgledajo nevarni. Vedno bodo pozorna in pomembne stvari stiskaj k sebi.”

12. Ponoči ne hodi okoli

“No, predvsem sam/a ne! Ne zaupajte lokalnim “frajerjem”, ne posegajte po substancah, ki lahko zameglijo vaš razum, in svoje solo potovanje osredotočite predvsem na varne dnevne izkušnje.”

13. Brez panike!

“Jaz sem že večkrat zamudila avtobus, let, izgubila potni list, se poškodovala, močno zbolela, … To je vse del potovanj. Vedno obstaja rešitev, vse se lahko popravi in uredi. Brez panike. To je del potovanj. Z izkušnjami postaja lažje.”

14. Glej, kaj ješ

“Ne bom lagala, slej ko prej se boš zastrupil/a s hrano. Tako je. Na različnih koncih sveta imamo ljudje različne želodce. Ni lahko, ko moraš sam čez to in preživeti par dni v postelji, ampak je pa to izkušnja, da si naslednjič bolj pozoren/a. In pa voda s pipe. Ne, tudi, če pravijo, da lahko, raje ne.”

15. Uživaj!

“Zelo verjetno je še kaj, kar sem pozabila. Pomembno je, da veš, da je solo potovanje popolnoma drugačno od potovanj, ki si jih deliš. Vsako solo potovanje je nov korak k spoznavanju sebe. Morda ti bo super, morda se boš sam/a sebe ustrašil/a. Vse je ok, vse je normalno. Predlagam, da najprej začneš s kakšnimi krajšimi izleti po Evropi, nato pa nadaljuješ z daljšimi. Najprej v bolj turističnih državah, potem pa naprej. In predvsem: Uživaj!”

 

Andrejo spremljajte na njenem Instagram profilu. Prepričani smo, da boste od nje izvedeli še veliko koristnih informacij!

Foto: Andreja Počkaj, Instagram

PREBERITE ŠE: “Stanovanje v Ljubljani sva brezplačno zamenjala za vilo z bazenom v Provansi!” #INTERVJU

6 nasvetov za lažje in varnejše potovanje v poletnem času

Prihaja poletni počitniški čas, koronavirus in z njim povezani ukrepi pa se še niso čisto dokončno poslovili. Prav tako je opaziti, kako je informacijska doba omogočila lahek dostop do vseh vrst informacij, ki pa niso vedno točne in verodostojne. Včasih zato nastane prava mala zmešnjava. 

V 27. epizodi podkasta Potovanja in delo v tujini se je Maja Novak, Mayita, pogovarjala s Katjo Kenda iz podjetja Z letalom na Poti. Katja je prava zakladnica znanja in neumorna raziskovalka aktualnih informacij glede rezervacij potovanj in spremljanja ukrepov ter zahtev za vstop v države. Tu pa je 6 najpomembnejših nasvetov za potovanja v prihajajočem poletnem času:

1. Cene letalskih kart naraščajo, zato jih rezervirajte čim prej.

Nekatere cene letalskih kart so se podražile tudi za več kot 100% in nasvet za trenutno obdobje ostaja, da z rezervacijo kart ne odlašajte predolgo. Glavni razlog podražitve je namreč prvo poletje po pandemiji koronavirusa, ko res lahko potujemo skoraj brez skrbi in posledično so se opogumili tudi najbolj boječi. To pa je rezultiralo v velikem povpraševanju in v tem, da so najbolj ugodne letalske karte za potovanja v poletnem času na žalost že pošle.

2. Pogoje za vstop v državo preglejte na verodostojnih spletnih straneh.

Ponekod so še vedno zahtevani PCT pogoji za vstop v državo zato se je dobro pozanimati, kako je s pogoji na destinaciji, za katero načrtujete potovanje. Ker je na spletu malo morje informacij in so nekatere že precej zastarele, je nujno, da preverite informacije zgolj in samo na uradnih straneh držav.

3. Priskrbite si riziko odpovedi.

Vsako storitev, ki jo kupite na internetu, lahko zanjo preko slovenskih zavarovalnic uredite riziko odpovedi. Pri rezervaciji nastanitve na booking.com, lahko kupite nastanitev brez možnosti odpovedi in nato naknadno pri zavarovalnici uredite riziko odpovedi. Slovenske zavarovalnice večinoma zaračunajo za riziko odpovedi 5% od zavarovane vsote.

