Ideja za jesenski izlet med vinogradi: Prečudoviti Jeruzalem

Jesenski sprehod med trtami, okušanje prleških dobrot in slikoviti razgledi. Legenda pravi, da so se križarji na poti v Sveto deželo ustavili na najlepšem hribu, kar so jih videli, da bi si odpočili. Sprejeli so jih gostoljubni domačini, ki so jim ponudili božansko dobro vino, in križarji so se odločili, da ostanejo kar tam, kraj pa poimenovali za svoj Jeruzalem. Tudi vam bo zlezel po kožo!

Jeruzalem je slikovita vasica, ki je nastala okrog Marijine cerkve iz leta 1652. V njej najdete podobo matere božje, za katero pravijo, da so jo križarji prinesli seboj. Celotno območje pa je postalo sinonim za vrhunsko vino in čudovito pokrajino. Ne gre zgolj za vinsko regijo, ampak tudi kulturno bogat kraj, ki privablja ljubitelje narave in brezčasne romantike.

Jeruzalem: Kako do tja in kje parkirati?

Že sama vožnja do cilja bo zgodba zase. Ko se iz Ormoža dvignete na gričevje polno vinogradov, vam bo na vsakem ovinku zastal dih. Ustavite se in vdihnite pokrajino, ki ji pravijo tudi “slovenska Toskana”. A je v resnici še lepša. Sledite znakom za dvorec Jeruzalem, kjer boste našli manjše parkirišče.

Kaj početi v Jeruzalemu?

Dvorec Jeruzalem in Marijina cerkev

Sprehodite se skozi dvorišče dvorca Jeruzalem in vstopite v majhno Marijino cerkev. Cerkev je bila zgrajena v 1652, poimenovali so jo po podobi Žalostne Matere božje (original bi naj prinesli križarji ali romarji iz Jeruzalema v 13. stoletju), ki je na glavnem oltarju. Na desnem stranskem oltarju je slika papeža Urbana II., začetnika križarskih pohodov. Sprehod nadaljujte po botaničnem vrtu, ki nudi tudi čudovite razglede na vinograde. Za piko na i si privoščite kozarček lokalnega vina, ki ga izberite v vinski kleti.

Raziskovanje vinogradov in vinskih poti

Jesen je idealen čas za sprehod po vinogradih, ko se trte obarvajo v rdeče in oranžne odtenke. V Jeruzalemu boste našli številne poti, ki vas vodijo skozi slikovite vinograde, medtem ko uživate v svežem jesenskem zraku. Ne pozabite poiskati tudi kakšnega klopotca.

Kulinarično razvajanje in degustacija vina

Eden izmed glavnih razlogov za obisk Jeruzalema so tudi njegova vrhunska vina. Regija je znana po avtohtonem vinu, imenovanem “Šipon”. V vinarijah in kleteh, ki se razprostirajo po hribih, lahko degustirate široko paleto vin, ki jih pridelujejo z ljubeznijo in strastjo. Priporočamo sprehod do zidanice Malek, kjer boste lahko poskusili izvrstna vina in tradicionalne jedi iz regije.

Obisk Jeruzalema ne bi bil popoln brez kulinaričnih užitkov. Lokalne restavracije in gostišča ponujajo tradicionalne jedi, pripravljene z lokalnimi sestavinami. Ne pozabite poskusiti kulinaričnih dobrot, kot so prleška gibanica, tunka, bučno olje in druge jedi iz te regije. Eno od dobrih idej za kosilo najdete na TEJ povezavi.

Spa resort in zmenek s fičkom

Za piko na i se lahko ustavite v Spa resortu Sibon, kjer se lahko potopite v spa izkušnjo z neprimerljivimi razgledi. Več o resortu TUKAJ. Ali pa se odločite za piknik s fičkom. Več o tej zanimivi izkušnji najdete na TEJ povezavi.

Jesenski izlet v Jeruzalem bo nepozabna izkušnja za vse ljubitelje vina, narave in kulture. To območje vabi obiskovalce, da odkrijejo njegovo čarobno pokrajino, okusijo vrhunska vina ter se poglobijo v bogato zgodovino in kulinarično izročilo Prekmurja. Ne glede na to, ali ste strasten enolog, ljubitelj narave ali zgolj želite pobegniti iz vsakdanjega vrveža, bo Jeruzalem izpolnil vaša pričakovanja.

