Jajca benedikt ali kako postati kralj(ica) bruncha #RECEPT

Jajca benedikt (angleško eggs benedict) so priljubljena jed, običajno postrežena za zajtrk ali brunch (pozen zajtrk/zgodnje kosilo – skovanka angleških besed breakfast in lunch = brunch).

Jajca benedikt, jajca po benediktinsko, oziroma eggs benedict naj bi izvirala iz New Yorka, običajno pa jih postrežejo za zajtrk ali brunch. Jed je sestavljena iz angleškega mafina, poširanega jajca, slanine (ali kuhanega pršuta/šunke, nekatere izpeljanke imajo rezino dimljenega lososa) in prelita s holandsko omako. Kako jih pripraviti doma?

Poširano jajce ali zakrknjeno jajce velja za eno težjih kuharskih tehnik, a brez strahu, prepričani smo, da zmorete! J Pravilno poširano jajce ima lepo zakrknjen beljak, rumenjak v notranjosti pa je še tekoč in se ob stiku z nožem ali vilico lepo zlije po kruhku. Poširanje jajc ima več tehnik, klasično in pa tiste, kjer si pomagamo s kakšnim trikom.

Angleški mafin je ena od sestavin za jajca benedikt, ki jo načeloma lahko nadomestimo z drugim kruhom. A če se želite držati pravega recepta, lahko spečete svoje! Angleški mafin je kvašen kruhek, ki ga najprej spečemo v ponvi, nato pa proces pečenja dokončamo v pečici. Čeprav sicer pod imenom mafini poznamo sladice, je ta kruhek slan. In še ena zanimivost: prihajajo iz Amerike, ves svet jim reče angleški mafini, razen Angležev, ki jim rečejo zgolj mafini.

Holandska omaka je kremna omaka iz rumenjakov, masla in kisa ali limoninega soka. Podobno kot številne gurmanske uspešnice na osnovi masla – izvira iz Francije, čeprav njeno ime namiguje drugače.

Zdaj pa se lotimo priprave! Imamo recept!

SESTAVINE (za 3 osebe)

– 6 jajc
– 3 žlice belega vinskega kisa
– kuhan pršut/slanina/šunka
– drobnjak
– sol in poper
Za holandsko omako:
– 3 rumenjaki
– 2 žlički limoninega soka
– 1 žlička belega vinskega kisa
– 100g masla
– mleta paprika, sol in poper
Za angleški mafin (6x):
– 300g pšenične moke
– 7g suhega kvasa
– 180g toplega mleka
– 15g masla
– ščep soli
– ščep sladkorja 

POSTOPKI

Angleški mafin

Zmešajte sestavine za testo in dobro pregnetite, da dobite voljno in elastično zmes. Prestavite v posodo, ki jo pokrijete s krpo ali živiljsko folijo in testo pustite vzhajati dobro uro, da se velikost podvoji. Vzhajano testo nato položite na delovno površino in ga razdelite na 6 enakih kroglic. Testo v kroglicah nato še enkrat pustite vzhajati za dobro uro.

Pečico segrejte na 180 stopinj, vmes pa pripravite veliko ponev in prižgite srednji ogenj. Kroglice nato položite na ponev, brez dodatne maščobe pecite 5 minut, nato jih obrnite še na drugo stran in pecite še 5 minut. Na pečenih delih se bodo sploščile in dobile pravo obliko. Nato še vroče prestavite na pekač in še za 10 minut pecite v pečici. Načeloma lahko kruhke v celoti spečete na ponvi, brez pečice, le da to traja dlje in morate biti bolj pozorni, da se zunaj ne zažgejo preveč ali v notranjosti ne ostanejo surovi.

Poširano jajce

Klasičen postopek poširanja jajc: v liter vode, ki komaj opazno vre, dodamo 3 žlice belega vinskega kisa, ki pomaga, da se beljak ne razleze preveč. Vsako jajce posebej ubijemo v manjšo skledico. V vodi z žlico s krožnimi gibi ustvarimo rahel vrtinec, nato pa jajce iz skodelice počasi prelijemo v vrtinec vode. Ta pomaga, da se beljak lepo ovije okoli rumenjaka in zakrkne. Postopek ponovimo z vsakim jajcem posebej. Jajca kuhamo 3-4 minute (če so jajca zelo velika, minuto dlje), nato pa jih s penovko previdno dvignemo iz vode in osušimo.