4. Potujte počasi in se poglobite v državo po kateri potujete.

Poglobite se v ljudi in v kulturo, mogoče lahko najdete namestitev pri domačinih in se z njimi za kratek čas tudi podružite in tako doživite lokalen utrip kraja. V takšnih situacijah se pogosto zgodijo zgodbe, katere niste mogli predvideti in tako nastanejo najlepši spomini. Recimo, ko nas domačin povabi na večerjo ali celo na poroko. Pristni človeški odnosi so nekaj, na kar smo v zadnjih dobrih dveh letih pandemije kar malce pozabili, saj smo se temu morali na veliko izogibati. Obudimo jih nazaj.

5. Zavedajmo se, da nam ‘travel influenserji’ prikazujejo samo najlepše strani potovanj. 

In da je to, da so slikani v lepem hotelu, ob bogatem zajtrku, v prelepi večerni obleki, pravzaprav njihovo delo. A je daleč od realnosti, zato prenehajte loviti popolne trenutke, ki bodo popolni le tistih pet minut na vašem Instagramu. Potovanja so več kot  to, zato bodimo pogumni ter kdaj obiščimo kraj ali destinacijo, ki ni najbolj priljubljena v tem trenutku, je pa zato avtentična in polna skrivnosti, ki jih IG algoritem do sedaj še ni zaznal.

6. Če v poletnem času potujete na bolj obljudene in turistične morske destinacije:

Če vas turistična obleganost duši, je ena izmed super idej tudi dnevni najem manjšega plovila, s katerim se lahko zapeljete do skritega zaliva in uživate v kristalno čisti vodi. Posebno v Grčiji je to zelo priljubljeno. Še več, tam večkrat sploh ne potrebujete dovoljenja za upravljanje čolna. Pravtako pa so cene izjemno dostopne, še posebej, če najamete plovilo kot skupina.

O tem, kako opaziti goljufije na letališčih, kjer zahtevajo nepotreben PCR test in zakaj so cene najema avtomobila poskočile v nebo, pa več v

27. podkast epizodi Potovanja in Delo v tujini.

 

 

PREBERITE ŠE: Kakšne so možnosti za selitev in delo v tujini za Slovence: Nasveti iz prve roke!

Foto: Unsplash

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Pet odličnih razlogov, zakaj na pot ravno z vlakom

Ste vedeli, da je vlak med najbolj energetsko učinkovitimi in najbolj varnimi prevoznimi stredstvi na svetu? Seveda. Zakaj torej ne gremo večkrat z vlakom? Prva parna lokomotiva je po tračnicah v Walesu peljala že leta 1804. Od takrat je tehnologija transporta zelo napredovala, vlak pa kljub temu ostaja med bolj priljubljenimi prevoznimi sredstvi. Na Vandraj vam predstavljamo 5 razlogov, zakaj letošnjo jesen na pot ravno z vlakom.

Preprost način potovanja: na vlak!

Potovanje z vlakom je med najbolj enostavnimi načini relacijskega potovanja. Med potjo ni treba skrbeti za stvari kot so gorivo, postanki in gneča na cesti. Če potujete sami, je vlak odličen za spoznavanje novih in zanimivih ljudi. Z vlakom se letošnjo jesen odpravite v terme ali na izlet v Celje, Ljubljano, Ptuj ali Maribor. Železniška postaja v večini primerov pripelje v neposredno bližino glavnih točk ali pa kar v center samega mesta. Pot tako postane še enostavnejša, saj vam ni treba iskati in po nepotrebnem plačevati parkirišč. Več idej za izlet najdete TUKAJ.

Opazovanje okolice

Kolikokrat imamo med vožnjo priložnost opazovati čudovito okolico? Na vlaku je za opazovanje okolice veliko časa. Ena izmed čudovitih idej za izlet z vlakom je pot z muzejskim vlakom po bohinjski progi. Bohinj je med najlepšimi deli Slovenije, iz vlaka pa ga boste doživeli na popolnoma nov način. Izlet v zeleni Bohinj pa lahko tudi podaljšate, več o tem pa preberite TUKAJ.

