Recept: piščanec po indijsko in slovensko

Kako Mojca Mavec potuje po svetu kar iz Slovenije? S svetovnimi okusi kuharskih mojstrov! V sklopu projekta s Perutnino Ptuj snema kuharsko oddajo Pišek TV, v kateri obiskuje različne slovenske gostilne. Oddaje bodo predvajali tudi na 24 Kitchen, mi pa z vami delimo dva recepta. Enega slovenskega in enega indijskega.

Oddaje z Mojco Mavec, ki ima veliko svetovnih kulinaričnih izkušenj, so že osvojile gledalce. Projekt so s Perutnino Ptuj in Hišo idej ustvarili zato, da bi podprli slovenske gostince. V oddajah boste lahko videli za štedilnikom tudi naslednje gostince: Marka Magajna, Leona Pintariča, Špele Šuc, Tomaža in Yuki Sovdat, Mateja Piška in Vinoda Chandara. Pri vseh oddajah in receptih se bo zagotovo našla takšna, ki bo prijetno obležala v vašem želodčku. Glavna sestavina: piščanec.

 

Po slovensko: Pohan pišek

Pohan pišek Pri Mari.

Količina: za 4 osebe

Sestavine:
1 piščanec (okoli 1,5 kg)
3 jajca
300 g moke tipa 400
300 g drobtin
3 ščepi soli
1 žlička oljčnega olja
2 dl olja

Priprava:

 1. Piščanca razkosamo (glej nasvet) in mu odstranimo kožo. Kose nato operemo in solimo.
 2. V eno skledo presejemo moko, v drugi razžvrkljamo jajca, ki jim dodamo oljčno olje, v tretjo skledo pa stresemo drobtine. Kose piščanca najprej izdatno pomokamo, nato pomočimo v jajca, na koncu pa poskrbimo, da imajo enakomerno skorjico iz drobtin.
 3. Piščanca v vročem olju cvremo od 20 do 25 minut. Da je zares pripravljen, se prepričamo z merjenjem njegove središčne temperature z vbodnim termometrom.

(Recept je iz Gostilne pri Mari, Špela Šuc, Kamnik pod Krimom, Preserje.)

Mojca Mavec v novi kuharski oddaji Pišek TV.

Kako razkosamo piščanca

 1. Očiščenemu piščancu najprej odrežemo peruti. Perutnico upognemo navzven in jo odrežemo z delom prsnega mesa, poiščemo kolčni sklep in jo odrežemo do konca. Nekateri kuharji perutnic ne odrežejo, temveč ju pustijo na prsnem delu. Vrhnji del perutnice odrežemo in zavržemo.
 2. Piščanca položimo na hrbet in ločimo bedra, tako da najprej prerežemo kožo med prsmi in bedrom. Z nožem poiščemo sklep bedrne kosti in hrbtenice, nato bedro z obratom upognemo navzven, da kost skoči iz kolčnega sklepa. Bedro izrežemo skupaj z ovalnim kosom mesa. Piščanca obrnemo in postopek ponovimo pri drugem bedru.
 3. Odrežemo prsi. Z nožem zarežemo v meso tik ob grodnici, nato grodnico prerežemo. Piščanca položimo s prsmi navzdol in odrežemo hrbtenico z rebri. Če perutnic ne odrežemo, ostanejo na prsnem delu. Hrbtenico zavržemo ali pa jo uporabimo za pripravo jušne osnove.
 4. Če je piščanec velik, še bedra razpolovimo v sklepu, prsna kosa pa poševno razpolovimo, tako da zarežemo skozi meso in rebra. Po želji z beder in prsnega mesa odstranimo kožo.

Namig: Najprej paniramo bele kose mesa, nadaljujemo pa s hrbtom, perutničkami in stegni. Cvremo jih v obratnem vrstnem redu, saj so beli kosi ocvrti hitreje. 

Po indijsko: Piščanec tandoori

Količina: za 4 osebe

Sestavine:
1 kg piščančjih stegen brez kosti in kože
2 žlički limonovega soka
1 žlica mletega koriandra
1 žlička mletega rdečega čilija
1 žlička garam masale
2 stroka česna
ščep drobno narezanega ingverja
1 žlička soli

Priprava: 

 1. Piščanca solimo, dodamo koriander, garam masalo, grško seno in čili.
 2. Za pasto sesekljamo česen in ingver, ki ju nato v mešalniku skupaj z oljem zmešamo v gladko pasto. Zatem dve žlici paste dodamo začinjenemu piščancu in dobro premešamo. Piščanec nato v marinadi počiva 30 minut.
 3. Piščanca nato namestimo na pekač, obložen z aluminijasto folijo, in pečemo približno 40 minut na 220 °C. Če ga želimo dodatno zapeči, tik pred koncem vključimo funkcijo žar.
 4. Pečenega piščanca narežemo na manjše kose, dodamo koriander in limonov sok ter postrežemo s solato.

(Recept je iz restavracije Namaste, Vinod Chandar, Ljubljana.)

Foto: Perutnina Ptuj

PREBERITE ŠE: Cezarjeva solata: zgodovina, recept in originalna sestavina, ki se je izgubila s prevodom

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.