Zajtrk bogov: kruhki z rikoto, medom in oreščki #RECEPT

Kako je običajno videti vaš zajtrk? Hana in Tom, ki ustvarjata Instagram profil H(r)ana (in smo ju že gostili v TEM intervjuju), sta z nami delila recept za malo drugačen in zelo slasten začetek dneva.

Dober zajtrk je vsekakor primeren uvod v dober dan. Naj bo hranilen in okusen, da vas napolni z energijo in poboža brbončice. Naj gre tokrat na kruh nekaj posebnega!

SESTAVINE ZA BOŽANSKI ZAJTRK (za 2 kruhka)

– 2 rezini svežega kruha
– 4 žlice rikote
– 2 pesti oreščkov (na primer pinjole in makadamija)
– sol
– vejica svežega rožmarina
– 2 dcl olja za cvrtje
– večji ščep sladkorja
– 2 žlici medu

POSTOPEK

– Oreščke grobo nasekljamo in jih na ponvi brez olja popražimo, dokler ne postanejo zlatorjave barve. Solimo in damo na stran.
– Olje za cvrtje segrejemo in vanj položimo vejico rožmarina. Cvremo par minut, nato rožmarin prestavimo na papirnato brisačko in ga takoj posujemo z malo sladkorja.
– Na vsako rezino kruha razporedimo rikoto, čez posujemo oreščke, čez oreščke prelijemo med in vse skupaj posujemo z ocvrtim rožmarinom (steblo zavržemo). Dober tek!

FOTO: H(r)ana

PREBERITE ŠE: Slastni udon rezanci z govedino, zelenjavo, sojo in sezamom #recept

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

RECEPT, ki ga boste še sanjali: Kumare s svilnato mandljevo omako

Obožujete kumare in jih imate poln vrt? Ali pa vsaj prijazne sosede s polnim vrtom? Če kumar morda (še) ne obožujete, je to odlična priložnost, da si premislite. Ne bo vam žal.

Tokratni poletni recept za slastne kumare z mandlji sta z nami delila Hana in Tom, ki ustvarjata Instagram profil H(r)ana (in smo ju že gostili v TEM intervjuju).

SESTAVINE

ZA KUMARE:
– 1 zelo velika ali 2 normalni kumari
– 2 ščepca soli
– 4 žlice jabolčnega kisa

ZA OMAKO:
– 1 dcl olivnega olja
– 3 žlice limoninega soka
– 100 g olupljenih mandljev
– 1 dcl ledene vode
– sol

ZA ČESNOVO OLJE:
– 1 dcl olivnega olja
– 4 stroki česna, narezani na kolobarje
– 1 žlička kurkume
– sol

ZA ČEZ:
– sveža zelišča
– popraženi, grobo nasekljani mandlji

POSTOPEK

Kumaro operemo, narežemo na poljubne kose, solimo in prelijemo s kisom. Za 10 minut postavimo v hladilnik, nato odcedimo.
– Za omako sestavine zmiksamo v blenderju – olje, limonin sok, mandlje, sol in ledeno vodo. Miksamo kakšni 2 minuti, da dobimo res gladko omako.
– Za česnovo olje segrejemo olje, da je res vroče. V skodelici pripravimo narezan česen, kurkumo in sol. Ko je olje segreto, ga nalijemo v skodelico in malo mešamo, da se vse skupaj poveže. Ohladimo. Če nam na koncu ostane česnovo olje, ga shranimo v hladilniku in uporabljamo za ostale jedi. Odlično recimo paše na pico.
– Vsakemu damo na krožnik omako, čez zložimo odcejene kumare, prelijemo s česnovim oljem in posujemo s praženimi mandlji ter svežimi zelišči. Dober tek!

FOTO: H(r)ana

PREBERITE ŠE: Poln vrt paradižnikov? Tu je RECEPT za popolno poletno solato!

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Recept: Čisto pravi belgijski vaflji (tudi če nimate pekača za vaflje!)

Ste si od nekdaj želeli doma pripraviti najbolj puhaste in mehke belgijske vaflje, pa ali niste imeli pravega recepta ali pekača za vaflje? Nič od tega v resnici ni problem! Z vami delimo pravi recept in trik, kako jih pripravite brez stroja.

