Jabolčna pita s cimetom in vanilijevo omako #recept

Ni zime brez odlične, dišeče, domače pite. Najbolj priljubljena je zagotovo jabolčna pita. Če ji dodaš še vanilijevo omako, bo izginila še hitreje kot ponavadi.

Sestavine

Za testo

2 skodelici moke
1/2 skodelice masla (hladnega, narezanega na kocke)
1/4 skodelice sladkorja
1/4 skodelice hladne vode
Ščepec soli

Za nadev

4 velika jabolka
1/2 skodelice sladkorja
1 žlička cimeta
Ščepec muškatnega oreščka

Za vanilijevo omako

1 skodelica mleka
1 skodelica sladke smetane
4 rumenjaki
1/2 skodelice sladkorja
2 žlički vanilijevega izvlečka

Navodila

Priprava testa

V skledi zmešajte moko, sladkor in sol.
Dodajte narezano maslo in s prsti ali nožem ga vmešajte v moko, dokler ne dobite drobnih drobtin.
Postopoma dodajajte mrzlo vodo in gnetite testo, dokler se ne oblikuje v kroglo.
Testo zavijte v plastično folijo in pustite počivati v hladilniku vsaj 30 minut.

Priprava nadeva

V večji skledi združite narezana jabolka, sladkor, cimet in muškatni orešček. Premešajte, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
Jabolka lahko narežete na tanke rezine, jih grobo naribate ali narežete na manjše koščke.

Priprava vanilijeve omake

V posodi segrejte mleko in smetano, da zavreta, nato odstavite s štedilnika.
V drugi skledi stepite rumenjake in sladkor, dokler zmes ni svetla in kremasta.
Postopoma dodajajte vroče mleko in smetano v rumenjakovo zmes, neprestano mešajte.
Vrnite mešanico nazaj v posodo in kuhajte na nizki temperaturi, dokler se omaka ne zgosti.
Dodajte vanilijev izvleček in odstavite.

Sestavljanje pite

Ogrejte pečico na 180 stopinj Celzija.
Razvaljajte testo na pomokani površini in ga prestavite v pekač za pite. Tretjino testa prihranite.
Na spodnje testo naložite jabolčni nadev in s preostankom testa pokrijte. Lahko v celoti, s trakovi ali oblikami po izbiri.
Pito pecite v ogreti pečici približno 40-45 minut, ali dokler skorja ni zlato rjava.

Pito postrezite toplo, narezano na kose, in jo prelijte z vanilijevo omako.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: RECEPT: Dišeča pečena jabolka, ki jih morate poizkusiti

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Tradicionalen ameriški recept: Bučna pita

Zelo kmalu bo po ZDA zadišalo po tej priljubljeni jesenski piti. Predvsem za njihov praznik Thanksgiving, ne sme manjkati na mizi. Zakaj je bučna pita tako priljubljena?

Ravno prav hrustljava, mehka, sladka in topla. Ta slastna bučna pita je predvsem polna okusa in bo zagotovo zadovoljila vaše brbončice.

Sestavine:

Za testo:

  • 1 1/4 skodelice moke
  • 1 žlica sladkorja
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/2 skodelice hladnega masla (narezanega na kocke)
  • 2 do 4 žlice ledeno hladne vode

Za nadev:

  • 1 in 3/4 skodelice bučnega pireja (iz pločevinke ali domačega)
  • 3/4 skodelice sladkorja
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1/2 čajne žličke ingverja v prahu
  • 1/4 čajne žličke klinčkov v prahu
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 2 veliki jajci
  • 1 skodelica smetane
  • 1/4 skodelice mleka

Navodila:

