To je Slovenec, ki je prišel, videl in osvojil Jeruzalem s fičkom #intervju

Samo Malek se je z nosečo ženo priselil v Jeruzalem. V čudovitih gričkih na severovzhodu Slovenije je nemudoma videl priložnost za širitev družine, pa tudi posla. Na tej poti mu pomagata stari fiček in kulinarično bogata pokrajina. Bo Jeruzalem spremenil v novo Toskano?

Kako bi se predstavili vsem, ki vas še ne poznajo?

Smo mlada družina, ki je na začetku poslovne poti. Naš dom je Jeruzalem, natančneje Trstenik. Vedno sva si želela na svojo pot, ko pa se je začela nosečnost sva pa imela čas razmisliti o ideji in jo tudi pripravila do tega kakršna je zdaj.

Prihajate iz čudovite slovenske pokrajine Jeruzalem in odločili ste se jo predstaviti tudi drugim. Zakaj? Kaj vam predstavlja ta pokrajina?

Oba sva priseljena v te kraje, zato komaj v zadnjem letu čutiva utrip te pokrajine. Ob tako lepih razgledih, odlični kulinariki in vrhunskih vinih se te pokrajina dotakne.

Ali dobite v vaše konce veliko turistov ali je regija še precej neodkrita?

Nekateri ljudje govorijo, da je ogromno turistov. Midva sva mnenja, da bi lahko bilo še več.

Si sploh v resnici želite, da bi bila Prlekija naslednja “Toskana” ali je čar ravno v tem, da je tako neokrnjena, pristna?

Upava, da bo nekoč tudi tukaj tako, kot je sedaj v Toskani.

Kje ste dobili idejo za piknik s fičkom?

Prvotna ideja je bila samo piknik košarica oziroma korpec, ki ga Jeruzalem in okolica še nista poznala imela. Sčasoma sva razmišljala, kako bi idejo nadgradila, zato sva dodala fičeka.

Kje ste dobili fička?

Fiček je že dlja časa v družinski lasti. Po poroditvi te ideje smo ga dobesedno porinili iz garaže.

Kaj pomeni “korpec”? In kaj “čehok”?

Korpec pomeni pletena košara, čehok v teh krajih pomeni pubec oziroma fant.

Komu je piknik s fičkom in okusnimi dobrotami namenjen? Slovencem, tujcem, vsem?

Piknik z fičekom je namenjem vsem. Najraje se pa na piknik odpravijo mladi pari, ki jim je to doživetje zelo zanimivo.

Kje dobite dobrote in vino za vašo košarico? Je vse lokalno, pridelujete sami?

Dobrote nabavljamo v lokalni mesnici, vino pa je seveda iz jeruzalemskih goric.

Katerih 5 stvari bi poleg piknika s fičkom priporočili tistim, ki obiščejo Jeruzalem in okolice?

Tukaj so ljudje izjemno domači, če boš nekoga nagovoril, ti bo takoj ponudil besedo in kozarček vina. Seveda so tukaj izjemne vinske kleti in odlična kulinarika. V okolici so tudi termalni parki in kolesarske poti.

Kje spati, ko obiščemo Jeruzalem in okolico?

Seveda pri nas 🙂 imamo tudi svoj apartma, ki obratuje od letos. So pa tukaj tudi Hiša peps, Taverna in seveda Sibon z bazenom.

Kje jesti?

Seveda bi spet rekla pri nas na pikniku. Najbolj tradicionalna v tej okolici je Taverna, tukaj pa so še Sibon ter turisični kmetiji Puklavec in Hlebec.

Kam pa si vi želite na oddih? Katero destinacijo bi vi radi raziskali?

Imamo še poln seznam, ki zaradi natrpanih urnikov malo trpi. Seveda je tudi Toskana visoko na seznamu. V poletnih mesecih se radi odpravljamo v sosednjo Hrvaško in seveda vse velika mesta v naši bližini.

Kako uspešna bo zgodba mladega para iz Jeruzalema, lahko spremljate TUKAJ

Foto: Samo Malek, osebni arhiv

PREBERITE ŠE: Alja Perne: Prednost mojega dela je, da lahko delam tudi na potovanjih #intervju

Ideja za jesenski izlet med vinogradi: Prečudoviti Jeruzalem

Jesenski sprehod med trtami, okušanje prleških dobrot in slikoviti razgledi. Legenda pravi, da so se križarji na poti v Sveto deželo ustavili na najlepšem hribu, kar so jih videli, da bi si odpočili. Sprejeli so jih gostoljubni domačini, ki so jim ponudili božansko dobro vino, in križarji so se odločili, da ostanejo kar tam, kraj pa poimenovali za svoj Jeruzalem. Tudi vam bo zlezel po kožo!

Jeruzalem je slikovita vasica, ki je nastala okrog Marijine cerkve iz leta 1652. V njej najdete podobo matere božje, za katero pravijo, da so jo križarji prinesli seboj. Celotno območje pa je postalo sinonim za vrhunsko vino in čudovito pokrajino. Ne gre zgolj za vinsko regijo, ampak tudi kulturno bogat kraj, ki privablja ljubitelje narave in brezčasne romantike.

Jeruzalem: Kako do tja in kje parkirati?

