Božična večerja s Terezo Poljanič malo drugače: recept za vegi pojedino

Praznične pojedine, po katerih bo ob slovesu decembra zadišalo po naših domovih, imajo v vsaki hiši malo drugačno tradicijo. Tokrat smo s Terezo Poljanič pokukali v njeno knjigo receptov. Kakšna je vegi božična večerja po njeno? 

Božična večerja je iz kulinaričnega vidika vrhunec decembrskih praznovanj, druženj in pogostitev. Tokrat je z nami nekaj čisto svežih receptov delila Tereza Poljanič. Nekaj takšnih, ki jih najdete v kateri od njenih treh knjig Zdravo, Tereza! in tudi nekaj čisto svežih, ki jih (še) ne boste našli niti tam. Kaj torej sestavlja njen vegi božični meni? 

Božična večerja: vegi meni

#1 TOFU ŠPINAČNA PITA

#2 KREPKA ZIMSKA SOLATA

#3 PEČENI BRSTIČNI OHROVT S KREMNIM PRELIVOM

#4 SNEŽNO JABOLČNO PECIVO

———————————————————–

ŠTIRJE RECEPTI

#1 TOFU ŠPINAČNA PITA 

Sestavine

  • 500 g špinače
  • 50 ml olivnega olja
  • 1 paket fermentiranega Tereza’s Choice tofuja
  • 2 pora
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • sol/poper
  • 1 paket vlečenega testa ali doma pripravljenega (recept zanj se skriva v tretji knjigi Zdravo, Tereza!)

Postopek

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Nato narežemo čebulo in por. Na olivnem olju čebulo popražimo dokler ne postekleni in ji dodamo por. Pražimo dokler se por ne zmehča. Dodamo špinačo in dušimo nekaj minut. Nato tofu nadrobimo k špinači in premešamo. Pražimo toliko časa, da voda izpari, na koncu dobro solimo in popramo.

Pustimo, da se masa ohladi in medtem pripravimo testo. Razvlečemo in ob robu razporedimo tofujevo maso. Nato s pomočjo krpe list vlečenega testa zvijemo v tanek zvitek. Pekač predhodno rahlo namažemo z rastlinsko maščobo. Če imate okrogel pekač, liste zložite v obliki polža. Če pa imate pravokoten pekač, zvitek prerežete na pol, ter jih zlagate enega poleg drugega. Ko je dno pekača pokrito, nadaljujete z naslednjim slojem. Prelijemo z olivnim oljem in pito pečemo v ogreti pečici med 30 in 40 minut, vse dokler se ne naredi lepa, rjava skorja. Počakamo 10 minut ter postrežemo.

#2 KREPKA ZIMSKA SOLATA

Sestavine

  • 1 buča
  • 200 g kodrolistnega ohrovta
  • 1 glava radiča
  • 1 paket fermentiranega Tereza’s Choice tofuja, ZELIŠČNI
  • 300 g pastinjaka
  • 200 g krompirja
  • 100 g mandljev, narezanih
  • 1 granatno jabolko

Za preliv

  • 4 jušne žlice Tereza’s Choice fermentiran namaz, DROBNJAK
  • 4 jušne žlice olivnega olja
  • 2 jušni žlici jabolčnega kisa
  • sol

Postopek

Segrejte pečico na 220 stopinj Celzija. Narežite bučo, pastinjak in krompir. Preložite na peki papir in prelijte z olivnim oljem. Pecite 25 minut in na zadnjih 5 minut dodajte na pekač še mandlje, da dobijo lepo aromo in se zapečejo.

Vzemite iz pečice in na še vroč pekač dodajte narezani kodrolistni ohrovt ter premešajte, da se zmehča. Prestavite vse na servirni krožnik z narezanim radičem in granatnim jabolkom.

Na ponvi na 4 južnih žlicah olivnega ali kokosovega olja popecite narezan tofu ter dodajte po vrhu krepke solate. Za preliv premešajte Tereza’s Choice fermentirani namaz s kisom, oljem in soljo. Prelijte čez solato in postrezite.

#3 PEČENI BRSTIČNI OHROVT S KREMNIM PRELIVOM 

  • 400 g brstičnega ohrovta
  • 200 g Tereza’s Choice fermentiranega kremnega namaza, HREN
  • 2 jušni žlici olivnega olja
  • sol in poper

Postopek

V pekač postavite na polovici narezan brstični ohrovt in prelijte z olivnim oljem. Pecite na 200 stopinjah Celzija 25 minut, na vsakih 10 minut premešajte za enakomerno pečenje. Vzemite iz pečice in dodajte Tereza’s Choice kremni namaz z okusom hrena ter solite in poprajte. Postrezite še toplo.

