Za potapljaške navdušence: To so najlepši koralni grebeni na svetu!

Koralne grebene lahko najdemo po celem svetu. Igrajo pomembno vlogo za podvodni ekosistem, hkrati pa so s svojimi barvami in bogatim morskih življenjem, prava paša za oči. Obstoj koralnih grebenov je danes ogrožen, zaradi klimatskih sprememb in onesnaženosti. Zato je sedaj še toliko bolj pomembno, da jih spoštujemo in se ob obisku ravnamo po navodilih lokalnih vodičev in upoštevamo vsa pravila. Kje pa najdemo najlepše koralne grebene?

Veliki koralni grebeni

Med vsemi koralnimi grebeni je zagotovo najbolj znan Veliki koralni greben. Je največji koralni grebeni na svetu, saj je sestavljen iz večih manjših, ki stojijo ob vzhodni obali Avstralije. Je pravi raj za potapljače in tiste, ki radi šnorkljajo. Vodni svet okoli njega je zelo bogat. Med opazovanjem grebena lahko vidite nenavadne korale, pisane ribice in večje morske živali kot so morski psi, želve in mante. 

Koralni greben v rdečem morju

Greben v rdečem morju, ki ga lahko obiščete iz Egipta, Izraela ali Djiboutija, je eden najstarejših koralnih grebenov. Dolg je 2000 kilometrov in nudi domovanje na tisoče vrstam rib. Če bi ga radi obiskali, je najlepše viden iz nacionalnega parka Ras Mohamed.

Koralni grebeni na Maldivih

Maldivi so koralni otoki oz. atoli, saj so nastali iz belih koral koralnih grebenov, ki jih obdajajo. Maldivi so dom nekaterim edinstvenim živalskim vrstam, ki pa za razliko od drugih grebenov, niso nevarne. Na Maldivih lahko plavate z mantami in kitovci, opazujete nenevarne morske pse in pisane ribice, ki brez strahu priplavajo do vas. Če greste na Maldive, nujno izberite atol, ki ima svoj lasten koralni greben, da bo izkušnja še lepša.

Koralni greben pri Belizeju

Greben je eden od najspektakularnejših na svetu zaradi kar več vrst koral, rib, rakov, mehkužcev in predvsem zaradi Velike Modre luknje. To je velika podvodna jama, ki je vidna celo iz Vesolja. Belize ima čudovite plaže, na katerih gnezdijo želve. V lagunah pa najdete različne vrste ptic, tudi flaminge.

Koralni greben v Indoneziji

Raja Ampat je odročno in neturistično rajsko otočje z izjemno pestrim in raznovrstnim podvodnim svetom. To je verjetno najmanj okrnjen in najbolj čist koralni greben na svetu. Poleg zanimivega morskega življenja, je samo otočje tako rajsko, da boste uživali kot še nikoli.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Tega niste vedeli o ledeni kavi! (+ recept z belo čokolado in kokosom!)

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Kako ljudje po svetu praznujejo veliko noč – 7 zanimivih velikonočnih tradicij

Bliža se velika noč, krščanski praznik, ki v našem prostoru pomeni predvsem bogato obloženo mizo in praznovanje vstajenja Kristusa od mrtvih. Preden je bil praznik krščanski, so ljudje v tem obdobju praznovali prihod pomladi, barv, svetlobe in toplote. Tradicije se zato od ljudstva do ljudstva razlikujejo.

Pisani zmaji na Bermudi

Na Bermudi velika noč pomeni ustvarjanje in spuščanje pisanih zmajev visoko pod nebo. Barviti, doma narejeni zmaji različnih oblik simbolizirajo Jezusovo vnebovzetje. Svoje mize Bermudčani ob tej priložnosti obložijo s toplimi kruhki in polenovko. Ob sončnem vzhodu pa se udeležijo maše na plaži.

