To je 5 najlepših voženj z vlakom na svetu

Vožnja z vlakom je udobna in ekološko naravnana, predvsem pa je polna nepredstavljivo lepih razgledov. Od tropskih do ledenih, vsaka je dogodivščina zase. To je 5 najlepših voženj z vlakom na svetu:

Ledeniški Express, Švica

Luksuzna vožnja od Zermatta do St. Mortiza v zasneženih Švicarskih Alpah je ena najpopularnejših švicarskih znamenitosti. Na tej 8-urni vožnji se boste popeljali čez 291 mostov in skozi 91 tunelov. Razgibana snežna pokrajina, ki jo boste lahko opazovali skozi posebna panoramska okna in hkrati uživali v visoki kulinariki, bo nekaj, o čemer boste pripovedovali vsem. 5 najlepših voženj z vlakom

Transsibirska železnica, Rusija

Najdaljša železnica na svetu je dolga kar 9,289 km in vožnja z njo od začetka do konca je pravi dosežek. Vožnja se začne v Moskvi in v sedmih dneh do končnega cilja pelje skozi Sibirijo, mimo Bajkalskega jezera in gorovja Krasnoyarsk. Večina turistov se odloči le za del poti, saj je železnica v resnici najboljši način za potovanje po Sibiriji. Razglede si boste zapomnili za vedno.

Modri vlak, Šrilanka

Najbolj “instagramabilna” vožnja na svetu je vožnja z Modrim vlakom na Šrilanki. Vožnja med Kandyjem in Ello je dolga 3-9 ur, odvisno, kje se odločite vstopiti in izstopiti in je ena najbolj popularnih voženj z vlakom na svetu. Med vožnjo se popeljete mimo čajnih plantaž in bujnih zelenih hribov. Na drevesih opazujete opice in se ustavljate v majhnih hribovskih vasicah. Na vlaku se lahko okrepčate s samosami, nujno pa s seboj vzemite topla oblačila, saj je razlika v temperaturi med dolino in najvišji, delom vožnje visoka. To je vožnja, ki je že večkrat zmagala med vsemi na svetu in je tista, ki jo morate dodati na svoj bucket list!

Flamska železnica, Norveška

Le eno uro dolga vožnja iz majhne vasice Flam do gorske postaje Myrdala, se povzpne za kar 863 metre in pelje skozi 20 tunelov. Na tej vožnji boste doživeli čudoviti gorski svet, posebna poslastica pa vas čaka pozimi, ko je dežela odeta v snežno odejo.

Železnica Rovos, Južna Afrika

Ta južnoafriška železnica je znana po vožnji po najbolj raznoliki pokrajini. Vozi skozi Namibijo, Botswano, Angolo, Zambijo, Zimbabwe in Tanzanijo. Na vožnji boste doživeli vse od opazovanja živali v nacionalnih parkih, vožnje skozi zgodovinska mesta in razgibano afriško pokrajino. Vsak nov ovinek bo zgodba zase.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 12 najboljših stvari, ki jih lahko počnete po svetu leta 2024

 

5 najlepših voženj z vlakom 5 najlepših voženj z vlakom 5 najlepših voženj z vlakom 

Pet odličnih razlogov, zakaj na pot ravno z vlakom

Ste vedeli, da je vlak med najbolj energetsko učinkovitimi in najbolj varnimi prevoznimi stredstvi na svetu? Seveda. Zakaj torej ne gremo večkrat z vlakom? Prva parna lokomotiva je po tračnicah v Walesu peljala že leta 1804. Od takrat je tehnologija transporta zelo napredovala, vlak pa kljub temu ostaja med bolj priljubljenimi prevoznimi sredstvi. Na Vandraj vam predstavljamo 5 razlogov, zakaj letošnjo jesen na pot ravno z vlakom.

Preprost način potovanja: na vlak!

Potovanje z vlakom je med najbolj enostavnimi načini relacijskega potovanja. Med potjo ni treba skrbeti za stvari kot so gorivo, postanki in gneča na cesti. Če potujete sami, je vlak odličen za spoznavanje novih in zanimivih ljudi. Z vlakom se letošnjo jesen odpravite v terme ali na izlet v Celje, Ljubljano, Ptuj ali Maribor. Železniška postaja v večini primerov pripelje v neposredno bližino glavnih točk ali pa kar v center samega mesta. Pot tako postane še enostavnejša, saj vam ni treba iskati in po nepotrebnem plačevati parkirišč. Več idej za izlet najdete TUKAJ.

