Ideja za izlet: Jaslice v Banovcih

V severovzhodnem delu Slovenije, v osrčju Prlekije, v idilični majhni vasi z nekaj več kot 200 prebivalci, se je leta 2000 začel projekt »Božična vas Banovci«. V prvih 20-ih letih se je več kot 800-krat postavilo jaslice, prižgalo na tisoče čudovitih lučk, zgodilo veliko očarljivih trenutkov. In tako je tudi letos.

Kraji v Pomurju so zažareli v soju tisočerih lučk. Čeravno je dogajanje v letošnjem decembru okrnjeno, obiskovalce privabljajo decembrske zgodbe v Moravskih Toplicah, Banovci in njihova Božična vas, praznična okrasitev krajev, drsališče v Murski Soboti ter božična tržnica v Lendavi.

O tem, kako je v Lendavi, smo že pisali v prispevku Na sprehodu po praznično okrašenima Mariboru in Lendavi, tokrat pa z vami delimo utrinke iz Banovcev, kjer se je z družino sprehajala Tatjana Gjerkeš. 

 

“Božično vas v Banovcih sva z Erikom prvič obiskala pred nekaj leti, ko še nisva imela otrok in že takrat sva bila nad obiskom navdušena. Letos sva se odločila, da odpeljeva gledat jaslice tudi otroka. Božična vas je ena krasna priložnost, da si ogledamo nekaj zanimivega in preživimo čas zunaj. Banovce smo obhodili nekje v eni uri, nad jaslicami pa je bila navdušena naša celotna družina. Prav zanimivo je, kakšne ideje imajo ljudje, od načina postavitve pa vse do materialov, ki jih uporabijo. Na enem dvorišču smo videli jaslice na starem studencu, spet na drugem so ustvarili jaslice iz slanega testa. Niso pa lepe samo jaslice, Banovci so tudi zelo lepo okrašeni z lučkami.  Božična vas nam je bila zelo všeč in se v prihodnosti zagotovo še vrnemo.” – Tatjana Gjerkeš

 

Poiščite odlično ponudbo za vikend oddih v Severovzodnem koncu Slovenije.

Tatjano lahko spremljate na njenem Instagramu in njenem Tik tok profilu. 

Foto: Tatjana Gjerkeš

PREBERITE ŠE: Ideja za oddih: Terme Naftalan – edinstvena izkušnja pri naši sosedih

6 turističnih paketov, s katerimi boste doživeli očarljivo Prlekijo

Prlekija je gričevnata pokrajina med Dravo in Muro, ki vsakega obiskovalca navduši z zgodovino, kulturo, naravnimi danostmi in hudomušnostjo prebivalcev. Da bi svojo pokrajino predstavili še bolje, so se Prleki združili in nastala je Turistična zadruga Prlekija. Pripravili so 6 turističnih paketov, ki bodo navdušili vsakega obiskovalca.

Vsega po malo s Kolesarskim paketom 

Kolesarski paket vključuje nastanitev, ki delujejo pod imenom Turistična zadruga Prlekija. Vsi ljubitelji kolesarjenja boste v slikoviti Prlekiji prišli na svoj račun. Na voljo imate 135 km kolesarskih poti, ki so tematsko obarvane in različno zahtevne. Za vsako pot je izdelan zemljevid s traso ter z vsemi znamenitostmi in gostinsko ponudbo na določeni trasi. Najbolj znana in obiskana je zagotovo Vinska kolesarska pot, ki poteka vzdolž vinsko turistične ceste Jeruzalem in meri 20km. V sklopu Kolesarskega paketa, boste na kolesarjenje odšli s kolesarskim društvom MTP Prlekija. Na poti se boste ustavili na degustaciji vina, obiskali lončarstvo Žuman, paket pa vključuje tudi namakanje v Biotermah.

Hedonistično doživetje s Senior paketom

Senior paket razvaja dame in gospode z nočitvijo za dve osebi na Turistični kmetiji Vrbnjak, v Apartmajih Silva, Apartmajih Kreft ali na farmi Frank Ozmec (glede na razpoložljivost). Vključuje zajtrk, degustacijo vina in obisk zadružne trgovine. V sklopu paketa si bodo obiskovalci lahko ogledali delovanje Čebelarstva Tigeli in lončarstva Žuman. Za piko na i pa bodo goste razvajali z vstopnicami za namakanje v toplih Biotermah, kjer bodo imeli vključeno tudi kosilo. 

Spoznavanje zgodovine s Kasaškim paketom

Prlekija ne slovi samo po slovi po svoji domači kulinariki in pridelavi vrhunskih vin. Doživite lahko še veliko več. Kasaški paket je odlična izbira za vse, ki radi destinacijo podrobno spoznate. Poleg nastanitve pri enem od ponudnikov Turistične zadruge Prlekija, vsebuje paket še obisk Lončarstva Žuman, Čebelarstva Tigeli, Kasaškega muzeja, kopanje in kosilo v Biotermah in še Tinkovo izobraževalno pot po mestu Ljutomer.

