“Denok si priša!” ali Kako dobro poznate Prlekijo?

“Dere sen jaz mali bija, te je lüšno blo, kolca sen po hiš potaka, varva mačkico.” gre znana prleška ljudska pesem, ki smo se je učili v šoli kot otroci. Prlekija je za mnoge med nami pokrajina na severovzhodu Slovenije, katere prebivalcev govorico bomo težko razumeli. Morda se spomnimo še na odlično hrano in vrhunsko vino. A Prlekija je še mnogo več!

Prlekija leži med rekama Dravo in Muro. Je del Štajerske, med gričevnatim svetom Slovenskih goric in pomursko ravnico. Znana je po vinorodnih območjih Jeruzalema in osrčju pokrajine Ljutomeru. Prleki o sebi pravijo takole: “Prleki so domiselni in se radi pošalijo na lasten račun, še raje pa zbadajo soseda.” Živahnost razgibane pokrajine in hudomušnost njenih prebivalcev je tisto, kar Prlekijo postavlja na sam vrh zanimivih slovenskih destinacij vrednih obiska. “Denok si priša!” ali “Končno si prišel!”

Zidanica Malek in pogled na jeruzalemske vinorodne griče. Foto: Anja Oman

Lotmerk – osrčje in metropola Prlekije

Domačini svojemu središču in metropoli Prlekije pravijo Lotmerk, ostali ga poznamo pod imenom Ljutomer. Najbolj razvito mesto v pokrajini ima nekaj čez 3.300 prebivalcev in je stičišče kulture, turizma in gospodarstva celotnega območja. Z obnovljenim Glavnim trgom je mesto dobilo še lepšo podobo, vredno ogleda. Predvsem pa je Ljutomer tisti, ki združuje vse – kulinariko, kasaštvo, kolesarstvo, kulturne spomenike, dogodke, naravne znamenitosti in Prleško identiteto. V mestnem TIC-u boste izvedeli vse, kar potrebujete za raziskovanje čudovite Prlekije.

Jeruzalem – nebesa na Zemlji

Legenda pravi, da so se v Jeruzalemu ustavili slavni križarji, ki se jim je pokrajina zdela tako nebeško lepa, da so jo poimenovali kar po končnem cilju Jeruzalemu, da bi lahko za vedno ostali tu. Jeruzalem je tako ostal majhen zaselek z velikim imenom. Dviga se na 341 m nadmorske višine, sestavljen iz mehkih gričev, poraslih z vinogradi.

V Jeruzalemu (in sploh Prlekiji) se vedno dobro je in dobro pije. Pokrajina je čudovita za sprehode, kolesarjenje ali kasaštvo. Obvezno se v eni od zidanic ustavite na prleški pojedini in kozarcu vrhunskega vina. Navdušile vas bodo suhe mesnine, prleška tunka in prleška gibanica.

Opozarjamo pa vnaprej: Prleki vas domov ne bodo pustili lačnih in žejnih. Predlagamo, da si pred tem podvigom uredite nastanitev.

Foto: Visit Prlekija

Prleki so prvi

Prleki so ponosni na svojo inovativnost, ki jo izražajo s sloganom Prleki smo prvi. V osrčju Prlekije so se namreč odvile prve kasaške dirke na Slovenskem, prvi slovenski tabor, posnet je bil prvi slovenski filmski zapis in zaživela je prva slovenska samopostrežna trgovina.

Na svoji spletni strani imajo Prleki imajo zapisano takole: “Prleški ponos izvira iz tisočletne samozadostnosti kmečkega človeka, ki je na tem ozemlju vztrajno kljuboval revščini, vojnam, tujim vplivom in naravnim nesrečam. Prebivalce tega področja so pestile kuge, požari, suše, poplave, napadi Turkov in krucev, ki so tukajšnji narod izoblikovali v trdožive, iznajdljive in skromne ljudi. Prebivalci Prlekije so odprtega, dobrosrčnega duha in radodarne narave. Še danes so izjemno ponosni na svoje poreklo, narečje in čudovito naravno izročilo ter v hitrem sodobnem potrošniškem svetu uspešno ohranjajo svojo izvirno identiteto in stil življenja v stiku z naravo.”

Foto: Visit Prlekija

Od kasaštva do toplic: Turistična zadruga Prlekija

Ponos Prlekov na svojo zgodovino in naravne danosti je viden v vsem, česar se lotijo. V Prlekiji si lahko ogledate Kasaški muzej Ljutomerski kasač ali pa Železniški muzej v Osluševcih, lahko obiščete doživljajski park Križevci, oljarno Jeruzalem SAT ali Čebelarski muzej Tibeli, pogledate lahko lončarstvo Žuman ali se potopite v termalno vodo v Biotermah.

Da bi vam Prleki svojo pokrajino prikazali čimbolj popolno, so se nekateri ponudniki združili v Turistično Zadrugo Prlekija in pripravili 6 različnih turističnih paketov: Kasaški paket, Kulinarični paket, Termalni paket, Kolesarski paket, Vinski paket in Senior paket. Nastanjeni ste pri enem od lokalnih ponudnikov namestitve in uživate v vseh prednostih umaknjenosti od ponorelega sveta.

Vse pakete in njihovo ponudbo najdete na tej povezavi. 

Bioterme, Foto: Visit Prlekija

Ne glede na to v katerem letnem času boste obiskali Prlekijo, vas bo ta navdušila. Domov boste odšli siti in odžejani in z nasmeškom na ustih.

Bi obiskali Prlekijo in jo doživeli po svojem okusu? Preverite 5 paketov Turistične zadruge Prlekija TUKAJ. 

 

PREBERITE ŠE: Priporočamo: Glamping Sončna dolina in kopanje v naravnem bazenu

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.