#4. SNEŽNO JABOLČNO PECIVO

Sestavine

  • 200 g bele pirine moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 30 g nastrganega kokosa
  • 180 g kokosovega sladkorja
  • 3 jabolka, naribana
  • ½ čajna žlička cimeta
  • 3 jajca, (za vegansko različico lahko uporabite 9 jušnih žlic vode + 3 jušne žlice chia semen ali zmletih lanenih semen)
  • 180 ml olivnega ali kokosovega olja
  • 60 ml javorjevega sirupa

Za glazuro

  • 100 g Tereza’s Choice fermentiranega kremnega namaza, NATURAL
  • 2 jušni žlici javorjevega sirupa
  • 4 jušne žlice kokosovega olja

Postopek

Sprva segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. V veliki skledi zmešajte pirino moko, pecilni prašek, cimet, kokos, sladkor in naribana jabolka. V drugi skledi zmešajte olivno olje, javorjev sirup in jajca. Tekoče sestavine dodajte v suhe in ponovno premešajte.

Prelijte v pekač ali v modelčke za peko in pecite 35 minut, dokler zobotrebec, ko ga zabodete v testo, ne pride ven čist.

Medtem pripravite glazuro. Enostavno zmešajte Tereza’s Choice namaz natural z vaniljo, javorjevim sirupom in kokosovim oljem ter prelijte čez popolnoma ohlajeno pecivo.

Tereza nam je zaupala, da bo letos v novo leto skočila v Indiji, od koder bo zagotovo prišla z razširjeno paleto okusov in novimi kulinaričnimi veščinami. Njene dogodivščine sicer lahko spremljate tudi na Instagramu @terezas_choice.

Pa dober tek in vesele, mirne ter dobrot polne praznike!

FOTO: Enja Brelih

PREBERITE ŠE: RECEPT: Tako nastanejo pravi in slastni idrijski žlikrofi

RECEPT: Tako nastanejo pravi in slastni idrijski žlikrofi

Del ekipe Vandraj je te dni raziskoval Idrijo, ki nas je navdušila, pa ne samo z žlikrofi. Nekaj predlogov, kaj vse tam lahko počnete in zakaj je vredna obiska, smo zbrali TUKAJ, tokrat pa z vami delimo tudi recept za prave idrijske žlikrofe.

Ste vedeli, da niso vsi žlikrofi idrijski žlikrofi in da so samo izbrani žlikrofi – pravi idrijski žlikrofi? Ta kulinarična posebnost tega kraja je znana po vsej Sloveniji, a niso vsi pravi. Danes so celo pod evropsko zaščito. Nacionalno zaščito so prejeli leta 2002, evropsko pa januarja 2010. Certifikat za izdelavo idrijskih žlikrofov ima Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi. Idrijske žlikrofe lahko izdelujejo le izdelovalci, ki upoštevajo določila iz elaborata o označbi tradicionalnega ugleda za idrijske žlikrofe.

Kakšni so pravi žlikrofi in kaj je v njih?

Žlikrofi so pripravljeni iz testa, polnjeni pa so s krompirjevim nadevom. So tudi prav značilno oblikovani. Idrijčani jih od nekdaj radi postrežejo z bakalco, jedjo iz koštrunovega mesa in zelenjave. Pri TIC Idrija so nam zaupali spodnji recept, v pravljičnem Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji, pa smo v družbi chefov Klavdija Piriha in Francija Pivka žlikrofe oblikovali tudi sami.

Chefa v Kendovem dvorcu Klavdij Pirih in Franci Pivk

RECEPT: PRAVI IDRIJSKI ŽLIKROFI

Edini pravi recept za izdelavo idrijskih žlikrofov gre po Pravilniku o pogojih za uporabo označbe »tradicionalni ugled« za idrijske žlikrofe, tako:

Za pripravo idrijskih žlikrofov potrebujete:

1. Testo:

do 30 dag moke,
– 1-2 jajci,
– olje, voda ali mleko po potrebi, da je testo mehko.

2. Nadev:

– 50 dag krompirja,
– do 5 dag ocvirkove masti (zaseke) ali prekajene sesekljane slanine,
– do 5 dag čebule,
– drobnjak,
– majaron,
– črni poper,
– sol.