Opazovanje okolice

Kolikokrat imamo med vožnjo priložnost opazovati čudovito okolico? Na vlaku je za opazovanje okolice veliko časa. Ena izmed čudovitih idej za izlet z vlakom je pot z muzejskim vlakom po bohinjski progi. Bohinj je med najlepšimi deli Slovenije, iz vlaka pa ga boste doživeli na popolnoma nov način. Izlet v zeleni Bohinj pa lahko tudi podaljšate, več o tem pa preberite TUKAJ.

Vlak in ekološka učinkovitost

Avtomobili, ladje in letala so za okolje z izpustom emisij in škodljivih snovi nevarni okolju. Vlak je med najbolj ekološkimi prevoznimi sredstvi. Lahko potujemo na okolju prijazen način. Ko govorimo o ekološkem načinu potovanja vprašanje: ‘Zakaj bi nam bilo mar?’ ni več na mestu. Na Vandraj smo zagovorniki ekološko učinkovitega potovanja. Vprašanje, ki sledi, je torej: ‘Kaj lahko naredim, da bo moj ogljični odtis na planet manjši?’.

Poceni način potovanja

Pot z vlakom je tudi finančno učinkovita. Cena povratne vozovnice za vlak bo v večini primerov cenejša kot gorivo za vaš avtomobil in ponekod tudi cenejša kot letalska karta. Z vlakom se lahko odpravite tudi v mnoge evropske metropole. V Budimpešto in nazaj se boste z vlakom peljali za nekaj več kot 30 evrov. Ceneje kot letalska karta, manj naporno kot pot z avtom, pa še ekološko je. Hkrati pa so tudi vozovnice za študente, dijake, upokojence in otroke pogosto ceneje. Ste še v dvomih?

Zabava za vso družino

Vlak je odlična izbira za družine. Otroci so radovedni in bodo nad vlakom navdušeni, enostavnejša pa postane tudi pot sama. Ne bo vam treba skrbeti za postanke na poti. Otroci bodo na vlaku brez težav spali ali pa se igrali, skupaj pa boste ustvarjali najlepše spomine že na poti. Na družinski izlet se za krompirjeve počitnice odpravite v Zagreb, prestolnico, ki ponuja vse. Pa še zelo blizu je.

Več o dogodivščinah v Zagrebu pa TUKAJ.

Kitajski hitri vlak na postaji

Potovanje z vlakom bo vsakemu izletu prineslo nov občutek dogodivščine. Naj se dopust začne že na poti. Na pot brez stresa z vlakom!

PREBERITE ŠE: Potovanje z vlakom: toliko stane 55 dnevno potovanje okrog sveta

FOTO: Pixabay

Izpolnjujete pogoje za brezplačno vozovnico po Evropi?

Evropska unija bo mladim v sklopu projekta #DiscoverEU (#OdkrijEU) to poletje namenila 15.000 brezplačnih vozovnic Interrail, s katerimi bodo lahko odkrivali evropske kotičke. Glavni pogoj? Morate biti stari točno 18 let!

Potovanje bo večinoma potekalo z vlaki, v nekaterih neizbežnih primerih pa tudi z avtobusi, trajekti in letali. Med Slovenci, ki ustrezajo pogojem, bodo razdelili 60 takšnih vozovnic!

Kakšni so pogoji za prijavo?

V izbor za sanjsko vozovnico se lahko prijavite, če izpolnjujete VSE spodnje pogoje:

– ste rojeni med 2. julijem 1999 in 1. julijem 2000, torej stari točno 18 let

– ste državljani ene od članic EU

– pot lahko začnete v eni od 28 članic EU

– z vozovnico lahko potujete med 9. julijem in 30. septembrom 2018

– boste na poti vsaj en dan in največ 30 dni

– boste obiskali najmanj eno in največ štiri države EU

– ste pripravljeni postati ambasador gibanja DiscoverEU

Če izpolnjujete vse zgornje kriterije, se lahko prijavite prek spleta – kot posameznik ali skupina največ petih oseb. Nato morate odgovoriti na kviz petih vprašanj, ki bo preveril vaše znanje o tem delu sveta in držati pesti, da vam uspe. Prijave so že odprte in jih zbirajo do 26. junija. Izbor komisije bo potekal 27. junija, nagrajenci pa bodo obveščeni po elektronski pošti.