Preizkusite prleške specialitete s Kulinaričnim paketom 

Uživate v dobri hrani? Prlekija vas ne bo razočarala. Poleg bogate kulinarične ponudbe, najdete v Prlekiji tudi odlično trgovino z lokalnimi dobrotami. Poleg dveh noči za dve osebi in obiska trgovine, boste v sklopu paketa lahko uživali v kosilu s prleškimi specialitetami, večerjali v nastanitvi Frank Ozmec z degustacijo, se udeležili dveh degustacij vina, se sprehodili po vinski cesti, se vozili s kočijo in obiskali Čebelarstvo Tigeli. Paket za vse, ki znate uživati v okusih domače, lokalne hrane.

Raziskovanje Prlekije z Vinskim paketom 

Uživate ob kozarcu vina? Prlekija je priznana vinorodna dežela, dom vrhunskih vin. Paket vkljupuje polpenzion (zajtrk in večerjo pri Franku Ozmecu), ogled zadružne trgovine in enoteke z degustacijo, degustacijo pri Vinarstvu Kovačič, degustacijo pri Vino Maro ali pri Frank Ozmec in sprehod po vinski cesti na Jeruzalemu. Oddih z eno nočitvijo, ki ga boste želeli podaljšati. 

Najdaljši oddih s Termalnim paketom 

Termalni paket vključuje kar 3 noči za 2 osebi v Hotelu Bioterme. Poleg neomejenega kopanja v termalni vodi, boste v sklopu paketa lahko obiskali čebelarstvo Tigeli, se preizkusili na posebni delavnici na kmetiji Paldauf, nakupovali v zadružni trgovini, degustirali vino ter se podali na sprehod po vinski cesti na Jeruzalemu. Odličen paket za vse, ki radi združite sprostitev v topli vodi s prijetnimi dogodivščinami. 

 

Vas mika, da bi raziskali Prlekijo s sebi najdražjo osebo? Svoj paket si lahko izberete na tej povezavi. 

 

Foto: Megabon, Unsplash, Visit Prlekija, Anja Oman

PREBERITE TUDI: “Denok si priša!” ali Kako dobro poznate Prlekijo?

“Denok si priša!” ali Kako dobro poznate Prlekijo?

“Dere sen jaz mali bija, te je lüšno blo, kolca sen po hiš potaka, varva mačkico.” gre znana prleška ljudska pesem, ki smo se je učili v šoli kot otroci. Prlekija je za mnoge med nami pokrajina na severovzhodu Slovenije, katere prebivalcev govorico bomo težko razumeli. Morda se spomnimo še na odlično hrano in vrhunsko vino. A Prlekija je še mnogo več!

Prlekija leži med rekama Dravo in Muro. Je del Štajerske, med gričevnatim svetom Slovenskih goric in pomursko ravnico. Znana je po vinorodnih območjih Jeruzalema in osrčju pokrajine Ljutomeru. Prleki o sebi pravijo takole: “Prleki so domiselni in se radi pošalijo na lasten račun, še raje pa zbadajo soseda.” Živahnost razgibane pokrajine in hudomušnost njenih prebivalcev je tisto, kar Prlekijo postavlja na sam vrh zanimivih slovenskih destinacij vrednih obiska. “Denok si priša!” ali “Končno si prišel!”

Zidanica Malek in pogled na jeruzalemske vinorodne griče. Foto: Anja Oman

Lotmerk – osrčje in metropola Prlekije

Domačini svojemu središču in metropoli Prlekije pravijo Lotmerk, ostali ga poznamo pod imenom Ljutomer. Najbolj razvito mesto v pokrajini ima nekaj čez 3.300 prebivalcev in je stičišče kulture, turizma in gospodarstva celotnega območja. Z obnovljenim Glavnim trgom je mesto dobilo še lepšo podobo, vredno ogleda. Predvsem pa je Ljutomer tisti, ki združuje vse – kulinariko, kasaštvo, kolesarstvo, kulturne spomenike, dogodke, naravne znamenitosti in Prleško identiteto. V mestnem TIC-u boste izvedeli vse, kar potrebujete za raziskovanje čudovite Prlekije.

Jeruzalem – nebesa na Zemlji

Legenda pravi, da so se v Jeruzalemu ustavili slavni križarji, ki se jim je pokrajina zdela tako nebeško lepa, da so jo poimenovali kar po končnem cilju Jeruzalemu, da bi lahko za vedno ostali tu. Jeruzalem je tako ostal majhen zaselek z velikim imenom. Dviga se na 341 m nadmorske višine, sestavljen iz mehkih gričev, poraslih z vinogradi.

V Jeruzalemu (in sploh Prlekiji) se vedno dobro je in dobro pije. Pokrajina je čudovita za sprehode, kolesarjenje ali kasaštvo. Obvezno se v eni od zidanic ustavite na prleški pojedini in kozarcu vrhunskega vina. Navdušile vas bodo suhe mesnine, prleška tunka in prleška gibanica.

Opozarjamo pa vnaprej: Prleki vas domov ne bodo pustili lačnih in žejnih. Predlagamo, da si pred tem podvigom uredite nastanitev.

Foto: Visit Prlekija

Prleki so prvi

Prleki so ponosni na svojo inovativnost, ki jo izražajo s sloganom Prleki smo prvi. V osrčju Prlekije so se namreč odvile prve kasaške dirke na Slovenskem, prvi slovenski tabor, posnet je bil prvi slovenski filmski zapis in zaživela je prva slovenska samopostrežna trgovina.

