Pomladna regratova solata s kremnim sirom in cvetovi #recept

Je že čas za regrat?

Regrat je zelišče, ki je bogato s hranili in ponuja številne koristi za naše zdravje. Je bogat vir vitaminov in mineralov, čisti jetra, pomaga pri prebavi in podpira zdravje srca. Zato vam priporočamo, da se regratova solata kmalu znajde na vašem jedilniku.

Recept za odlično pomladno regratovo solato

Sestavine:

300 g regrata
200 g belušev
Pest druge zelene solate, koprive (blanširane) ali divjega češnja
Nežni cvetovi (npr. vijolice, bezeg, trobentice)
100 g kremnega solatnega sira ali fete

Oljčno olje
Limonin sok
Sol
Poper
Suha figa (po želji)

Navodila:

Pripravite beluše: odrežite trde konce in jih olupite. Nato jih narežite na krajše kose.

V veliki posodi zavrite vodo in kuhajte beluše 2-3 minute, da postanejo nežni, nato jih odcedite in ohladite pod hladno vodo.

Operite regrat in ostalo solato ter ju dobro osušite s papirnato brisačo. Nato ju razrežite na manjše kose.

V večji skledi združite regrat, beluše, solato, koprive in cvetove. Dodajte nekaj žlic oljčnega olja, limoninega soka ter začinite s soljo in poprom po okusu. Nežno premešajte, da se sestavine enakomerno prepojijo z oljem in limoninim sokom.

Na koncu dodajte solatni sir (ali feto) v majhnih koščkih in še enkrat nežno premešajte. Po želji lahko dodate še nekaj koščkov suhe fige.

Uživajte v tej okusni in zdravi jedi.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Jajca benedikt ali kako postati kralj(ica) bruncha #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Recept za krofe s pistacijevo kremo, ki jih bo zmanjkalo v trenutku

Prihaja vrhunec sezone pustnih krofov, po katerih bo omamno zadišalo po vsej Sloveniji. Ste jih že kdaj pripravljali sami? Imamo odličen recept za krofe s pistacijevo kremo, ki jih boste zmazali v trenutku!

Tokratni recept za krofe je znan že našim babicam – gre za klasiko, ki omamno odišavi domove in privablja pustne šeme, ki odganjajo zimo. Pri cvrtju krofov velja upoštevati nekaj zlatih pravil. Zelo pomembni so izbira prave moke, primerno ogret prostor za vzhajanje testa in pravilna temperatura olja za cvrtje, seveda pa tudi tu velja, da vaja dela mojstre.

Tokrat bomo znano klasiko namesto z marmelado napolnili s kremo, ki je zadnja leta obnorela svet. Pistacijeva krema je bogata in gladka zmes iz mletih pistacij, sladkorja v prahu, smetane, masla in po želji vanilije, ki se uporablja kot namaz, nadev za sladice ali samostojen posladek.

Iz kilograma moke boste dobili okoli 30 krofov. Kaj potrebujete?

– 500 g ostre moke
– 500 g gladke moke
– 100 g kvasa
– 100 g sladkorja
– 10 g soli
– 10 rumenjakov
– 0,5 l mlačnega mleka
– 0,2 l olja
– 1 vaniljev sladkor
– 2 jušni žlici ruma
– 2 kapljici vaniljeve arome
– pistacijeva krema (naj vsebuje vsaj 45 % pistacije)

Postopek

Pripravimo delovni prostor – čez mizo pogrnemo prt, ki ga obilno pomokamo. Nato v posodi zmešamo moki in sol ter na sredini naredimo jamico. V ločeni posodici nadrobimo kvas, tri žličke sladkorja in približno 0,5 dl mlačnega mleka, da nastane gladka zmes. V jamico vlijemo gladko mešanico, po vrhu potrosimo moko in pustimo vzhajati nekaj minut. V ločeni posodi zmešamo rumenjake, sladkor, olje, preostanek mlačnega mleka, vaniljev sladkor in vaniljevo aromo ter rum. Rumenjakovo zmes nato dodamo v prvo posodo z moko in kvasom. Z mešalnikom kakšnih 20 minut mesimo testo, da postane mehko in gladko. Testo takoj narežemo in stehtamo na 80 gramov težke kose ter ročno oblikujemo kroglice. Kroglice polagamo na pomokan prt, pokrijemo z drugim prtom in v toplem prostoru pustimo vzhajati eno uro, oziroma tako dolgo, dokler se njihova velikost ne podvoji.

