Recept: Velikonočne vroče štručke (Hot cross buns)

Vroče štručke “s križem” oz. hot cross buns tradicionalno ne smejo manjkati na velikonočni mizi v Angliji in ZDA. Postrežene morajo biti tople in mehke, ponavadi z maslom. Slovijo po tem, da jih je lažje kupiti kot ustvariti, ampak glede na naše izkušnje s peko raznoraznega kruha iz časa pandemije, se bomo tega recepta lotili precej samozavestno.

Vroče štručke so bile v nekem obdobju celo prepovedane!

Nihče ni prepričan, kdaj se je tradicija z vročimi štručkami začela. Prve zapisane vire o njih najdemo v otroški pesmici iz leta 1733: ‘One a penny, two a penny, hot cross buns’, a zagotovo so jih jedli že pred tem. Nekateri viri pravijo, da jih je v 12. stoletju pekel menih iz Svetega Albansa in jih na veliki petek delil revnim. Štručke naj bi zaradi svojih začimb imele čarobne zdravilne učinke. Okoli leta 1500 jih je zato krajica Elizabeta I celo prepovedala in dovolila izključno za veliko noč, božič in na pogrebih.

Kako jih pripravimo

Vroče štručke zahtevajo kar nekaj časa in potrpljenja, ampak bo vredno!

Za štručke: 

  • 750g bele moke za kruh
  • 1 žlička soli
  • 90g narezanega masla
  • 1 žlička cimeta
  • 60g lahkega muscovado sladkorja
  • 150g različnega suhega sadja
  • 90g nasekljanih posušenih marelic
  • 7g suhega kvasa
  • 300ml toplega mlega
  • 2 jajci

Za križe:

  • 90g bele moke
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Priprava:

  1. V veliko posodo stresite moko in sol. Dodajte maslo v kockah in zmešajte, da dobi masa strukturo krušnih drobtin. Vmešajte začimbe, sladkor, kvas in suho sadje. Na sredini naredite luknjo in vanjo vlijte mleko in jajca, ki ste jih prej zmešali skupaj. Mešajte dokler ne dobite mehkega testa.
  2. Testo položite na pomokano površino in knetite 1o minut, da bo testo mehko in elastično. Položite testo v naoljeno posodo, pokrijte in pustite vzhajati 45 minut. Vzemite testo in ga rahlo gnetite še nekaj minut.
  3. Razdelite testo na 12 delov in vsakega oblikujte v štručko. Postavite na peki papir in nežno pokrijte z naoljeno folijo. Pustite vzhajati v toplem prostoru 45 minut. Štručke morajo vzhajati dokler ne podvojijo svoje velikosti. Potem jim z ostrim nožem na vrhu vrišemo križ.
  4. Zmešajte moko s 3 – 4 žličkami mrzle vode, da nastane pasta. S pasto zapolnite križ na vrhu štručk.
  5. Segrejte pečico na 200°C in pecite štručke 15 do 20 minut.
  6. Sladkor zmešajte z žličko vrele vode, da nastane sirup. Ko vzamete štručke iz pečice jih še vroče namažite s sirupom. Ohladite štručke.
  7. Štručke postrezite z maslom in marmelado.

 

Dober tek!

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: 3 super recepti za nepozaben pomladni piknik v naravi

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.