Na svoji spletni strani imajo Prleki imajo zapisano takole: “Prleški ponos izvira iz tisočletne samozadostnosti kmečkega človeka, ki je na tem ozemlju vztrajno kljuboval revščini, vojnam, tujim vplivom in naravnim nesrečam. Prebivalce tega področja so pestile kuge, požari, suše, poplave, napadi Turkov in krucev, ki so tukajšnji narod izoblikovali v trdožive, iznajdljive in skromne ljudi. Prebivalci Prlekije so odprtega, dobrosrčnega duha in radodarne narave. Še danes so izjemno ponosni na svoje poreklo, narečje in čudovito naravno izročilo ter v hitrem sodobnem potrošniškem svetu uspešno ohranjajo svojo izvirno identiteto in stil življenja v stiku z naravo.”

Foto: Visit Prlekija

Od kasaštva do toplic: Turistična zadruga Prlekija

Ponos Prlekov na svojo zgodovino in naravne danosti je viden v vsem, česar se lotijo. V Prlekiji si lahko ogledate Kasaški muzej Ljutomerski kasač ali pa Železniški muzej v Osluševcih, lahko obiščete doživljajski park Križevci, oljarno Jeruzalem SAT ali Čebelarski muzej Tibeli, pogledate lahko lončarstvo Žuman ali se potopite v termalno vodo v Biotermah.

Da bi vam Prleki svojo pokrajino prikazali čimbolj popolno, so se nekateri ponudniki združili v Turistično Zadrugo Prlekija in pripravili 6 različnih turističnih paketov: Kasaški paket, Kulinarični paket, Termalni paket, Kolesarski paket, Vinski paket in Senior paket. Nastanjeni ste pri enem od lokalnih ponudnikov namestitve in uživate v vseh prednostih umaknjenosti od ponorelega sveta.

Vse pakete in njihovo ponudbo najdete na tej povezavi. 

Bioterme, Foto: Visit Prlekija

Ne glede na to v katerem letnem času boste obiskali Prlekijo, vas bo ta navdušila. Domov boste odšli siti in odžejani in z nasmeškom na ustih.

Bi obiskali Prlekijo in jo doživeli po svojem okusu? Preverite 5 paketov Turistične zadruge Prlekija TUKAJ. 

 

PREBERITE ŠE: Priporočamo: Glamping Sončna dolina in kopanje v naravnem bazenu

Priporočamo: Glamping Sončna dolina in kopanje v naravnem bazenu

Kako blizu vam je Prlekija? Mi smo se po teh koncih potepali ob pozdravu poletju in smo očarani! Termalni park Bioterme leži sredi neokrnjene narave med gozdovi, pašniki in griči, obdarjenimi z vinogradi, od koder prihaja pristna prleška kapljica. In prav tu se ob hotelskem kompleksu bohoti tudi Glamping Sončna dolina!

Glamping Sončna dolina Bioterme je skrit pred pogledi in s tem poseben v svoji intimnosti. Leži na pobočju hriba, ki se z Male Nedelje preliva v Moravce v Slovenskih goricah. Glamping nudi popolno zasebnost, edinstven koncept doživetij, bivanja in preživljanja prostega časa sredi neokrnjene narave. 

Odlična ponudba: Hotel Bioterme ali Glamping Sončna dolina – 2 noči, 2 osebi (klik za cenik)

V glamping vilo ali šotor?

Glamping Sončna dolina Bioterme zaokroža 22 glamping vil ter 11 glamping šotorov, ki nudijo vso udobje, ki ga potrebujeta za hedonističen oddih. Vse namestitvene enote so opremljene s sodobno opremo, ki zagotavlja popolno kakovost bivanja. Dnevni prostor, spalnica, kuhinja z vso potrebno opremo, zasebna kopalnica s tušem in WCjem, klima, gretje, terasa z vrtnim pohištvom … Določene enote pa imajo tudi zasebno leseno kad z geotremalno vodo.

Dodaten čar naselju dodajo žuborenje vode v biološkem bazenu, ki bogato dopolnjuje že vpeljano ekološko zgodbo hotela Bioterme in jutranje čebljanje ptic ter šelestenje vetra. V neposredni bližini se nahaja tudi naravni biotop – ribnik, poln vodnega življenja.

Za piko na i v razvajanju je gostom v resortu na voljo tudi savna objekt s finsko in turško savno, ki je na razpolago za zasebni zakup. Poleg tega omogočajo pa tudi neomejen vstop v savne in kopanje v bazenih Termalnega parka.

TERMALNI PARK BIOTERME: razvajanje v termomineralni vodi

Ena izmed posebnosti, ki še posebej odlikuje Bioterme Mala Nedelja je termomineralna voda, ki izvira v bližini kopališča, in sicer iz dveh vrtin na globinah 2.273 m in 1.537 m. Je čista voda brez primesi, visokokakovostna, bogata z natrijem, kalijem in hidrogen karbonatom. Je zelo topla voda, s temperaturo med 42 in 51°C ob izhodu in 30 do 36°C v notranjih in zunanjih bazenih.

Zaradi svoje sestave in toplote je zelo primerna za rekreacijske, športne, predvsem pa zdravstvene namene, saj blagodejno vpliva na ohranjanje funkcionalnosti gibalnega sistema in hrbtenice. Povrh vsega je termomineralna voda, ki izvira v objemu Bioterm tudi ena redkih termalnih vod, ki je pitna in tako tudi primerna za peroralno zdravljenje in lajšanje težav.