V loncu na 160–170 stopinj Celzija segrejemo olje, ki naj ga bo za okoli 2 prsta. Krofi se ne smejo dotikati dna posode, hkrati pa se lahko začnejo obračati, če je olja preveč. Krofe v olje najprej polagamo z vzhajano stranjo navzdol – tako bodo bolj okrogli. Na eni strani jih cvremo dobre 3 minute, jih obrnemo in 3 minute cvremo še na drugi strani. Tako dobimo značilen svetel pas skozi sredino krofov. Ko so pečeni, jih položimo na papirnato brisačko, da vpije odvečno olje. Še tople krofe nato s pomočjo brizgalke radodarno napolnimo s pistacijevo kremo, za piko na I pa jih po vrhu potresemo še s sladkorjem v prahu.

Mmm, pa dober tek!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Recept: Prekmurska gibanica, prava kulinarična uspešnica

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Najboljši čokoladni krofi z mrvicami #recept

Najbolj lokalna sezonska hrana v februarju v Sloveniji? Krofi!

Kako pripravite slastne krofe s pistacijevo kremo smo že pisali (TUKAJ), tokrat pa smo dodali malo čokolade. To so najboljši čokoladni krofi! Uživajte!

Da bodo čokoladni krofi uspeli, potrebujete:

250 g moke
50 g kakava v prahu
150 g sladkorja
1 žlička pecilnega praška
1/2 žličke sode bikarbone
1/4 žličke soli
2 jajci
180 ml mleka
100 ml rastlinskega olja
1 žlička vaniljevega ekstrakta
100 g temne čokolade (narezane na koščke ali v mrvicah)
100 g čokoladnih mrvic (ali sesekljane čokolade)
200 ml smetane za stepanje (neobvezno, za preliv)

Priprava

Pečico segrejte na 180 °C. Pekač za krofe (če ga imate) rahlo naoljite ali pa uporabite pekač s papirjem za peko.

V eni skledi zmešajte moko, kakav v prahu, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. V drugi skledi zmešajte jajca, mleko, olje in vaniljev ekstrakt. Dobro premešajte, da se vse sestavine povežejo.

Suhe sestavine počasi vmešajte v mokre sestavine in mešajte, dokler ne nastane gladka zmes. Pazite, da ne premešate preveč, da krofi ne bi postali pretrdi.

V zmes vmešajte koščke temne čokolade. To bo dodalo čokoladno bogastvo in hrustljavost.

Testo previdno napolnite v modelčke za krofe oz. na pekač. Pecite približno 15-20 minut, dokler se ne napihnejo in so rahlo rjavi na vrhu. Pustite krofe, da se ohladijo.

Po želji lahko dodate različne čokoladne prelive in mrvice.

In to je to! Čokoladni krofi z mrvicami so pripravljeni za uživanje.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Recept za krofe, ki jih bo zmanjkalo v trenutku

 

Omamno dišeči piškoti kot na adventnem sejmu #RECEPT

Ideja za popoldansko ustvarjanje – vonj in dobrote iz božičnih stojnic si pričarajte kar doma!

Naj vam dolge zimske večere polepšajo dišeči piškoti, ki jih ponekod imenujejo tudi razpokani piškoti. Priprava je nadvse preprosta, za peko pa boste porabili slabo uro.

Za približno 40 piškotov potrebujemo:

225 gramov okusne jedilne čokolade
polovico kocke masla
50 gramov kakava
150 gramov moke
1 1/2 čajne žličke pecilnega praška
200 gramov rjavega sladkorja
2 jajci
1 vanilijevo palčko
1 deciliter mleka

piskoti_shutterstock_257817964

Priprava:

Na vodni kopeli raztopimo čokolado. V posodo zmešamo moko, pecilni prašek in kakav. V skledi zmešamo stopljeno maslo in sladkor z jajci in vanilijo. Primešamo čokolado in mešanico moke. Dobro premešamo ter za pol ure postavimo v hladilnik. Nato na pladenj ali krožnik natresemo bel sladkor v prahu. Iz testa naredimo kroglice, jih povaljamo po sladkorju ter postavimo na pekač. Postavimo v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija, kjer naj se pečejo dobrih 10 minut. Še mehke vzamemo iz pečice in dišeči piškoti so pripravljeni za uživanje.

Dober tek in uživajte v veselem decembru!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Top 10 organiziranih adventnih izletov, ki jih ne zamudite v veselem decembru

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Sladka uspešnica: še tople in dišeče cimetove rolice! #RECEPT

Zima je tu in če niste ravno Grinch, ste zagotovo že v povsem prazničnem vzdušju. In nič ni bolj prazničnega kot cimetove rolice, ki dom zapolnijo z vonjem cimeta in ljubezni.