Bi šli raje po bližnjici? Eden od trikov, kako zagotovo uspešno poširati jajce, je na primer uporaba prozorne živiljske folije, ki jo namastite z oljem ali maslom, nato vanjo ubijete jajce in folijo zavežete v mošnjiček. Jajce boste v folijo nalažje namestili tako, da si to predhodno z manjšo jamico namestite čez kozarec in vanjo ubijete jajce. Jajce v mošnjičku nato prav tako kuhate 3-4 minute, ga odvijete iz folije in servirate!

Holandska omaka

Potrebujete kozico, v kateri zavrete vodo in stekleno posodo, ki se prilega vrhu kozice za vodno kopel. V stekleno posodo vlijete limonin sok in bel vinski kis ter rumenjaka. Z metlico penasto mešate, dokler se volumen ne podvoji. Nato stekleno posodo postavite na kozico z vrelo vodo in z metlico nenehno mešate, da se zmes zgosti, pri tem pa pazite, da rumenjak ne zakrkne. Med mešanjem dodajte še koščke masla, po okusu začinite s soljo, poprom in rdečo papriko.

Komplicirano? Tudi pri pripravi holandske omake poznamo nekaj trikov, ki uberejo bližnjico ob tradicionalnih tehnikah. Potrebujete palični mešalnik in malo drugačen vrstni red. Najprej posebej stopite maslo. Nato s paličnim mešalnikom stepete rumenjaka, kis in limonin sok. Zdaj zmesi med mešanjem počasi in postopoma dodajte še vroče stopljeno maslo, ki bo poskrbelo za termično obdelavo jajca. Začinite po okusu.

SERVIRANJE

Jajca benedikt nato na krožnik zložimo v sledečem vrstnem redu. Na krožnik položimo obe polovici angleškega mafina (prerezana stran kruhka gleda navzgor). Na kruhek najprej položimo kuhan pršut (ali šunko, slanino, rezino prekajenega lososa), na to pa poširano jajce. Čez polijemo radodarno žlico holandske omake. Po okusu popramo/solimo in posujemo z nasekljanim drobnjakom.

Dober tek!

PREBERITE ŠE: Obnorele vas bodo puhaste japonske souflle palačinke #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini?
TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Obnorele vas bodo puhaste japonske souflle palačinke (recept + video)

Japonske palačinke so že nekaj časa pravi spletni hit. Ker so puhaste kot oblački in se v ustih kar stopijo, verjamemo, da bodo navdušile tudi vas.

Potrebujete:

  • 2 veliki jajci
  • 2 žlici mleka
  • 3 žlice moke
  • 1/4 žličke pecilnega praška
  • 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta (po želji)
  • 1/2 žličke limoninega soka (po želji)
  • 2 žlici sladkorja

Priprava:

  1. Ponev postavite na kuhalno ploščo na najnižjo temperaturo. Ločite beljake od rumenjakov. V rumenjake vmešajte mleko in vanilijev ekstrakt. Dodajte še moko in pecilni prašek ter dobro premešajte.

  2. V beljake dodajte limonin sok in sladkor. Mešajte z električnim mešalnikom, dokler ne dobite trdnega beljakovega snega.

  3. Sneg vmešajte v mešanico z rumenjaki. Sneg vmešajte nežno, s kuhalnico, da ne izgubite zračnih mehurčkov.

  4. Ponev naoljite/namastite in s papirnato brisačo popivnajte odvečno maščobo. Maso previdno nakupčkajte v razgreto ponev in ponev prekrijte s pokrovko. Priporočamo, da pečete 2 do 3 palačinke hkrati.