  1. Priprava testa:
    • V posodi zmešajte moko, sladkor in sol.
    • Dodajte narezano hladno maslo in ga vmešajte v suhe sestavine, dokler ne dobite zrnate strukture.
    • Postopoma dodajajte ledeno vodo, dokler se testo ne začne držati skupaj.
    • Testo oblikujte v kroglo, ga zavijte v prozorno folijo in postavite v hladilnik za vsaj 1 uro.
  2. Priprava nadeva:
    • V večji posodi zmešajte bučni pire, sladkor, cimet, ingver, klinčke in sol.
    • Dodajte jajci ter smetano in mleko. Dobro premešajte, da dobite enotno maso.
  3. Priprava pite:
    • Pečico segrejte na 220 °C.
    • Testo razvaljajte na pomokani površini v krogu in ga prenesite v pekač za pite. Oblikujte robove.
    • Nadev vlijte v pripravljeno skorjo.
  4. Pečenje:
    • Znižajte temperaturo pečice na 180 °C.
    • Pito pecite približno 45-55 minut, ali dokler nadev ne postane čvrst in sredina se ne zgosti. Lahko preverite s pomočjo zobotrebca, ki naj bo čist, ko ga zapičite v sredino pite.
    • Pustite, da se pita ohladi pred rezanjem.
  5. Postrežba:
    • Postrezite bučno pito s stepeno smetano ali kepico vanilijevega sladoleda.

To je to! Vaša bučna pita bo odlična tako za praznične obroke kot za razvajanje kadarkoli želite uživati v okusih jeseni.

PREBERITE ŠE: RECEPT: Dišeča pečena jabolka, ki jih morate poizkusiti

Foto: Shutterstock

RECEPT: Dišeča pečena jabolka, ki jih morate poizkusiti

Tole je recept, ki ga morate dodati v svojo knjigo z recepti.

Kaj bolje naznani jesen kot pečena jabolka?

Za pečena jabolka potrebujete:

4 srednje velika jabolka (najbolje sorta, kot je Granny Smith ali Honeycrisp)
2 žlici masla
1/4 skodelice rjavega sladkorja
1 čajna žlička cimeta
1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
1/4 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
Ščepec soli
1/4 skodelice ovsenih kosmičev
1/4 skodelice grobo nasekljanih orehov ali lešnikov (po želji)
1/4 skodelice rozin (po želji)

Navodila za pripravo:

Pečico segrejte na 180°C.

Jabolka operite in odstranite peclje ter sredico, tako da naredite majhno luknjo v vsakem jabolku.

V manjšem loncu na srednjem ognju stopite maslo. Dodajte rjavi sladkor, cimet, muškatni orešček, vanilijev ekstrakt in ščepec soli. Mešajte, dokler se sestavine dobro ne povežejo in sladkor stopi. Kuhamo približno 2-3 minute.

Nato vmešajte ovsene kosmiče in orehe (ali lešnike). Mešajte, dokler se sestavine enakomerno ne porazdelijo. Z žlico napolnite vsako jabolko. Po želji lahko dodate tudi rozine.

Jabolka postavite v pekač obložen s peki papirjem. V ogreti pečici pecite približno 25-30 minut.

Pečena jabolka postrezite topla, lahko jih okrasite s kepico vanilijevega sladoleda ali stepeno smetano.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Bučna poslastica, ki vam bo polepšala jesen #recept

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Jajca benedikt ali kako postati kralj(ica) bruncha #RECEPT

Jajca benedikt (angleško eggs benedict) so priljubljena jed, običajno postrežena za zajtrk ali brunch (pozen zajtrk/zgodnje kosilo – skovanka angleških besed breakfast in lunch = brunch).

Jajca benedikt, jajca po benediktinsko, oziroma eggs benedict naj bi izvirala iz New Yorka, običajno pa jih postrežejo za zajtrk ali brunch. Jed je sestavljena iz angleškega mafina, poširanega jajca, slanine (ali kuhanega pršuta/šunke, nekatere izpeljanke imajo rezino dimljenega lososa) in prelita s holandsko omako. Kako jih pripraviti doma?

Poširano jajce ali zakrknjeno jajce velja za eno težjih kuharskih tehnik, a brez strahu, prepričani smo, da zmorete! 🙂 Pravilno poširano jajce ima lepo zakrknjen beljak, rumenjak v notranjosti pa je še tekoč in se ob stiku z nožem ali vilico lepo zlije po kruhku. Poširanje jajc ima več tehnik, klasično in pa tiste, kjer si pomagamo s kakšnim trikom.