Dišečo atmosfero bomo danes naredili s prav posebnim posladkom. Cimetove rolice so pregrešno mehko pecivo, ki ga najraje pojemo kar toplega. Recept je preprost, kuhinja pa bo po peki še dolgo dišala – zmagovalna kombinacija, torej.

cimet_shutterstock_19649602

SESTAVINE

Za testo približno 16 velikih rolic potrebujemo:

pol litra polnomastnega mleka
1 vrečko instant vanilijevega pudinga
5 žlic sladkorja
120 mililitrov tople vode
2 vrečki suhega kvasa
pol zavojčka surovega masla
2 jajci
625 gramov moke

Za polnilo potrebujemo:

drugo polovico masla
4 žličke cimeta
skodelico mletega rjavega sladkorja

Za preliv potrebujemo:

še eno polovico masla
3 vanilijeve sladkorje ali en strok vanilije
3 žlice mleka
1/3 skodelice belega sladkorja v prahu

POSTOPEK

Najprej iz mleka ter instant pudinga skuhamo gladko vanilijevo zmes. Zmešamo kvas, sladkor in toplo vodo. V puding umešamo jajca in topljeno maslo. V vse skupaj vmešamo še kvas ter po delih v zmes vsujemo še moko, da nastane gladko testo (po potrebi dodajte moko), ki ga pokrijemo in v toplem prostoru pustimo vzhajati približno 45 minut. Testo nato ponovno pregnetemo ter ga spet pustimo pokritega, da vzhaja. Vzhajano testo razvaljamo, premažemo z maslom in enakomerno posipamo s sladkorjem in cimetom. Zavijemo ga kot potico ter narežemo na rolice. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko ter jih pustimo še malce vzhajati. Pekač prekrijemo z aluminijasto folijo ter pri 180 stopinjah Celzija pečemo približno pol ure. Zadnjih 5 minut rolice odkrijemo, da se pri vrhu malce zapečejo. Med tem zmešamo sestavine za preliv. Pečene rolice vzamemo iz pečice ter še tople prelijemo s pripravljenim prelivom. Še tople postrežemo.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Top 10 organiziranih adventnih izletov, ki jih ne zamudite v veselem decembru

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Praznična večerja z vsaj tremi hodi: RECEPTI, ki bodo navdušili omizje

Kaj se bo konec leta znašlo na vaši mizi? Praznična večerja je pri nekaterih družinah tradicionalna in vsako leto enaka, spet drugje pa vsakič znova radi eksperimentirajo. Zbrali smo nekaj receptov z vseh vetrov – od Azije do Južne Amerike, vsekakor pa ne manjka tudi šopek slavnih slovenskih klasik.

Kakšna je popolna praznična večerja? Takšna, ki ji ne manjka dobra družba! Seveda pa ni povsem vseeno niti, kaj se znajde na mizi in s čim pocrkljamo želodčke. Tu je nabor idej, iz katerih lahko poljubno sestavite zmagovalno (vsaj) 3-hodno večerjo! Ko najdete jed, ki se vam sliši obetavno, zgolj kliknite na njen naslov in povezava vas bo odpeljala na podrobnejši recept. Dober tek!

PREDJEDI

#1 Dišeč kruhek naan z domačo rikoto, hrustljavo čebulico in inčuni 

#2 Belokranjska pogača: tista, ki jo še toplo deliš s prijatelji

#3 Tris namazev: mehiški guakamole, egipčanski humus in italijanski pesto

#4 Vietnamski zavitki z arašidovo omako

#5 Litvanska kremna hladna juha iz rdeče pese

GLAVNE JEDI

#1 Huevos rotos, jajčka med mladim krompirjem

#2 Jagenjček s skorjico iz parmezana, pistacij in drobtin

#3 Mehiška pojedina, s katero boste navdušili prijatelje

#4 Slastni udon rezanci z govedino, zelenjavo, sojo in sezamom

#5 Curry s piščancem in zelenjavo 

#6 Špageti z vongolami, vinom in paradižnikom

#7 Edini pravi recept: Tako nastanejo slavni idrijski žlikrofi

#8 Cezarjeva solata: zgodovina, recept in originalna sestavina, ki se je izgubila s prevodom

#9 Napolitanska pica kot jo pripravlja italijanski mojster

SLADICE

#1 Sladka uspešnica: še tople in dišeče cimetove rolice!