Razbijanje loncev na Krfu v Grčiji

Če boste v času velike noči na Krfu, pazite, kje hodite! Na velikonočno soboto, točno ob 11.00, Grki na Krfu iz svojih balkonov zmečejo glinene lonce. Ti se na ulici seveda razbijejo in s tem ustvarjajo glasen zvok. Po mnenju nekaterih ta navada ponazarja potres, ki je sledil Jezusovemu vstajenju. Po mnenju drugih pa gre za navado iz 16. stoletja, ko so ljudje iz hiše zmetali vse, česar niso več potrebovali in stanovanje pripravili za nove začetke. Neke vrste spomladansko čiščenje.

Barvite preproge v Gvatemali

Na veliko noč se sivi tlakovci ulic v Antigvi spremenijo v raznobarvne preproge. Ljudje ustvarijo mavrične podobe iz barvnega prahu, zelenjave in rož. Skupaj okrasijo ulice, ki so dolge tudi do 800 metrov. Vzorce, ki so tradicionalni ali krščanski, ustvarijo lokalni umetniki. Ko so pripravljene, se na velikonočni petek čeznje sprehodi velikonočna procesija. Tej sledi čiščenje ulic in za barvitimi umetninami ne ostane nič.

Velikonočne čarovnice na Finskem

Na Finskem se na veliko noč pomešata dve praznovanji: velika noč in noč čarovnic. Otroci se oblečejo v čarovnice, hodijo od hiše do hiše in prosijo za čokoladna jajčka ali kovance. Med obiski vsem sosedom zaželijo zdravo leto. Ustvarijo tudi posebne “butarice” iz mačic, k jih okrasijo z barvnimi traki in peresi. Te butarice odganjajo zle duhove, ki naj bi v času pred veliko nočjo razgrajali po ulicah.

Priprava gromozanske omlete v Franciji

Od leta 1973 v mestu Bessières vsako leto pripravijo gromozansko omleto, ki je narejena iz kar 15.000 jajc. Prostovoljci pripravijo omleto v ponvi s premerom 4 metre, mešajo pa jo z dolgimi lesenimi kuhalnicami. Okoli ponve se vsako leto zbere več tisoč ljudi, ki čakajo na svoj del omlete. Legenda pravi, da se je s svojo vojsko nekoč blizu mesta ustavil Napoléon Bonaparte. Za večerjo naj bi takrat jedel tako dobro omleto, da je meščanom naročil, da poberejo vsa jajca in zjutraj njegovi vojski pripravijo gromozansko omleto.

Čokoladni bilbiji namesto čokoladnih zajčkov v Avstraliji

Zajec ima v Avstraliji precej drugačen sloves od tega v Evropi in ZDA. Zajec je v Avstraliji invazivna vrsta, ki ogroža avstralskega dolgouhega vrečarja – bilbija. Bilbi je zaradi tega ogrožena vrsta in leta 1991 je neprofitna družba, ki se bori za Avstralijo brez zajca, sprožila kampanjo, da se čokoladni zajec zamenja s čokoladnim bilbijem. Del sredstev od prodaje se namenja za ohranitev vrste.

Lov na zajce na Novi Zelandiji

Tudi na Novi Zelandiji imajo z zajci težave, saj so tudi tam v resnici invazivna vrsta, ki škoduje izvorni biotski raznovrstnosti. Za veliko noč se zato na Novi Zelandiji odvije pravi lov za zajci, katerega namen je zmanjšanje zajčje populacije. Zajci so smatrani kot škodljivci, ki ogrožajo tako rastlinje kot kmetije na območju.