Angleški mafin je ena od sestavin za jajca benedikt, ki jo načeloma lahko nadomestimo z drugim kruhom. A če se želite držati pravega recepta, lahko spečete svoje! Angleški mafin je kvašen kruhek, ki ga najprej spečemo v ponvi, nato pa proces pečenja dokončamo v pečici. Čeprav sicer pod imenom mafini poznamo sladice, je ta kruhek slan. In še ena zanimivost: prihajajo iz Amerike, ves svet jim reče angleški mafini, razen Angležev, ki jim rečejo zgolj mafini.

Holandska omaka je kremna omaka iz rumenjakov, masla in kisa ali limoninega soka. Podobno kot številne gurmanske uspešnice na osnovi masla – izvira iz Francije, čeprav njeno ime namiguje drugače.

Zdaj pa se lotimo priprave! Imamo recept!

SESTAVINE (za 3 osebe)

– 6 jajc
– 3 žlice belega vinskega kisa
– kuhan pršut/slanina/šunka
– drobnjak
– sol in poper
Za holandsko omako:
– 3 rumenjaki
– 2 žlički limoninega soka
– 1 žlička belega vinskega kisa
– 100g masla
– mleta paprika, sol in poper
Za angleški mafin (6x):
– 300g pšenične moke
– 7g suhega kvasa
– 180g toplega mleka
– 15g masla
– ščep soli
– ščep sladkorja 

POSTOPKI

Angleški mafin

Zmešajte sestavine za testo in dobro pregnetite, da dobite voljno in elastično zmes. Prestavite v posodo, ki jo pokrijete s krpo ali živiljsko folijo in testo pustite vzhajati dobro uro, da se velikost podvoji. Vzhajano testo nato položite na delovno površino in ga razdelite na 6 enakih kroglic. Testo v kroglicah nato še enkrat pustite vzhajati za dobro uro.

Pečico segrejte na 180 stopinj, vmes pa pripravite veliko ponev in prižgite srednji ogenj. Kroglice nato položite na ponev, brez dodatne maščobe pecite 5 minut, nato jih obrnite še na drugo stran in pecite še 5 minut. Na pečenih delih se bodo sploščile in dobile pravo obliko. Nato še vroče prestavite na pekač in še za 10 minut pecite v pečici. Načeloma lahko kruhke v celoti spečete na ponvi, brez pečice, le da to traja dlje in morate biti bolj pozorni, da se zunaj ne zažgejo preveč ali v notranjosti ne ostanejo surovi.

Poširano jajce

Klasičen postopek poširanja jajc: v liter vode, ki komaj opazno vre, dodamo 3 žlice belega vinskega kisa, ki pomaga, da se beljak ne razleze preveč. Vsako jajce posebej ubijemo v manjšo skledico. V vodi z žlico s krožnimi gibi ustvarimo rahel vrtinec, nato pa jajce iz skodelice počasi prelijemo v vrtinec vode. Ta pomaga, da se beljak lepo ovije okoli rumenjaka in zakrkne. Postopek ponovimo z vsakim jajcem posebej. Jajca kuhamo 3-4 minute (če so jajca zelo velika, minuto dlje), nato pa jih s penovko previdno dvignemo iz vode in osušimo.

Bi šli raje po bližnjici? Eden od trikov, kako zagotovo uspešno poširati jajce, je na primer uporaba prozorne živiljske folije, ki jo namastite z oljem ali maslom, nato vanjo ubijete jajce in folijo zavežete v mošnjiček. Jajce boste v folijo nalažje namestili tako, da si to predhodno z manjšo jamico namestite čez kozarec in vanjo ubijete jajce. Jajce v mošnjičku nato prav tako kuhate 3-4 minute, ga odvijete iz folije in servirate!