Že sama vožnja do cilja bo zgodba zase. Ko se iz Ormoža dvignete na gričevje polno vinogradov, vam bo na vsakem ovinku zastal dih. Ustavite se in vdihnite pokrajino, ki ji pravijo tudi “slovenska Toskana”. A je v resnici še lepša. Sledite znakom za dvorec Jeruzalem, kjer boste našli manjše parkirišče.

Kaj početi v Jeruzalemu?

Dvorec Jeruzalem in Marijina cerkev

Sprehodite se skozi dvorišče dvorca Jeruzalem in vstopite v majhno Marijino cerkev. Cerkev je bila zgrajena v 1652, poimenovali so jo po podobi Žalostne Matere božje (original bi naj prinesli križarji ali romarji iz Jeruzalema v 13. stoletju), ki je na glavnem oltarju. Na desnem stranskem oltarju je slika papeža Urbana II., začetnika križarskih pohodov. Sprehod nadaljujte po botaničnem vrtu, ki nudi tudi čudovite razglede na vinograde. Za piko na i si privoščite kozarček lokalnega vina, ki ga izberite v vinski kleti.

Raziskovanje vinogradov in vinskih poti

Jesen je idealen čas za sprehod po vinogradih, ko se trte obarvajo v rdeče in oranžne odtenke. V Jeruzalemu boste našli številne poti, ki vas vodijo skozi slikovite vinograde, medtem ko uživate v svežem jesenskem zraku. Ne pozabite poiskati tudi kakšnega klopotca.

Kulinarično razvajanje in degustacija vina

Eden izmed glavnih razlogov za obisk Jeruzalema so tudi njegova vrhunska vina. Regija je znana po avtohtonem vinu, imenovanem “Šipon”. V vinarijah in kleteh, ki se razprostirajo po hribih, lahko degustirate široko paleto vin, ki jih pridelujejo z ljubeznijo in strastjo. Priporočamo sprehod do zidanice Malek, kjer boste lahko poskusili izvrstna vina in tradicionalne jedi iz regije.

Obisk Jeruzalema ne bi bil popoln brez kulinaričnih užitkov. Lokalne restavracije in gostišča ponujajo tradicionalne jedi, pripravljene z lokalnimi sestavinami. Ne pozabite poskusiti kulinaričnih dobrot, kot so prleška gibanica, tunka, bučno olje in druge jedi iz te regije. Eno od dobrih idej za kosilo najdete na TEJ povezavi.

Spa resort in zmenek s fičkom

Za piko na i se lahko ustavite v Spa resortu Sibon, kjer se lahko potopite v spa izkušnjo z neprimerljivimi razgledi. Več o resortu TUKAJ. Ali pa se odločite za piknik s fičkom. Več o tej zanimivi izkušnji najdete na TEJ povezavi.

Jesenski izlet v Jeruzalem bo nepozabna izkušnja za vse ljubitelje vina, narave in kulture. To območje vabi obiskovalce, da odkrijejo njegovo čarobno pokrajino, okusijo vrhunska vina ter se poglobijo v bogato zgodovino in kulinarično izročilo Prekmurja. Ne glede na to, ali ste strasten enolog, ljubitelj narave ali zgolj želite pobegniti iz vsakdanjega vrveža, bo Jeruzalem izpolnil vaša pričakovanja.

 

Foto: Shutterstock, Anja Oman

PREBERITE ŠE: Morje, kulinarika in wellness: Kako dobro poznate Kvarner?

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideja za izlet: Prlekija in 20. tradicionalni praznik buč

To je ideja za čudovit izlet v Prlekijo in na 20. tradicionalni praznik buč. Ta bo letos v Središču ob Dravi potekal v soboto, 16. septembra 2023 od 10. do 14. ure.

Zakaj v Prlekijo?

Prlekija je gričevnata pokrajina med Dravo in Muro, ki vsakega obiskovalca navduši z zgodovino, kulturo, naravnimi danostmi in hudomušnostjo prebivalcev. Znana je po vinorodnih območjih Jeruzalema in osrčju pokrajine Ljutomeru. Prleki o sebi pravijo takole: “Prleki so domiselni in se radi pošalijo na lasten račun, še raje pa zbadajo soseda.” Živahnost razgibane pokrajine in hudomušnost njenih prebivalcev je tisto, kar Prlekijo postavlja na sam vrh zanimivih slovenskih destinacij vrednih obiska. Če je še niste obiskali, le na pot in slišali boste: “Denok si priša!” ali “Končno si prišel!”

Kaj videti v Prlekiji?

Ko boste obiskali Prlekijo, vas čaka ogromno čudovitih poti, kjer se lahko sprehajate med vinogradi in uživate v razgledih na čudovito pokrajino. Prlekija je fantastična izbira tudi za kolesarje. Kakorkoli se je boste lotili, ne pozabite obiskati Mlina na Muri v Veržeju, Otoka ljubezni v Ižakovcih, Ljutomera – središča Prlekije in Jeruzalema – nebeškega kraja. Absolutno pa se nekje ustavite in poskusite njihovo božansko vino in lokalno hrano.

Za popestritev izleta: 20. tradicionalni praznik buč

20. tradicionalni praznik buč v Središču ob Dravi bo letos potekal v soboto, 16. septembra 2023 od 10. do 14. ure. Dogajanje se bo vrtelo okoli tekmovanja v kuhanju bučnega golaža in razstave srediških literatov. Za obiskovalce bo kuhala tudi Brina Robinik Kobal iz Masterchefa 2023, prav tako bo na dogodku potekala likovna delavnica za otroke. Vrhunec dogodka bo 20 metrska bučna rulada velikanka. Prvič v zgodovini praznika buč bodo namreč razrezali 20 metrsko bučno rulado velikanko in jo razdelili med obiskovalce. Celoten program najdete TUKAJ.