Postopek

1. Priprava testa

Iz moke, jajca in vode ali mleka zamesite testo, ki je mehkejše kot testo za rezance. Testo gnetite tako dolgo, da postane prožno, elastično in se ne prijema rok in deske. Če testo prerežete, mora biti gosto in brez luknjic. Nato oblikujete hlebček in ga pokrijete, da se ne izsuši. Pustite počivati najmanj pol ure. Tako pripravljeno testo nato na tanko razvaljate.

2. Priprava nadeva

Nadev za idrijske žlikrofe pripravite iz kuhanega krompirja, ki še toplega pretlačite. Pretlačenemu krompirju dodate sol in maščobo (ocvirki, zaseka, pražena slanina). Nato primešate praženo čebulo in začimbe (majaron, drobnjak, poper, sol). Vse sestavine dobro premešate in hitro ugnetete tako, da dobite voljno zmes. Nadev ne sme biti drobljiv, zato mu po potrebi dodajate maščobo. Iz nadeva oblikujte enakomerne, za lešnik velike kroglice, ki jih polagajte na testo.

3. Oblikovanje

Na razvaljano testo polagamo na primerni razdalji (en prst) kroglice nadeva. Nato testo med kroglicami prerežete po dolgem in počez. Testo vzvihate in med kroglicami stisnete, da se sprime in dobite ušesca. Zgoraj, v vsakega, vtisnete vdolbinico, tako, da se testo ne pretrga. Tako dobijo idrijski žlikrofi značilno obliko klobuka. Mere tipičnega idrijskega žlikrofa: 3 cm v dolžino in 2 cm v višino – višina se meri na sredini idrijskega žlikrofa, na robovih pa so malo višji. 

4. Kuhanje

Idrijske žlikrofe stresete v vrelo slano vodo, pomešate in pokrijete. Ko se dvignejo in ponovno zavrejo, so kuhani. Vzamete jih iz kropa in takoj postrežete.

5. Način serviranja

Idrijske žlikrofe lahko servirate kot samostojno jed in jih zabelite z ocvirki. Lahko jih ponudite z znano idrijsko omako bakalco, drugimi mesnimi omakami (politi s pečenkino omako, golažem, raznimi pečenkami), z gorgonzolo ipd. Pa dober tek!

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Idrija niso samo čipka in žlikrofi: To je 8 odličnih razlogov, zakaj tja na izlet

Recept: veganski hot dog po navdihu Tereze Poljanič

Tereza Poljanič je strokovnjakinja za zdravo prehrano, ki živi med Slovenijo in Novo Zelandijo in med drugim ravnokar pili podrobnosti zadnje kuharske knjige. In prišepnila nam je nov recept za nekaj okusnega.

Tereza je pred kratkim nekaj zakuhala skupaj s slovenskim profesionalnim skateboarderjem, ki sliši na ime Timotej Lampe Ignjić in Klemnom Mramorjem – Clemensem, najmlajšim izvajalcem, ki se je uspel povzpeti na Emo in nastopiti v oddaji Znan obraz ima svoj glas, gledali pa smo ga lahko tudi na kuharskem tekmovanju Masterchef.

Tereza, Timotej in Klemen so sodelovali pri kreiranju Top dogov, hot dogov na FerFud način. Projekt Ferfud je dobrodelen kulinarični projekt, ki piha že peto svečko. Zbrani fer prispevki od prodaje finih grižljajev s food trucka pa gredo za pomoč otrokom pod okriljem programa Botrstvo v Sloveniji. Trojica znanih Slovencev je za projekt sestavila vsak svoj recept za hot dog. In svojega nam je zaupala Tereza. Kaj potrebujete za pripravo?

RECEPT: TEREZIN VEGESNED, NAVODILA ZA PRIPRAVO

Navodila za pripravo veganske “bacon” slanine iz jajčevca

Pečico segrejemo na 110 °C. Jajčevec razrežemo na daljše tanjše kose – biti morajo zelo tanki, okoli 3 mm debeline. Nato pripravimo marinado. Zmešamo oljčno olje, javorjev sirup, sojino omako, dimljeno papriko, čili v prahu, česen v prahu ter ščep soli in popra. Na peki papir postavimo narezan jajčevec in ga s čopičem premažemo po vsaki strani. Pečemo 20 – 30 minut, dokler ne postane hrustljav in lepe rjave barve. Če je potrebno, povišamo temperaturo na 120 °C in pečemo še 5 minut. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se malce ohladi. Jajčevec lahko hranimo v hladilniku v zaprti posodi do 5 dni.