Notranje in zunanje kopališče

V pokritem delu kopališča je na voljo pet bazenov s skupno 600 m2 vodnih površin. Plavalni bazen, otroški bazen, počivalni bazen z masažnimi elementi ter večnamenski bazeni notranjega dela Termalnega parka so odprti vse leto.

Prav tako so vse leto odprti trije od petih zunanjih bazenov, ki sestavljajo letno kopališče Termalnega parka Bioterme. To s skupno 1.400 m2 vodnih površin predstavljajo plavalni in večnamenski bazeni, masažni bazeni ter otroški bazen, za dodatne radosti pa zagotovo poskrbi divja reka. Celo kopališče obratuje v poletni sezoni.

Prihodnost: Trajnostni turizem

Ob Sončni dolini stoji tudi povezan Hotel Bioterme, ki je zgrajen po standardih eko marjetice (evropski znak za okolju prijazne turistične namestitve), s svojo ponudbo in usmeritvijo pa sledi trendom trajnostnega razvoja turizma.

Hotel Bioterme predstavlja in simbolizira zdravo bivališče, bio prehrano ter prijetno okolje za goste in zaposlene. V letu 2021 je kompleks v skladu s spoštovanjem odgovornih potovalnih standardov slovenskega turizma pridobil tudi znak Green&Safe.

Sladkorčki, ki jih delajo še bolj posebne

* Spodbujajo sodelovanje z lokalnimi pridelovalci: v hotelu imajo lastno pekarno, ki uporablja moko iz bližnjega mlina, prav tako pa odkupujejo meso, jajca ter sezonsko sadje in zelenjavo od ponudnikov, ki so čim bližje v lokalnem okolju, kar bistveno zmanjša pot sestavine od ponudnika do krožnika;

* termalna voda se uporablja tudi za ogrevanje hotela;

* odpadna bazenska voda je namenjena splakovanju stranišč;

* sončne celice služijo kot vir električne energije.

Se vidimo v glampingu? Podrobno ponudbo na Megabonu najdete TUKAJ. 

Na izlete v okolici

Naravni park Bioterme, ki je zaradi svojih lepot razglašen kot krajinski park, predstavlja nadstandard v turistični ponudbi in tudi odlično izhodišče za izlete. Vsi ljubitelji kolesarjenja se lahko podate po označenih kolesarskih poteh Pomurja, ki vodijo po prečudoviti pokrajini vinogradov, gozdov, med jezeri in ravnicami.

Pohodniki svoje bivanje tukaj izkoristite za raziskovanje bližnjih gozdov, polj in travnikov. Priporočamo obisk vinske ceste Ljutomersko-ormoških goric in Jeruzalem, dom odličnih belih vin ter dih jemajočih prostranih razgledov po terasastih vinogradih. Pričakuje vas tudi pestra izbira izletov – odpravite se v Ljutomer, srce Prlekije, Puhov muzej, čebelarski muzej Tigeli ali mlin na veter. Vsekakor je priporočljiv tudi obisk turističnih kmetij, ki ga lahko izkoristite za pokušino pristne prleške kapljice. Bližnji ribniki in jezera ponujajo tudi pester ribolov (ribnik Savci) in celo srfanje (Gajševsko jezero). Idej je več kot dovolj, kajne?

FOTO: Bioterme, Maja Fister

PREBERITE ŠE: 20 nepozabnih dogodivščin, ki jih morate to poletje doživeti v Sloveniji

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

RECEPTI: Vse to lahko pripravite z odličnim bučnim oljem

Tudi vi naravnost obožujete bučno olje? Zgodba oljarne in mešalnice Jeruzalem SAT iz Središča ob Dravi sega že v leto 1919, mi pa smo izbrskali nekaj njihovih odličnih receptov, ki so brezčasni še danes!

Bučno olje se ponaša z veliko vsebnostjo vitaminov in mineralov ter omamnim vonjem, ki mu ni para. Bučno olje in bučnice lahko razen v solatah uporabimo v kombinaciji ali kot dodatek z različnimi jedmi. Bučno olje se uporablja tudi v kozmetiki in zdravilstvu.

Bučna semena s polj Prlekije in Prekmurja

Tradicija proizvodnje bučnega olja v Središču ob Dravi sega v začetek 20. stoletja. Na isti lokaciji je danes podjetje Jeruzalem SAT, ki je v lasti zaposlenih in njenih sodelujočih članov. Bučna semena tam skrbno izbirajo od lokalnih pridelovalcev, ki jih pridelajo na poljih z največ sonca Prlekije in Prekmurja. Tu proizvajajo štajersko-prekmursko bučno olje, ki je pridelano po naravnem tradicionalnem postopku, po receptu naših prednikov.

In nekaj receptov, kje vse uporabiti bučno olje, so tokrat delili tudi z nami!

Bučna rulada z mletimi bučnicami

Potrebujete:

– 6 rumenjakov,

– 6 beljakov

– 6 žlic sladkorja,

– 1 vanilin sladkor,

– 1 limonin sladkor,

– 100g suhih mletih bučnih semen,

– lonček kisle smetane.

Priprava:
Iz 6 rumenjakov, 6 žlic sladkorja, vanilin in limoninega sladkorja naredite maso. Že umešani masi nato počasi dodate 100g suhih mletih bučnih semen in sneg iz 6 beljakov. Polijete na pekovski papir v pekač in pečete na 180 stopinj Celzija približno 10 minut.

