RECEPT: Litvanska kremna hladna juha iz rdeče pese

Ne moremo se odločiti, kaj na tej tradicionalni litvanski juhi je najbolj nenavadno: njena živo roza barva, to, da se za razliko od ostalih juh je hladna ali to, da ta hladna juha nosi izjemno zanimivo ime: šaltibarščiai?

Vse predsodke na stran, hladna juha iz rdeče pese je izredno priljubljena tradicionalna jed v Litvi. Sestavljena je iz kefirja, rdeče pese, kumar in jajc. Vonj po juhi šaltibarščiai za Litovce pomeni, da se je poletje zares začelo. Bi jo poskusili? Dokler je ne, ne morete vedeti, zakaj se je recept razširil po celem svetu.

Sestavine:

  • 1 l kefirja
  • 150 ml mleka
  • 2 srednje veliki vloženi rdeči pesi
  • 2 srednje veliki kumari
  • mlada čebula
  • koper
  • 2 trdo kuhani jajci
  • 8 majhnih kuhanih krompirjev
  • sol

Priprava:

1. Kefir zlijte v posodo.
2. Rdečo peso narežite na čisto majhne koščke in jo dodjate v kefir.
3. Kumare olupite, jim odstranite sredico in jih naribajte na tanke trakce. Dodajte v juho.
4. Če se vam zdi juha pregosta, jo razredčite z mlakom ali vodo.
5. Naseklajte koper in mlado čebulo in potresite po juhi.
6. Olupite kuhana jajca in jih dodajte v vsako porcijo juhe na vrhu.
Postrezite s kuhanim krompirjem v oblicah.

Litvanci juho vedno jejo skupaj s kuhanim krompirjem.

Dober tek!

 

Foto: Shutterstock

 

PREBERITE ŠE: Huevos rotos, jajčka med mladim krompirjem #RECEPT

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Odlično jesensko kosilo z gobami

Ste letos že nabirali gobe? Odpravite se na kratek izlet v najbližji gozd ter poiščite sestavine za odlično jesensko kosilo (morda bo po kakšno treba tudi v trgovino). Pripravili smo dva recepta, kjer lahko združite prijetno s koristnim.

Krepčilna jesenska zelenjavna juha

1 por
2 korenčka
1 strok česna
1 krompir
1 vejica sesekljanega rožmarina
410 gramov čičerike
600 gramov pelatov

Vso zelenjavo dobro sesekljamo in v ponvi prepražimo na olivnem olju in česnu, dokler ne postane mehka. V mešalniku zmeljemo pelate ter jih prelijemo čez zelenjavo. Dodamo čičeriko in peteršilj ter vse skuhaj kuhamo slabe pol ure, dokler se okusi dodobra ne zmešajo.

Vandraj namig: Juho lahko postrežemo s česnovimi krutoni.

juha_shutterstock_341331938

Gobe s sirom iz pečice

6 velikih gob (npr. šampinjonov)
120 gramov drobljene gorgonzole
30 gramov praženih in sesekljanih orehov
4 vejice timijana
maslo
rukola

Gobe očistimo in jih položimo na papir za peko. Napolnimo jih z gorgonzolo, orehi, timijanom in maslom. Pladenj položimo v pečico in pečemo 12 minut na 180 stopinjah. Postrežemo na posteljici iz rukole.

PREBERI še // Jesenski recept: tajska bučna juha in hruškova torta

recept_shutterstock_333986591

Dober tek!

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.