RECEPT: Pravi belgijski vaflji

Razlika med navadnimi in belgijskimi vaflji je v gostoti, mehkobi in obliki. Belgijski vaflji so bolj mehki, puhasti, gosti in imajo večje luknje, ki zadržijo več preliva.

Sestavine:

  • 130g moke
  • 100g sladkorja
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • 2 beljaka
  • 2 rumenjaka
  • 200ml mleka
  • 120g masla (stopljenega)
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • sadje, preliv, sirup, namaz, smetana, sladoled… po izbiri

Priprava:

  1. Zmešajte suhe sestavine (moka, sladkor, pecilni prašek)
  2. Zmešajte mokre sestavine (rumenjaki, mleko, maslo, vanilijev ekstrakt)
  3. Iz beljakov naredite sneg
  4. Zmešajte suhe in mokre sestavine in dobro vmešajte še sneg.
  5. Specite do zlato rumene barve po navodilih na aparatu.

Če nimate pekača za vaflje

Vaflje lahko pripravite tudi brez pekača za vaflje. Spečete jih lahko v žar ponvi, ki bo poskrbela, da se bo zmes zapekla z zarezami.

PAZITE!

Če plošča ne bo dovolj segreta, bodo vaflji mokri in mehki. Zato pazite, da bo podlaga dovolj vroča, da bodo vaflji znotraj mehki, zunaj pa hrustljavi.

Vaflje lahko obogatite z dodatki po izbiri! Z vaflji paše vse od sadja in čokolade do oreščkov in zelenjave.

Dober tek!

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: RECEPT: Litvanska kremna hladna juha iz rdeče pese

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Poln vrt paradižnikov? Tu je RECEPT za popolno poletno solato!

Že imate svoj najljubši recept za popolno poletno solato? Preizkusite tega! Še posebej, če ste eni tistih, ki jim je domač vrt letos obrodil sočne paradižnike!

Tokrat nas navdušuje recept za popolno poletno solato, ki sta ga sestavila Hana in Tom, ki ustvarjata Instagram profil H(r)ana (in smo ju že gostili v TEM intervjuju).

SESTAVINE

ZA ČILI OLJE:
– 2 dcl olivnega olja
– 2 žlici čilija v kosmičih
– po želji še kakšen sušen čili, narezan na manjše kose
– 4 stroki česna, narezani na rezine
– ščep soli

OSTALO:
– velika pest češnjevih paradižnikov, narezanih na polovice
– nekaj žlic jabolčnega kisa
– 1/2 pomaranče, olupljene in narezane na kose
– 1/2 mozzarelle, natrgane
– ščep grobe soli
– bazilikino olje (če ga imate, če ne, res priporočava, da si ga naredite)
– sveža zelišča (v najinem primeru meta in koriander)

POSTOPEK

– Olivno olje segrejemo. V skodelici zmešamo čili, česen in sol. Prelijemo z vročim oljem, premešamo in ohladimo.
– Paradižnike prelijemo z jabolčnim kisom in premešamo ter pustimo nekaj minut.
– Paradižnike premestimo na krožnik in dodamo pomarančo ter mozzarello.
– Posipamo z grobo soljo, prelijemo z bazilikinim oljem (če ga imamo) ter z našim čili česnovim oljem. Obvezno damo tudi koščke čilija in česna, saj to doda neverjeten okus in teksturo.
– Posujemo s svežimi zelišči. Dober tek!

FOTO: H(r)ana

PREBERITE ŠE: Slastni udon rezanci z govedino, zelenjavo, sojo in sezamom #recept

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

RECEPT: Litvanska kremna hladna juha iz rdeče pese

Ne moremo se odločiti, kaj na tej tradicionalni litvanski juhi je najbolj nenavadno: njena živo roza barva, to, da se za razliko od ostalih juh je hladna ali to, da ta hladna juha nosi izjemno zanimivo ime: šaltibarščiai?

Vse predsodke na stran, hladna juha iz rdeče pese je izredno priljubljena tradicionalna jed v Litvi. Sestavljena je iz kefirja, rdeče pese, kumar in jajc. Vonj po juhi šaltibarščiai za Litovce pomeni, da se je poletje zares začelo. Bi jo poskusili? Dokler je ne, ne morete vedeti, zakaj se je recept razširil po celem svetu.