Več o akciji preberite TUKAJ, prijavite pa se TUKAJ. Srečno!

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

8 pametnih trikov, kako ravnati z denarjem med potovanjem

S kolesom na vlak in odkrij čudovito Koroško

Vagon na sobotnem vlaku prilagodili za prevoz koles – Odkrivanje Slovenije s kolesom je vse bolj vabljivo

V sklop prizadevanj za širši razvoj kolesarskega turizma in vzpostavitev Dravske kolesarske poti, ki je že umeščena v prostor in naj bi jo postopoma zgradili v petih letih, spada tudi uvedba sobotnih vlakov na koroški progi od Maribora do Prevalj. Slovenske železnice so že uvedle vlak z dodatnimi prostori za prevoz koles.

Potniški vlaki se tako po več letih ponovno vračajo na koroško progo tudi ob sobotah, vse skupaj pa je, kot navajajo na Regionalni razvojni agenciji (RRA) Koroška, rezultat dobrega sodelovanja med RRA Koroška, direkcijo za infrastrukturo in Slovenskimi železnicami. Kot poudarjajo na RRA, je to »velika pridobitev za kolesarski turizem«.

Po podatkih Slovenskih železnic so vse vlakovne garniture že od prvomajskih praznikov pripravljene za prevoz dodatnih 15 koles, saj so začasno odstranili del sedežev in prostor namenili za prevoz koles. Ker vlaki, ki vozijo po koroški progi, vozijo tudi proti Murski Soboti, se povečuje tudi možnost prevoza koles v tem delu Slovenije, navajajo na Slovenskih železnicah, kjer ugotavljajo, da kolesarjenje oziroma odkrivanje Slovenije s kolesom postaja vse bolj vabljivo in zanimivo za domače in tuje popotnike.

Dvakrat na dan

Na koroški progi med Mariborom in Prevaljami bodo vlaki z dodatnim prostorom za kolesa vozili vse sobote, začeli so 24. junija, do 2. septembra, in sicer iz Maribora dvakrat na dan proti Koroški in s Prevalj nazaj dvakrat na dan proti Mariboru.

Zaradi ponovne uvedbe sobotnih vlakov na koroški progi pa Slovenske železnice posebej opozarjajo preostale udeležence v cestnem prometu, ki prečkajo železniško progo v Dravski in Mežiški dolini, da to upoštevajo in so pri prehodih železniške proge previdni.

RRA Koroška skupaj z Zavodom za turizem Maribor – Pohorje in direkcijo za infrastrukturo ob odprtju sobotnega voznega reda vlakov na koroški progi pripravlja tudi predstavitveno novinarsko konferenco na vlaku ter promocijsko kolesarjenje po približno desetkilometrskem delu Dravske kolesarske poti med Vuhredom in Podvelko.

Na novinarski konferenci so sodelovali državna sekretarka z gospodarskega ministrstva Eva Štravs Podlogar, pomočnik direktorja Slovenskih železnic za potniški promet Miloš Rovšnik, vodja sektorja za železnice na direkciji za infrastrukturo Dejan Jurkovič in vodja projekta Dravske kolesarske poti v Sloveniji Uroš Rozman iz RRA Koroška.

Kolesarska pot ob reki Dravi v Avstriji prinaša tamkajšnjim turističnim delavcem okoli 150.000 turističnih prenočitev na leto, tudi priljubljenost te poti v Avstriji pa je obetavno znamenje za njen razvoj v Sloveniji. Kolesarska pot je ob Dravi v Sloveniji že umeščena v prostor na dolžini okoli 150 kilometrov, po napovedih Uroša Rozmana pa bi lahko bila Dravska kolesarska pot v Sloveniji dokončno urejena in povezana v petih letih.

STA

Boljše kot ferrari? Futurističen luksuz na vlaku čez Japonsko

Kaj se zgodi, ko ima pri dizajniranju vlaka prste vmes Ferrarijev oblikovalec? Pokukajte v notranjost japonskega ultra luksuznega spalnega vlaka.

Vlak s suitami Shiki-Shima, ki bo potnike po tirih prvič zapeljal maja, svoje goste razvaja na dvo-, tri- ali štiridnevnih popotovanjih skozi vzhodno Japonsko, ki je polna osupljivih razgledov in barvitih kulis.

