Jesen prinaša vonj po kostanju! V mestih so že pripravili stojnice, kjer lahko kupite že pečene, vedno dobra ideja za izlet pa je tudi tista, ki vključuje gozd, košaro in nabiranje kostanja!
Nabiranje kostanja je odličen način, kako preživeti dan na svežem jesenskem zraku, mimogrede pa priskrbeti še sestavine za kosilo ali večerjo. Kaj moramo vedeti, preden se to jesen zapodimo v gozd?
Naberemo lahko do dva kilograma kostanja na dan
Letos se bo sezona iz septembra pomaknila proti oktobru, saj vreme za rast gozdih sadežev do zdaj ni bilo najbolj optimalno. Prav ste prebrali, tudi kostanj spada med gozdne sadeže!
Ravno zato zanj veljajo ista pravila kot za nabiranje ostalih gozdnih sadežev. Zakon namreč pravi, da sme posameznik na dan nabrati do 2 kilograma kostanja. Nabiramo ga lahko v vseh slovenskih gozdovih. To velja tudi za zasebne gozdove, a obstaja izjema! Ne smemo jih nabirati v zasebnem gozdu, če se lastnik gozda z nabiranjem in prodajo gozdnih sadežev ukvarja poklicno. V tem primeru je prepoved jasno označena na dostopih v gozd. Hkrati pa nabranega kostanja sami ne smemo nabirati za nadaljnjo prodajo. Če zgornjih pravil ne upoštevate in vas na delu ujame inšpektor, se vam obeta globa v višini od 200 do 400 evrov.
Kam na izlet v okolici Ljubljane za nabiranje kostanja?
Kostanjeva drevesa rastejo skoraj po vsej Sloveniji in to do 800 metrov nadmorske višine. Ker imajo rada toploto, so bolj pogosta na sončnih pobočjih. Kam na kostanjev izlet, če ste iz okolice Ljubljane? Priporočamo Orle, Rožnik, Katarino, Golovec, Urh, Rašico, Janče … Rastejo pa še marsikje drugje, a verjamemo, da vam svoje najljubše lokacije raje ne zaupate.
Prvi nabiralci lahko naberejo več črvov kot kostanja
Ker bodo ježice z dreves šele dobro začele odpadati, morate vedeti, da ni treba preveč hiteti. Z dreves namreč najprej odpadejo črvivi kostanji. Ostale boste nabrali, ko bodo dovolj zreli. Zreli so, ko so popolnoma rjavi. Če iz ježice izluščite še bele ali zelenkaste kostanje, še niso dovolj zreli.
In še eno zanimivo dejstvo: kostanji so bolj sladki takrat, ko se nočne temperature spustijo pod ničlo. Srečno pri lovu!
FOTO: Unsplash