PREBERITE ŠE: Ideja za septembrski oddih: Pobeg na sanjska Plitviška jezera

Foto: Shutterstock, Vandraj

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Popoln romantičen SPA oddih med vinogradi: Sibon wine & spa resort

Ko iščemo najbolj romantične oddihe na svetu, ne smemo pozabiti, da smo med srečneži, ki imajo nekaj najlepših romantičnih destinacij tik pred nosom. Prlekiji pravimo tudi “slovenska Toskana”, a je v resnici še bolj pristna, neokrnjena, prijazna, lepa in sproščujoča. Sploh, če za oddih izberemo popolno namestitev kot je Sibon wine & spa resort.

Sibon Wine & Spa Resort v Jeruzalemu je ultimativna romantična destinacija za pare, ki iščejo luksuz, mir in sprostitev. S svojimi elegantnimi sobami, vrhunskim spa centrom in neverjetnimi razgledi ponuja popolno nastanitev za romantičen oddih, ki bo še dolgo ostal v spominu.

SPA med prleškimi vinogradi

Sibon Wine & Spa Resort, potopljen v mir in tišino prleške narave, je popolna mešanica tradicije in sodobnosti. Eleganten sodoben dizajn hotela se brezhibno zlije s tradicionalnimi lesenimi tramovi, obokanimi stropi in osupljivimi opečnimi zidovi.

Potem ko je po obsežni prenovi spet odprl svoja vrata aprila 2022, so novembra ponudbo dobrega počutja dopolnili še z novim SPA centrom, ki obsega 180 m2 notranjih površin in 200 m2 zunanjih površin. Vroče kadi in zimski vrt s panoramskim pogledom na vinograde bodo poskrbeli za sprostitev od vsakdanje naglice. 

Foto: Megabon

Sodobno opremljene sobe, idealne za romantiko

Sobe v Sibon Wine & Spa Resortu so prostorne in elegantne. Parom nudijo popolno zavetje za romantičen oddih. Vsaka soba je sodobno opremljena, vključno z hitrim internetom, satelitsko televizijo in klimatsko napravo, tako da lahko pari ostanejo povezani in njihovo zavetje udobno ves čas bivanja.

Nekatere sobe vključujejo tudi kad, ki poskrbi za dodatno romantiko. V vseh prostorih prevladuje les, kar sobam daje sodoben, a starodaven pridih.

Razvajanje brbončic s hrano in vinom

V sklopu resorta deluje restavracija, kjer izkušeni chefi prisegajo na sveže sestavine lokalnih pridelovalcev. Zjutraj vas bo prebudil skrbno pripravljen domač zajtrk, za kosilo in večerjo pa si lahko privoščite izjemne degustacijske menije ali okusne jedi po izbiri. Poskrbljeno je za vse od predjedi do sladice.

V resortu je možna tudi vinska degustacija, ki vključuje nekatera najboljša svetovna vina. Čudoviti razgledi ponujajo popolno ozadje za romantično večerjo, degustacijo vina in pogovor.

Romantična destinacija za vse okuse

Sibon Wine & Spa Resort je popolna destinacija za vse vrste parov. Če imate radi aktiven dopust, vam prleški hribčki ponujajo neskončne poti za sprehode in kolesarjenje. Za tiste, ki najbolj potrebujete popolno sprostitev, bo poskrbel spa center. Za gurmane je poskrbljeno od nog do glave. Če se navdušujete nad kulturo in zgodovino, pa obiščite center Jeruzalema ali pa raziščite širše Pomurje. 

Če iščete popolno destinacijo za naslednji romantičen oddih, vas Sibon Wine & Spa Resort ne bo razočaral. Smo preizkusili iz prve roke!
Ugodno ponudbo najdete TUKAJ

 

Foto: Anja Oman

PREBERITE ŠE: “Življenje je prekratko, da bi hodila v službo, ki naju ne veseli.” – Gremo jest #INTERVJU

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Za hedoniste: Bioterme, skrite med gozdom in vinogradi, ki nosijo prleško kapljico

Kako blizu vam je Prlekija? Mi smo se po teh koncih potepali pred kratkim in smo očarani! Termalni park Bioterme leži sredi neokrnjene narave med gozdovi, pašniki in griči, obdarjenimi z vinogradi, od koder prihaja pristna prleška kapljica. In prav tu se ob hotelskem kompleksu bohoti tudi Glamping Sončna dolina!

Glamping Sončna dolina Bioterme je skrit pred pogledi in s tem poseben v svoji intimnosti. Leži na pobočju hriba, ki se z Male Nedelje preliva v Moravce v Slovenskih goricah. Glamping nudi popolno zasebnost, edinstven koncept doživetij, bivanja in preživljanja prostega časa sredi neokrnjene narave. 

Odlična ponudba: Hotel Bioterme ali Glamping Sončna dolina – romantika v dvoje!

V glamping vilo ali šotor?