Sestavine:

  • 1 l kefirja
  • 150 ml mleka
  • 2 srednje veliki vloženi rdeči pesi
  • 2 srednje veliki kumari
  • mlada čebula
  • koper
  • 2 trdo kuhani jajci
  • 8 majhnih kuhanih krompirjev
  • sol

Priprava:

1. Kefir zlijte v posodo.
2. Rdečo peso narežite na čisto majhne koščke in jo dodjate v kefir.
3. Kumare olupite, jim odstranite sredico in jih naribajte na tanke trakce. Dodajte v juho.
4. Če se vam zdi juha pregosta, jo razredčite z mlakom ali vodo.
5. Naseklajte koper in mlado čebulo in potresite po juhi.
6. Olupite kuhana jajca in jih dodajte v vsako porcijo juhe na vrhu.
Postrezite s kuhanim krompirjem v oblicah.

Litvanci juho vedno jejo skupaj s kuhanim krompirjem.

Dober tek!

 

Foto: Shutterstock

 

PREBERITE ŠE: Huevos rotos, jajčka med mladim krompirjem #RECEPT

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Huevos rotos, jajčka med mladim krompirjem #RECEPT

Ob kakšnem krompirju se nam najbolj pocedijo sline? Mladem, po možnosti sveže pobranem na domači njivi. Tokratni recept je torej za mlad krompir z jajci, različico španske jedi huevos rotos.

Pečen mlad krompir z veliko skledo sezonske solate je ena najslajših poletnih pregreh. Če ob tem potrebujete kaj več beljakovin, pa priporočamo odličen recept z jajci. Gre za eno od različic španske jedi huevos rotos, ki je na osnovi ocvrtih jajc s še tekočim rumenjakom, ki jih spremljajo različne dobrote od krompirja do mesa. Tokrat torej prisegamo na krompir. Recept sta z nami delila Hana in Tom, ki ustvarjata dišeč profil H(r)ana (in smo ju že gostili v TEM intervjuju).

SESTAVINE

– 80 ml olivnega olja
– 2 žlički dimljene paprike v prahu
– 1/2 žličke čilija, sol, poper
– 700 g mladega krompirja, opranega
– 1 čebula, narezana na rezine
– 2 stroka česna, naribana
– 4 jajca
– nekaj žlic kisle smetane
– lupinica 1 limone
– koper ali kakšno drugo sveže zelišče

POSTOPEK

– V skledi zmešamo olivno olje, papriko v prahu, čili, 1/2 žličko soli, poper in 230 ml vode.
– Krompir po potrebi narežemo na manjše kose, če je dovolj majhen, pustimo celega.
– Krompir premestimo na ponev in ga prelijemo z mešanico olivnega olja.
– Zavremo, pokrijemo in kuhamo 10-15 minut, da se krompir zmehča.
– Medtem zmešamo kislo smetano in lupinico limone ter prestavimo v hladilnik, dokler ne postrežemo.
– V krompir dodamo čebulo in česen, premešamo in pokrito kuhamo še 5 minut.
– Ko je tekočina izparela in ko je krompir zapečen, naredimo 4 jamice in vanje ubijemo 4 jajca. Vsako jajce solimo in popramo, pokrijemo ter kuhamo še 4-6 minut, da beljaki zakrknejo, rumenjaki pa ostanejo malo tekoči.
– Ostavimo, dodamo nekaj kupčkov kisle smetane z limonino lupinico in posujemo z zelišči. Dober tek!

FOTO: H(r)ana

PREBERITE ŠE: Jagenjček s skorjico iz parmezana, pistacij in drobtin #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Jagenjček s skorjico iz parmezana, pistacij in drobtin #RECEPT

Sočen jagenjček s skorjico iz drobtin, parmezana in pistacij, podmazan s pestom. Sliši se slastno! Bi recept?

Tokrat je na mizi sočen jagenjček s skorjico iz drobtin, parmezana in pistacij, podmazan s pestom. Imamo recept, ki sta ga zapisala krasna Hana in Tom, ki ustvarjata dišeč profil H(r)ana (in smo ju že gostili v TEM intervjuju).