Vlak in ekološka učinkovitost

Avtomobili, ladje in letala so za okolje z izpustom emisij in škodljivih snovi nevarni okolju. Vlak je med najbolj ekološkimi prevoznimi sredstvi. Lahko potujemo na okolju prijazen način. Ko govorimo o ekološkem načinu potovanja vprašanje: ‘Zakaj bi nam bilo mar?’ ni več na mestu. Na Vandraj smo zagovorniki ekološko učinkovitega potovanja. Vprašanje, ki sledi, je torej: ‘Kaj lahko naredim, da bo moj ogljični odtis na planet manjši?’.

Poceni način potovanja

Pot z vlakom je tudi finančno učinkovita. Cena povratne vozovnice za vlak bo v večini primerov cenejša kot gorivo za vaš avtomobil in ponekod tudi cenejša kot letalska karta. Z vlakom se lahko odpravite tudi v mnoge evropske metropole. V Budimpešto in nazaj se boste z vlakom peljali za nekaj več kot 30 evrov. Ceneje kot letalska karta, manj naporno kot pot z avtom, pa še ekološko je. Hkrati pa so tudi vozovnice za študente, dijake, upokojence in otroke pogosto ceneje. Ste še v dvomih?

Zabava za vso družino

Vlak je odlična izbira za družine. Otroci so radovedni in bodo nad vlakom navdušeni, enostavnejša pa postane tudi pot sama. Ne bo vam treba skrbeti za postanke na poti. Otroci bodo na vlaku brez težav spali ali pa se igrali, skupaj pa boste ustvarjali najlepše spomine že na poti. Na družinski izlet se za krompirjeve počitnice odpravite v Zagreb, prestolnico, ki ponuja vse. Pa še zelo blizu je.

Več o dogodivščinah v Zagrebu pa TUKAJ.

Kitajski hitri vlak na postaji

Potovanje z vlakom bo vsakemu izletu prineslo nov občutek dogodivščine. Naj se dopust začne že na poti. Na pot brez stresa z vlakom!

PREBERITE ŠE: Potovanje z vlakom: toliko stane 55 dnevno potovanje okrog sveta

FOTO: Pixabay

Pohodništvo spreminja kemijsko strukturo naših možganov

Nobena skrivnost ni, da telesna aktivnost blagodejno vpliva na zdravje telesa in duha. Ste vedeli, da pohodništvo spreminja kemijsko strukturo naših možganov? Tukaj preberite, kako gibanje v naravi pozitivno vpliva na naše možgane in poslednično na naše življenje.

Pohodništvo v naravi ustvarja pozitivne misli

Z gibanjem telo proizvaja dopamin in serotonim, hormona sreče in zadovoljstva. Po telesni aktivnosti boste razmišljali bolj pozitivno. Pohodništvo vas bo napolnilo z notranjim zadovoljstvom, imeli pa boste tudi veliko več energije. Ko prideta slabo počutje in melanholija, kar pogumno in na pot v naravo.

landscape - hiking

Odklop od tehnologije spodbuja kreativnost in reševanje težav

Med pohodom izklopite telefon. Celostna prisotnost z glavo in telesom med hojo bo spodbudila vašo kreativnost in hitro reševanje težav. Odklop od tehnologije je zlasti pomemben pri mladih in otrocih. Skupni sprehod v naravi bo otrokom dobro del, hkrati pa bo čudovita priložnost za kvalitetno preživljanje družinskega časa. Na začetku bo morda nekaj pritoževanja, vendar obljubimo, da se boste na koncu zabavali vsi.

landscape - hiking - magic

Pohodništvo odpravlja motnje koncentracije

Hkrati je čudovit način za nabiranje potrpežljivosti in vztrajnosti. Ti dve vrlini vam bosta pomagali pri boljši koncentraciji in vas usmerili k bolj produktivnemu življenju. Naredite sebi in svojim bližnjim uslugo ter se podajte na odklop v naravo.

