Prihaja festival Prepišno uredništvo z naslovom Bo literatura splavala po vodi?

V centru za poezijo Tomaža Šalamuna bo med 16. in 19. novembrom potekal Festival bralne kulture z naslovom Prepišno uredništvo.

Aktualna tematika: Kakšno pozicijo do okoljskih sprememb zavzema literatura?

Nad vsemi krizami današnjega dne se kot zlovešč obstret pne tista, ki zadeva občo planetarno prihodnost: okoljska. Pitna voda, simbol zdravega življenjskega okolja, nikakor ni več samoumevno dejstvo, temveč dobrina, ki bo v naslednjih desetletjih narekovala geopolitične premike, medtem ko bo dvigovanje gladin oceanov prerazporedilo poselitev in zahtevalo vzpostavitev novih načinov sobivanja. Kakšno pozicijo v odnosu do teh sprememb zavzema literatura?  Je zmožna odzivanja na hitro spreminjajoče se razmere? Festival

Fascinacija nad utopijami in distopijami je v literaturi prisotna od nekdaj. Toda ali lahko literatura pripomore k okoljski odgovornosti? V burnih obdobjih zgodovine je pogosto rabila kot svarilo ali budnica, a ob tem se postavlja vprašanje nevarnosti moraliziranja, banalizacije, ideologizacije in posploševanja. In kako naj ob vsem literatura, da ne bi splavala po vodi, ohrani lastno avtonomijo?

Dogodek bo potekal med 16. in 19. novembrom 2021

Na dogodkih, ki bodo letos potekali v živo, bomo spregovorili o razmerju med literaturo in okoljskimi spremembami. H kratkim predavanjem, tako imenovanim »nakratkim«, povabili različne profile avtorjev, ki delujejo na presečišču med znanostjo in umetnostjo, prepustili se bomo pripovedovanju pred-apokaliptičnih zgodb, debatirali o podnebju romana in se sprehodili med glasovi v valovih.

Na festivalu bo gostoval tudi Knjigogled, ki bo tokrat posvečen kultnemu Iztrebljevalcu. Večina dogodkov bo kasneje dostopna na Youtube kanalu LUD Literatura.

Vstop na Festival je prost, treba je upoštevati PCT pogoj. Več informacij o festivalu: https://www.ludliteratura.si/novo/prepisno-urednistvo-3/

Program festivala

torek, 16. 11. 2021

13.00 Glasovi med valovi (zvočni sprehod ob Ljubljanici*): Špela Setničar prebira tekste Jerneja Županiča, Maje Vidmar,  Muanisa Sinanovića, Petra Semoliča, Arjana Pregla in Primoža Čučnika

17.00 Nakratki 1 (kratka predavanja): Aljaž Krivec & Tonja Jelen

18.00 Podnebje romana: med posameznikom in civilizacijo (pogovor): Andrej Blatnik, Anja Radaljac, Muanis Sinanović

sreda, 17. 11. 2021

17.00 Nakratki 2 (kratka predavanja): Tina Bilban & Jasmin B. Frelih

17.45 Okoljska (foto)intervencija z nagrado 

18.00 Nakratki 3 (kratka predavanja): Denis Škofič & Tomaž Grušovnik

četrtek, 18. 11. 2021

17.00 Nakratki 4 (kratka predavanja): Monika Manfreda & Boris Kolar

18.00 Prepišni Četrtkovci (bralni klub revije Nebulae): Alex Kama Devetak, Nina Kremžar, Zarja Vršič

petek, 19. 11. 2021

18.00 Knjigogled v živo: Iztrebljevalec (pogovor): Ana Geršak, Robert Kuret, Veronika Šoster

19.30 Pred-apokaliptične zgodbe (pripovedovalski večer): Katarina Nahtigal & Maša Budič

*za optimalno doživetje dogodka priporočamo pametni telefon in slušalke

 

Festival Prepišno uredništvo je del projekta Bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 

 

PREBERITE ŠE: Ideja za jesenski roadtrip: La dolce vita v severni Italiji

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.