#2 Pečena jabolka z granolo, cimetom in karamelo

#3 Čokoladni bonboni s tartufi

#4 Čisto pravi belgijski vaflji (tudi če nimate pekača za vaflje!)

#5 Ledena kava z belo čokolado in kokosom

#6 Zlati masleni cupcakesi z orehi in medom

#7 Obnorele vas bodo puhaste japonske souflle palačinke

#8 Prekmurska gibanica, prava kulinarična uspešnica

#9 Omamno dišeči piškoti kot na adventnem sejmu

*PONOVOLETNA BONUSA*

Kaj pa dan potem? Tako si pripravite popoln nedeljski brunch (klik)!

Jajca benedikt ali kako postati kralj(ica) bruncha #RECEPT

FOTO: Unsplash, Shutterstock, H(r)ana

PREBERITE ŠE: Top 10 organiziranih adventnih izletov, ki jih ne zamudite v veselem decembru

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Hit prazničnih sladic: Božični puding kot ga je sam kralj

Na Instagram profilu britanske kraljeve družine se vsake toliko pojavi recept dvornega chefa. Tokrat so delili recept za tradicionalno britansko božično sladico – božični puding. Če bi letos za praznike radi poskusili, s čim se sladka kraljeva družina, imate sedaj edinstveno priložnost!

Za božični puding potrebujete:

  • 250 g rozin
  • 250 g črnih rozin
  • 185 g velikih rozin sultana
  • 150 g kandiranih limon in pomaranč
  • 250 g masti (maslo, kokosovo maslo, olje, mast…)
  • 250 g krušnih drobtin
  • 90 g moke
  • 12 g mešanih začimb (cimet, kardamom, ingver, klinčki)
  • 2 jajci
  • 180 g rjavega sladkorja
  • 75 ml piva
  • 40 ml ruma
  • 40 ml brandija (namesto alkohola lahko uporabite pomarančni sok ali ohlajeni čaj)

Priprava:

  • zmešajte vse suhe sestavine
  • dodajte vse tekočine
  • vse skupaj zmešajte
  • namastite posodo in mešanico stlačite vanjo
  • pokrijte s peki papirjem, kuhinjsko krpo in folijo ter postavite v večjo posodo, ki jo napolnite z vodo, da ta sega do 3/4 posode s pudingom
  • na pari kuhajte 6 ur
  • ohladite in postavite v hladen, temen prostor do božiča

Natančen video recept si oglejte TUKAJ: https://www.instagram.com/reel/CWiU1zzPJJe/

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Praznična večerja z vsaj tremi hodi: RECEPTI, ki bodo navdušili omizje

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

RECEPT: Hitro pripravljena dišeča pečena jabolka

Tole je recept, ki ga morate dodati v svojo knjigo z recepti.

Kaj diši bolje od pečenih jabolk?

Za pečena jabolka potrebujete:

4 srednje velika jabolka (najbolje sorta, kot je Granny Smith ali Honeycrisp)
2 žlici masla
1/4 skodelice rjavega sladkorja
1 čajna žlička cimeta
1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
1/4 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
Ščepec soli
1/4 skodelice ovsenih kosmičev
1/4 skodelice grobo nasekljanih orehov ali lešnikov (po želji)
1/4 skodelice rozin (po želji)

Navodila za pripravo:

Pečico segrejte na 180°C.

Jabolka operite in odstranite peclje ter sredico, tako da naredite majhno luknjo v vsakem jabolku.

V manjšem loncu na srednjem ognju stopite maslo. Dodajte rjavi sladkor, cimet, muškatni orešček, vanilijev ekstrakt in ščepec soli. Mešajte, dokler se sestavine dobro ne povežejo in sladkor stopi. Kuhamo približno 2-3 minute.

Nato vmešajte ovsene kosmiče in orehe (ali lešnike). Mešajte, dokler se sestavine enakomerno ne porazdelijo. Z žlico napolnite vsako jabolko. Po želji lahko dodate tudi rozine.

Jabolka postavite v pekač obložen s peki papirjem. V ogreti pečici pecite približno 25-30 minut.

Pečena jabolka postrezite topla, lahko jih okrasite s kepico vanilijevega sladoleda ali stepeno smetano.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Bučna poslastica, ki vam bo polepšala jesen #recept

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Bučna poslastica, ki vam bo polepšala jesen #slastenrecept

Kaj je jeseni lepšega od buč in peke sladic? Nič! Če oboje združimo, pa je še toliko lepše. Ta dišeča bučna rolada vam bo zagotovo še polepšala jesen.