Holandska omaka

Potrebujete kozico, v kateri zavrete vodo in stekleno posodo, ki se prilega vrhu kozice za vodno kopel. V stekleno posodo vlijete limonin sok in bel vinski kis ter rumenjaka. Z metlico penasto mešate, dokler se volumen ne podvoji. Nato stekleno posodo postavite na kozico z vrelo vodo in z metlico nenehno mešate, da se zmes zgosti, pri tem pa pazite, da rumenjak ne zakrkne. Med mešanjem dodajte še koščke masla, po okusu začinite s soljo, poprom in rdečo papriko.

Komplicirano? Tudi pri pripravi holandske omake poznamo nekaj trikov, ki uberejo bližnjico ob tradicionalnih tehnikah. Potrebujete palični mešalnik in malo drugačen vrstni red. Najprej posebej stopite maslo. Nato s paličnim mešalnikom stepete rumenjaka, kis in limonin sok. Zdaj zmesi med mešanjem počasi in postopoma dodajte še vroče stopljeno maslo, ki bo poskrbelo za termično obdelavo jajca. Začinite po okusu.

SERVIRANJE

Jajca benedikt nato na krožnik zložimo v sledečem vrstnem redu. Na krožnik položimo obe polovici angleškega mafina (prerezana stran kruhka gleda navzgor). Na kruhek najprej položimo kuhan pršut (ali šunko, slanino, rezino prekajenega lososa), na to pa poširano jajce. Čez polijemo radodarno žlico holandske omake. Po okusu popramo/solimo in posujemo z nasekljanim drobnjakom.

Dober tek!

PREBERITE ŠE: Obnorele vas bodo puhaste japonske souflle palačinke #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini?
TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Bučna poslastica, ki vam bo polepšala jesen #recept

Kaj je jeseni lepšega od buč in peke sladic? Nič! Če oboje združimo, pa je še toliko lepše. Ta dišeča bučna rolada vam bo zagotovo še polepšala jesen.

Sestavine:

Za biskvit:

  • 200 g bučnega pireja (kuhana in pretlačena buča)
  • 4 jajca
  • 150 g sladkorja
  • 120 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka

Za nadev:

  • 200 g kremnega sira
  • 50 g masla, sobne temperature
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Navodila:

  1. Priprava biskvita:a. Najprej segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. Pripravite pekač (velikosti približno 30 x 40 cm) in ga obložite s peki papirjem.
    b. V večji skledi zmešajte bučni pire, jajca in sladkor. Mešajte, dokler ni vse dobro zmešano.
    c. V drugi skledi presejte moko, pecilni prašek, sol, cimet in muškatni orešček. Nato postopoma dodajajte suhe sestavine v mokre in mešajte, dokler ne bo mešanica gladka.
    d. Testo vlijte v pripravljen pekač in ga enakomerno porazdelite po površini.
    e. Pecite v predhodno ogreti pečici približno 12-15 minut, oziroma dokler ne bo biskvit rahlo zlato rjave barve.
  2. Priprava nadeva: Medtem ko se biskvit peče, pripravite nadev. V srednje veliki skledi zmešajte kremni sir, maslo, sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt. Mešajte, dokler ne bo nadev kremast in brez grudic.
  3. Sestavljanje rolade:a. Ko je biskvit pečen, ga takoj previdno obrnite na čisto kuhinjsko krpo, ki ste jo potresli s sladkorjem v prahu. Pustite, da se ohladi (približno 5 minut).
    b. Ko je biskvit še topel, odstranite peki papir in enakomerno razporedite nadev po njem.
    c. S pomočjo kuhinjske krpe previdno zvijte biskvit v rolado. Postavite rolado na pladenj za serviranje, z zvito stranjo navzdol.
  4. Končna priprava: a. Po želji lahko bučno rolado potresete s sladkorjem v prahu ali jo okrasite s stepeno smetano ali sesekljanimi orehi.
    b. Rolado postavite v hladilnik za vsaj 1 uro, da se nadev dobro ohladi in strdi.

Narežite na rezine in postrezite. Dober tek!