Glamping Sončna dolina Bioterme zaokroža 22 glamping vil ter 11 glamping šotorov, ki nudijo vso udobje, ki ga potrebujeta za hedonističen oddih. Vse namestitvene enote so opremljene s sodobno opremo, ki zagotavlja popolno kakovost bivanja. Dnevni prostor, spalnica, kuhinja z vso potrebno opremo, zasebna kopalnica s tušem in WCjem, klima, gretje, terasa z vrtnim pohištvom … Določene enote pa imajo tudi zasebno leseno kad z geotremalno vodo.

Dodaten čar naselju dodajo žuborenje vode v biološkem bazenu, ki bogato dopolnjuje že vpeljano ekološko zgodbo hotela Bioterme in jutranje čebljanje ptic ter šelestenje vetra. V neposredni bližini se nahaja tudi naravni biotop – ribnik, poln vodnega življenja.

Za piko na i v razvajanju je gostom v resortu na voljo tudi savna objekt s finsko in turško savno, ki je na razpolago za zasebni zakup. Poleg tega omogočajo pa tudi neomejen vstop v savne in kopanje v bazenih Termalnega parka.

TERMALNI PARK BIOTERME: razvajanje v termomineralni vodi

Ena izmed posebnosti, ki še posebej odlikuje Bioterme Mala Nedelja je termomineralna voda, ki izvira v bližini kopališča, in sicer iz dveh vrtin na globinah 2.273 m in 1.537 m. Je čista voda brez primesi, visokokakovostna, bogata z natrijem, kalijem in hidrogen karbonatom. Je zelo topla voda, s temperaturo med 42 in 51°C ob izhodu in 30 do 36°C v notranjih in zunanjih bazenih.

Zaradi svoje sestave in toplote je zelo primerna za rekreacijske, športne, predvsem pa zdravstvene namene, saj blagodejno vpliva na ohranjanje funkcionalnosti gibalnega sistema in hrbtenice. Povrh vsega je termomineralna voda, ki izvira v objemu Bioterm tudi ena redkih termalnih vod, ki je pitna in tako tudi primerna za peroralno zdravljenje in lajšanje težav.

Notranje in zunanje kopališče

V pokritem delu kopališča je na voljo pet bazenov s skupno 600 m2 vodnih površin. Plavalni bazen, otroški bazen, počivalni bazen z masažnimi elementi ter večnamenski bazeni notranjega dela Termalnega parka so odprti vse leto.

Prav tako so vse leto odprti trije od petih zunanjih bazenov, ki sestavljajo letno kopališče Termalnega parka Bioterme. To s skupno 1.400 m2 vodnih površin predstavljajo plavalni in večnamenski bazeni, masažni bazeni ter otroški bazen, za dodatne radosti pa zagotovo poskrbi divja reka. Celo kopališče obratuje v poletni sezoni.

Prihodnost: Trajnostni turizem

Ob Sončni dolini stoji tudi povezan Hotel Bioterme, ki je zgrajen po standardih eko marjetice (evropski znak za okolju prijazne turistične namestitve), s svojo ponudbo in usmeritvijo pa sledi trendom trajnostnega razvoja turizma. Hotel Bioterme predstavlja in simbolizira zdravo bivališče, bio prehrano ter prijetno okolje za goste in zaposlene. V letu 2021 je kompleks v skladu s spoštovanjem odgovornih potovalnih standardov slovenskega turizma pridobil tudi znak Green&Safe.

V “zdravih sobah” hotela Bioterme se boste počutili prijetno in si resnično odpočili. Sobe ponujajo vse udobje hotela s štirimi zvezdicami, hkrati pa so v njih uporabljeni naravni materiali, ki ionizirajo zrak in ne vplivajo na okolje. Pohištvo v sobah je izdelano iz masivnega lesa in obdelano z naravnimi materiali. Tla so masivna in voskana, posebna stikala preprečujejo elektrosmog, stene pa so prebarvane z bio barvami brez škodljivih primesi. Posteljnina in druge tkanine so iz naravnih materialov.

Sladkorčki, ki jih delajo še bolj posebne

* Spodbujajo sodelovanje z lokalnimi pridelovalci: v hotelu imajo lastno pekarno, ki uporablja moko iz bližnjega mlina, prav tako pa odkupujejo meso, jajca ter sezonsko sadje in zelenjavo od ponudnikov, ki so čim bližje v lokalnem okolju, kar bistveno zmanjša pot sestavine od ponudnika do krožnika;

* termalna voda se uporablja tudi za ogrevanje hotela;

* odpadna bazenska voda je namenjena splakovanju stranišč;

* sončne celice služijo kot vir električne energije.

Se vidimo v glampingu? Ali raje spite v hotelu? Podrobno ponudbo na Megabonu najdete TUKAJ. 

Na izlete v okolici

Naravni park Bioterme, ki je zaradi svojih lepot razglašen kot krajinski park, predstavlja nadstandard v turistični ponudbi in tudi odlično izhodišče za izlete. Vsi ljubitelji kolesarjenja se lahko podate po označenih kolesarskih poteh Pomurja, ki vodijo po prečudoviti pokrajini vinogradov, gozdov, med jezeri in ravnicami.

Pohodniki svoje bivanje tukaj izkoristite za raziskovanje bližnjih gozdov, polj in travnikov. Priporočamo obisk vinske ceste Ljutomersko-ormoških goric in Jeruzalem, dom odličnih belih vin ter dih jemajočih prostranih razgledov po terasastih vinogradih. Pričakuje vas tudi pestra izbira izletov – odpravite se v Ljutomer, srce Prlekije, Puhov muzej, čebelarski muzej Tigeli ali mlin na veter. Vsekakor je priporočljiv tudi obisk turističnih kmetij, ki ga lahko izkoristite za pokušino pristne prleške kapljice. Bližnji ribniki in jezera ponujajo tudi pester ribolov (ribnik Savci) in celo srfanje (Gajševsko jezero). Idej je več kot dovolj, kajne?