Vlak na enem potovanju sprejme skupno 34 gostov in ima 10 vagonov v dveh nadstropjih. Dva sta namenjena opazovanju okolice, saj imata futuristične steklene stene, ki ponujajo izjemne razglede, šest vagonov je namenjenih 17 zasebnimi suitami, kjer petični gostje tudi prenočijo – vsaka sprejme po dva gosta. V suitah so udobne postelje, omare za vašo prtljago ter kopalnica. Na voljo sta tudi deluxe in shiki-shima suiti, ki se razlegata čez dve nadstropji in nudita še več zasebnega prostora, pa tudi masažno kad.

Na vlaku so še skupni salon z dobro založenim barom in restavracija, kjer bodo za gurmanske presežke skrbeli kulinarični mojstri, ki bodo v svoji kuhinji uporabljali sveže sezonske japonske sestavine. Menije bodo prilagajali tudi glede na kraj, skozi katerega bodo potovali.

Pri oblikovanju je imel prste vmes avtomobilistični poznavalec, ki stoji za številnimi modeli poršejev, ferrarijev in maseratijev – Ken Kiyoyuki Okuyama.

In koliko boste odšteli za potovanje v slogu? Za zgolj dvodnevno popotovanje bi za dve osebi za klasično suito odšteli 500,000 yenov – 4200 evrov, medtem ko bi vas prestižnejša suita v dvojini stala 700,000 yenov – 5900 evrov. Cene so precej višje, če potujete sami – 6300 evrov za dvodnevno potovanje v osnovni suiti in 8800 za luksuzno suito.

Foto: Jre-cruisetrain.com

Ideje za nepozabne praznične izlete – skok k sosedom

V decembrskih dneh ni lepšega, kot za trenutek ustaviti čas in odpotovati v praznično dogajanje. Predstavljamo vam izlete z vlakom v adventna in silvestrska mesta, ki nam že s samo vožnjo pričarajo nostalgičen občutek, ustavijo hitri čas drvenja in spopadanja z gnečo na cesti, ter omogočijo, da že na poti čas izkoristimo za druženje, igro, spoznavanja … In katera so popularna bližnja evropska mesta za adventni ali silvestrski potep?

1. Doživite pogostitev v restavracijskem vagonu, se peljite mimo Blatnega jezera, Veszprema, v Budimpešto, mesto ob bregovih Donave, polno mostov in tradicionalnih madžarskih gostiln – čard, iz Ljubljane že od 19 evrov naprej. Budimpešta, veličastno mesto na bregovih Donave, je v prazničnem decembru še posebej vabljivo, na sprehodu ob Donavi boste lahko občudovali božično okrašene stavbe in celotno mesto. Več informacij o dogodkih v Budimpešti lahko najdete na: www.budapestbylocals.com/events

2. Izberite za izlet Zagreb in se do hrvaške prestolnice zapeljite za le 9 evrov. Med Ljubljano in Zagrebom vozijo kar štirje direktni vlaki na dan. Advent v Zagrebu, ki združuje obilico dogodkov, bo letos v hrvaški prestolnici vse do 8. Januarja. Vsi, ki boste v tem času obiskali Zagreb, boste lahko uživali v številnih prireditvah in nastopih glasbenih skupin, ter seveda v bogati ponudbi božičnega sejma z gastronomsko ponudbo in božičnimi darili. Več informacij o dogodkih v Zagrebu lahko najdete na: www.adventzagreb.com

Lahko pa nadaljujete pot tudi do živahnega Beograda. Vozovnica iz Ljubljane stane 29 evrov. Beograd je prava izbira za vse, ki želite »noro« silvestrsko noč. Na Skadarliji boste lahko doživeli prav »balkansko« zabavo, »roštiljade« in »trubače«. Na Adi Ciganliji boste poleg restavracij z okusnimi dobrotami balkanske kuhinje, ob zvokih »trub« doživeli nepozabno noč na splavih z etno, disco ali »turbofolk« glasbo. V Beogradu je zanimiva za ogled tudi stara trdnjava nad sotočjem rek – Kalemegdan, bohemska četrt – Skadarlija, ki je ohranjena takšna, kakršna je bila pred sto in več leti, razgled z Avale, poletje na Adi Ciganliji in še marsikaj, za kar smo v zadnjem desetletju pozabili, da obstaja. Beograd je tudi idealno izhodišče za potovanja v notranjost Srbije ali na črnogorsko obalo. Vlaki vas lahko popeljejo v Niš, Vrnjačko Banjo, Bar in naprej.