 

 

Foto: Unsplash, Shutterstock

PREBERITE ŠE: 6 napak, ki jih po mnenju lokalcev počnejo turisti v velemestih

 

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

TO so najbolj EKSOTIČNE destinacije za potovanja v 2022

Po dveh letih okrnjenih potovanj, je morda čas, da si za naslednjo destinacijo izberete nekaj eksotičnega. Nekje na toplem, s polno življenja in nenavadnosti. 2022 je leto za odkrivanje novih svetov. TO je naš izbor:

Madagaskar

Jugovzhodno od obale Afrike leži Madagaskar, četrti največji otok na svetu. Poznan je predvsem po svojih redkih živalskih vrstah in drevesih baobab, a to še zdaleč ni vse, kar ta otok ponuja eksotičnega. Madagaskar vas bo navdušil s svojo raznoliko pokrajino in očarljivo kulturo. Od belih peščenih plaž do gostih tropskih gozdov, bo raziskovanje tega otoka kot raziskovanje drugega sveta. Madagaskar zagotovo spada med najbolj eksotične destinacije 2022, ki jih je vredno obiskati.

Tayrona, Kolumbija

Tayrona, zaščiten nacionalni park, je neokrnjen biser na Karibski obale Kolumbije. Le malo krajev na svetu te pusti tako zelo brez besed kot ta. Neskončne plaže z zlatim peskom in gost zelen deževni gozd, kjer prebivajo eksotične živalske vrte, bosta izpolnila vse vaše sanje. Za piko na i pa vas bo navdušilo potapljanje v Karibskem morju.

Jezero Atitlan, Gvatemala

Jezero Atitlan je bil nominiran za eno od sedmih čudes sveta. To visokogrosko jezero v Gvatemali je v resnici rezultat velikega vulkanskega izbruha. Nastal je pred več tisoč leti in je najgloblje jezro v srednji Ameriki. Okoli jezera stojijo očarljive vasice, kjer boste lahko prišli v stik z avtentično gvatemalaško kulturo. To je raj na zemlji in dobro izhodišče za spoznavanje s kulturo Majev. Odsev sončnega vzhoda v svetlo modrem jezeru bo nekaj, česar ne boste nikoli pozabili.

Velikonočni otoki, Čile

Velikonočni otoki že desetletja privabljajo turiste s skrivnostnimi kipi Moai. Ta majhen in odročen otok je zagotovo ena najbolj eksotičnih destinacij, kar jih lahko obiščete. Divjina tega vulkanskega otoka in njegovih 900 kipov obljubljata dogodivščino, ki bo ostala v spominu celo življenje.

Azorski otoki, Portugalska

Dežela večne pomladi, kjer vulkanska prst nudi popolno podlago za pisano cvetje, je pravi raj na zemlji. Azorske otoke sestavlja 9 vulkanskih otokov, ki jih, zaradi bujne narave in močnih kontrastov, imenujejo tudi “rajski vrt”. Tu boste lahko uživali v opazovanju ptic na nebu in kitov v vodi, splezali v višine in se potapljali v globine. Poleg vsega so Azori ena najbolj ekoloških destinacij, kar se turizma tiče.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: INTERVJU z najbolj priljubljeno učiteljico slovenščine ta hip: “Hedonizem mi nikoli ni bil ravno blizu.”

eksotične destinacije

TO je 5 najhladnejših mest na svetu

V dolgih zimskih dneh se lahko tolažimo z načrtovanjem potovanja v tople kraje ali pa s tem, da je nekaterim še bistveno huje. To so najhladnejša mesta na svetu:

Harbin, Kitajska

Glavno mesto province Heilongjiang ima kar 10 milijonov prebivalcev in je znano kot “ledeno mesto”. Povprečna zimska temperatura je namreč kar -22°C. Mesto ta mraz dobro izkorišča v svoj prid in z ledenimi skulpturami vsako leto privablja množice turistov. najhladnejša mesta na svetu

Dudinka, Rusija

Dudinka je mesto, ki leži tik nad severnim tečajnikom, ob reki Yenisei. Kljub temu, da temperature redno padajo pod -33°C, je tu doma kar 20.000 ljudi. To je mesto, ki se ga morda spomnite iz fotografij iz novic leta 2015, ko je zaradi počene cevi celo mesto prekril led. Domačini pravijo, da pozimi tvoj pljunek zaledeni še preden pade na tla.