  5. Po približno 4 minutah poglejte, če so se palačinke spodaj lepo zapekle. Ko dobijo lepo zlato barvo, jih obrnite. Pokrijte ponev s pokrovko in palačinke pecite še okoli 3 minute.

  6. Postavite na krožnik, obogatite s sestavinami po želji in uživajte!

Japonske palačinke pojejte takoj po pripravi

Bolj kot se palačinke ohladijo, bolj se skrčijo, zato jih pojejte takoj po pripravi. Puhaste japonske palačinke lahko obložite s sadjem, potresete s sladkorjem v prahu, jih obogatite s sladoledom ali smetano ali jogurtom. Lahko pa jih pojeste kar same, saj se v ustih topijo kot puhasti oblački.

Dober tek in veselo navijanje!

PREBERITE ŠE: Recept: TO so špageti s feto iz pečice, ki so obnoreli svet

Foto: Unsplash
Recept in video: Indy Assa

Recept: TO so špageti s feto iz pečice, ki so obnoreli svet

Ko že misliš, da nihče ne more več pripraviti testenin na nov, še boljši način, se najde ženska s Tik Toka, ki v trenutku obnori svet z novim receptom. Recept “špageti s feto iz pečice” si je ogledalo in pripravilo že več milijonov ljudi. Tudi mi smo poskusili in res, res so dobri!

Da nas bodo špageti s feto iz pečice tako zelo navdušili si nismo mislili. Preizkusili smo zgolj iz zabave, sedaj pa se je jed uvrstila kar na naš reden jedilnik. Uporabite lahko katerekoli testenine.

Kaj potrebujete:

  • češnjeve paradižnike
  • kos feta sira
  • olivno olje
  • česen
  • rožmarin
  • sol
  • testenine po izbiri

Priprava:

  • pečico ogrejemo na 200 stopinj Celzija.
  • češnjeve paradižnike in nekaj neolupljenih česnovih strokov postavimo v pekač
  • prelijemo z malo olivnega olja ter začinimo z rožmarinom in soljo
  • dobro premešamo in na sredino postavimo feto
  • pekač za približno 30 minut potisnemo v pečico
  • skuhamo poljubne testenine
  • po končani peki iz lupin odstranimo pečene česnove stroke in jih z vilicami pretlačimo ter zmešamo z ostalimi sestavinami, da dobimo enotno omako
  • vmešamo testenine
  • uživamo.

Dober tek!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Sladka uspešnica: še tople in dišeče cimetove rolice! #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini?
TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Praznična večerja z vsaj tremi hodi: RECEPTI, ki bodo navdušili omizje

Kaj se bo konec leta znašlo na vaši mizi? Praznična večerja je pri nekaterih družinah tradicionalna in vsako leto enaka, spet drugje pa vsakič znova radi eksperimentirajo. Zbrali smo nekaj receptov z vseh vetrov – od Azije do Južne Amerike, vsekakor pa ne manjka tudi šopek slavnih slovenskih klasik.

Kakšna je popolna praznična večerja? Takšna, ki ji ne manjka dobra družba! Seveda pa ni povsem vseeno niti, kaj se znajde na mizi in s čim pocrkljamo želodčke. Tu je nabor idej, iz katerih lahko poljubno sestavite zmagovalno (vsaj) 3-hodno večerjo! Ko najdete jed, ki se vam sliši obetavno, zgolj kliknite na njen naslov in povezava vas bo odpeljala na podrobnejši recept. Dober tek!

PREDJEDI

#1 Dišeč kruhek naan z domačo rikoto, hrustljavo čebulico in inčuni 

#2 Belokranjska pogača: tista, ki jo še toplo deliš s prijatelji

#3 Tris namazev: mehiški guakamole, egipčanski humus in italijanski pesto

#4 Vietnamski zavitki z arašidovo omako

#5 Litvanska kremna hladna juha iz rdeče pese

GLAVNE JEDI

#1 Huevos rotos, jajčka med mladim krompirjem

#2 Jagenjček s skorjico iz parmezana, pistacij in drobtin

#3 Mehiška pojedina, s katero boste navdušili prijatelje

#4 Slastni udon rezanci z govedino, zelenjavo, sojo in sezamom

#5 Curry s piščancem in zelenjavo 

#6 Špageti z vongolami, vinom in paradižnikom

#7 Edini pravi recept: Tako nastanejo slavni idrijski žlikrofi

#8 Cezarjeva solata: zgodovina, recept in originalna sestavina, ki se je izgubila s prevodom

#9 Napolitanska pica kot jo pripravlja italijanski mojster

SLADICE

#1 Sladka uspešnica: še tople in dišeče cimetove rolice!