FOTO: Bioterme, Maja Fister

PREBERITE ŠE: Slovensko-ameriška družina, ki se je iz sončne Kalifornije preselila na dolenjsko podeželje #INTERVJU

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ideja za izlet: Jaslice v Banovcih

V severovzhodnem delu Slovenije, v osrčju Prlekije, v idilični majhni vasi z nekaj več kot 200 prebivalci, se je leta 2000 začel projekt »Božična vas Banovci«. V prvih 20-ih letih se je več kot 800-krat postavilo jaslice, prižgalo na tisoče čudovitih lučk, zgodilo veliko očarljivih trenutkov. In tako je tudi letos.

Kraji v Pomurju so zažareli v soju tisočerih lučk. Čeravno je dogajanje v letošnjem decembru okrnjeno, obiskovalce privabljajo decembrske zgodbe v Moravskih Toplicah, Banovci in njihova Božična vas, praznična okrasitev krajev, drsališče v Murski Soboti ter božična tržnica v Lendavi.

O tem, kako je v Lendavi, smo že pisali v prispevku Na sprehodu po praznično okrašenima Mariboru in Lendavi, tokrat pa z vami delimo utrinke iz Banovcev, kjer se je z družino sprehajala Tatjana Gjerkeš. 

 

“Božično vas v Banovcih sva z Erikom prvič obiskala pred nekaj leti, ko še nisva imela otrok in že takrat sva bila nad obiskom navdušena. Letos sva se odločila, da odpeljeva gledat jaslice tudi otroka. Božična vas je ena krasna priložnost, da si ogledamo nekaj zanimivega in preživimo čas zunaj. Banovce smo obhodili nekje v eni uri, nad jaslicami pa je bila navdušena naša celotna družina. Prav zanimivo je, kakšne ideje imajo ljudje, od načina postavitve pa vse do materialov, ki jih uporabijo. Na enem dvorišču smo videli jaslice na starem studencu, spet na drugem so ustvarili jaslice iz slanega testa. Niso pa lepe samo jaslice, Banovci so tudi zelo lepo okrašeni z lučkami.  Božična vas nam je bila zelo všeč in se v prihodnosti zagotovo še vrnemo.” – Tatjana Gjerkeš

 

Poiščite odlično ponudbo za vikend oddih v Severovzodnem koncu Slovenije.

Tatjano lahko spremljate na njenem Instagramu in njenem Tik tok profilu. 

Foto: Tatjana Gjerkeš

PREBERITE ŠE: Ideja za oddih: Terme Naftalan – edinstvena izkušnja pri naši sosedih

6 turističnih paketov, s katerimi boste doživeli očarljivo Prlekijo

Prlekija je gričevnata pokrajina med Dravo in Muro, ki vsakega obiskovalca navduši z zgodovino, kulturo, naravnimi danostmi in hudomušnostjo prebivalcev. Da bi svojo pokrajino predstavili še bolje, so se Prleki združili in nastala je Turistična zadruga Prlekija. Pripravili so 6 turističnih paketov, ki bodo navdušili vsakega obiskovalca.

Vsega po malo s Kolesarskim paketom 

Kolesarski paket vključuje nastanitev, ki delujejo pod imenom Turistična zadruga Prlekija. Vsi ljubitelji kolesarjenja boste v slikoviti Prlekiji prišli na svoj račun. Na voljo imate 135 km kolesarskih poti, ki so tematsko obarvane in različno zahtevne. Za vsako pot je izdelan zemljevid s traso ter z vsemi znamenitostmi in gostinsko ponudbo na določeni trasi. Najbolj znana in obiskana je zagotovo Vinska kolesarska pot, ki poteka vzdolž vinsko turistične ceste Jeruzalem in meri 20km. V sklopu Kolesarskega paketa, boste na kolesarjenje odšli s kolesarskim društvom MTP Prlekija. Na poti se boste ustavili na degustaciji vina, obiskali lončarstvo Žuman, paket pa vključuje tudi namakanje v Biotermah.

Hedonistično doživetje s Senior paketom

Senior paket razvaja dame in gospode z nočitvijo za dve osebi na Turistični kmetiji Vrbnjak, v Apartmajih Silva, Apartmajih Kreft ali na farmi Frank Ozmec (glede na razpoložljivost). Vključuje zajtrk, degustacijo vina in obisk zadružne trgovine. V sklopu paketa si bodo obiskovalci lahko ogledali delovanje Čebelarstva Tigeli in lončarstva Žuman. Za piko na i pa bodo goste razvajali z vstopnicami za namakanje v toplih Biotermah, kjer bodo imeli vključeno tudi kosilo. 

Spoznavanje zgodovine s Kasaškim paketom

Prlekija ne slovi samo po slovi po svoji domači kulinariki in pridelavi vrhunskih vin. Doživite lahko še veliko več. Kasaški paket je odlična izbira za vse, ki radi destinacijo podrobno spoznate. Poleg nastanitve pri enem od ponudnikov Turistične zadruge Prlekija, vsebuje paket še obisk Lončarstva Žuman, Čebelarstva Tigeli, Kasaškega muzeja, kopanje in kosilo v Biotermah in še Tinkovo izobraževalno pot po mestu Ljutomer.