SESTAVINE

– jagnječa zarebrnica
– groba sol, poper
– malo olja
– 2 žlici pesta za premaz

Za skorjico:
– pest naribanega parmezana
– pest popraženih pistacij
– 1/2 sveže žemlje, narezane na kocke
– lupinica 1 limone
– sol, poper
– strok česna

POSTOPEK

– Zarebrnico damo iz hladilnika nekje 20 minut pred peko.
– Pečico segrejemo na 190 °C.
– Meso posolimo in popopramo z vseh strani, najbolj pa na delu z maščobo.
– Na ponvi (ki je primerna tudi za v pečico) segrejemo olje ter zarebrnico popražimo z maščobo navzdol, da se lepo hrustljavo zapeče, nekje 4 minute. Nato na hitro popečemo še z ostalih strani ter prestavimo na desko, da se ohladi.
– V mikserju zmiksamo vse sestavine za skorjico.
– Meso premažemo s precej debelim slojem pesta ter nanj pritisnemo drobtine.
– Prestavimo na ponev (ali pekač) in odkrito pečemo s skorjico navzgor nekje 20-25 minut, če imate termometer do 58 °C.
– Vzamemo iz pečice, pustimo počivati 10 minut in razrežemo.
– Dober tek!

FOTO: H(r)ana

PREBERITE ŠE: Dišeč kruhek naan z domačo rikoto, hrustljavo čebulico in inčuni #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vietnamski zavitki z arašidovo omako #poletnirecept

Vietnamski zavitki z arašidovo omako so popoln poletni recept. Sveži, lahki, osvežujoči in noro okusni. Navdušili vas bodo!

Vietnamski zavitki so priljubljena jed, poznana po celem svetu. Rižev papir, v katerega zavijemo svežo zelenjavo, začimbe in rakce, pa ne izvirajo iz Vietnama, ampak iz Kitajske. So hladna različica še bolj poznanih spomladanskih zavitkov in so idealna izbira za vroče dni.

Vietnamski zavitki

Potrebujete:

  • rižev papir za zavijanje
  • korenje
  • rdeče zelje
  • kumaro
  • zeleno solato/mlado šprinačo/rukolo
  • svež koriander/svežo baziliko

V resnici lahko v zavitke dodate KARKOLI. Od piščanca do tofuja, avokada, riža in različnih vrst zelenjave ter celo sadja.

! PRIPOROČAMO: V zavitke dodajte še rakce, ki ste jih pred tem rahlo popekli na sojini omaki in zalili z nekaj svežega pomarančnega soka. !

Priprava:

Zelenjavo nasekljajte na majhne podolgovate kose. Popecite rakce/meso/tofu … Rižev papir enega po enega namakajte v mlačno vodo za nekaj sekund, da se omehča, a pazite, da ne preveč. Na sredo papirja dodajte zelenjavo, začimbe in proteine ter zavijte.

Arašidova omaka

Potrebujete:

  • 1 žlica arašidovega masla
  • 2 žlici omake Hoisin (dobite v večjih trgovinah)
  • 1,5 žlice limetinega soka (ali belega kisa)
  • nekaj mleka za željeno gostoto (ali voda)
  • 1 strok česna (strt)
  • malo čilija (po želji)

Priprava:

Vse sestavine zmešate in postavite na srednjo temperaturo, da se zlijejo med sabo. Z mlekom/vodo uravnavate željeno gostoto omake. Pustite, da se ohladi in postrežite skupaj z Vietnamski zavitki.

DOBER TEK!

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Poletje in školjke: špageti z vongolami, vinom in paradižnikom #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Slastni udon rezanci z govedino, zelenjavo, sojo in sezamom #recept

Rezanci so poleg riža ena najbolj razširjenih jedi po Aziji, pripravljamo pa jih lahko na 1001 način. Pa tudi med samimi rezanci je več različnih vrst. Tokrat pripravljamo udon rezance, debelejše pšenične rezance, ki so prava hrana za dušo.

Udon rezanci so debeli, mehki in rahlo žvečljivi pšenični rezanci, ki vas bodo objeli od znotraj. Ker je njihov okus precej nevtralen (v primerjavi s soba ajdovimi rezanci), jih lahko kombiniramo z močnejšimi okusi. Imamo recept, ki sta ga zapisala krasna Hana in Tom, ki ustvarjata dišeč profil H(r)ana (in smo ju že gostili v TEM intervjuju).