#2 Pečena jabolka z granolo, cimetom in karamelo

#3 Čokoladni bonboni s tartufi

#4 Čisto pravi belgijski vaflji (tudi če nimate pekača za vaflje!)

#5 Ledena kava z belo čokolado in kokosom

#6 Zlati masleni cupcakesi z orehi in medom

#7 Obnorele vas bodo puhaste japonske souflle palačinke

#8 Prekmurska gibanica, prava kulinarična uspešnica

#9 Omamno dišeči piškoti kot na adventnem sejmu

*PONOVOLETNI BONUS*

Kaj pa dan potem? Tako si pripravite popoln nedeljski brunch (klik)!

FOTO: Unsplash, Shutterstock, H(r)ana

PREBERITE ŠE: Priporočamo: Top popotniški intervjuji za svež navdih v 2023

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Recept s kraljevega dvora: Božični puding kot ga je sam kralj

Na Instagram profilu britanske kraljeve družine se vsake toliko pojavi recept dvornega chefa. Tokrat so delili recept za tradicionalno britansko božično sladico – božični puding. Če bi letos za praznike radi poskusili, s čim se sladka kraljeva družina, imate sedaj edinstveno priložnost!

Za božični puding potrebujete:

  • 250 g rozin
  • 250 g črnih rozin
  • 185 g velikih rozin sultana
  • 150 g kandiranih limon in pomaranč
  • 250 g masti (maslo, kokosovo maslo, olje, mast…)
  • 250 g krušnih drobtin
  • 90 g moke
  • 12 g mešanih začimb (cimet, kardamom, ingver, klinčki)
  • 2 jajci
  • 180 g rjavega sladkorja
  • 75 ml piva
  • 40 ml ruma
  • 40 ml brandija (namesto alkohola lahko uporabite pomarančni sok ali ohlajeni čaj)

Priprava:

  • zmešajte vse suhe sestavine
  • dodajte vse tekočine
  • vse skupaj zmešajte
  • namastite posodo in mešanico stlačite vanjo
  • pokrijte s peki papirjem, kuhinjsko krpo in folijo ter postavite v večjo posodo, ki jo napolnite z vodo, da ta sega do 3/4 posode s pudingom
  • na pari kuhajte 6 ur
  • ohladite in postavite v hladen, temen prostor do božiča

Natančen video recept si oglejte TUKAJ: https://www.instagram.com/reel/CWiU1zzPJJe/

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Praznična večerja z vsaj tremi hodi: RECEPTI, ki bodo navdušili omizje

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Sladka uspešnica: še tople in dišeče cimetove rolice! #RECEPT

Zima je tu in če niste ravno Grinch, se že lahko malce veselite božiča. In nič ni bolj prazničnega kot cimetove rolice, ki dom zapolnijo z vonjem cimeta in ljubezni.

Dišečo atmosfero bomo danes naredili s prav posebnim posladkom. Cimetove rolice so pregrešno mehko pecivo, ki ga najraje pojemo kar toplega. Recept je preprost, kuhinja pa bo po peki še dolgo dišala – zmagovalna kombinacija, torej.

cimet_shutterstock_19649602

SESTAVINE

Za testo približno 16 velikih rolic potrebujemo:

pol litra polnomastnega mleka
1 vrečko instant vanilijevega pudinga
5 žlic sladkorja
120 mililitrov tople vode
2 vrečki suhega kvasa
pol zavojčka surovega masla
2 jajci
625 gramov moke

