Bučna poslastica, ki vam bo polepšala jesen #slastenrecept

Kaj je jeseni lepšega od buč in peke sladic? Nič! Če oboje združimo, pa je še toliko lepše. Ta dišeča bučna rolada vam bo zagotovo še polepšala jesen.

Sestavine:

Za biskvit:

  • 200 g bučnega pireja (kuhana in pretlačena buča)
  • 4 jajca
  • 150 g sladkorja
  • 120 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka

Za nadev:

  • 200 g kremnega sira
  • 50 g masla, sobne temperature
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Navodila:

  1. Priprava biskvita:a. Najprej segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. Pripravite pekač (velikosti približno 30 x 40 cm) in ga obložite s peki papirjem.
    b. V večji skledi zmešajte bučni pire, jajca in sladkor. Mešajte, dokler ni vse dobro zmešano.
    c. V drugi skledi presejte moko, pecilni prašek, sol, cimet in muškatni orešček. Nato postopoma dodajajte suhe sestavine v mokre in mešajte, dokler ne bo mešanica gladka.
    d. Testo vlijte v pripravljen pekač in ga enakomerno porazdelite po površini.
    e. Pecite v predhodno ogreti pečici približno 12-15 minut, oziroma dokler ne bo biskvit rahlo zlato rjave barve.
  2. Priprava nadeva: Medtem ko se biskvit peče, pripravite nadev. V srednje veliki skledi zmešajte kremni sir, maslo, sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt. Mešajte, dokler ne bo nadev kremast in brez grudic.
  3. Sestavljanje rolade:a. Ko je biskvit pečen, ga takoj previdno obrnite na čisto kuhinjsko krpo, ki ste jo potresli s sladkorjem v prahu. Pustite, da se ohladi (približno 5 minut).
    b. Ko je biskvit še topel, odstranite peki papir in enakomerno razporedite nadev po njem.
    c. S pomočjo kuhinjske krpe previdno zvijte biskvit v rolado. Postavite rolado na pladenj za serviranje, z zvito stranjo navzdol.
  4. Končna priprava: a. Po želji lahko bučno rolado potresete s sladkorjem v prahu ali jo okrasite s stepeno smetano ali sesekljanimi orehi.
    b. Rolado postavite v hladilnik za vsaj 1 uro, da se nadev dobro ohladi in strdi.

Narežite na rezine in postrezite. Dober tek!

Slastna bučna rolada.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Jesenski recept: tajska bučna juha in hruškova torta

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideja za izlet: Prlekija in 20. tradicionalni praznik buč

To je ideja za čudovit izlet v Prlekijo in na 20. tradicionalni praznik buč. Ta bo letos v Središču ob Dravi potekal v soboto, 16. septembra 2023 od 10. do 14. ure.

Zakaj v Prlekijo?

Prlekija je gričevnata pokrajina med Dravo in Muro, ki vsakega obiskovalca navduši z zgodovino, kulturo, naravnimi danostmi in hudomušnostjo prebivalcev. Znana je po vinorodnih območjih Jeruzalema in osrčju pokrajine Ljutomeru. Prleki o sebi pravijo takole: “Prleki so domiselni in se radi pošalijo na lasten račun, še raje pa zbadajo soseda.” Živahnost razgibane pokrajine in hudomušnost njenih prebivalcev je tisto, kar Prlekijo postavlja na sam vrh zanimivih slovenskih destinacij vrednih obiska. Če je še niste obiskali, le na pot in slišali boste: “Denok si priša!” ali “Končno si prišel!”

Kaj videti v Prlekiji?

Ko boste obiskali Prlekijo, vas čaka ogromno čudovitih poti, kjer se lahko sprehajate med vinogradi in uživate v razgledih na čudovito pokrajino. Prlekija je fantastična izbira tudi za kolesarje. Kakorkoli se je boste lotili, ne pozabite obiskati Mlina na Muri v Veržeju, Otoka ljubezni v Ižakovcih, Ljutomera – središča Prlekije in Jeruzalema – nebeškega kraja. Absolutno pa se nekje ustavite in poskusite njihovo božansko vino in lokalno hrano.