Winnipeg, Kanada

Winnipeg je eno največjih mest v Severni Ameriki, ki doseže najnižje temperature. Ima 715,000 prebivalcev, ki zimo preživljajo v povprečju na -20°C. Večkrat pa se temperatura še dodatno spusti do -45°C. Dodaten problem povzroča hladen veter, ki prebivalcem onemogoča gibanje na prostem in jih življenjsko ogroža.

Yakutsk, Rusija

Yakutsk je mesto, ki se na seznamu hudih zim uvršča zelo visoko. Ne samo, da je zima tu res huda, začne se že v začetku oktobra! Januarja, ko zima doseže vrhunec, se temperature gibljejo med -38°C in -42°C. A kljub temu v Yakutsku živi kar 282,400 ljudi.

Yellowknife, Kanada

Edino mesto v Severozahodnem teritoriju Kanade, Yellowknife, je dom 20.000 prebivalcem. Povprečna zimska temperatura tega mesta, ki spada v subarktično podnebje, je -34°C. A v Yellowknife-u nikakor ni turobno. Med novembrom in aprilom mesto pogosto okrasi severni sij.

 

Foto: Unsplash 

PREBERITE ŠE: To je 5 najlepših voženj z vlakom na svetu

najhladnejša mesta na svetu, najhladnejša mesta na svetu,

To je 5 najlepših voženj z vlakom na svetu

Vožnja z vlakom je udobna in ekološko naravnana, predvsem pa je polna nepredstavljivo lepih razgledov. Od tropskih do ledenih, vsaka je dogodivščina zase. To je 5 najlepših voženj z vlakom na svetu:

Ledeniški Express, Švica

Luksuzna vožnja od Zermatta do St. Mortiza v zasneženih Švicarskih Alpah je ena najpopularnejših švicarskih znamenitosti. Na tej 8-urni vožnji se boste popeljali čez 291 mostov in skozi 91 tunelov. Razgibana snežna pokrajina, ki jo boste lahko opazovali skozi posebna panoramska okna in hkrati uživali v visoki kulinariki, bo nekaj, o čemer boste pripovedovali vsem. 5 najlepših voženj z vlakom

Transsibirska železnica, Rusija

Najdaljša železnica na svetu je dolga kar 9,289 km in vožnja z njo od začetka do konca je pravi dosežek. Vožnja se začne v Moskvi in v sedmih dneh do končnega cilja pelje skozi Sibirijo, mimo Bajkalskega jezera in gorovja Krasnoyarsk. Večina turistov se odloči le za del poti, saj je železnica v resnici najboljši način za potovanje po Sibiriji. Razglede si boste zapomnili za vedno.

Modri vlak, Šrilanka

Najbolj “instagramabilna” vožnja na svetu je vožnja z Modrim vlakom na Šrilanki. Vožnja med Kandyjem in Ello je dolga 3-9 ur, odvisno, kje se odločite vstopiti in izstopiti in je ena najbolj popularnih voženj z vlakom na svetu. Med vožnjo se popeljete mimo čajnih plantaž in bujnih zelenih hribov. Na drevesih opazujete opice in se ustavljate v majhnih hribovskih vasicah. Na vlaku se lahko okrepčate s samosami, nujno pa s seboj vzemite topla oblačila, saj je razlika v temperaturi med dolino in najvišji, delom vožnje visoka. To je vožnja, ki je že večkrat zmagala med vsemi na svetu in je tista, ki jo morate dodati na svoj bucket list!

Flamska železnica, Norveška

Le eno uro dolga vožnja iz majhne vasice Flam do gorske postaje Myrdala, se povzpne za kar 863 metre in pelje skozi 20 tunelov. Na tej vožnji boste doživeli čudoviti gorski svet, posebna poslastica pa vas čaka pozimi, ko je dežela odeta v snežno odejo.