Preizkusite prleške specialitete s Kulinaričnim paketom 

Uživate v dobri hrani? Prlekija vas ne bo razočarala. Poleg bogate kulinarične ponudbe, najdete v Prlekiji tudi odlično trgovino z lokalnimi dobrotami. Poleg dveh noči za dve osebi in obiska trgovine, boste v sklopu paketa lahko uživali v kosilu s prleškimi specialitetami, večerjali v nastanitvi Frank Ozmec z degustacijo, se udeležili dveh degustacij vina, se sprehodili po vinski cesti, se vozili s kočijo in obiskali Čebelarstvo Tigeli. Paket za vse, ki znate uživati v okusih domače, lokalne hrane.

Raziskovanje Prlekije z Vinskim paketom 

Uživate ob kozarcu vina? Prlekija je priznana vinorodna dežela, dom vrhunskih vin. Paket vkljupuje polpenzion (zajtrk in večerjo pri Franku Ozmecu), ogled zadružne trgovine in enoteke z degustacijo, degustacijo pri Vinarstvu Kovačič, degustacijo pri Vino Maro ali pri Frank Ozmec in sprehod po vinski cesti na Jeruzalemu. Oddih z eno nočitvijo, ki ga boste želeli podaljšati. 

Najdaljši oddih s Termalnim paketom 

Termalni paket vključuje kar 3 noči za 2 osebi v Hotelu Bioterme. Poleg neomejenega kopanja v termalni vodi, boste v sklopu paketa lahko obiskali čebelarstvo Tigeli, se preizkusili na posebni delavnici na kmetiji Paldauf, nakupovali v zadružni trgovini, degustirali vino ter se podali na sprehod po vinski cesti na Jeruzalemu. Odličen paket za vse, ki radi združite sprostitev v topli vodi s prijetnimi dogodivščinami. 

 

Vas mika, da bi raziskali Prlekijo s sebi najdražjo osebo? Svoj paket si lahko izberete na tej povezavi. 

 

Foto: Megabon, Unsplash, Visit Prlekija, Anja Oman

PREBERITE TUDI: “Denok si priša!” ali Kako dobro poznate Prlekijo?

“Denok si priša!” ali Kako dobro poznate Prlekijo?

“Dere sen jaz mali bija, te je lüšno blo, kolca sen po hiš potaka, varva mačkico.” gre znana prleška ljudska pesem, ki smo se je učili v šoli kot otroci. Prlekija je za mnoge med nami pokrajina na severovzhodu Slovenije, katere prebivalcev govorico bomo težko razumeli. Morda se spomnimo še na odlično hrano in vrhunsko vino. A Prlekija je še mnogo več!

Prlekija leži med rekama Dravo in Muro. Je del Štajerske, med gričevnatim svetom Slovenskih goric in pomursko ravnico. Znana je po vinorodnih območjih Jeruzalema in osrčju pokrajine Ljutomeru. Prleki o sebi pravijo takole: “Prleki so domiselni in se radi pošalijo na lasten račun, še raje pa zbadajo soseda.” Živahnost razgibane pokrajine in hudomušnost njenih prebivalcev je tisto, kar Prlekijo postavlja na sam vrh zanimivih slovenskih destinacij vrednih obiska. “Denok si priša!” ali “Končno si prišel!”

Zidanica Malek in pogled na jeruzalemske vinorodne griče. Foto: Anja Oman

Lotmerk – osrčje in metropola Prlekije

Domačini svojemu središču in metropoli Prlekije pravijo Lotmerk, ostali ga poznamo pod imenom Ljutomer. Najbolj razvito mesto v pokrajini ima nekaj čez 3.300 prebivalcev in je stičišče kulture, turizma in gospodarstva celotnega območja. Z obnovljenim Glavnim trgom je mesto dobilo še lepšo podobo, vredno ogleda. Predvsem pa je Ljutomer tisti, ki združuje vse – kulinariko, kasaštvo, kolesarstvo, kulturne spomenike, dogodke, naravne znamenitosti in Prleško identiteto. V mestnem TIC-u boste izvedeli vse, kar potrebujete za raziskovanje čudovite Prlekije.

Jeruzalem – nebesa na Zemlji

Legenda pravi, da so se v Jeruzalemu ustavili slavni križarji, ki se jim je pokrajina zdela tako nebeško lepa, da so jo poimenovali kar po končnem cilju Jeruzalemu, da bi lahko za vedno ostali tu. Jeruzalem je tako ostal majhen zaselek z velikim imenom. Dviga se na 341 m nadmorske višine, sestavljen iz mehkih gričev, poraslih z vinogradi.

V Jeruzalemu (in sploh Prlekiji) se vedno dobro je in dobro pije. Pokrajina je čudovita za sprehode, kolesarjenje ali kasaštvo. Obvezno se v eni od zidanic ustavite na prleški pojedini in kozarcu vrhunskega vina. Navdušile vas bodo suhe mesnine, prleška tunka in prleška gibanica.

Opozarjamo pa vnaprej: Prleki vas domov ne bodo pustili lačnih in žejnih. Predlagamo, da si pred tem podvigom uredite nastanitev.

