Nabiranje kostanja: To morate vedeti, preden se odpravite v gozd

Jesen prinaša vonj po kostanju! V mestih so že pripravili stojnice, kjer lahko kupite že pečene, vedno dobra ideja za izlet pa je tudi tista, ki vključuje gozd, košaro in nabiranje kostanja!

Nabiranje kostanja je odličen način, kako preživeti dan na svežem jesenskem zraku, mimogrede pa priskrbeti še sestavine za kosilo ali večerjo. Kaj moramo vedeti, preden se to jesen zapodimo v gozd?

Naberemo lahko do dva kilograma kostanja na dan

Letos se bo sezona iz septembra pomaknila proti oktobru, saj vreme za rast gozdih sadežev do zdaj ni bilo najbolj optimalno. Prav ste prebrali, tudi kostanj spada med gozdne sadeže!

Ravno zato zanj veljajo ista pravila kot za nabiranje ostalih gozdnih sadežev. Zakon namreč pravi, da sme posameznik na dan nabrati do 2 kilograma kostanja. Nabiramo ga lahko v vseh slovenskih gozdovih. To velja tudi za zasebne gozdove, a obstaja izjema! Ne smemo jih nabirati v zasebnem gozdu, če se lastnik gozda z nabiranjem in prodajo gozdnih sadežev ukvarja poklicno. V tem primeru je prepoved jasno označena na dostopih v gozd. Hkrati pa nabranega kostanja sami ne smemo nabirati za nadaljnjo prodajo. Če zgornjih pravil ne upoštevate in vas na delu ujame inšpektor, se vam obeta globa v višini od 200 do 400 evrov.

Kam na izlet v okolici Ljubljane za nabiranje kostanja?

Kostanjeva drevesa rastejo skoraj po vsej Sloveniji in to do 800 metrov nadmorske višine. Ker imajo rada toploto, so bolj pogosta na sončnih pobočjih. Kam na kostanjev izlet, če ste iz okolice Ljubljane? Priporočamo Orle, Rožnik, Katarino, Golovec, Urh, Rašico, Janče … Rastejo pa še marsikje drugje, a verjamemo, da vam svoje najljubše lokacije raje ne zaupate.

Prvi nabiralci lahko naberejo več črvov kot kostanja

Ker bodo ježice z dreves šele dobro začele odpadati, morate vedeti, da ni treba preveč hiteti. Z dreves namreč najprej odpadejo črvivi kostanji. Ostale boste nabrali, ko bodo dovolj zreli. Zreli so, ko so popolnoma rjavi. Če iz ježice izluščite še bele ali zelenkaste kostanje, še niso dovolj zreli.

In še eno zanimivo dejstvo: kostanji so bolj sladki takrat, ko se nočne temperature spustijo pod ničlo. Srečno pri lovu!

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE: Družinski oddih: 5 top idej za krompirjeve počitnice

Še več idej za krompirjeve počitnice najdete TUKAJ

Odlično jesensko kosilo z gobami

Ste letos že nabirali gobe? Odpravite se na kratek izlet v najbližji gozd ter poiščite sestavine za odlično jesensko kosilo (morda bo po kakšno treba tudi v trgovino). Pripravili smo dva recepta, kjer lahko združite prijetno s koristnim.

Krepčilna jesenska zelenjavna juha

1 por
2 korenčka
1 strok česna
1 krompir
1 vejica sesekljanega rožmarina
410 gramov čičerike
600 gramov pelatov

Vso zelenjavo dobro sesekljamo in v ponvi prepražimo na olivnem olju in česnu, dokler ne postane mehka. V mešalniku zmeljemo pelate ter jih prelijemo čez zelenjavo. Dodamo čičeriko in peteršilj ter vse skuhaj kuhamo slabe pol ure, dokler se okusi dodobra ne zmešajo.

Vandraj namig: Juho lahko postrežemo s česnovimi krutoni.

juha_shutterstock_341331938

Gobe s sirom iz pečice

6 velikih gob (npr. šampinjonov)
120 gramov drobljene gorgonzole
30 gramov praženih in sesekljanih orehov
4 vejice timijana
maslo
rukola

Gobe očistimo in jih položimo na papir za peko. Napolnimo jih z gorgonzolo, orehi, timijanom in maslom. Pladenj položimo v pečico in pečemo 12 minut na 180 stopinjah. Postrežemo na posteljici iz rukole.

PREBERI še // Jesenski recept: tajska bučna juha in hruškova torta

recept_shutterstock_333986591

Dober tek!

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.