Železnica Rovos, Južna Afrika

Ta južnoafriška železnica je znana po vožnji po najbolj raznoliki pokrajini. Vozi skozi Namibijo, Botswano, Angolo, Zambijo, Zimbabwe in Tanzanijo. Na vožnji boste doživeli vse od opazovanja živali v nacionalnih parkih, vožnje skozi zgodovinska mesta in razgibano afriško pokrajino. Vsak nov ovinek bo zgodba zase.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Bodite prvi gostje v tem fenomenalnem hotelu v Dalmaciji

 

5 najlepših voženj z vlakom 5 najlepših voženj z vlakom 5 najlepših voženj z vlakom 

10 zanimivih dejstev, ki vam bodo svet predstavila v drugačni luči

27. september je svetovni dan turizma. Za to priložnost smo poiskali zanimiva dejstva o potovanjih, svetu in destinacijah, ki ste jih že ali pa jih še boste nekoč obiskali.

1. Najdaljši komercialni let 30 ur, najkrajši 2 minuti

Letalska družba Qantas je med leti 1943 in 1945 izvajala lete med Avstralijo in Šrilanko, ki so jih imenovali kar “leti z dvojnim sončnim vzhodom”. Let je trajal več kot 30 ur, potniki pa so lahko med letom kar dvakrat občudovali sončni vzhod. Danes je najdaljši let dolg 17 ur in 50 minut. To je let med Singapurjem in New Yorkom. Najkrajši let pa traja približno minuto in pol, saj leti med škotskima otokoma Westray in Papa Westray, ki stojita le slabe 3 kilometre narazen. svet

2. 17 držav na svetu je popolnoma brez rek

Na svetu je 17 držav, ki nimajo nobene reke. Najbolj znana med njimi je Savdska Arabija.

V Savdski Arabiji ne boste našli nobene reke.

3. Kitajci upoštevajo isti čas na obeh koncih Kitajske

Čerpav se država razteza na petih geografskih časovnih pasovih, se od enega do drugega konca Kitajske uporablja le en čas.

4. Najdaljše uradno ime države na svetu nosi Velika Britanija

Velika Britanija je država, ki nosi najdaljše uradno ime na svetu. Uradno se namreč imenuje Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. svet

5. Različna obroka za pilota in kopilota

Po standardni konvenciji morata pilot in kopilot za isti let pojesti različna obroka pred vzletom. To je zato, da ne bi pri obeh prišlo do zastrupitve s hrano. Če bi prišlo do težav pri enem, lahko tako drugi prevzame letalo.

Pilot in kopilot ne smeta zaužiti istega obroka pred letenjem.

6. Na Švedskem je popularna pizza z banano

Res je, na Švedskem na pizzi jejo banano! Pizza se imenuje Tropicana, na njej pa se poleg banane znajdejo paradižnikova omaka, sir, šunka, ananas in curry!

7. Kitajski zid v resnici ni viden iz vesolja

Kljub splošnemu prepričanju, Kitajski zid iz vesolja ni viden s prostim očesom. Je preozek, da bi bilo to možno. Je pa iz vesolja viden kompleks belih plastičnih rastlinjakov v španski Andaluziji. Razteza se na 260 km2 in je prostor, kjer pridelajo večino zelenjave in sadja zase in za izvoz. Zaradi bele barve in plastičnega materiala, mu ob pogledu iz vesolja rečejo tudi “plastično morje”:

Kitajski zid ni viden iz vesolja!

8. V Sudanu več piramid kot v Egiptu

V Sudanu je več antičnih piramid kot v Egiptu. V Egiptu jih je nekaj čez 100, v Sudanu pa kar 250. Piramide so nastale med leti 2500 pred. Kr. in 300 n.št.

9. Na otoku Yap kamni kot plačilno sredstvo

Na otoku Yap v Mikroneziji še vedno uporabljajo kamne kot plačilno sredstvo. Vrednost kamna sloni na njegovi velikost in poreklu. Kamne uporabljajo pri tradicionalnih ceremonijah, kot so poroke na primer, za vsakdanjo rabo pa so že začeli uporabljati ameriške dolarje. Na otroku za trgovanje uporabljajo tudi školjke.