Slastna bučna rolada.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Jesenski recept: tajska bučna juha in hruškova torta

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

“Barbie” recept: Litvanska kremna hladna juha iz rdeče pese

Ne moremo se odločiti, kaj na tej tradicionalni litvanski juhi je najbolj nenavadno: njena živo roza barva, to, da se za razliko od ostalih juh je hladna ali to, da ta hladna juha nosi izjemno zanimivo ime: šaltibarščiai?

Vse predsodke na stran, hladna juha iz rdeče pese je izredno priljubljena tradicionalna jed v Litvi. Sestavljena je iz kefirja, rdeče pese, kumar in jajc. Vonj po juhi šaltibarščiai za Litovce pomeni, da se je poletje zares začelo. Bi jo poskusili? Dokler je ne, ne morete vedeti, zakaj se je recept razširil po celem svetu.

Sestavine:

  • 1 l kefirja
  • 150 ml mleka
  • 2 srednje veliki vloženi rdeči pesi
  • 2 srednje veliki kumari
  • mlada čebula
  • koper
  • 2 trdo kuhani jajci
  • 8 majhnih kuhanih krompirjev
  • sol

Priprava:

1. Kefir zlijte v posodo.
2. Rdečo peso narežite na čisto majhne koščke in jo dodjate v kefir.
3. Kumare olupite, jim odstranite sredico in jih naribajte na tanke trakce. Dodajte v juho.
4. Če se vam zdi juha pregosta, jo razredčite z mlekom ali vodo.
5. Nasekljajte koper in mlado čebulo in potresite po juhi.
6. Olupite kuhana jajca in jih dodajte v vsako porcijo juhe na vrhu.
Postrezite s kuhanim krompirjem v oblicah.

Litvanci juho vedno jejo skupaj s kuhanim krompirjem.

Dober tek!

 

Foto: Shutterstock

 

PREBERITE ŠE: Huevos rotos, jajčka med mladim krompirjem #RECEPT

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Grška solata s tunino in limonino omako

Ta osvežilna in okusna grška solata s tunino bo odlična izbira za poletne dni, saj je polna sveže zelenjave, ki vam bo pričarala pravo poletno vzdušje.

Sestavine za solato:

  • 2 skodelici sveže narezane mešane solate (zelena solata, rukola, špinača, motovilec)
  • 1 rdeča paprika, narezana na trakove
  • 1 kumara, narezana na kolobarje
  • 1 rdeča čebula, narezana na tanke obročke
  • 1 skodelica češnjevih paradižnikov, prepolovljenih
  • 1/2 skodelice črnih oliv (npr. kalamata olives)
  • 1/2 skodelice narezanih rezin feta sira
  • 1 konzerva tunine v lastnem soku, odcejena

Sestavine za limonino omako:

  • 1/4 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
  • Sok ene limone
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 1 žlica sveže sesekljanega peteršilja
  • 1 žlička posušenega origana
  • 1 žlička medu (po želji, za rahlo sladkobo)
  • Sol in poper po okusu

Priprava:

  1. Priprava limonine omake: V majhni skledi zmešajte ekstra deviško oljčno olje, limonin sok, rdeči vinski kis, sesekljan peteršilj, origano ter po okusu dodajte med, sol in poper. Dobro premešajte, da se okusi povežejo.
  2. Priprava solate: V veliki skledi zmešajte sveže narezano solato, trakove rdeče paprike, kolobarje kumar, obročke rdeče čebule, polovice češnjevih paradižnikov, črne olive in narezane rezine feta sira.
  3. Dodajte drobljeno tunino v lastnem soku na vrh solate.
  4. Prelijte s pripravljeno limonino omako in nežno premešajte, da se sestavine enakomerno prepojijo s prelivom.
  5. Solato postrezite v hladni skledi in okrasite z nekaj svežimi vejicami peteršilja ali listi mete.