Zdravje in osebnostna dobrobit bi morala biti vsakemu na prvem mestu. Hitri tempo življenja, ki ga živimo in pogosti čustveni odklop sta samo dva izmed razlogov, zakaj je skrajni čas, da vzamete pot pod noge in se odpravite na pohod. Svoje zdravje in dobro počutje vzemite nazaj v svoje roke.

FOTO: Pixabay

PREBERITE ŠE: Slovenska tetovatorka, h kateri v Zagreb po tetovažo prihajajo tudi Slovenci

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Istanbul: prave vladarice mesta so mačke

Istanbul je kulturni, ekonomski in zgodovinski center Turčije, v času Otomanskega cesarstva poznan kot Konstantinopel, je že tisočletja med najbolj priljubljenimi kraji na svetu. Priljubljen zaradi svoje čarobne atmosfere, navdihujoče barvite arhitekture in nizkih cen. V Istanbulu so prave vladarice mesta mačke. Istanbul je dom okoli 130 tisoč mačkam, ki prosto tekajo okoli. To je pravo mesto za mačjeljubce.

Mestu vladajo mačke

V muslimanski kulturi so mačke znane kot čiste živali in varuhinje, saj lovijo miši in podgane in tako pomagajo ohranjati mesto čisto in knjižnice varne. Prerok Mohamed je bil znan po svoji ljubezni do mačk. Zgodbe govorijo, da je nekoč med molitvijo odrezal del svoje halje, saj je na njej zaspal muc, sam pa ga ni želel zbuditi. V mestu naj bi se nahajalo okoli 130 tisoč prostoživečih mačk. Pregovor pravi, če ubiješ mačko, moraš v opravičilo zgraditi mošejo. Mačke Istanbula uradno nimajo lastnikov, zanje pa kolektivno skrbijo vsi. V kotičkih ulic so nastavljene posode, v katere domačini mačkam nastavljajo hrano. V Turčiji pripravljajo zakon, ki mučenje in zlorabo živali zakonsko prepoveduje. Ob obisku Istanbula je priporočljivo spoštljivo ravnanje z vladaricami mačkami.

cats - of - istanbul

Istanbul ima mačjo dušo

Navezanost prebivalcev Istanbula na mačke bi najlažje pojasnili kar prebivalci sami. Če pa poti v Istanbul še ni na ‘bucket list-u’ (pa bi morala biti), dobro razlago mačje duše Istanbula ponuja tudi dokumentarni film Kedi (v prevodu maček). Režiserka Ceyda Torun raziskuje življenje v mestu skozi perspektivo sedmih mačk. Z glavnimi junakinjami filma se sprehodite po ulicah in strehah Istanbula – svet, ljubezen in Bog skozi mačjo perspektivo.

cats - of - istanbul

Ni vse med in mleko

Kljub njihovi priljubljenosti se mačke Istanbula soočajo z novo grožnjo – novi, hitro razvijajoči se svet. Industrijska rast in globalizacija Istanbul počasi spreminjata in s tem potiskata mačke ven iz mesta. Mačke Istanbula stojijo na precepu – med udomačenim in divjim. Kljub vsemu bodo mačke vedno imele prostor v tem čudovitem zgodovinskem mestu. Prave vladarice Istanbula so mačke.

Vas je Istanbul že začaral? Obiščite to čudovito mesto in ustvarite izjemne spomine.

FOTO: Pixabay

PRED OBISKOM ISTANBULA PREBERITE ŠE:

Istanbul: Top 10 stvari, ki jih tam morate doživeti

Vandraj insider: Istanbul skozi oči Slovenke, zaljubljene v Turka in Turčijo

Istanbul: kaj je hamam in kje najdete najboljše tri 

 

”Tako veličastno je, polno skrivnosti!” – Rusija z Valentino Žabkar

Valentino Žabkar je želja po odkrivanju novih kultur in ljubezen do jezika odpeljala marsikam, letošnja destinacija pa je bila čudovita in čarobna Rusija. Je študentka ruščine in nemščine na Filozofski fakulteti, njena želja v življenju pa je, da bi bila srečna. Veliko bere in se ukvarja z glasbo, zraven tega pa potuje, kadar le ima čas.

Preberi več

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.