Ko je biskvit pečen in ohlajen, ga namažete s kislo smetano in zavijete. Postavite za nekaj časa v hladilnik, nato postrežete.

Keksi z bučnicami

Potrebujete:

– 600g moke,

– 200g sladkorja v prahu,

– 400g masla (lahko ga nadomestite z delom margarine, v teh piškotih je celo sprejemljiva),

– 200g mletih bučnic,

– ščepec soli,

– dve jajci,

– žlička vanilijine paste ali 3 vanili sladkorji ali 1 postrgan strok vanilije,

– mlečno čokoladna kuvertura,

– po želji marelična ali ribezova marmelada.

Priprava:
Iz sestavin za testo ugnetemo testo in ga za nekaj ur damo v hladilnik. Ohlajenega valjamo na 4 mm debelo med peki papirjem in izrezujemo oblike. Na peki papir jih lahko polagamo zelo skupaj, saj ne narastejo. Pečemo na 180 stopinjah Celzija, dokler niso po robovih rahlo obarvani. Po peki jih prestavimo na mrežo, kjer naj se ohladijo. Pomočimo jih v temperirano čokolado (ogreta na 45 stopinj, nato ohlajena z mešanjem in dodajanjem sesekljane čokolade na 30 stopinj) in posujemo z bučnicami. Po želji jih prej namažemo z marmelado in lepimo po dva skupaj.

Bučni namaz

Bučni namaz je pred več kot 10 leti nastal izpod rok njihovega sodelavca Slavka. Od takrat je stalnica pri degustacijah, ki razvaja brbončice naših obiskovalcev Oljarne. Ker je zanimanje veliko, tega edinstvenega namaza pa ni za dobiti v trgovinah, vam z zaupamo recept.

Potrebujete:

– 100g mletih bučnic,

– 1dcl vroče vode,

– sol,

– poper,

– česen v prahu,

– bučno olje.

Priprava:

Mlete bučnice prelijete z vročo vodo, premešate. Dodate sol, poper in česen. Ko se masa ohladi dodate bučno olje. Namaz hranite v hladilniku.

Rženi kruh z bučnicami in bučnim oljem

Potrebujete:

– 0,5kg ržene moke,

– 0,5kg gladke moke,

– kvas,

– pest mletih bučnic,

– 0,1l bučnega olja,

– sol,

– 0,5l tople vode.

Priprava:

Vse sestavine zamesimo in pustimo vzhajati 1 uro. Pred peko premažemo z mlekom in testo prebodemo. Pečemo pri 200°C.

FOTO: Maja Fister, Oljarna Jeruzalem SAT

PREBERITE ŠE: Celje in 7 odličnih krajev, ki jih tam nikakor ne zamudite

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ideja za oddih: Sončna dolina Bioterme in romantika v glamping vili

Bi si to jesen privoščili glamping oddih? Termalni park Bioterme leži sredi neokrnjene narave med gozdovi, pašniki in griči, obdarjenimi z vinogradi, od koder prihaja pristna prleška kapljica. In našli smo imenitno glamping vilo po odlični ceni!

Glamping Sončna dolina Bioterme je skrit pred pogledi in s tem poseben v svoji intimnosti. Leži na pobočju hriba, ki se z Male Nedelje preliva v Moravce v Slovenskih goricah. Glamping Sončna dolina Bioterme gostom nudi popolno zasebnost, edinstven koncept doživetij, bivanja in preživljanja prostega časa sredi neokrnjene narave. Tu stoji 22 glamping vil, ki nudijo vso udobje, ki ga potrebujeta za hedonističen oddih.

Bioterme: glamping izkušnja, kjer je razvajanje vaša glavna zadolžitev

Glamping vile so opremljene s sodobno opremo, poleg spalnice pa v njej najdete dnevni prostor, kuhinjo z vso potrebno opremo, zasebno kopalnico s tušem in WC-jem ima pa tudi teraso z vrtnim pohištvom. Določene enote (z doplačilom) nudijo tudi zasebno leseno kad z geotremalno vodo. Glamping vila ima tudi klimo, v hladnejših mesecih pa je seveda tudi ogrevana. Za piko na i v razvajanju je gostom v resortu na voljo tudi savna objekt s finsko in turško savno, ki je na razpolago za zasebni zakup.

Bioterme: Polpenzion v glamping vili za dve osebi in dve noči že 252 evrov (klik na ponudbo)

V Biotermah smo ujeli odlično ponudbo za dve osebi. Za 252 evrov prejmete dve nočitvi za dve osebi v glamping vili s polpenzionom (zajtrk in večerja) v restavraciji hotela Bioterme. Poleg tega imate tudi neomejen vstop v savne in kopanje v bazenih Termalnega parka. Celodnevno kopanje velja tudi za dan prihoda in odhoda. Z omenjeno ponudbo dobite tudi 20-odstotni popust na vse masaže. Več o ponudbi najdete TUKAJ.