Za polnilo potrebujemo:

drugo polovico masla
4 žličke cimeta
skodelico mletega rjavega sladkorja

Za preliv potrebujemo:

še eno polovico masla
3 vanilijeve sladkorje ali en strok vanilije
3 žlice mleka
1/3 skodelice belega sladkorja v prahu

POSTOPEK

Najprej iz mleka ter instant pudinga skuhamo gladko vanilijevo zmes. Zmešamo kvas, sladkor in toplo vodo. V puding umešamo jajca in topljeno maslo. V vse skupaj vmešamo še kvas ter po delih v zmes vsujemo še moko, da nastane gladko testo (po potrebi dodajte moko), ki ga pokrijemo in v toplem prostoru pustimo vzhajati približno 45 minut. Testo nato ponovno pregnetemo ter ga spet pustimo pokritega, da vzhaja. Vzhajano testo razvaljamo, premažemo z maslom in enakomerno posipamo s sladkorjem in cimetom. Zavijemo ga kot potico ter narežemo na rolice. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko ter jih pustimo še malce vzhajati. Pekač prekrijemo z aluminijasto folijo ter pri 180 stopinjah Celzija pečemo približno pol ure. Zadnjih 5 minut rolice odkrijemo, da se pri vrhu malce zapečejo. Med tem zmešamo sestavine za preliv. Pečene rolice vzamemo iz pečice ter še tople prelijemo s pripravljenim prelivom. Še tople postrežemo.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Top 10 organiziranih adventnih izletov, ki jih ne zamudite v veselem decembru

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Omamno dišeči piškoti kot na adventnem sejmu #RECEPT

Ideja za popoldansko ustvarjanje – vonj in dobrote iz božičnih stojnic si pričarajte kar doma!

Naj vam dolge zimske večere polepšajo dišeči piškoti, ki jih ponekod imenujejo tudi razpokani piškoti. Priprava je nadvse preprosta, za peko pa boste porabili slabo uro.

Za približno 40 piškotov potrebujemo:

225 gramov okusne jedilne čokolade
polovico kocke masla
50 gramov kakava
150 gramov moke
1 1/2 čajne žličke pecilnega praška
200 gramov rjavega sladkorja
2 jajci
1 vanilijevo palčko
1 deciliter mleka

piskoti_shutterstock_257817964

Priprava:

Na vodni kopeli raztopimo čokolado. V posodo zmešamo moko, pecilni prašek in kakav. V skledi zmešamo stopljeno maslo in sladkor z jajci in vanilijo. Primešamo čokolado in mešanico moke. Dobro premešamo ter za pol ure postavimo v hladilnik. Nato na pladenj ali krožnik natresemo bel sladkor v prahu. Iz testa naredimo kroglice, jih povaljamo po sladkorju ter postavimo na pekač. Postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija, kjer naj se pečejo dobrih 10 minut. Še mehke vzamemo iz pečice in dišeči piškoti so pripravljeni za uživanje.

Dober tek in uživajte v veselem decembru!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Top 10 organiziranih adventnih izletov, ki jih ne zamudite v veselem decembru

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Praznični recept: Pečena jabolka z granolo, cimetom in karamelo

Ko se v stanovanju v pečici pečejo jabolka s cimetom in karamelo, ga ni človeka, ki ob vonju ne bi začutil prazničnega vzdušja. Pečena jabolka z granolo, cimetom in karamelo so enostavna in hitra za pripravo, okus pa vas bo pobožal.

Veseli december mora imeti praznične lučke, kuhano vino in pečena jabolka. Še bolje, če gre za pečena jabolka z granolo.