Navodila za pripravo dimljenega korenja

V srednje veliki ponvi zmešamo vse sestavine. Dodamo olupljeno korenje in zavremo. Zmanjšamo na srednjo temperaturo in kuhamo 8–10 minut, odvisno od debeline. Odstavimo in pustimo stati še 15–20 minut. Korenje odstranimo iz tekočine in ga popečemo na ponvi, dokler ne porjavi.

Priprava veganske bbq omake

Čebulo karameliziramo. Dodamo narezan česen, da zadiši. Dodamo začimbe in paradižnikov koncentrat, pokuhamo, nato dodamo preostale sestavine. Pustimo, da zavre na srednjevelikem ognju. Nato zmanjšamo ogenj na nizko temperaturo in kuhamo 30 minut. Občasno premešamo. Po 30 minutah odstavimo in pustimo vsaj 10 minut, da se ohladi. Prelijemo v mešalnik in zmiksamo do gladkega.

recept

SESTAVINE ZA 4 OSEBE 

  • 4 pšenične štručke

VEGANSKA “BACON” SLANINA

  • 1/2 jajčevca
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 ščep dimljene paprike
  • 1 ščep čilija v prahu
  • 1 ščep česna v prahu
  • 1 ščep popra
  • 1 ščep tradicionalne morske soli Piranske soline

DIMLJENO KORENJE

  • 4 kosi korenja
  • 125 ml sojine omake
  • 125 ml vode
  • 4 žlice jabolčnega kisa
  • 2 žlici domače BBQ omake
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 2 žlički sladke paprike v prahu
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata

VEGANSKA BBQ OMAKA

  • 1/2 bele čebule
  • 4 stroki česna
  • 150 ml paradižnikovega koncentrata
  • 400 g paradižnika v koščkih
  • 80 ml jabolčnega kisa
  • 60 ml melase
  • 45 g datljev Happy Harvest
  • 120 ml vode
  • 1 žlička blagega čilija v prahu
  • 1 žlička dimljene paprike
  • 1/2 žličke sladke paprike
  • 1 ščep popra
  • 1 ščep tradicionalne morske soli Piranske soline

DODATKI

  • 20 g kislega zelja Gartenkrone
  • 20 g bio majoneze Tereza`s Choice (limona & česen)
  • 30 g zelene mehke solate
  • 10 g ocvrte čebule
  • 12 g gorčičnih semen

Kako jed postrežemo?

Pšenično štručko prerežemo po sredini in najprej dodamo mariniran korenček, ki ga obložimo s popečenimi rezinami jajčevca in kislim zeljem, dodamo solato in čebulo ter prelijemo z vegansko majonezo in vegansko BBQ omako. Na koncu dodamo še malce gorčičnih semen.

Pa dober tek!

TEREZA IN POPOTNIŠKIH HITRIH 7

Najljubša svetovna kulinarika: vietnamska

Najljubša jed, ki jo skuha kdo drug: lazanja

Najpogostejši obrok, ki si ga pripravim sama: t.i. “mish mash” – solata, v kateri je vse od pečene zelenjave, sveže solatke, kvinoje, domačega preliva in Terezas Choice tofuja

Zadnja jed, katere priprava je spodletela: testenine s pestom

Najljubša država: Nova Zelandija

Najljubše mesto: Berlin

Najljubša plaža: Te Arai Beach, Nova Zelandija

PREBERITE ŠE: Tereza Poljanič in Žiga Zupančič: “Sam pejt, nikoli ni pravi čas, sploh, ko delaš sam zase!” #intervju

Preizkušeno v Prekmurju: Langaš, paprikaš in bezgov sladoled #recept

Vandraj je v sklopu projekta Foodcards from Slovenia s kulinaričnimi blogerji in novinarji iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Italije in Avstrije raziskoval našo deželo in njene dobrote. Ena od postojank je bila Murska Sobota, kjer smo ob prekmurski gibanici (super recept za katero vam predstavimo v prihodnjih dneh), odličnem bučnem olju in drugih dobrotah s tega konca dežele obiskali tudi gostilno s tradicijo.

