8 pametnih trikov, kako ravnati z denarjem med potovanjem

Rokovanje z denarjem na potovanjih je večno žongliranje med varnim in praktičnim. Kako denar skriti pred potencialnimi žeparji, a ga hkrati imeti pri roki, ko želite plačati tisti mangov smuti, ne da bi se ob ulični prodajalki s sadjem slekli do spodnjih hlač?

Vsaka odprava na drug konec sveta prinaša tudi nekaj dilem o tem, ali je bolj pametno spakirati zgolj bančne kartice ali se na pot odpraviti z gotovino. Imeti v žepu 20.000 tajskih bahtov ali računati na to, da so bankomati pogost pojav tudi na osamljenih otokih? Imamo nekaj trikov in nasvetov, kako denar na poti hraniti karseda varno in elegantno hkrati.

Spoznajte lokalno valuto

Če vaša končna destinacija ne trguje z evri, si v hotelski sobi vzemite nekaj minut za spoznavanje lokalne valute. Na primer v Aziji, kjer za en evro dobite 26.000 vietnamskih dongov, se ob nepozornosti lahko hitro zgodi, da vam prodajalec vrne kakšno ničlo manj.

Razporedite ga!

Eno glavnih pravil rokovanja z denarjem je, da ga ni pametno vsega imeti na enem kupu. Možnosti, da izgubite denarnico, v kateri se skriva ves vaš popotniški proračun in kartice za primere v sili, obstajajo. Denar zato porazdelite po najmanj dveh varnih mestih, raje treh. En del premoženja obdržite na sebi, drug del v torbi. Preverite lahko tudi, če vaša nastanitev nudi najem sefa. Če se zgodi, da denar izgubite na enem od teh mest, še vedno niste ostali brez vsega.

Žepi niso edini način, kako denar obdržati na sebi

Kraja ali izguba torb na poti je eden najpogostejših načinov, kako lahko ostanete brez financ. Denar bo še najbolj varen nekje na vašem telesu. Kar ne vključuje zgolj žepov na oblačilih, ki so sicer druga najpogostejša stvar, ki jo nepridipravi motrijo. Obstaja kup dodatkov, neopaznih torbic oziroma pasov, celo perila z žepki, ki jih namestite pod oblačila. Ti pridejo prav v primerih, ko del poti preživite na nočnih vlakih ali avtobusih, saj vas bi otipavanje nepridipravov zbudilo prej kot potiho odtujena torba. Nekoliko manj uporabni pa so, če jih želite uporabljati kot denarnice, saj boste do denarja malo težje prišli tudi sami. Za odpravo te težave, upoštevajte naslednji nasvet.

Manjše bankovce hranite na dosegu roke

Če potujete v države, kjer bankomati niso zelo pogost pojav in kjer nimajo evrov, boste denar morali menjati in dvigovati. Kar pomeni, da boste v izogib velikim provizijam najverjetneje potovali z večjo vsoto denarja. Za njeno shranjevanje upoštevajte zgornja nasveta, za dnevno porabo pa imejte pri roki manjše vsote. Ko boste kupovali prigrizek ali suvenir za par centov, vam tako ne bo treba odpenjati pasu pod majico in iz njega vleči bankovca s tremi ničlami. Določanje dnevnega budgeta, ki bo na dosegu roke, naj bo del jutranje rutine.

Očistite svojo denarnico

Če ste eni tistih, ki v svoji denarnici hranite lanske račune, laoške kipe, čeprav vas Azija še dolgo ne bo videla in kartice zvestobe za trgovine, kjer niste prestopili pragu že pet let, je čas za čistko! Preden greste na pot iz denarnice odstranite vse, česar ne boste potrebovali, poleg denarja pa pustite le kreditno/plačilno kartico, osebni dokument in zdravstveno kartico s polico za tujino. Ne le to, da bo lažja in bolj praktična, ampak boste imeli tudi manj dela z zamenjavami ostalih kartic v primeru, da jo izgubite.

Omislite si denarnico, ki jo uporabljate izključno za potovanja

Razmislite o ideji, da bi imeli za potovanja prav posebno, okrnjeno denarnico. Če bi zgolj spraznili svojo običajno denarnico, se je ta v predelih, kjer imate kartice, najverjetneje malo raztegnila, kar pomeni, da bodo preostale kartice neugodno padale iz nje. Poleg tega vam ne bo treba pred vsako potjo preurejati njene vsebine.

Denarnica, ki to ni 

Sliši se smešno, a zna biti uporabno. Ta morda pride v poštev, če se podajate v kraje, kjer je verjetnost, da vas bodo poskušali oropati, velika. Poleg prave denarnice imejte na sebi še eno prazno, oziroma jo napolnite s tistimi starimi računi in karticami (ne)zvestobe, ki ste jih pravkar odstranili iz prave. Če vas bodo okradli, naj gre najprej ona. Prav vam bo prišla kot streznitev in sreča v nesreči, če vam jo potiho izmakne žepar, nekaj časa pa vam lahko kupi tudi v primeru dejanskega ropa, saj namesto prave izročite to.

Investirajte v dober popotniški nahrbtnik

Na trgu so torbe in nahrbtniki, ki so namenjeni prav potovanjem in imajo temu primerno tudi zaščito in dizajn. To pomeni okrepljene naramnice, ki jih ni mogoče kar tako strgati, materiale, ki jih ni mogoče prerezati in zadrge, ki jih lahko zaklenete. Gre za večjo investicijo, glede na to, da onemogoči ali vsaj upočasni tatove, pa je to naložba, ki vam lahko v prihodnje prihrani denar in sive lase.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Resnične pritožbe nezadovoljnih turistov, ki potujejo z agencijo

 

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.