Kaj potrebujete:

  • 4 jabolka
  • 80-100 gramov poljubne granole
  • 2 žlički masla
  • ščepec cimeta
  • 3 žličke medu
  • karamelne bonbone
  • žlica sladkorja

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 180 stopinj.
  2. Izdolbite jabolka, odstranite peške, muho in pecelj
  3. Izdolben del narežite na drobno
  4. Na maslu na hitro popražite granolo, dodajte cimet in narezane koščke jabok
  5. V topel nadev vmešajte še med in z njim nadevajte jabolka
  6. Na vrh dodajte karamelne bonbone in po želji janeževo zvezdo
  7. Jabolka po vrhnji strani premažite z mešanico sladkorja, cimeta in masla
  8. Jabolka položite na papir za peko, pokrijte jih z aluminijasto folijo in položite v segreto pečico za 15 minut
  9. Odstranite folijo in pecite še 10 minut, oziroma dokler jabolka ne postanejo mehka

Dober tek! 

 

FOTO: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Edinstvena izkušnja v Sloveniji: Glamping za čokoholike (Chocolate Village)

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Recepti za noč čarovnic: 3 preproste ideje za prigrizke

Za tokratni kuharski izziv smo pobrskali med recepti za noč čarovnic. Keltski praznik, ki postaja vse bolj priljubljen tudi pri nas, vas bo razveselil s strašnimi prigrizki, ki so tako zelo enostavni, da jih preprosto morate preizkusiti.

1. Hrenovke mumije

Ta recept je med recepti za noč čarovnic med najbolj priljubljenimi. Vsi ga imajo radi, dobro vas bo nasitil, hkrati pa nasmejal.

Potrebujete:

  • hrenovke
  • listnato testo ali testo za pico
  • 1 jajce
  • poper v zrnu ali sladkorne oči
  • ketchup

Priprava:

Testo narežite na dolge trakove, s katerimi ovijete še surove hrenovke. Premažete z razžvrkljanim jajcem in v ventilacijski pečici na 180 stopinj pečete okoli 15 minut. S pomočjo gorčice ali ketchup-a naredite še poprove oči oz. pritrdite sladkorne oči. Zraven postrezite ketchup za namakanje.

2. Olivnati pajkci na trdo kuhanem jajcu

Poleg mumij odlično paše tale recept!

Potrebujete:

  • jajca
  • majoneza
  • gorčica
  • kapre/kumarice
  • črne olive brez koščic

Priprava:

Jajca trdo skuhate, ohladite, olupite in prerežete na polovice. Izdolbete rumenjake in jih v skledi zmešajte z nekaj majoneze, gorčice, soli in zelo na majhno narezanimi kumaricami in/ali kaprami po okusu. Mešanico nadevajte v jajčne polovice. Iz razkoščičenih črnih oliv, ki ste jih prepolovili, izdelajte pajkce in jih položite na jajčne polovice.

3. Bananini duhci

Med vsemi recepti za noč čarovnic je tale najenostavnejši.

Potrebujete:

– banane
– jedilno čokolado

Priprava:

Olupite banane in jih razpolovite. Čokolado stopite in bananam narišite oči ter usta. Postavite v hladilnik, da se čokolada dobro strdi. Postrezite pokončno stoječe.

Dober tek!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: 10 najsrhljivejših destinacij v Evropi in Sloveniji

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Belokranjska pogača: tista, ki jo še toplo deliš s prijatelji #RECEPT

Belokranjska pogača je dišeča dobrodošlica, s katero vas bodo pozdravili Belokranjci. Najbolje jo je kar trgati z rokami – in to še toplo!

Belokranjska pogača je okrogla krušna dobrodošlica, posuta z grobo soljo in kumino. Pripravljena je z veliko ljubezni, še toplo in dišečo pa vam jo bodo postregli v vsakem domu. Proizvajalci s certifikatom vam bodo belokranjsko pogačo ponudili ob pokušini vin v zidanici, za dobrodošlico ob prihodu gostov, vmes pri malici in kosilu, ob jutranji kavi ali kot darilo.

Bela krajina: pokrajina med Gorjanci, Kočevskim rogom in Kolpo

Bela krajina je pokrajina med Gorjanci, Kočevskim rogom in Kolpo. Na jugu jo proti Hrvaški omejuje mejna reka Kolpa, poleg nje pa tečejo še Lahinja, Dobličica in Krupa. Večji kraji in občine so Črnomelj, Metlika in Semič. A nikar je ne mešajte z Dolenjsko! Kot radi poudarjajo Belokranjci, se ta pokrajina od Dolenjske razlikuje že po podnebju, pa tudi zgodovini in etnično mešanem prebivalstvu. To lahko opazite tudi pri posebni narodni noši, glasbi, kjer slišite tamburice, narečjih, plesu – kolu, pa tudi posebnih običajih, kot je na primer Jurjevanje.