Foto: Visit Prlekija

Prleki so prvi

Prleki so ponosni na svojo inovativnost, ki jo izražajo s sloganom Prleki smo prvi. V osrčju Prlekije so se namreč odvile prve kasaške dirke na Slovenskem, prvi slovenski tabor, posnet je bil prvi slovenski filmski zapis in zaživela je prva slovenska samopostrežna trgovina.

Na svoji spletni strani imajo Prleki imajo zapisano takole: “Prleški ponos izvira iz tisočletne samozadostnosti kmečkega človeka, ki je na tem ozemlju vztrajno kljuboval revščini, vojnam, tujim vplivom in naravnim nesrečam. Prebivalce tega področja so pestile kuge, požari, suše, poplave, napadi Turkov in krucev, ki so tukajšnji narod izoblikovali v trdožive, iznajdljive in skromne ljudi. Prebivalci Prlekije so odprtega, dobrosrčnega duha in radodarne narave. Še danes so izjemno ponosni na svoje poreklo, narečje in čudovito naravno izročilo ter v hitrem sodobnem potrošniškem svetu uspešno ohranjajo svojo izvirno identiteto in stil življenja v stiku z naravo.”

Foto: Visit Prlekija

Od kasaštva do toplic: Turistična zadruga Prlekija

Ponos Prlekov na svojo zgodovino in naravne danosti je viden v vsem, česar se lotijo. V Prlekiji si lahko ogledate Kasaški muzej Ljutomerski kasač ali pa Železniški muzej v Osluševcih, lahko obiščete doživljajski park Križevci, oljarno Jeruzalem SAT ali Čebelarski muzej Tibeli, pogledate lahko lončarstvo Žuman ali se potopite v termalno vodo v Biotermah.

Da bi vam Prleki svojo pokrajino prikazali čimbolj popolno, so se nekateri ponudniki združili v Turistično Zadrugo Prlekija in pripravili 6 različnih turističnih paketov: Kasaški paket, Kulinarični paket, Termalni paket, Kolesarski paket, Vinski paket in Senior paket. Nastanjeni ste pri enem od lokalnih ponudnikov namestitve in uživate v vseh prednostih umaknjenosti od ponorelega sveta.

Vse pakete in njihovo ponudbo najdete na tej povezavi. 

Bioterme, Foto: Visit Prlekija

Ne glede na to v katerem letnem času boste obiskali Prlekijo, vas bo ta navdušila. Domov boste odšli siti in odžejani in z nasmeškom na ustih.

Bi obiskali Prlekijo in jo doživeli po svojem okusu? Preverite 5 paketov Turistične zadruge Prlekija TUKAJ. 

 

PREBERITE ŠE: Priporočamo: Glamping Sončna dolina in kopanje v naravnem bazenu

RECEPTI: Vse to lahko pripravite z odličnim bučnim oljem

Tudi vi naravnost obožujete bučno olje? Zgodba oljarne in mešalnice Jeruzalem SAT iz Središča ob Dravi sega že v leto 1919, mi pa smo izbrskali nekaj njihovih odličnih receptov, ki so brezčasni še danes!

Bučno olje se ponaša z veliko vsebnostjo vitaminov in mineralov ter omamnim vonjem, ki mu ni para. Bučno olje in bučnice lahko razen v solatah uporabimo v kombinaciji ali kot dodatek z različnimi jedmi. Bučno olje se uporablja tudi v kozmetiki in zdravilstvu.

Bučna semena s polj Prlekije in Prekmurja

Tradicija proizvodnje bučnega olja v Središču ob Dravi sega v začetek 20. stoletja. Na isti lokaciji je danes podjetje Jeruzalem SAT, ki je v lasti zaposlenih in njenih sodelujočih članov. Bučna semena tam skrbno izbirajo od lokalnih pridelovalcev, ki jih pridelajo na poljih z največ sonca Prlekije in Prekmurja. Tu proizvajajo štajersko-prekmursko bučno olje, ki je pridelano po naravnem tradicionalnem postopku, po receptu naših prednikov.

In nekaj receptov, kje vse uporabiti bučno olje, so tokrat delili tudi z nami!

Bučna rulada z mletimi bučnicami

Potrebujete:

– 6 rumenjakov,

– 6 beljakov

– 6 žlic sladkorja,

– 1 vanilin sladkor,

– 1 limonin sladkor,

– 100g suhih mletih bučnih semen,

– lonček kisle smetane.

Priprava:
Iz 6 rumenjakov, 6 žlic sladkorja, vanilin in limoninega sladkorja naredite maso. Že umešani masi nato počasi dodate 100g suhih mletih bučnih semen in sneg iz 6 beljakov. Polijete na pekovski papir v pekač in pečete na 180 stopinj Celzija približno 10 minut.

Ko je biskvit pečen in ohlajen, ga namažete s kislo smetano in zavijete. Postavite za nekaj časa v hladilnik, nato postrežete.

Keksi z bučnicami

Potrebujete:

– 600g moke,

– 200g sladkorja v prahu,

– 400g masla (lahko ga nadomestite z delom margarine, v teh piškotih je celo sprejemljiva),

– 200g mletih bučnic,

– ščepec soli,

– dve jajci,

– žlička vanilijine paste ali 3 vanili sladkorji ali 1 postrgan strok vanilije,

– mlečno čokoladna kuvertura,

– po želji marelična ali ribezova marmelada.