Tradicija kuhinje, ki si podaja roko med generacijami in okusi

Družinsko gostilno Rajh v Bakovcih, kjer smo tokrat okušali (in ustvarjali!) dobrote, podpira že četrta generacija. Prva v mali vaški trgovini in gostilni, kjer so točili jabolčnik, sta bila Ignac in Karolina. Potem sta Geza in Marija začela z ocvrtimi piščanci, slavonskimi ribami, preprostimi enolončnicami, prekmurskimi pogačami in domačim kruhom. Sendvič z domačo salamo je bil takrat Rajhova specialiteta. Ko so se leta 1969 preselili na sedanjo lokacijo, sta naslednika Ignac in Marta razširila ponudbo, da so začeli prihajati tudi gostje od drugod, iz Avstrije in iz cele tedanje Jugoslavije. Takrat je bila priljubljena mednarodna kuhinja in tudi v gostilni Rajh so pekli zrezke, biftke in morske ribe. A tudi bograč, kuhana govedina, jedi na žlico, prekmurska gibanica in retaši so bili še vedno vsak dan na jedilniku.

VANDRAJ PRIPOROČA: Izbor ugodnih nočitev v Moravskih Toplicah

Leta 2005 je vodenje gostilne Rajh prevzela četrta generacija. Tanja in Damir sta se odločila, da ohranita tradicijo, a da jo posodobita. Jedi, ki so jih kuhali v Prekmurju nekoč, sta ohranila, a tako, da sta jih preoblikovala, jim dodala svežino, lahkotnost, mikavnost. Sodobne kuharske trende sta – v sodelovanju z Marijo in Ignacem, ki je še vedno duša gostilne in stalno med gosti, ter njunima otrokoma, Valentino in Leonom, ki sta gostilniškim genom dodala še gostinsko izobrazbo v tujini –, prilagodila domačnosti in tradicionalnosti Rajhove kuhinje.

Babičini in mamini recepti so ostali, a gostilna je nova, prenovljena. Stari gostje še vedno igrajo karte, a novi prihajajo in se vračajo zato, ker so osnova v Rajhovi kuhinji lokalna živila, vsaka sestavina na krožniku pa ohranja svoje ime, izvor, dediščino in zgodbo.

Sprehod čez kuhinjo do zelišč s kuhalnico v rokah

Prekmurje leži na stičišču kultur, kar je izrazito tudi v tamkajšnji kulinariki. Izrazit madžarski vpliv najdemo pri jedeh, kot so bograč, dödöli, langaš, pereci in številne druge, tako kot ima v Prekmurju vsaka gospodinja svoj najboljši recept za gibanico, pa obstaja kup receptov tudi za priljubljen langaš. Recept za tistega, ki smo ga pri Rajhu preizkusili tudi mi, vam zaupamo v nadaljevanju.

V mednarodni zasedbi tokrat pri Rajhu nismo zgolj sedeli na mizo, ampak so nas povabili na ogled prostorov, pokukali smo tudi v kuhinjo, srce restavracije in se razveselili, da je ne skrivajo pred gosti. Nato smo se podali na njihov vrt, kjer rastejo omamno dišeče začimbe, ki jih uporabljajo v kuhinji, zavihali rokave, še prej nazdravili s kozarcem vinske kleti Puklavec Family Wines in skupaj z Rajhovim najmlajšim chefom Leonom Pintaričem začeli s pripravo prve jedi.

Kako najbolj lahkotno oblikovati langaše, je pokazala Tanja Pintarič, ko je zadišalo še iz kotla, pa sta se nam pridružila tudi preostala moška člana družine. Kaj smo pripravili v njihovi družbi, preverite na fotografijah, z vami pa delimo tudi Rajhove recepte dobrot, ki smo jih preizkusili.

NE SPREGLEJTE: Spomladanski wellness oddih v hotelu Diana, Murska Sobota

Rajhov langaš

Sestavine za testo:

– 500 gramov mehke pšenične moke

– 45 gramov kvasa

– 90 mililitrov mlačnega mleka

– ščep soli

– 360 mililitrov jogurta

– 2 jajci

Sestavine za nadev:

– 6 rezin domače tünke

– 1 manjši hren

– 10 žličk jogurta

– malo drobnjaka

– pest redkvic

– 1 žličko praženih konopljinih semen

Ostalo:

– 5 decilitrov olja za cvretje

Priprava: Iz zgornjih sestavin za testo ga najprej zamesite in pustite vzhajati približno pol ure. Iz testa nato oblikujete manjše kepice in jih ponovno vzhajate. Kepice nato z rokami raztegnete v ploščate kroge in jih ocvrete v vročem olju. Na ocvrto testo namažete jogurt z drobnjakom, nastrgate tünko, naribate hren, dodate tanke rezine rdečih redkvic in posujete s praženimi konopljinimi semeni.