RECEPT: Belokranjska pogača

O belokranjski pogači poje tudi ljudska pesem, ko otroci kličejo Zelenega Jurija: “dajte mu pogače, da mu noga poskače!” Belokranjsko pogačo pa sicer v vsakem domu pripravijo malo drugače – z dodatki, ki so družini najljubši, na primer posuto z malo slanine ali sira.

A tista originalna je le ena. Spodnji recept je povzet iz potrjene specifikacije za belokranjsko pogačo s priznano označbo “zajamčena tradicionalna posebnost” s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.

OSNOVNE SESTAVINE: 

– 500 g pšenične bele moke,
– 20 g svežega kvasa (ali 7 g suhega kvasa),
– 3 dl mlačne vode,
– 2 kavni žlički soli,
– 1 kavno žličko sladkorja,
– 1 jajce (stepeno za premaz pogače),
– ščepec cele kumine,
– ščepec grobe morske soli.

POSTOPKI

Kvasni nastavek

Kvas, 3 žlice pšenične bele moke,  ½ dl mlačne vode in sladkor zmešamo v gosto tekočo snov, ki jo pustimo vzhajati toliko časa, da se ji poveča volumen za več kot enkrat.

Zames testa

Iz pšenične bele moke, mlačne vode in kvasnega nastavka pripravimo zames, ki jo gnetemo 8 do 10 minut, oziroma tako dolgo, da postane testo gladko in ne pretrdo, ne sme se prijemati rok. Testo pustimo vzhajati toliko časa, da se volumen testa podvoji. Testo lahko zamesimo tudi strojno.

Oblikovanje testa

Vzhajano testo stresemo na pomaščeno ali ustrezno obloženo površino. Nato testo z rokama raztegnemo v velikosti premera 30 cm, sploščimo do debeline 1 do 2 cm, proti robu pa debelino zmanjšujemo. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, rob pogače mora biti nižji od sredine.

Rezanje, premaz in posip

Po tako pripravljenem testu do dna pekača, iz ene na drugo stran, zarežemo ravne zareze s približno 4 cm medsebojno razdaljo. Zarez naj bo sedem, na sredini ena in na vsako stran po tri. Pazimo, da do konca ne prerežemo roba testa. Testo nato premažemo s stepenim jajcem, posujemo z zrni kumine in še enkrat premažemo z jajcem. Po vrhu tako pripravljeno testo posujemo še s ščepcem debelo zrnate morske soli.

Peka

Belokranjska pogača gre nato v pečico na 200°C – 220°C od 20 do 25 minut. Ne glede na to priporočilo, temperaturo in čas pečenja prilagodite vrsti pečice. Belokranjska pogača mora biti svetlo rjavo zapečena, skorja mora biti enakomerne barve in hrustljava, brez mehurjev, sredica mora biti enakomerno porozna, brez vodnih obročev, grudic soli ali moke in ne sme biti sprijemljiva. V sredini mora biti pogača visoka 3 do 4 cm, ob robu pa od 1 do 2 cm. Enakomerno mora biti posuta s kumino in soljo. Vonj in okus morata biti značilna za Belokranjsko pogačo, to je po kumini in soli.

Dober tek!

Pogačo postrezite še toplo, običajno pa se je sploh ne reže, ampak jo z gosti ali domačimi podelite z obredom lomljenja koščkov. Dober tek!

VIR: Hiša dobrot Bele krajine
FOTO: Maja Fister in arhiv RIC Bela krajina/Tomo Jeseničnik, belakrajina.si

PREBERITE ŠE: Magična jesen v Istri: Vino, tartufi, odlične nastanitve in pobeg pred meglo

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.