Podajte se na raziskovanje okolice 

Naravni park Bioterme, ki je zaradi svojih lepot razglašen kot krajinski park, predstavlja nadstandard v turistični ponudbi in tudi odlično izhodišče za izlete. Bivajte v sožitju z naravo ter uživajte v termalni vodi. Vsi ljubitelji kolesarjenja se lahko podate po označenih kolesarskih poteh Pomurja, ki vodijo po prečudoviti pokrajini vinogradov, gozdov, med jezeri in ravnicami. Pohodniki svoje bivanje tukaj izkoristite za raziskovanje bližnjih gozdov, polj in travnikov. Pričakuje vas tudi pestra izbira izletov – odpravite se v Ljutomer, srce Prlekije, obiščite vinsko cesto, Puhov muzej, čebelarski muzej Tigeli ali mlin na veter. Vsekakor je priporočljiv tudi obisk turističnih kmetij, ki ga lahko izkoristite za pokušino pristne prleške kapljice. Idej je več kot dovolj, kajne?

Foto: Megabon, Bioterme Glamping sončna dolina

PREBERITE ŠE: Piran: Čudovit hotel s pogledom na Tartinijev trg (tudi na turistične bone)

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Banovci – raj za družinske norčije

Če razmišljate kam na družinske počitnice z otroki, vas tokrat pošiljamo v Prlekijo v Terme Banovci. Okolica Banovec ne slovi samo po mineralni in termomineralnih vodah, temveč tudi po vrhunskih sortnih vinih, izbranih sirih, iskrih kasačih, prelepih lončarskih izdelkih in številnih izletniških možnosti tako za velike kot za majhne.

Gostoljubni gusar Edi

Terme Banovci slovijo po zanimivih animacijskih programih za otroke. Poleg gusarja Edija, ki otroke uči slediti svoji raziskovalni žilici, se mu v različnih letnih časih pridružijo še druge maskote, s katerimi otrokom ni nikoli dolgčas, ne ob bazenih ne na suhem.

Gusar Edi je pred mnogimi leti na eni izmed svojih osvajalskih plovb po Panonskem morju po naključju odkril Banovce. Ko je spoznal prijaznost in toplino prebivalcev Prlekije, je sklenil za vedno ostati v Termah Banovci. Gostoljubnosti pa se je nalezel tudi sam, zato pogosto gosti druge maskote (detektiv Franček, banovske čarovnice, krumpeki). Otroke uči prijaznosti, skupinskih aktivnosti in pristnih odnosov.

To so kraji, kjer cela družina lahko zaposli svoj raziskovalni duh

Babičev mlin v Veržeju

Nekoč je Mura poganjala sto mlinov, danes je od starih rečnih mlinov tu le še Babičev mlin pri Veržeju. Družinski izlet na Babičev mlin je nepozabno doživetje in prava atrakcija za najmlajše.

Čebelarski muzej v Krapju

Da bo obisk še slajši, priporočamo ogled čebelarskega muzeja na Krapju, kjer vam bodo prikazali stare načine pridobivanja medu ter vam priredili degustacijo meda in medenih izdelkov. Glavna atrakcija je star čebelnjak osmero kotne oblike s panji, saj je star 112 let.

Grajsko Goričko

Izlet v goričko ponuja uživanje v lepi pokrajini Goričkega. Z enega griča, na drugega in spet na tretjega pa spet v dolino. Pojdite naokoli po Goričkem . Neokrnjena narava in pristna domača hrana sta sinonim za te zelene kraje severovzhodne Slovenije.

Kasaške dirke v Ljutomeru

Kasaški šport in konjske dirke sooblikujejo utrip življenja v Prlekiji. Poletje je zaznamovano s konjskimi dirkami, ki so vrhunec nedeljskih popoldnevov.

Ljutomer z vinorodni okolišem Jeruzalema

Med potepanjem po Ljutomeru in vinorodnem okolišu Jeruzalema, bodo navdušeni vsi ljubitelji pogleda na vinograde in pa seveda dobre vinske kapljice.

Orhideje in tropski vrt Dobrovnik

Obiščite kraj, kjer vas bo vedno pričakalo tropsko poletje. V vrtu lahko poleg številnih botaničnih vrst orhidej občudujete zanimive tropske in subtropske rastline iz celega sveta. V 6 metrov visokem objektu boste lahko od blizu videli številne rastline, ki jih poznate iz vašega vsakdana: banane, avokado, vanilija, papaja, mango, ananas, ilang, taro, ingver, karambola ter številne druge. Iz vrta lahko pokukate v proizvodnjo, kjer vsak dan zacveti okoli 4000 orhidej.

Rekreacija in kolesarski izleti za vso družino

Če želite svoj družinski oddih aktivno popestriti, je Prlekija idealna destinacija.  V Termah Banovci ima vsa družina kaj početi, saj je možnosti za rekreacijo ogromno. V kompleksu Term Banovci se nahajajo teniška in odbojkarsko igrišče ter fitnes. Prleška pokrajina pa je tudi izredno primerna za kolesarjenje. Kolesarske poti v okolici so primerne za otroke, bolj izkušeni kolesarji pa se lahko podajo v vinorodne griče v bližini.

# Pot sivih čapelj je kolesarska pot se izključno odvija po ravnici, je najlažja in je dolga 12 km. Med potjo si je potrebno ogledati gnezdišče sivih čapelj, ki je edino na prleški strani Mure. Spotoma vam pogled šine na bližnje hribe na gorice, po slemenih posejane z visokimi topoli.

# Na Vardovi poti si lahko ogledate Vardov grad, po katerem je tudi dobila ime in od koder je lep pogled na prleško ravnico, vinograde in ribnike z labodi. Obiščete lahko kmečki turizem na poti in lončarsko delavnico. Pot je dolga nekje 11 km in je med lažjimi.