Piščančji paprikaš

Sestavine:

piščančje meso

– čebula

– mleta rdeča paprika

– feferon

– sol

– poper

– moka

– smetana

– malo sveže paprike

– lovorjev list

Priprava: Na maščobi prepražite čebulo, dodajte mleto rdečo papriko, nato zalijte z vodo ali juho. Dodajte meso in začimbe. Dušite dokler meso ni mehko, tekočino pa po potrebi zgostite s podmetom. Namig: Pri Rajhu smo paprikaš kuhali na vrtu v kotlu nad ognjem, kar samo kuhanje preobrazi v prav posebno dogodivščino in druženje, kar se gotovo pozna tudi pri okušanju. Poleg paprikaša pa so se na krožniku znašli še dodoli, vroči ocvirki in čebulni ocvrtki.

Bezgov sladoled

Sestavine:

– 500 mililitrov mleka

– 500 mililitrov sladke smetane

– 400 mililitrov bezgovega sirupa

Brez sladice pač ne gre! Če ste v Prekmurju, toplo priporočamo vaniljev sladoled s kapljico pravega bučnega olja, a tudi bezgov sladoled, ki smo ga preizkusili pri Rajhu, je nekaj nadzemeljsko imenitnega! Sestavine gladko zmešate in vlijete v strojček za delanje sladoleda, kjer zmes počasi, enakomerno in med konstantnim mešanjem zamrzne. Pri Rajhu so nas presenetili s prav posebnimi nadevi – bezgov sladoled so posuli s pokovko amaranta, svežo meto in kandiranim ingverjem. Za prste obliznit!

 

Foto: Maja Fister, Gostilna Rajh

Lahko kosilo: Kung Pao bučkini rezanci v petnajstih minutah

Da bomo lahko vikend namesto v kuhinji preživeli na prostem (na primer na Ojstrici nad Bledom ali v naravi Rakovega Škocjana), smo tokrat pripravili sila preprost recept, ki bo dodobra nasitil naš želodec, razveselil pa bo tudi naše telo, saj Kung Pao rezanci veljajo za lahko jed, ki ne obleži na dnu želodca, ravno zaradi tega, pa so postali tudi glavna uspešnica na Pinterestu.

Preberi več

Spomladanski recept: lahkotni pad thai s šparglji

Ko pomislimo na Tajsko, ne moremo mimo riževih rezancev, ki jih tam strežejo v skoraj vsaki restavraciji ali stojnici z ulično prehrano. Da je jed tako priljubljena, sploh ni čudno, saj je pad thai lahkoten in zdrav obrok, sestavine zanj pa so precej poceni. Skuhan je že v nekaj minutah, zato je idealno kosilo za tiste dni, ko se nam ne ljubi predolgo stati za štedilnikom in svoj prosti čas raje preživimo v dobri družbi na svežem zraku.

Torej, danes bomo kuhali pad thai, ker pa je ravno pomlad, bomo jed malce sezonsko prilagodili ter ji dodali šparglje. Najbolje, da se kar lotimo dela.

Za štiri obroke potrebujemo:

  • 200 gramov riževih rezancev
  • sok ene limete
  • ena limeta, razrezana na krhlje
  • dve žlici sladke čili omake
  • dve žlici arašidovega ali sončničnega olja
  • 300 gramov tofuja
  • 10 špargljev
  • 6 mladih čebulic
  • 300 gramov sojinih kalčkov
  • 3 stroki česna
  • pest sesekljanih arašidov

Na ponvi prepražimo tofu in šparglje, narezane na kolobarje ter postavimo na stran. Na olju prepražimo sesekljane čebulice, kalčke in česen. Primešamo skuhane rezance limetin sok, sol in čili omako. Dodamo tofu in šparglje. Vse skupaj porazdelimo v posodice, potresemo z arašidi in postrežemo s krhljem limete.

Po želji lahko v dodamo tudi morske kozice ali piščanca.

Foto: Shutterstock

Recept: velikonočna solata in praznična pinca

Prazniki so tu in miza se bo spet šibila pod težo velikonočne pojedine, ki se ji le redko kdo lahko izogne. Velikonočni pirhi, potica in šunka so seveda stalnica, če pa želiš praznični meni nekoliko popestriti, smo zate poiskali dva velikonočna recepta, ki bosta zagotovo pritegnila pozornost tvojih gostov.

