Najstnik, ki kolesari okoli sveta, je ostal brez kolesa

Saj ni res, pa je. Britanskemu najstniku Charlieju Condellu, ki se je s kolesom podal na pot okoli sveta, so ponoči izmaknili kolo. In vse ostalo imetje.

Charlie Condell je britanski najstnik, ki kolesari okoli sveta. V dobrih stotih dneh je prekolesaril 20 držav in 11.000 kilometrov, s svojim podvigom pa se želi v zgodovino vpisati kot najmlajša oseba, ki je prekolesarila svet.

Charlie je v svoji dogodivščini prekolesaril že Evropo, Bližnji vzhod, Indijo in jugovzhodno Azijo. Zdaj se bo poskusil prebiti še čez vzhodno obalo Avstralije, nato pa bo nadaljeval po Novi Zelandiji in ZDA.

A nepridipravi do mu prekrižali načrte. V kraju Townsville na severu Avstralije so mu ukradli kolo, poleg tega pa so mu izmaknili še potni list, opremo za kampiranje in kolesarsko opremo.

Njegovo črno-zeleno kolo znamke Cervelo, ki ga je poimenoval Colin, je skupaj z vsem ostalim izginilo v hostlu, kjer je prenočil. Policija v Queenslandu je že javno pozvala nepridiprave, naj kolo vrnejo lastniku.

Kraja, ki mu je prinesla tudi nekaj dobrega 

Charliejevo potovanje sicer nima velike medijske podpore, njegovo zgodbo spremlja zgolj peščica sledilcev. A stvari so se s krajo spremenile. Kot je zapisal na Instagramu, kjer mu (za zdaj) sledi le okoli tisoč ljudi, mu vse od kraje telefon zvoni kot nor.

Z vseh koncev sveta namreč dobiva ponudbe in pomoč, njegova zgodba pa je zaokrožila po televizijah, radiih in časopisih v manj kot enem dnevu. Sreča v nesreči mu bo tako kmalu vrnila izgubljeno in pot bo lahko nadaljeval še z večjo podporo.

Končati mora pred 19. rojstnim dnem

Če želi podreti rekord, pa bo moral svet prekolesariti pred 20. marcem, ko bo upihnil 19. svečko. Le tako namreč lahko premaga 19-letnega Britanca, ki trenutno drži rekord najmlajšega človeka, ki je prekolesaril svet.

Foto: Instagram/Charlie Condell

PREBERITE ŠE:

Slovenijo je obiskala Suki, popotniška mačka z življenjem, ki ji ga zavidamo

Na pomoč, ukradli so mi potni list

Če v tujini ostanete brez dokumentov – brez panike; s policijskim poročilom o kraji se obrnite na konzularno predstavništvo, kjer vam izdajo začasni potni list.

Vsaj na začetku potovanja skrbno pazimo na dokumente in denar, a nas nato lahko že hitro prevzamejo popotniško vzdušje in lepote, da postanemo neoprezni. In dovolj je že trenutek nepazljivosti, da ostanete brez vsega. Tudi dokumentov, s katerimi bi se vrnili domov.

Mirna kri

V tuji državi ste obstali brez dokumenta, ki bi vas spravil domov. Najpomembneje je ohraniti trezno glavo, ne nazadnje to ne pomeni konca sveta. Žrtve kraje potnega lista drugih dokumentov so turisti po vsem svetu. Vse se da urediti, a ukrepajte hitro in brez panike.

Policija

Obrnite se na najbližjo policijsko postajo, podrobno opišite okoliščine kraje, povejte, kaj vam je bilo odtujeno. Policijskega zapisnika ne izgubite, naredite si še kopijo in sken, ki si ga, morda najbolje, pošljite kar na lasten e-naslov. Potrebovali ga boste tako pri prošnji za izdajo začasnega potnega lista kot za zavarovalnico, da vam povrne stroške izdelave novih dokumentov (preverite, ali vaš turistični zavarovalni paket krije tudi škodo zaradi kraje prtljage, osebnih stvari, zlorabe plačilnih kartic).

Veleposlaništvo

S policijskim zapisnikom, fotokopijo potnega lista in dvema osebnima fotografijama se odpravite na našo ambasado ali najbližje konzularno predstavništvo katere izmed članic EU, kjer bodo v najkrajšem možnem času izdali začasni potni list za vrnitev domov (emergency travel document). Če vas letalo za vrnitev čaka v drugi državi, naj bo to na začasnem potovalnem dokumentu izrecno zapisano, saj vas cariniki na mejnem prehodu drugače ne bodo spustili naprej. Zgodi pa se, da si boste morali kljub predloženi letalski vozovnici priskrbeti novo povratno vozovnico z izhodiščem v državi, kjer ste bili žrtev kraje. In da ne boste presenečeni – izdaja začasnega potnega lista ni zastonj, ampak vam bodo zaračunali konzularno takso.

Črni scenarij

Kraje se dogajajo in se bodo tudi v prihodnje, zato že pred odhodom poskrbite, da boste ob zli sreči s čim manj stresa in zapletov razrešili zagato. Naredite si kopije pomembnih dokumentov in jih – najbolje, če jih plastificirate ali zavijte v samolepilno folijo – med potjo hranite ločeno od originalov. Več kot dobrodošlo je tudi, če jih skenirate in kopije pustite staršem, partnerju ali prijatelju, da vam jih lahko ob nevšečnostih pošljejo po e-pošti. S seboj vzemite tudi dve svoji fotografiji, primerni za izdelavo osebnih dokumentov. Že doma si nekam izpišite pomembne telefonske številke, denimo naših predstavništev v državah, kamor potujete, ter zunanjega ministrstva.

Brez bančnih kartic

O kraji nemudoma obvestite svojo banko, da bo preklicala kartice, saj vas sicer lahko čaka neprijetno presenečenje v obliki povsem praznega bančnega računa. Če potujete sami in si denarja ne morete izposoditi od prijatelja, navežite družino, ki vam potrebna denarna sredstva lahko nakaže prek Western Uniona.

Spet doma

Na domačih tleh končno spet mirno zadihate, a ne pozabite na poslednji korak. V roku osmih dni po vrnitvi morate krajo prijaviti na upravni enoti. Če ne, vas lahko doleti denarna kazen.

Avtor: T. P.
Foto: Thinkstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.