RECEPT: Litvanska kremna hladna juha iz rdeče pese

Ne moremo se odločiti, kaj na tej tradicionalni litvanski juhi je najbolj nenavadno: njena živo roza barva, to, da se za razliko od ostalih juh je hladna ali to, da ta hladna juha nosi izjemno zanimivo ime: šaltibarščiai?

Vse predsodke na stran, hladna juha iz rdeče pese je izredno priljubljena tradicionalna jed v Litvi. Sestavljena je iz kefirja, rdeče pese, kumar in jajc. Vonj po juhi šaltibarščiai za Litovce pomeni, da se je poletje zares začelo. Bi jo poskusili? Dokler je ne, ne morete vedeti, zakaj se je recept razširil po celem svetu.

Sestavine:

  • 1 l kefirja
  • 150 ml mleka
  • 2 srednje veliki vloženi rdeči pesi
  • 2 srednje veliki kumari
  • mlada čebula
  • koper
  • 2 trdo kuhani jajci
  • 8 majhnih kuhanih krompirjev
  • sol

Priprava:

1. Kefir zlijte v posodo.
2. Rdečo peso narežite na čisto majhne koščke in jo dodjate v kefir.
3. Kumare olupite, jim odstranite sredico in jih naribajte na tanke trakce. Dodajte v juho.
4. Če se vam zdi juha pregosta, jo razredčite z mlakom ali vodo.
5. Naseklajte koper in mlado čebulo in potresite po juhi.
6. Olupite kuhana jajca in jih dodajte v vsako porcijo juhe na vrhu.
Postrezite s kuhanim krompirjem v oblicah.

Litvanci juho vedno jejo skupaj s kuhanim krompirjem.

Dober tek!

 

Foto: Shutterstock

 

PREBERITE ŠE: Huevos rotos, jajčka med mladim krompirjem #RECEPT

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.