Izbrali smo velikonočno pinco, ki jo poznamo le na slovenskih, hrvaških in italijanskih tleh, ter nekoliko bolj eksotično in osvežujočo velikonočno solato, ki bo s pisanimi barvami in svežim okusom odlična protiutež obilici mesa in peciva.

Velikonočna pinca

Za velikonočno pinco potrebujemo:

  • 250 gramov moke
  • 50 mililitrov mleka
  • 20 gramov sladkorja
  • 25 gramov kvasa
  • 60 gramov masla
  • 20 gramov medu
  • 2 rumenjaka
  • 1 ščepec soli
  • 3 žlice pelinkovega likerja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 1 čajna žlička limonine lupine
  • 1 čajna žlička pomarančne lupinice

Za premaz:

  • 1 žlica mleka
  • 1 rumenjak

V skledo stresemo moko in na sredini oblikujemo vdolbinico, vanjo nadrobimo kvas in prelijemo z mlekom. Premešamo in pustimo, da vzhaja.

Stopimo maslo in primešamo sladkor, med, rumenjak, sol, vanilijev sladkor, limonino lupinico, pomarančno lupinico in pelinkovec. Vse skupaj primešamo moki in zgnetemo v gladko testo. Pokrito naj počiva še 30 minut. Testo oblikujemo v hlebec, nato ga položimo v pekač, obložen s papirjem za peko in pokrijemo. Počiva naj še 15 minut.

Nato zmešamo mleko in rumenjak ter ju premažemo po površini hlebčka. Nato vanj zarežemo s škarjami (ali z nožem) ter ga položimo v pečico. Pečemo približno 40 minut na 180 stopinjah.

Velikonočna solata

Potrebujemo:

  • 7 korenčkov
  • 1 avokado
  • šopek peteršilja
  • šopek bazilike
  • pol rdeče grenivke
  • dve pesti praženih pinjol
  • poper
  • sok ene grenivke
  • sok ene pomaranče
  • sol

Priprava solate je enostavna. Olupimo korenčke, jih narežemo na kolobarje in prelite z dvema žlicama olivnega olja v pečici pečemo dobre pol ure, da se zmehčajo. Olupimo in narežemo avokado, narežemo polovico grenivke in sesekljamo začimbe. Vse postavimo v posodo, potresemo s pinjolami, solimo in popramo ter prelijemo s sokom pomaranče in grenivke.

Dober tek in vesele praznike!

Foto: Shutterstock 

Zdravo kosilo: curry s piščancem in zelenjavo

Spet ne veš, kaj bi kuhal in se želiš izogniti ponavljajočim se špagetom z omako, krompirju in drugim klasičnim jedem?

Mi smo navdih zopet poiskali v azijski kuhinji in se odločili za preprost a nadvse zdrav tajski obrok z rumenim curryjem, piščancem in veliko zelenjave. V tem prehodnem vremenskem obdobju je namreč pomembno, da okrepimo imunski sistem, nadvse blizu pa je tudi poletje, zato lahka hrana zares ni slaba odločitev. Preizkusi spodnji recept in verjemi, da boš brez težav pozabil na belo moko, krompir in mastne jedi.

Za štiri osebe potrebujemo:

  • 400 gramov piščanjega mesa brez kosti in kože
  • 1/2 čebule (rdeče ali bele)
  • eno veliko rdečo zvonasto papriko
  • 1/2 brokolija
  • eno bučko
  • 400 mililitrov kokosovega mleka (lahko iz pločevinke ali tetrapaka)
  • rumen curry prah (lahko tudi curry pasta)
  • žlica ribje omake (opcijsko)
  • žlička kokosovega sladkorja (opcijsko)
  • čili
  • sol

Postopek priprave je nadvse preprost. Piščanca narežemo na kose ter ga mariniramo v olju, čiliju in curry prahu. Med tem na ponvi prepražimo čebulo, dodamo marinirano meso ter ga odstavimo takoj, ko je pečeno, da ostane mehko. Nato na ponvi prepražimo narezano zelenjavo ter prelijemo s kokosovim mlekom. Dodamo začimbe (dodano količino curryja lahko prilagodimo svojemu okusu), meso ter žličko ribje omake.

Za prilogo postrežemo basmati riž. Po želji lahko eksperimentiramo tudi z drugo zelenjavo in oreščki.

Pa dober tek!

Foto: Shutterstock

Terezin kokosov jogurt

Tereza Poljanič nam je iz Nove Zelandije poslala recept za osvežilen kokosov jogurt, ki ga nadgradimo s prav posebnimi musliji.

