Jesen je uradno pregnala poletje in namesto, da objokujemo vroče dni, se raje začnimo veseliti božiča. Šalo na stran, tudi jesen ima svoje prednosti in kar nekaj izmed njih lahko porabimo v kuhinji. Kostanj, buče, hruške … Verjamemo, da se da potolažiti z odlično jesensko poslastico.
Mi smo se odločili za malce drugačno bučno juho, ki jo bomo skuhali po tajskem receptu, za posladek pa bomo spekli hruškovo torto.
Za juho potrebujemo:
1 kilogram hokaido buče
4 žlice olja
1 sesekljano čebulo
1 čajno žličko mletega ingverja
3 čajne žličke tajske rdeče curry paste (lahko uporabimo tudi curry v prahu)
400 mililitrov kokosovega mleka
ščepec limonine trave
rezine limone in kokosov sladkor po okusu
1 sesekljan čili (opcijsko)
Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Bučo narežemo na kose, notranji del naoljimo ter posujemo z začimbami, vendar jih nekaj prihranimo za kasneje. Začinjene koščke damo v pečico in pečemo 30 minut, dokler se ne zmehča. Ko je buča zmehčana, jo olupimo.
Medtem v posodi na olju prepražimo čebulo, ingver in limonino travo. Vmešamo curry nato pa dodamo pečeno bučo, tri žlice kokosovega mleka in vodo (lahko tudi jušno osnovo). Počakamo, da začne brbotati, nato lonec odstavimo z ognja in počakamo pet minut, da se malce ohladi. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in postavimo nazaj na ogenj. Začinimo s soljo, sladkorjem, poprom, limoninim sokom ter vmešamo preostalo kokosovo mleko. Posujemo s čilijem in postrežemo, lahko pa vse pojemo kar sami.
Za hruškovo sladico potrebujemo:
Testo:
1 skodelica rjavega sladkorja
3 stepena jajca
1 skodelica stopljenega masla
2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta (ali 2 vrečki vanilijevega sladkorja)
3 skodelice pirine moke
1 čajna žlička sode bikarbone
2 čajni žlički cimeta
Nadev:
½ skodelice rjavega sladkorja
¼ skodelice mleka
115 gramov masla
4-5 hrušk (odvisno od velikosti), narezanih na kocke
Vse sestavine po vrstnem redu zmešamo v gladko zmes in jo zlijemo v namaščen pekač. Pečemo na 180 stopinjah 45 minut.
Medtem v ponvi na maslu stopimo sladkor ter na njem popečemo hruškove kocke. Prilijemo mleko in pustimo brbotati približno tri minute. Malce ohladimo in z maso prelijemo podlago, ki smo jo vzeli iz pečice. Torto pustimo stati nekaj minut, nato pa še toplo postrežemo s kepico vanilijevega sladoleda.
Pa lep vikend!
Foto: Shutterstock