# Srednje zahtevna Vinska pot je dolga 20 km je namenjena vsem, ki imajo radi žlahtno prleško kapljico. Pot poteka po Vinsko turistični cesti Jeruzalem, kjer so vinotoči, kmečki turizem, vinski hram in muzej Ralo ter rojstna hiša Franca Miklošiča, jezikoslovca svetovnega pomena.

# 20 km dolga Poljska pot je speljana med prleškimi polji.

# Štrkova pot je dolga 31 km in je srednje zahtevna in pelje po obeh straneh reke Mure, kjer je možno opazovati svet Prekmurja, kajti brod na Muri vas popelje čez reko in obratno. Na drugi strani reke si lahko ogledate Kmečki, kovaški, čebelarski in büjraški muzej, v katerem so predstavljena orodja za življenje Prlekov in Prekmurcev v preteklosti in sedanjosti.

# Ena izmed najzahtevnejših poti je Grossmannova pot dolga 41 km in je speljana po ravnici in gričih, poteka mimo Gajševskega jezera, mnogih mlinov in kopališča Bioterme v Moravcih v Slovenskih goricah.

V objemu prleške ravnice, razgibanih vinorodnih gričev, ob obronkih reke Mure vas pričakujejo Terme Banovci s posebno Megabon ponudbo. Za 2x polpenzion za 2 osebi, neomejeno kopanje v termalnih bazenih, možnost celodnevnega kopanja tudi na dan odhoda, boste odšteli le 156 €

terme_banovci

Občuti čarobnost Prlekije

Prlekija, pokrajina med rekama Dravo in Muro, je dežela prostranih polj in gričev, štorkelj in klopotcev, mlinov na vodi, zdravilnih voda in energetskih točk, razgibanih vinorodnih gričev, avtentičnosti, tradicije, dialekta in še posebej gostoljubnih ljudi – domačinov, ki živijo v največjem agrikulturnem delu Slovenije.

Harmonična podeželska slika vas vabi, da se sprehodite skozi »gorice«, vzdolž potokov in čez ravninska polja, da tečete po travnikih in skozi gozdove, ali se s kolesom zapeljete preko hribov, ki ponujajo prelepe razglede. Izletniške in turistične kmetije ter veliko etnografskih prireditev omogočajo obiskovalcem srečanje s tradicijo severno-vzhodnega dela Slovenije, v domačih gostilnah pa lahko poleg vrhunskega vina pokušate kulinarične posebnosti in specialitete regije. Prlekija privablja ljubitelje narave v vseh letnih časih. Čudovita panorama ter bogata naravna in kulturna dediščina ponujajo nešteto možnosti za individualne ali družinske izlete.

Kolesarjenje

Ne glede na vaše kolesarske apetite, bodisi da ste vztrajni dolgoprogaš ali pa vas mamijo zahtevnejši kolesarski izzivi, boste v Prlekiji zagotovo našli tisto, kar iščete. V nobenem primeru vam ne bo dolgčas, saj lahko Prlekija s svojo presenetljivo pokrajino poteši želje prav vsakega rekreativca.

VERŽEJ – MLIN NA MURI

Pot: Banovci – Veržej
Dolžina poti: Do mlina 3 km

IŽAKOVCI – OTOK LJUBEZNI

Pot: Banovci – Veržej – Ižakovci (Otok ljubezni in brod) – Banovci
Dolžina poti: 9 km do Ižakovec – reko prečkate z ladjo – 7 km nazaj skozi Krapje

MELINCI – PO POTI MLINARSTVA

Pot: Skozi Dokležovje, Ižakovce do Melinec, prečkate reko z ladjo in nazaj do Banovc
Dolžina poti: Do Melinec 10 km, od Mure do Banovec skozi Krapje 7 km

mura_shutterstock_431339017

LJUTOMER – SREDIŠČE PRLEKIJE

Pot: Banovci – Grlava – Krištanci – Šalinci – Noršinci pri Ljutomeru – Ljutomer ali Banovci – Krapje – Ljutomer
Dolžina poti: Banovci-Grlava-Krištanci-Šalinci-Noršinci pri Ljutomeru-Ljutomer 8 km; Skozi Krapje: 9 km. Skupaj: 17km

RAZKRIŽJE »KAMOR VODIJO VSE POTI«

Pot: Skozi Dokležovje, Ižakovce, Melince, Gornjo Bistrico ali skozi Krapje, Cven, Moto
Dolžina poti: Dokležovje-Ižakovci-Melinci-Gornja Bistrica 18 km; Krapje-Cven-Mota 11 km. Skupaj: 29 km

JERUZALEM – NEBEŠKI KRAJ

Pot: Banovci – Grlava – Krištanci – Šalinci – Noršinci pri Ljutomeru – Ljutomer – Jeruzalem ali Banovci – Križevci pri Ljutomeru –Lukavci – Cezanjevci – Jeruzalem
Dolžina poti: 15 km skozi Ljutomer; 17 km skozi Lukavce, Cezanjevce; Skupaj 32 km