Še več receptov Tereza deli v oddaji Zdravo, Tereza, ki se je po uspešni prvi sezoni vrnila na Pop TV. Tereza bo v novi sezoni koncept zdrave priprave vsakodnevnih obrokov povzdignila na višjo raven. Naučila nas bo kako z lahkoto kuhati čudovite zdrave jedi s sestavinami, ki jih ima čisto vsak v svoji shrambi in ki so prijazne za vsak žep. V oddajah bomo okušali barvite rižotke, športne prigrizke, zdrave recepte za otroke in tudi slovenske jedi narejene na Terezin način.

Seveda bo oddaja zanimiva tudi za ljubitelje potovanj, saj bo Tereza raziskovala nepričakovane kraje Nove Zelandije. V iskanju najbolj svežih lokalnih sestavin se znajde z ambicioznimi gurmani, ki ji razkrivajo skrivnosti dobre kulinarike. V vsaki epizodi nas bo popeljala na zdravo gastronomsko potovanje s poglobljeno zgodbo različnih kulinaričnih mojstrov.

 

Oddaja je na sporedu vsako nedeljo ob 18.20 uri.

Kokosov jogurt

•    1 pločevinka polnomastnega kokosovega mleka
•    2 kapsuli probiotikov
•    ½ čajna žlička agar agarja v prahu
•    1 čajna žlička agave

Zlijte 1/3 skodelice kokosovega mleka v mešalnik in zmešajte z agar agarjem. Postavite v kozico in segrejte na srednjem ognju največ 2 minuti. Primešajte preostalo kokosovo mleko in odstavite. Primešajte probiotike in agavo. Prelijte v stekleno posodo. Pustite fermentirati vsaj 24 ur in postavite v hladilnik za vsaj 3 ure. Postrezite.

Bircher Muesli

•    1 skodelica ovsenih kosmičev
•    2 skodelici mandljevega mleka
•    2 jušna žlica chia semen
•    4 jušna žlica mešanih semen (sončnična, bučna in lanena)
•    pest narezanih orehov ali mandljev
•    1 čajna žlička cimeta
•    1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
•    1 jabolko

Zmešajte skupaj vse sestavine razen jabolka. Pustite v hladilniku čez noč, da se lepo namoči. Naslednje jutro postrezite z naribanim jabolkom in kokosovim jogurtom.

Foto: Arhiv Tereze Poljanič

Recept: mehiški guakamole, egipčanski humus in italijanski pesto

Ker je ravno petek, se lahko malce pozabavamo z recepti, ki so odlični, da jih pripravimo za večerno druženje. Da ne bomo zgubljali dragocenega časa s celotno večerjo, lahko danes pripravimo nekaj preprostih prigrizkov iz treh različnih koncev sveta, ki bodo navdušili vsakega gosta.

Guakamole, kot ga poznajo v Mehiki

Za eno skodelico te zdrave in slastne omake potrebujemo:

  • 2 avokada
  • 1 sesekljan paradižnik
  • četrtino drobno sesekljane paprike
  • 30 gramov sesekljanega svežega koriandra
  • 2 jedilni žlici limoninega soka
  • 1 drobno sesekljana japaleno paprika (opcijsko)
  • sol in črni poper

Priprava je preprosta. Vse sestavine drobno sesekljamo, avokado pa olupimo ter ga spasiramo v gladko zmes. Nato vse skupaj dobro premešamo, solimo in popramo po okusu. Postrežemo s koruznim čipsom.

Tradicionalni egipčanski humus

Za pripravo potrebujemo:

  • 2 pločevinki čičerike (ali enaka količina skuhane)
  • 1 jedilna žlica limoninega soka
  • 1 strok zdrobljenega česna
  • pol žličke kumine
  • ščepec soli
  • 3 kaplje sezamovega olja ali paste

Vse skupaj položimo v blender ter zmešamo v gladko zmes. Postrežemo s korenjem, kumarami ali papriko, narezano na palčke.

Aromatični pesto iz Italije

Italijanska klasika, ki se prileže ob dobrem vinu, rezinah pršuta, na vrhu pice ali pa kar na žlico.

Potrebujemo:

  • 2 pesti sveže bazilike
  • 1 pest pinjol
  • 1 strok zdrobljenega česna
  • 80 gramov parmezana
  • olivno olje

Vse skupaj zmešamo v blenderju ter po okusu dodamo malo olivnega olja.

Želimo vam dober tek in lep vikend!

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.