Za popestritev izleta: 20. tradicionalni praznik buč

20. tradicionalni praznik buč v Središču ob Dravi bo letos potekal v soboto, 16. septembra 2023 od 10. do 14. ure. Dogajanje se bo vrtelo okoli tekmovanja v kuhanju bučnega golaža in razstave srediških literatov. Za obiskovalce bo kuhala tudi Brina Robinik Kobal iz Masterchefa 2023, prav tako bo na dogodku potekala likovna delavnica za otroke. Vrhunec dogodka bo 20 metrska bučna rulada velikanka. Prvič v zgodovini praznika buč bodo namreč razrezali 20 metrsko bučno rulado velikanko in jo razdelili med obiskovalce. Celoten program najdete TUKAJ.

PREBERITE ŠE: Ideja za septembrski oddih: Pobeg na sanjska Plitviška jezera

Foto: Shutterstock, Vandraj

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Jesenski recept: tajska bučna juha in hruškova torta

Jesen je uradno pregnala poletje in namesto, da objokujemo vroče dni, se raje začnimo veseliti božiča. Šalo na stran, tudi jesen ima svoje prednosti in kar nekaj izmed njih lahko porabimo v kuhinji. Kostanj, buče, hruške … Verjamemo, da se da potolažiti z odlično jesensko poslastico.

bucna_juha_shutterstock_452019688

Mi smo se odločili za malce drugačno bučno juho, ki jo bomo skuhali po tajskem receptu, za posladek pa bomo spekli hruškovo torto.

Za juho potrebujemo:

1 kilogram hokaido buče

4 žlice olja

1 sesekljano čebulo

1 čajno žličko mletega ingverja

3 čajne žličke tajske rdeče curry paste (lahko uporabimo tudi curry v prahu)

400 mililitrov  kokosovega mleka

ščepec limonine trave

rezine limone in kokosov sladkor po okusu

1 sesekljan čili (opcijsko)

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Bučo narežemo na kose, notranji del naoljimo ter posujemo z začimbami, vendar jih nekaj prihranimo za kasneje. Začinjene koščke damo v pečico in pečemo 30 minut, dokler se ne zmehča. Ko je buča zmehčana, jo olupimo.

Medtem v posodi na olju prepražimo čebulo, ingver in limonino travo. Vmešamo curry nato pa dodamo pečeno bučo, tri žlice kokosovega mleka in vodo (lahko tudi jušno osnovo). Počakamo, da začne brbotati, nato lonec odstavimo z ognja in počakamo pet minut, da se malce ohladi. Vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in postavimo nazaj na ogenj. Začinimo s soljo, sladkorjem, poprom, limoninim sokom ter vmešamo preostalo kokosovo mleko. Posujemo s čilijem in postrežemo, lahko pa vse pojemo kar sami.

bucna_shutterstock_402652483

Za hruškovo sladico potrebujemo:

Testo:

1 skodelica rjavega sladkorja

3 stepena jajca

1 skodelica stopljenega masla

2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta (ali 2 vrečki vanilijevega sladkorja)

3 skodelice pirine moke

1 čajna žlička sode bikarbone

2 čajni žlički cimeta

Nadev:

½ skodelice rjavega sladkorja

¼ skodelice mleka

115 gramov masla

4-5 hrušk (odvisno od velikosti), narezanih na kocke

Vse sestavine po vrstnem redu zmešamo v gladko zmes in jo zlijemo v namaščen pekač. Pečemo na 180 stopinjah 45 minut.

Medtem v ponvi na maslu stopimo sladkor ter na njem popečemo hruškove kocke. Prilijemo mleko in pustimo brbotati približno tri minute. Malce ohladimo in z maso prelijemo podlago, ki smo jo vzeli iz pečice. Torto pustimo stati nekaj minut, nato pa še toplo postrežemo s kepico vanilijevega sladoleda.

hruska_shutterstock_133051352

Pa lep vikend!

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.