RADENCI – KRAJ TREH SRC

Pot: Veržej – Dokležovje – Bakovci – Krog – Tropovci – Tišina – Petanjci – Radenci –Rihtarovci – Hrastje – Mota, Vučja vas – Stara nova vas – Iljaševci – Veržej – Banovci
Dolžina poti: do Radenec: 19 km, nazaj do Banovec po prleški strani: 15 km, skupaj 34 km

Happy couple riding bicycles outside, healthy lifestyle fun concept

Tek in sprehodi

Slikovite pokrajine in njenih neskončno lepih razgledov se lahko dodobra naužijete v vseh letnih časih. Počasi drseči skoz vasi, po obrobjih gozdov ali čez griče, se boste lahko stapljali z mirom ter pravljičnostjo narave in njenih ljudi. Zgodaj zjutraj, ko še cel svet spi, se odpravite na pot skozi gozdove, preko polj, vse tja do Mure in nazaj. Obstajate samo vi in vaš tek. Prlekija ponuja veliko preverjenih poti in še več neznanih, skrivnostnih. Če se radi izgubljate v preteklosti in lastnih mislih, so sprehodi okrog Banovcev kot ustvarjeni za vas. Zakaj se ne bi predali lepoti neokrnjene narave in za spremembo zgolj in samo uživali?

VERŽEJ IN BABIČEV MLIN NA MURI

Dolžina poti: 3 km v eno smer
Izhodišče: Sončna hiša v Veržeju

Na reki Muri je bilo konec 18. stoletja 69 plavajočih mlinov. Edini panonski plavajoči mlin v Sloveniji danes je Babičev mlin na Muri v Veržeju. Gre za edinstven spomenik slovenske dediščine neprecenljive vrednosti. Mlin, ki stoji še danes, je lesen, postavljen na štirih stebrih ob bregu reke Mure, vodno kolo pa je pritrjeno na dveh plavajočih čolnih iz železa. Vodno kolo je znanilec življenja in simbol sožitja med mlinarjem in reko, ki enkrat nekaj da in spet drugič vzame. V mlinu vam ponujajo belo, rženo, krušno, ajdovo in koruzno moko, ajdovo in proseno kašo ter druge mlevske izdelke.

Opis poti: Od Sončne hiše zavijete ob glavni cesti na desno in se po kolesarski potki sprehodite do krožišča v Veržeju, kjer zavijte naravnost čez krožišče. Sledite oznakam za mlin, oziroma v drugem križišču zavijte na desno in pojdite naravnost do reke.

prlekija_shutterstock_414674605

POT ZA SONČNO HIŠO DO REKE MURE

Dolžina poti: 4 km v eno smer
Izhodišče: Sončna hiša v Veržeju

Z reko Muro so ljudje, ki živijo ob njenih bregovih, predvsem izjemno čustveno povezani. Skozi zgodovino je nenehno spreminjala tok in ustvarila mnoge mrtvice, ki so v domišljijo zbujale rečne vile in druga mitska bitja, dajale navdih pesnikom in slikarjem, danes pa so še vedno prostor redkih rastlinskih in živalskih vrst. Njena struga je bila regulirana, tok je postal hiter, toda skrivnost mrtvic in posebna srebrna svetloba, ki se v zgodnjih jutrih ustvarja na reki, sta ostali.

Opis poti: Na vrtu hiše zavijte do osamelca sredi polja in se skozi njih sprehodite do obrobja gozda, kjer se boste srečali z reko Muro.

Becky Weidow

Obiščite slovensko Toskano – Jeruzalem

Jeruzalem s svojim svetim imenom, energetskimi silnicami, vinsko cesto, kjer uspevajo vrhunska bela vina, prekrasnimi razglednimi točkami in romarsko cerkvico upravičeno nosi ime nebeški kraj. O tem je prepričal že križarje, ki so v 13. stol. iskali pot v današnji Jeruzalem. Je dežela bogate kulinarike, vrhunskih vin, vijugastih terasastih goric, pojočih klopotcev, bogate kulturne, naravne in etnološke dediščine, termalnih vrelcev in zdravilišč ter kasačev

Počutite se kot doma v Sončni hiši

Sončna hiša skriva  pet prostornih in okusno opremljenih luksuznih sob, v lepi podeželski vili, v osrčju pristnega naravnega bogastva Prlekije, kjer lahko gostijo največ 13 gostov hkrati in vam tako ponudijo še kako potrebno diskretnost in udobje. V Sončni hiši domuje “hotel”, v katerem je še posebej poudarjena osebna obravnava gostov. Ob prihodu v Sončno hišo se vam ne bo potrebno postaviti v vrsto in čakati na ključe vaše izbrane sobe.

Skrbno bodo izbrali domače lokalne kulinarične posebnosti in pripravili zajtrk za bogove, ki bo zadovoljil še najbolj razvajene gurmane, kot tudi tiste z izbranim okusom, željnim zdrave in uravnotežene prehrane. Zato se lahko mirne duše prepustite gostiteljevim izkušenim rokam, da vam pripravijo nepozabno uživanje »doma, če ravno daleč od doma«.

Obiščite Sončno hišo in se prepustite čarobnosti presenečenj, ki smo jih pripravili za vas s posebno ponudbo na Megabonu s 55% popusta za 122€ za nočitev za dve osebi z vsemi vključenimi presenečenji.

soncna_hisa

 

Img_00001360.gif

285691_10151201586208959_1990876084_n_(1)

601160_10151504844618959_1004876324_n

Foto: Shutterstock in Sončna hiša

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.