3. Morda vas tudi v decembrskih dneh bolj navdušuje vonj morja in boste izbrali jadransko Nico – Opatijo, ki vedno znova preseneti s svojo svetovljansko dušo. Advent v Opatiji bo trajal vse do sredine januarja in ponujal številne praznične dogodke, ki zagotovo nikogar ne bodo pustili ravnodušnega. Številni koncerti in predstave, ob bogati ponudbi božičnega sejma z vsemi kulinaričnimi dobrotami in posebnosti, so zagotovilo, da se je v jadransko Nico, kot jo pogosto imenujejo, še zlasti v prazničnih decembrskem dneh, preprosto treba zapeljati! Potujete lahko z do 30-odstotnim popustom – mladi v skupini 6 ali več potnikov – pa s kar 70-odstotnim popustom. Lahko se zapeljete še nekaj postaje dlje, do Reke. Enosmerna vozovnice iz Ljubljane vas bo stala le 9 evrov.

4. Zleknite se v kupe, si v Gradcu privoščite potep in kavo s smetano. Več informacij o dogodkih v Gradcu lahko najdete na: www.adventingraz.at Od tu lahko nadaljujete potovanje z vlakom do Dunaja. Iz Ljubljane že od 29 evrov naprej. Sprehod po okrašenih ulicah Dunaja, kjer so nekoč vozile kočije, je čaroben. Dunaj je zagotovo eno najlepših evropskih mest in v predbožičnem času morda najlepše okrašena prestolnica. Več informacij o dogodkih na Dunaju lahko najdete na: http://www.christkindlmaerkte.at/wien.html

5. Beljak (Villach) ni velemesto, je pa zagotovo zelo prisrčno mestece, ki pokaže vso svojo lepoto v predbožičnem času. Do 24. decembra mesto živi v adventnih odtenkih, obogatenih s prazničnimi stojnicami. Več informacij o dogodkih v Beljaku lahko najdete na: http://www.villacheradvent.at/ Vozne rede vlakov, popuste in cene vozovnic za potovanje lahko pogledate – Beljak. Pot lahko nadaljujete v Salzburg. Salzburški božični sejem letos traja do 26. decembra. Mozartovo mesto in njegove znamenitosti, dvorec in vrt Mirabell, mogočna trdnjava Hohensalzburg, staro mestno jedra z Žitno ulico, kjer se je rodil Mozart, salzburška katedrala in še mnoge druge znamenitosti nudijo enkratno doživetje zgodovine in sodobnega utripa mesta. Ob prazničnem potepu si seveda privoščite postanek pri eni od mnogih stojnic, kjer lahko okusite enkratno ponudbo Mozartovega mesta. Salzburg je tudi dobra izbira za silvestrsko praznovanje. Staro mestno jedro je spremenjeno v »party« območje z odri, na katerih se zvrstijo številni izvajalci, ob polnoči nebo razsvetli ognjemet.

Več informacij o dogodkih v Salzburgu lahko najdete na: www.salzburg.info/en/advent

6. Prestolnica dežele bavarske, München, je enkratno sožitje starih časov in nove tehnologije, gradovi kralja Ludvika II., palače bavarskih vojvod, muzej znanosti, botanični vrt. Ta čas pa so popularni Božični sejmi, ki so organizirani po celem mestu, seveda je največji in najbolj znan na MarienPlatz. Vzhodno od glavne železniške postaje se nahajajo ohranjena mestna vrata, skozi katera vstopite v osrednji del Münchna, kjer se odpre srce mesta z gotsko Novo mestno hišo, številne galerije, starinarnice, muzeje … Vozovnico iz Ljubljane do Münchna lahko kupite že od 29 evrov dalje. Več informacij o dogodkih v Münchnu lahko najdete na: https://www.muenchen.de/rathaus/home_en/Tourist-Office/Events/Christmas.html