10. Najsrečnejši jezik na svetu je španščina

Glede na raziskavo je španščina jezik, ki vsebuje največ pozitivnih, veselih besed. Sledijo ji portugalščina, angleščina, indonezijščina in francoščina.

Splača se naučiti špansko!

 

Foto: Unsplash 

PREBERITE ŠE: 7 najbolj nenavadnih destinacij na svetu, ki jih morate obiskati

 

svet 

3 top popotniški dokumentarci, ki si jih lahko ogledate takoj

Ne glede na to ali ste na dopustu ali doma, ti popotniški dokumentarci bodo v vas zbudili popotniško slo. Ogledate si jih lahko takoj na telefonu, računalniku ali večjem zaslonu in se odpravite na virtualno potovanje v oddaljene neznane dežele, hkrati pa globoko vase.

1. Dan v življenju

Popotniški dokumentarci National Geographica so znani po vsem svetu in zagotovo ste si kakšnega že ogledali. Tokrat priporočamo dokumentarec Dan v življenju. Režiser Kevin Macdonald različnim ljudem po svetu postavi ista 3 vprašanja: “Kaj ljubiš? Česa se bojiš? Kaj imaš v žepu?” Dokumentarec spremlja različne ljudi po svetu na isti dan, 24.7.2010, in oriše čudovito sliko, kako različno je življenje glede na to, na katerem koncu sveta se nahajaš. Zanimivo je, da je letos dokumentarec spet med najbolj gledanimi, gledalcem pa navijajo, da bi ga ponovili sedaj, ko svetu vlada pandemija.

2. Okoli sveta na pedalih

Številko 2 med popotniškimi dokumentarci zaseda 90 minutni popotniški dokumentarec Okoli sveta na pedalih. Mlad nemški kolesar Felix Starck v enem letu prekolesari 22 držav in več kot 20.000 kilometrov. Namen? Najti smisel življenja. Dokumentarec ob katerem ne boste mogli mimo vprašanja: “Kaj bi se v resnici zgodilo, če se odločite vse pustiti za sabo in kar greste?” Dokumentarec si lahko pogledate na Netflixu.

3. Serija: Bedak v tujini

Če iščete najbolj zabavnega med popotniškimi dokumentarci, ste ga našli. Neskončne doze smeha z avtorjema Rickyjem Gervaisem in Stephenom Merchantom, ki na pot po svetu pošljeta komika Karla Pilkingtona. Ta se na svoji poti spopada z ekstremnimi izkušnjami, ki ga pahnejo daleč čez cono udobja in poskrbijo za zabavne in zanimive zaplete in razplete.

PREBERITE ŠE: To so najboljši podcasti na temo potovanj ta hip

Foto: Unsplash

Slovenija med najbolj varnimi državami na svetu

Global Peace Index je na lestvici najbolj varnih držav v Evropi in po vsem svetu Slovenijo v Evropi umestila na visoko peto, na globalni ravni pa osmo mesto.  

Slovenija ni priljubljena destinacija zgolj zaradi njenih lepot in razgibane pokrajine. Obiskovalcem je všeč tudi na račun varnosti. Odlična umestitev na omenjeni lestvici ponovno potrjuje, da je Slovenija ena najbolj varnih turističnih destinacij na svetu.

Peti najvarnejši v Evropi in osmi najvarnejši na svetu

Letošnja raziskava Global Peace Index (GPI) je zajela 163 držav. Med njimi pa se je Slovenija znašla na odličnem 8. mestu. V Evropi se uvrščamo na 5. mesto najbolj varnih držav.

Najvarnejša je Islandija

Najboljše rezultate dosegajo evropske države z Islandijo na čelu, ki ostaja najvarnejša država na svetu. Slovenija je od lani izboljšala uvrstitev na lestvici in se uvrstila na 8. mesto.

Od sosednjih držav je višje le Avstrija, ki se nahaja na 4. mestu. Madžarska se nahaja na 21. mestu, Hrvaška na 28. mestu in Italija na 39. mestu.