Priprava:
Iz sestavin za testo ugnetemo testo in ga za nekaj ur damo v hladilnik. Ohlajenega valjamo na 4 mm debelo med peki papirjem in izrezujemo oblike. Na peki papir jih lahko polagamo zelo skupaj, saj ne narastejo. Pečemo na 180 stopinjah Celzija, dokler niso po robovih rahlo obarvani. Po peki jih prestavimo na mrežo, kjer naj se ohladijo. Pomočimo jih v temperirano čokolado (ogreta na 45 stopinj, nato ohlajena z mešanjem in dodajanjem sesekljane čokolade na 30 stopinj) in posujemo z bučnicami. Po želji jih prej namažemo z marmelado in lepimo po dva skupaj.

Bučni namaz

Bučni namaz je pred več kot 10 leti nastal izpod rok njihovega sodelavca Slavka. Od takrat je stalnica pri degustacijah, ki razvaja brbončice naših obiskovalcev Oljarne. Ker je zanimanje veliko, tega edinstvenega namaza pa ni za dobiti v trgovinah, vam z zaupamo recept.

Potrebujete:

– 100g mletih bučnic,

– 1dcl vroče vode,

– sol,

– poper,

– česen v prahu,

– bučno olje.

Priprava:

Mlete bučnice prelijete z vročo vodo, premešate. Dodate sol, poper in česen. Ko se masa ohladi dodate bučno olje. Namaz hranite v hladilniku.

Rženi kruh z bučnicami in bučnim oljem

Potrebujete:

– 0,5kg ržene moke,

– 0,5kg gladke moke,

– kvas,

– pest mletih bučnic,

– 0,1l bučnega olja,

– sol,

– 0,5l tople vode.

Priprava:

Vse sestavine zamesimo in pustimo vzhajati 1 uro. Pred peko premažemo z mlekom in testo prebodemo. Pečemo pri 200°C.

FOTO: Maja Fister, Oljarna Jeruzalem SAT

PREBERITE ŠE: Celje in 7 odličnih krajev, ki jih tam nikakor ne zamudite

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ideja za oddih: Sončna dolina Bioterme in romantika v glamping vili

Bi si to jesen privoščili glamping oddih? Termalni park Bioterme leži sredi neokrnjene narave med gozdovi, pašniki in griči, obdarjenimi z vinogradi, od koder prihaja pristna prleška kapljica. In našli smo imenitno glamping vilo po odlični ceni!

Glamping Sončna dolina Bioterme je skrit pred pogledi in s tem poseben v svoji intimnosti. Leži na pobočju hriba, ki se z Male Nedelje preliva v Moravce v Slovenskih goricah. Glamping Sončna dolina Bioterme gostom nudi popolno zasebnost, edinstven koncept doživetij, bivanja in preživljanja prostega časa sredi neokrnjene narave. Tu stoji 22 glamping vil, ki nudijo vso udobje, ki ga potrebujeta za hedonističen oddih.

Bioterme: glamping izkušnja, kjer je razvajanje vaša glavna zadolžitev

Glamping vile so opremljene s sodobno opremo, poleg spalnice pa v njej najdete dnevni prostor, kuhinjo z vso potrebno opremo, zasebno kopalnico s tušem in WC-jem ima pa tudi teraso z vrtnim pohištvom. Določene enote (z doplačilom) nudijo tudi zasebno leseno kad z geotremalno vodo. Glamping vila ima tudi klimo, v hladnejših mesecih pa je seveda tudi ogrevana. Za piko na i v razvajanju je gostom v resortu na voljo tudi savna objekt s finsko in turško savno, ki je na razpolago za zasebni zakup.

Bioterme: Polpenzion v glamping vili za dve osebi in dve noči že 252 evrov (klik na ponudbo)

V Biotermah smo ujeli odlično ponudbo za dve osebi. Za 252 evrov prejmete dve nočitvi za dve osebi v glamping vili s polpenzionom (zajtrk in večerja) v restavraciji hotela Bioterme. Poleg tega imate tudi neomejen vstop v savne in kopanje v bazenih Termalnega parka. Celodnevno kopanje velja tudi za dan prihoda in odhoda. Z omenjeno ponudbo dobite tudi 20-odstotni popust na vse masaže. Več o ponudbi najdete TUKAJ.

Podajte se na raziskovanje okolice 

Naravni park Bioterme, ki je zaradi svojih lepot razglašen kot krajinski park, predstavlja nadstandard v turistični ponudbi in tudi odlično izhodišče za izlete. Bivajte v sožitju z naravo ter uživajte v termalni vodi. Vsi ljubitelji kolesarjenja se lahko podate po označenih kolesarskih poteh Pomurja, ki vodijo po prečudoviti pokrajini vinogradov, gozdov, med jezeri in ravnicami. Pohodniki svoje bivanje tukaj izkoristite za raziskovanje bližnjih gozdov, polj in travnikov. Pričakuje vas tudi pestra izbira izletov – odpravite se v Ljutomer, srce Prlekije, obiščite vinsko cesto, Puhov muzej, čebelarski muzej Tigeli ali mlin na veter. Vsekakor je priporočljiv tudi obisk turističnih kmetij, ki ga lahko izkoristite za pokušino pristne prleške kapljice. Idej je več kot dovolj, kajne?

Foto: Megabon, Bioterme Glamping sončna dolina

PREBERITE ŠE: Piran: Čudovit hotel s pogledom na Tartinijev trg (tudi na turistične bone)

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.