7. Češka prestolnica Praga že dolgo časa velja za eno najlepših evropskih mest. V decembrskih dneh je še posebno pravljična; z glasbo, gastronomsko ponudbo, stojnicami z božično ponudbo in seveda zabavo tudi za otroke. Praga je v zadnjih nekaj letih postala ena najbolj obiskanih prestolnic Evrope, kamor se zgrinjajo množice turistov iz vseh koncev in krajev tudi za silvestrovo. Vlak vas pripelje na glavno železniško postajo, tako rekoč v središče mesta. Mesto je zanimivo tudi zaradi prelepih arhitekturnih stvaritev. Ogledate si lahko katedralo svetega Vida, gotske dvorane, Zlato uličico. Do starega mesta, predela na drugi strani reke Vltave, se je treba prebiti čez eno največjih znamenitosti Prage – Karlov most. Kamniti most, zgrajen leta 1400, s tridesetimi kipi, je romarska pot za obiskovalce in raj za ulične zabavljače in prodajalce spominkov. Po sprehodu skozi staro mesto se odkrivanje Prage obvezno nadaljuje v novi del mesta. Praga je mesto glasbe z eno najbolj raznolikih ponudb koncertov klasične in sodobne glasbe na svetu. Cerkve in koncertne dvorane odpirajo vrata ljubiteljem glasbe Smetane in Dvoraka, po ulicah in mostovih pa mimoidoče zabavajo razni zvoki, od čeških narodnih do dixielanda. Za nizkocenovno vozovnico iz Ljubljane do Prage boste odšteli 39 evrov. Več informacij o dogodkih v Pragi lahko najdete na: https://www.pragueexperience.com/events/christmas-markets.asp

8. Od 11. decembra 2016, ko je v veljavi nov železniški vozni red, je dvakrat na dan na voljo nova hitrejša povezava med Slovenijo in Italijo. Iz Ljubljane do Milana boste na primer potovali nekaj več kot 6 ur, do Rima pa 7 ur in pol. Gre za novo ponudbo potniškega prometa Slovenskih železnic. Avtobus Arriva Express iz Ljubljane proti Trstu odpelje dvakrat dnevno izpred železniške postaje Ljubljana in sicer ob 7.40 in 15.25. Z železniške postaje Trst proti Ljubljani pa odpelje vsak dan ob 12.55 in 19.30. Omeniti velja še ugodno povezavo do Pariza. Z odhodom iz Ljubljane ob 15.25 je v Benetkah na voljo povezava z nočnim vlakom »Thello«, ki omogoča tudi nočitev na ležalnikih in prihod v Pariz naslednji dan ob 9.55. Prav tako je ugodna povezava v povratku: odhod iz Pariza ob 19.14, prihod v Ljubljano ob 14.35. Cena vozovnice do Trsta je 9 evrov, za otroke od 6 do 12 let 4,50 evra, za mlajše od 6 let pa brezplačno.

9. Če ste eden izmed tistih, ki si boste v prazničnih dneh vzeli več časa za potovanja, vas mika odkrivanje več evropskih držav, je dobra izbira za vse generacije vozovnica InterRail. Z njo lahko odkrijete 30 evropskih držav s klasičnim Global Passom ali pa izberite enega od 27 One Country Passov in izkoristite številne ugodnosti in popuste, ki jih prinaša mednarodna vozovnica za vlak. Nekoč so po tej ugodni ponudbi lahko potovali le dijaki in študentje, danes lahko potujemo vsi! Imetniki vozovnic InterRail lahko uveljavljamo tudi druge popuste: popust za potovanje z nekaterimi pomorskimi prevozniki (popust od 20 do 50 odstotkov), popust za potovanje z vlaki zasebnih železniških prevoznih podjetjih (popust do 50 odstotkov), popust pri vstopnici za ogled transportnih in nekaterih drugih muzejev (določeni muzeji omogočajo brezplačni vstop).

Objava je promocijsko sporočilo.

Foto: Jože Suhadolnik, Shutterstock

Najlepše železniške postaje na svetu

Pred tabo stoji kupola z dvema dvoranama iz marmorja, stekla in zlata. To sicer ni še ena evropska katedrala, temveč centralna železniška postaja v belgijskem Antwerpnu.

Neo-baročne ali sodobne, vsekakor najlepše železniške postaje na svetu, na človeka naredijo velik vtis. Večina jih je bila zgrajenih v poznem 19. stoletju. Gre za zlata dobo železniškega prometa, ko je bilo potovanje z vlakom nekaj novega, zanimivega in glamuroznega. Železniška postaja je bila v marsikateri državi zgrajena z namenom, da pokaže njeno moč in ponos. Danes pa številne postaje s svojo prisotnostjo pritegnejo potnike, ki niti ne lovijo vlaka, temveč občudujejo njihovo čudovito arhitekturo.