 

PREBERITE ŠE: Vietnamski zavitki z arašidovo omako

Foto: Shutterstock

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vietnamski zavitki z arašidovo omako

Vietnamski zavitki z arašidovo omako so popoln poletni recept. Sveži, lahki, osvežujoči in noro okusni. Navdušili vas bodo!

Vietnamski zavitki so priljubljena jed, poznana po celem svetu. Rižev papir, v katerega zavijemo svežo zelenjavo, začimbe in rakce, pa ne izvirajo iz Vietnama, ampak iz Kitajske. So hladna različica še bolj poznanih spomladanskih zavitkov in so idealna izbira za vroče dni.

Vietnamski zavitki

Potrebujete:

  • rižev papir za zavijanje
  • korenje
  • rdeče zelje
  • kumaro
  • zeleno solato/mlado šprinačo/rukolo
  • svež koriander/svežo baziliko

V resnici lahko v zavitke dodate KARKOLI. Od piščanca do tofuja, avokada, riža in različnih vrst zelenjave ter celo sadja.

! PRIPOROČAMO: V zavitke dodajte še rakce, ki ste jih pred tem rahlo popekli na sojini omaki in zalili z nekaj svežega pomarančnega soka. !

Priprava:

Zelenjavo nasekljajte na majhne podolgovate kose. Popecite rakce/meso/tofu … Rižev papir enega po enega namakajte v mlačno vodo za nekaj sekund, da se omehča, a pazite, da ne preveč. Na sredo papirja dodajte zelenjavo, začimbe in proteine ter zavijte.

Arašidova omaka

Potrebujete:

  • 1 žlica arašidovega masla
  • 2 žlici omake Hoisin (dobite v večjih trgovinah)
  • 1,5 žlice limetinega soka (ali belega kisa)
  • nekaj mleka za željeno gostoto (ali voda)
  • 1 strok česna (strt)
  • malo čilija (po želji)

Priprava:

Vse sestavine zmešate in postavite na srednjo temperaturo, da se zlijejo med sabo. Z mlekom/vodo uravnavate željeno gostoto omake. Pustite, da se ohladi in postrežite skupaj z Vietnamski zavitki.

DOBER TEK!

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Poletje in školjke: špageti z vongolami, vinom in paradižnikom #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Recept za popoln tajski Pad Thai

Zagotovo ste že kdaj razmišljali, da bi si okusen Pad Thai poskusili pripraviti doma. Kar pogumno! S tem receptom vam bo uspelo!

Sestavine za Pad Thai (za 2 – 3 osebe):

  • 200 g rezancev iz riževe moke
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • 1 čebula, narezana na tanke rezine
  • 2 jajci, stepeni
  • 200 g piščančjega mesa, narezanega na trakove (lahko tudi brez mesa za vegetarijansko različico)
  • 100 g tofuja
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 žlici ribje omake
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 žlica limetinega soka
  • 1 skodelica svežih fižolovih kalčkov
  • 2 žlici mletih arašidov
  • Nekaj vejic sveže mete, narezane
  • Nekaj rezin limete (za okras)

Navodila:

  1. Rezance iz riževe moke namočite v hladno vodo za približno 30 minut ali jih pripravite po navodilih na embalaži. Ko so rezanci mehki, jih odcedite in pustite na strani.
  2. V veliki ponvi segrejte rastlinsko olje na srednji vročini. Dodajte sesekljan česen in narezano čebulo ter pražite nekaj minut, da vse skupaj postane mehko in dišeče.
  3. V ponev dodajte stepeni jajci in ju mešajte, dokler se ne zmehčata. Nato dodajte narezano meso in tofu ter pražite do lepo pečenega.
  4. V manjši posodi zmešajte sojino omako, ribjo omako, sladkor in limetin sok. Dodajte mešanico v ponev in dobro premešajte, da se sestavine enakomerno prepojijo.
  5. Dodajte namočene rezance iz riževe moke in sveže fižolove kalčke ter premešajte, da se vse sestavine dobro povežejo. Pražite še nekaj minut, da se rezanci segrejejo.
  6. Preden odstranite ponev s štedilnika, potresite čez rezance z omako še mlete arašide in narezano meto. Dobro premešajte.
  7. Pad thai postrezite na krožnikih in okrasite z rezinami limete. Po želji dodajte še sveže koriandrove liste in dodatne arašide.

