Festival bralne kulture Prepišna Literatura tokrat brez bližnjic

Festival bralne kulture Prepišno uredništvo, ki se letos imenuje Prepišna Literatura, bo danim razmeram primerno med 7. in 11. decembrom potekal na Youtube kanalu LUD Literatura. Letošnja tema festivala je esejistika, zato je podnaslov festivala Brez bližnjic. Pisanje eseja je namreč težaško delo, kjer se ne da ubirati bližnjic.

Festival bralne kulture LUD Literatura ogranizira že osmo leto zapored. Festival spodbuja debato o zapostavljenih ali manj vidnih knjižnih tematikah. Kot založba, ki se že dolga leta posveča izdajanju tuje in domače esejistike, želijo odpreti čim več prostora za povezavo med bralcem in esejistom. Na dogodkih, ki bodo potekali prek spleta, bodo spregovorili o esejistiki, med drugim z aktualnim Rožančevim nagrajencem. H kratkim predavanjem, tako imenovanim »nakratkim«, bodo povabili različne profile esejistov. Pokazali pa bodo tudi, kako lahko esej zaživi v pripovedovani obliki. Poleg literarnega bodo na prepih postavili tudi filmski esej. In vse to čisto brez bližnjic.

Iskanje smisla v času nesmisla skozi esejistiko

Pogosto, v zadnjem času pa sploh, se sprašujemo, kako poiskati smisel v času nesmisla. Zagotovo ne prek bližnjic. Ampak s tehtnim premislekom in preudarno refleksijo, ki sta osnovi za esejistiko. Čeprav je v literarnem svetu pogosto odrinjena na rob, jo na Prepišni Literaturi postavljajo v samo središče. Ruva se z velikimi temami, neumorno grize v kisla jabolka in skozi goščave besed zasleduje tisto usodno končno misel. Zaradi vseh nevarnosti, v katerih se znajdejo in za katere pogosto niso prepoznani, so esejisti in esejistike nekakšne ogrožene živali, saj lahko svoje bisere zaupajo le predanim in zavzetim bralcem. Ko se piše brez bližnjic, resda ni prostora za senzacionalizem, populizem in posploševanje, a to pomeni tudi brez bližnjic za bralce.

Na dogodek letos prek spleta

Vsi dogodki bodo dostopni na spletu, natančneje na Youtube kanalu LUD Literature tukaj. LUD Literatura je sicer literarno-umetniško društvo, ki že več kot 30 let izdaja revijo Literatura. Ureja tudi svoj spletni medij ludliteratura.si. Ima obsežen knjižni program, izdaja esejistiko in literarno teorijo, prevodno kratko prozo ter izvirno kratko prozo, poezijo in prozo, pa tudi nekaj prevodne poezije in stripov.

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Slovenci in Slovenija skozi oči Japonke Kei #INTERVJU

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.