Raziskava GPI ocenjuje miroljubnost oziroma varnost držav na podlagi meril, ki se nanašajo na izvoz orožja, število zapornikov, delovanje državnih organov in kriminaliteto. Več si lahko preberete tukaj.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Ptuj in Ljubljana: Mesti, ki gresta Britancem težko z jezika

Najstnik, ki kolesari okoli sveta, je ostal brez kolesa

Saj ni res, pa je. Britanskemu najstniku Charlieju Condellu, ki se je s kolesom podal na pot okoli sveta, so ponoči izmaknili kolo. In vse ostalo imetje.

Charlie Condell je britanski najstnik, ki kolesari okoli sveta. V dobrih stotih dneh je prekolesaril 20 držav in 11.000 kilometrov, s svojim podvigom pa se želi v zgodovino vpisati kot najmlajša oseba, ki je prekolesarila svet.

Charlie je v svoji dogodivščini prekolesaril že Evropo, Bližnji vzhod, Indijo in jugovzhodno Azijo. Zdaj se bo poskusil prebiti še čez vzhodno obalo Avstralije, nato pa bo nadaljeval po Novi Zelandiji in ZDA.

A nepridipravi do mu prekrižali načrte. V kraju Townsville na severu Avstralije so mu ukradli kolo, poleg tega pa so mu izmaknili še potni list, opremo za kampiranje in kolesarsko opremo.

Njegovo črno-zeleno kolo znamke Cervelo, ki ga je poimenoval Colin, je skupaj z vsem ostalim izginilo v hostlu, kjer je prenočil. Policija v Queenslandu je že javno pozvala nepridiprave, naj kolo vrnejo lastniku.

Kraja, ki mu je prinesla tudi nekaj dobrega 

Charliejevo potovanje sicer nima velike medijske podpore, njegovo zgodbo spremlja zgolj peščica sledilcev. A stvari so se s krajo spremenile. Kot je zapisal na Instagramu, kjer mu (za zdaj) sledi le okoli tisoč ljudi, mu vse od kraje telefon zvoni kot nor.

Z vseh koncev sveta namreč dobiva ponudbe in pomoč, njegova zgodba pa je zaokrožila po televizijah, radiih in časopisih v manj kot enem dnevu. Sreča v nesreči mu bo tako kmalu vrnila izgubljeno in pot bo lahko nadaljeval še z večjo podporo.

Končati mora pred 19. rojstnim dnem

Če želi podreti rekord, pa bo moral svet prekolesariti pred 20. marcem, ko bo upihnil 19. svečko. Le tako namreč lahko premaga 19-letnega Britanca, ki trenutno drži rekord najmlajšega človeka, ki je prekolesaril svet.

Foto: Instagram/Charlie Condell

PREBERITE ŠE:

Slovenijo je obiskala Suki, popotniška mačka z življenjem, ki ji ga zavidamo

12 neverjetnih mest na klifih

Človek si že od nekdaj poizkuša podrediti naravo. Skozi stoletja mu je uspelo ukrotiti divjino in udomačiti živali, zgradil pa je tudi kar nekaj dih jemajočih mest na krajih, kjer je to skoraj nemogoče. Mesta na vrhovih strmih klifov so zagotovo neverjeten dosežek. Nekatera izmed njih izgledajo kot surrealistične ilustracije iz sanj, naravnost fascinantno. Poleg vprašanja: “Le kako jim je uspelo?”, pa se nam poraja še eno. Katero mesto obiskati prvo?

#1 Santorini, Grčija

#2 Azenhas do Mar, Portugalska

#3 Riomaggiore, Italija

#4 Veliko Tarnovo, Bolgarijabulgarija_1

#5 Rocamadour, Francija

#6 Ronda, Španija
klifronda

#7 Wadi Dawan, Jemen

#8 Piodao, Portugalska

#9 Pitigliano, Italija

#10 Meteora, Grčija

#11 Castellfollit de la Roca, Španija

klifcaste

#12 La Paz, Bolivija

Foto: Shutterstock, Llorenc Montori

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.