Pa poglejmo najlepše železniške postaje na svetu po mnenju portala Travel and Leisure.

Gare du Nord, Pariz

Ta postaja je ena najbolj živahnih in fotogeničnih železniških postaj v Evropi. Njena fasada s 23. kipi predstavlja Amsterdam, Dunaj in druge evropske prestolnice. Prav tako je izjemna tudi njena notranjost, še posebej, ko sončni žarki pokukajo skozi okna in osvetlijo železniške tire.

01_shutterstock_3432399

St. Pancras International, London

Neogotična podoba, ki jo krasi rdeča opeka je odprla vrata svojim potnikom leta 1868. Danes, po čistilni preobrazbi vredni 800 milijonov funtov, ponovno izgleda kot nova. Iz opeke so odstranili 136.000 kilogramov umazanije, restavrirali streho in steklene dele. Kot rezultat, je postaja videti kot eden izmed najlepših viktorijanskih znamenitosti v Londonu.

02_shutterstock_233911969

 Maputo, Mozambik

Mint zelena zunanjost, velika kupola in bogato kovano železo, daje glavnemu mestu Mozambika,  Maputu, nepričakovano lepo železniško postajo. Menda naj bi jo zasnoval Gustave Eiffel v začetku 20. stoletja. Na postaji si prav tako lahko ogledaš stare parne lokomotive, ki tam počivajo po svojih odsluženih vožnjah.

03_shutterstock_184446101

Sirkeci, Istanbul

Železniška postaja je bila zgrajena leta 1890. Takrat je postal Istanbul povezan s Parizom. Le kdo ne pozna Orient Expressa, kakor se je imenoval vlak, ki je vozil iz otomanske prestolnice na Elizejske poljane ter kriminalke Agathe Christie. Če si v Istanbulu, naj ti ogled postaje ne bo odveč, saj je njena art nouveau pridobitev še posebej privlačna.

04_shutterstock_175472993

Kanazawa, Japonska

Številni prebivalci  najprej niso bili najbolj navdušeni nad modernim vhodom na železniško postajo, ki ga krasi unikatna leseno steklena masa. Bilo je sporno, saj Kanazawa velja za pomembno mesto, ki se ponaša z bogato in tradicionalno arhitekturo. Vendar pa je postaja zaradi svojega nenavadnega videza postala zelo priljubljena med turisti in fotografi, ki občudujejo lepoto elegantnega in modernega dizajna.

05_shutterstock_106632266

Postaja Atocha, Madrid

S tem, ko so leta 1992 v Madridu odprli nov železniški terminal, so starega spremenili v botanični vrt s tropskimi rastlinami in palmami, ki krasijo nekoč živahno postajo. Prav tako pa so del starega terminala spremenili v nočni klub in številne kavarne. Ker je nova postaja povezana s staro, lahko medtem, ko čakaš na vlak, izkoristiš, da si ogledaš, kako zelo zanimivo se nekaj odsluženega lahko spremeni v atraktivno stvaritev.

06_shutterstock_186198905

Postaja São Bento, Porto, Portugalska

Ne samo, da te bo očarala zunanjost železniške postaje, impresionirala te bo tudi njena notranjost. Spominja na pariško arhitekturo iz 19. stoletja. Vsekakor pa ne gre prezreti dvorane na vhodu, katere stene krasijo bogato poslikane ploščice, s katerimi se je enajst let ukvarjal Jorge Colaco.

07_shutterstock_298271720

Antwerp, Belgija

Ko so postajo v letu 1905 zgradili, je doživela številne kritike, predvsem zaradi prevelike ekstravagance. Postajo namreč krasi kar 20 različnih tipov marmorja in kamna. Še bolj prepoznavno jo naredi ogromna obokana kupola. Morda si postajo zasledil tudi kje med spletnim brskanjem, ko je 200 ljudi na postaji zaplesalo melodijo  Do Re Mi iz filma The sound of music.

08_shutterstock_236858593

Centralna železniška postaja New York

Terminal, zgrajen v začetku 20. stoletja, je poln bleščečih arhitekturnih detajlov. Glavna ikona postaje je avla. To krasi kupola z modro zlatim stropom z astronomskimi znaki in zvezdami. Postaja vsekakor upravičeno slovi po vsem svetu.

09_shutterstock_527533678

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.