Uživajte v svoji doma pripravljeni tajski specialiteti!

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Pripravite si pravi vietnamski “pho” #recept

 

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Pripravite si pravi vietnamski “pho” #recept

Pho je priljubljena tradicionalna vietnamska jed, ki je postala ena izmed najbolj prepoznavnih vietnamskih jedi po vsem svetu. Gre za aromatično juho s tankimi riževimi rezanci, govejim mesom (včasih tudi s piščancem ali morskimi sadeži) ter različnimi začimbami in svežimi zelišči. Bi se jo naučili pripraviti?

Pho ima bogato zgodovino in je značilen predvsem za severni Vietnam, kjer se ga tradicionalno uživa za zajtrk. Danes pa ga lahko najdete po vsej državi in je postal priljubljen del vietnamske kulinarike.

Glavne sestavine Pho-ja so goveje meso in riževi rezanci. Juho pripravijo z dodatkom aromatičnih začimb, kot so ingver, česen, cimet in janež, kar ji daje bogat in kompleksen okus. Pho je znan po svojih raznolikih dodatkih, kot so rezine limete, sveže zelišča (koriander, bazilika, meta), fižolovi kalčki in narezan čili. To omogoča, da vsak posameznik prilagodi svojo juho po svojem okusu.

Pri uživanju Pho-ja je običajno, da jedci dodajajo različne omake, kot sta ribja omaka in sojina omaka, da še dodatno obogatijo okus jedi.

Pho je znana po svoji svežini, uravnoteženosti okusov in bogatih aromah. Je hranljiva in lahka jed ter pogosto postrežena kot celoten obrok. Ljudje jo radi uživajo skozi vse leto, tako v hladnejših mesecih kot tudi v poletni vročini.

Recept za Pho

Sestavine:

  • 450 g govejega mesa (npr. goveji file ali rebra)
  • 2 čebuli
  • 4 rezine svežega ingverja
  • 4 stroki česna
  • 2 palčki cimeta
  • 3 zvezdice janeža
  • 4 skodelice goveje juhe
  • 2 žlici ribje omake
  • 2 žlici sojine omake
  • 200 g riževih rezancev
  • Sveže začimbe po želji (koriander, bazilika, meta)
  • Limeta (narezana na krhlje)
  • Fižolovi kalčki
  • Čili (narezan na rezine)
  • Sveža meta

Navodila:

  1. Meso narežite na tanke rezine. Čebulo olupite in narežite na tanke kolobarje. Ingver in česen olupite ter ju drobno sesekljajte.
  2. V velikem loncu segrejte malo olja na srednji temperaturi. Dodajte čebulo, ingver, česen, cimet in janež. Pražite, dokler začimbe ne zadišijo.
  3. Dodajte rezine mesa in jih pražite, da se lepo zapečejo z vseh strani.
  4. Nato v lonec prilijte jušno osnovo, ribjo omako in sojino omako. Zmanjšajte temperaturo in kuhajte približno 20 minut, da se okusi prepletejo.
  5. Medtem kuhajte riževe rezance v skladu z navodili na embalaži. Ko so kuhani, jih odcedite.
  6. Juho precedite skozi fino cedilo, da odstranite trde začimbe in čebulo.
  7. V posodice za juho dajte kuhane riževe rezance. Nanje naložite goveje rezine. Zalijte s pripravljeno juho.
  8. Na vrhu potresite sveže začimbe, kot so koriander, bazilika in meta. Po okusu dodajte še fižolove kalčke, narezane čilije in svežo meto.
  9. Postrezite vroče, s priloženo limeto, ki jo po želji stisnete v juho.

Uživajte v tej okusni vietnamski jedi!

 

PREBERITE ŠE: Ideja za lahko kosilo: Poke bowl z lososom #RECEPT

Foto: Shutterstock

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.