Sestavine:

Za biskvit:

  • 200 g bučnega pireja (kuhana in pretlačena buča)
  • 4 jajca
  • 150 g sladkorja
  • 120 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka

Za nadev:

  • 200 g kremnega sira
  • 50 g masla, sobne temperature
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Navodila:

  1. Priprava biskvita:a. Najprej segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. Pripravite pekač (velikosti približno 30 x 40 cm) in ga obložite s peki papirjem.
    b. V večji skledi zmešajte bučni pire, jajca in sladkor. Mešajte, dokler ni vse dobro zmešano.
    c. V drugi skledi presejte moko, pecilni prašek, sol, cimet in muškatni orešček. Nato postopoma dodajajte suhe sestavine v mokre in mešajte, dokler ne bo mešanica gladka.
    d. Testo vlijte v pripravljen pekač in ga enakomerno porazdelite po površini.
    e. Pecite v predhodno ogreti pečici približno 12-15 minut, oziroma dokler ne bo biskvit rahlo zlato rjave barve.
  2. Priprava nadeva: Medtem ko se biskvit peče, pripravite nadev. V srednje veliki skledi zmešajte kremni sir, maslo, sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt. Mešajte, dokler ne bo nadev kremast in brez grudic.
  3. Sestavljanje rolade:a. Ko je biskvit pečen, ga takoj previdno obrnite na čisto kuhinjsko krpo, ki ste jo potresli s sladkorjem v prahu. Pustite, da se ohladi (približno 5 minut).
    b. Ko je biskvit še topel, odstranite peki papir in enakomerno razporedite nadev po njem.
    c. S pomočjo kuhinjske krpe previdno zvijte biskvit v rolado. Postavite rolado na pladenj za serviranje, z zvito stranjo navzdol.
  4. Končna priprava: a. Po želji lahko bučno rolado potresete s sladkorjem v prahu ali jo okrasite s stepeno smetano ali sesekljanimi orehi.
    b. Rolado postavite v hladilnik za vsaj 1 uro, da se nadev dobro ohladi in strdi.

Narežite na rezine in postrezite. Dober tek!

Slastna bučna rolada.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Jesenski recept: tajska bučna juha in hruškova torta

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

3 preproste ideje za strašne čarovniške prigrizke #RECEPT

Za tokratni kuharski izziv smo pobrskali med recepti za noč čarovnic. Keltski praznik, ki postaja vse bolj priljubljen tudi pri nas, vas bo razveselil s strašnimi prigrizki, ki so tako zelo enostavni, da jih preprosto morate preizkusiti.

1. Hrenovke mumije

Ta recept je med recepti za noč čarovnic med najbolj priljubljenimi. Vsi ga imajo radi, dobro vas bo nasitil, hkrati pa nasmejal.

Potrebujete:

  • hrenovke
  • listnato testo ali testo za pico
  • 1 jajce
  • poper v zrnu ali sladkorne oči
  • ketchup

Priprava:

Testo narežite na dolge trakove, s katerimi ovijete še surove hrenovke. Premažete z razžvrkljanim jajcem in v ventilacijski pečici na 180 stopinj pečete okoli 15 minut. S pomočjo gorčice ali ketchup-a naredite še poprove oči oz. pritrdite sladkorne oči. Zraven postrezite ketchup za namakanje.

2. Olivnati pajkci na trdo kuhanem jajcu

Poleg mumij odlično paše tale recept!

Potrebujete:

  • jajca
  • majoneza
  • gorčica
  • kapre/kumarice
  • črne olive brez koščic

Priprava:

Jajca trdo skuhate, ohladite, olupite in prerežete na polovice. Izdolbete rumenjake in jih v skledi zmešajte z nekaj majoneze, gorčice, soli in zelo na majhno narezanimi kumaricami in/ali kaprami po okusu. Mešanico nadevajte v jajčne polovice. Iz razkoščičenih črnih oliv, ki ste jih prepolovili, izdelajte pajkce in jih položite na jajčne polovice.

3. Bananini duhci

Med vsemi recepti za noč čarovnic je tale najenostavnejši.

Potrebujete:

– banane
– jedilno čokolado

Priprava:

Olupite banane in jih razpolovite. Čokolado stopite in bananam narišite oči ter usta. Postavite v hladilnik, da se čokolada dobro strdi. Postrezite pokončno stoječe.

Dober tek!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: 10 najsrhljivejših destinacij v Evropi in Sloveniji

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.