SESTAVINE (za 2 osebi)

– 300 g govedine, narezane na trakce (najbolje goveji hrbet)
– 3 mlade čebule, narezane na kolobarje
– 1/3 glave kitajskega zelja, narezanega na trakce
– 1 korenček, narezan na tanke trakce
– arašidovo olje, sol
– 8 žlic sojine omake
– žlička gustina
– 2 žlički rjavega sladkorja
– 1 žlička harissa paste ali čilija v prahu
– 5 žlic vode
– 400 g kuhanih udon noodlov
– sezam, ocvrta čebula, čilijevo olje, vloženi čiliji in zeleni deli mlade čebule za čez

POSTOPEK

– Narežemo vso zelenjavo in meso. V posodici pa zmešamo sojino omako, gustin, rjavi sladkor, harisso in vodo.
– Litoželezno ponev dobro segrejemo in dodamo arašidovo olje. Dodamo meso, malo solimo in pražimo nekaj minut, da porjavi.
– Dodamo zelenjavo, rahlo solimo (pazimo, ker bomo kasneje dodali še sojino omako) in pražimo še nekaj minut, nato pa prelijemo z omako in kuhamo toliko časa, da se malo zgosti.
– Dodamo še kuhane noodle, premešamo in pustimo še kakšno minuto, da se okusi povežejo ter prestavimo na krožnik.
– Posujemo s sezamom, ocvrto čebulo, vloženimi čiliji in zelenimi deli mlade čebule. Po želji prelijemo z malo čilijevega olja. Dober tek!

FOTO: H(r)ana

PREBERITE ŠE: Dišeč kruhek naan z domačo rikoto, hrustljavo čebulico in inčuni #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Napolitanska pica kot jo pripravlja italijanski mojster #recept

Napolitanska pica je najbolj prepoznavna pica na svetu, a le redkokdo jo zna v resnici pripraviti. Z vami delimo recept in nasvete italijanskega mojstrskega picopeka Johnnyja Di Francesca.

Recept za popolno testo

Napolitanska pica je tako priljubljena ravno zaradi mehkega, hrustljavega testa.

Potrebujete:

  • 600 ml mlačne vode
  • 1 kg tipske “00”, zelo gladke moke
  • 30 g soli
  • 1-2 g svežega kvasa

Priprava:

  1. V posodi z roko zmešajte vodo in sol, dokler se sol ne raztopi.
  2. Dodajte le 10% moke (100g) in jo z roko dobro vmešajte v vodo.
  3. V zmes dodajte kvas in ga z roko razdrobite v zmes, da se lažje zveže z zmesjo.
  4. Postopoma dodajajte moko po 100g. Vsakič z eno roko vmešajte moko v zmes.
  5. Ko dobite občutek, da je zmes dovolj trdna, jo prestavite na rahlo površino in jo z rokama gnetite, da porabite vso moko in da je zmes brez grudic.
  6. Preverite, če je testo v redu, tako da vanj dreznete s prstom. Če se naredi luknjica, ki nato zleze nazaj, je testo pripravljeno.
  7. Pokrijte testo z vlažno krpo in pustite stati vsaj 2 uri.
  8. Po dveh urah vzemite testo in ga razdelite na 4 dele. Vsak del nato oblikujte v kroglo. Krogle testa zaprite v neprodušno posodo in jih pustite na temperaturi 16-18 stopinj za 24 ur.
  9. Po 24 urah vzemite vsako od krogel in ji z rokami oblikujte tako, da bo nastala podlaga za pico. Bodite potrpežljivi in vztrajni. Previdno raztegujte testo in ne pozabite pustiti skorje,.

Popolna Napolitanska pica margerita

Potrebujete:

  • paradižnikova omaka
  • sveža bazilika
  • origano
  • olivno olje
  • češnjevi paradižniki
  • mocarela

Priprava:

Na testo z žlico, s krožnimi gibi, namažite paradižnikovo omako. Dodajte malo olivnega olja, svežo baziliko, origano in nasekljane češnjeve paradižnike. Postavite v pečico na maksimalno temperaturo (če imate krušno peč ali peč za pripravo pice se ravnajte po navodilih za določen sistem pečenja). Ko je pečena (spremljajte, ker bo hitro), nanjo potresite še natrgano mocarelo.

Dober tek!

Video recept

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Tega niste vedeli o ledeni kavi! (+ recept z belo čokolado in kokosom!)

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.