Recept: Tako si pripravite popoln nedeljski brunch

Je kaj lepšega od poznega nedeljskega zajtrka? Ko si po daljšem spancu privoščiš kraljevsko pojedino, polno barv, in počasi uživaš v vsakem slanem in sladkem grižljaju?

Kaj je brunch?

Brunch je vedno bolj poznana navada tudi v Sloveniji. Izpeljanka iz angleških besed za zajtrk (breakfast) in kosilo (lunch), predstavlja pisan in bogat pozno-jutranji obrok, ki vsebuje lastnosti tako zajtrka kot kosila. Poleg slanih in sladkih sestavin, je pri brunchu zelo pomemben videz. Brunch mora vsebovati barve, teksture, lično postavitev in eksotične sestavine.

Beseda ter njen pomen sta se prvič pojavila v Angliji leta 1895, ko je Guy Beringer v članku za Hunter’s Weekly predstavil brunch kot bolj zdravo alternativo obilnemu poznemu zajtrku po nedeljski maši. Navada se je v tridesetih letih prejšnjega stoletja prenesla v ZDA in se od tam počasi razširila po celem zahodnem svetu.

V Sloveniji si brunch večinoma privoščimo kar zunaj. V Ljubljani (in drugih večjih mestih) je že malo morje restavracij, ki med seboj strastno tekmujejo za pozornost predvsem instagramerjev, ki s fotografijami lepih krožnikov razširijo dober glas. In ga. Tako dobro, da je za brunch včasih zelo težko dobiti mizo.

Najbolj popularne ljubljanske restavracije za brunch ta hip so: EK BISTRO, Kavarna Rog, Norma23, Brunch, Le petit cafe, Bazilika, TINK superfood cafe, Zvezda in Linda bistro.

Kaj mora vsebovati popoln brunch

Brunch je primeren za prijateljsko druženje ali poslovni sestanek. Najbolj pa paše prav takrat, za kadar je bil prvotno namenjen: v nedeljo.

Brunch mora vsebovati več sestavin, prepletati slano in sadko in biti dopolnjen z dodatki, ki ustvarijo očem privlačne krožnike. Največkrat je sestavljen iz:

 • kruha
 •  jajc (različnih oblik – na oko, poširana, trdo kuhana, benedict…)
 • avokada (avokado namaz, avokado na kruhu z jajci, kot dodatek…)
 • sladke skodelice (žitarice z jogurtom, sadjem, oreščki, semeni…)
 • palačink (z različnimi slanimi ali sladkimi nadevi)
 • vafljev
 • obilice zelenjave in sadja
 • soka
 • kave

Recept: Ideja za popoln brunch

Poširana jajčka na toastu z avokadom

Najbolj enostaven a hkrati najbolj zadoščujoč brunch vsebuje popečen kruhek, avokado in jajca. Kruh lahko izberete sami, naš nasvet pa je, da se odločite za polnozrnat kruh, ki ima več okusa in se bolje zlije z okusi. Na popečen kruh namažete namaz iz avokada, na to pa položite poširano jajce. Okrasite s češnjevim paradižnikom in baziliko.

Namaz iz avokada

Potrebujete:
– zrel avokado
– pest češnjevih paradižnikov (za malce intenzivnejši okus lahko uporabite sušene paradižnike)
– sok pol limone
– žličko olivnega olja
– sol in poper

Vse sestavine zmiksajte v namaz in debelo namažite na popečen kruh.

Poširana jajčka

 1. V globoki posodici segrejemo vodo, ki ji dodamo 2 žlici belega kisa (ta pomaga, da se beljak ne bo razlezel). Vodo s kisom segrejemo tik pod vrelišče.
 2. Jajce ubijemo v manjšo, plitko posodico. Pazimo, da ne razlijemo rumenjaka.
 3. POMEMBNO! Če želimo pripraviti več jajc, poširamo vsakega posebej!
 4. Vodo, ki je tik pred vretjem, z metlico rahlo premešamo in s krožnimi gibi ustvarimo vrtinec.
 5. Skodelico z jajcem približamo vodni površini in pustimo, da jajce zdrsne v vrtinec.
 6. Jajce kuhamo 3 do 4 minute, pri tem pa je pomembno, da voda v kozici komaj opazno vre.
 7. Poširano jajce položimo v toplo ali hladno vodo.
 8. Obrišemo jajce in ga poloćimo na kruh z avokadom.
 9. Solimo, popramo in po želji potresemo z drobnjakom.

Dober tek!

 

Foto: Unsplash 

PREBERITE ŠE: Recept: piščanec po indijsko in slovensko

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.