 

Foto: Shutterstock, Anja Oman

PREBERITE ŠE: Morje, kulinarika in wellness: Kako dobro poznate Kvarner?

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideja za izlet: Prlekija in 20. tradicionalni praznik buč

To je ideja za čudovit izlet v Prlekijo in na 20. tradicionalni praznik buč. Ta bo letos v Središču ob Dravi potekal v soboto, 16. septembra 2023 od 10. do 14. ure.

Zakaj v Prlekijo?

Prlekija je gričevnata pokrajina med Dravo in Muro, ki vsakega obiskovalca navduši z zgodovino, kulturo, naravnimi danostmi in hudomušnostjo prebivalcev. Znana je po vinorodnih območjih Jeruzalema in osrčju pokrajine Ljutomeru. Prleki o sebi pravijo takole: “Prleki so domiselni in se radi pošalijo na lasten račun, še raje pa zbadajo soseda.” Živahnost razgibane pokrajine in hudomušnost njenih prebivalcev je tisto, kar Prlekijo postavlja na sam vrh zanimivih slovenskih destinacij vrednih obiska. Če je še niste obiskali, le na pot in slišali boste: “Denok si priša!” ali “Končno si prišel!”

Kaj videti v Prlekiji?

Ko boste obiskali Prlekijo, vas čaka ogromno čudovitih poti, kjer se lahko sprehajate med vinogradi in uživate v razgledih na čudovito pokrajino. Prlekija je fantastična izbira tudi za kolesarje. Kakorkoli se je boste lotili, ne pozabite obiskati Mlina na Muri v Veržeju, Otoka ljubezni v Ižakovcih, Ljutomera – središča Prlekije in Jeruzalema – nebeškega kraja. Absolutno pa se nekje ustavite in poskusite njihovo božansko vino in lokalno hrano.

Za popestritev izleta: 20. tradicionalni praznik buč

20. tradicionalni praznik buč v Središču ob Dravi bo letos potekal v soboto, 16. septembra 2023 od 10. do 14. ure. Dogajanje se bo vrtelo okoli tekmovanja v kuhanju bučnega golaža in razstave srediških literatov. Za obiskovalce bo kuhala tudi Brina Robinik Kobal iz Masterchefa 2023, prav tako bo na dogodku potekala likovna delavnica za otroke. Vrhunec dogodka bo 20 metrska bučna rulada velikanka. Prvič v zgodovini praznika buč bodo namreč razrezali 20 metrsko bučno rulado velikanko in jo razdelili med obiskovalce. Celoten program najdete TUKAJ.

PREBERITE ŠE: Ideja za septembrski oddih: Pobeg na sanjska Plitviška jezera

Foto: Shutterstock, Vandraj

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideja za izlet: Jaslice v Banovcih

V severovzhodnem delu Slovenije, v osrčju Prlekije, v idilični majhni vasi z nekaj več kot 200 prebivalci, se je leta 2000 začel projekt »Božična vas Banovci«. V prvih 20-ih letih se je več kot 800-krat postavilo jaslice, prižgalo na tisoče čudovitih lučk, zgodilo veliko očarljivih trenutkov. In tako je tudi letos.

Kraji v Pomurju so zažareli v soju tisočerih lučk. Čeravno je dogajanje v letošnjem decembru okrnjeno, obiskovalce privabljajo decembrske zgodbe v Moravskih Toplicah, Banovci in njihova Božična vas, praznična okrasitev krajev, drsališče v Murski Soboti ter božična tržnica v Lendavi.

O tem, kako je v Lendavi, smo že pisali v prispevku Na sprehodu po praznično okrašenima Mariboru in Lendavi, tokrat pa z vami delimo utrinke iz Banovcev, kjer se je z družino sprehajala Tatjana Gjerkeš. 

 

“Božično vas v Banovcih sva z Erikom prvič obiskala pred nekaj leti, ko še nisva imela otrok in že takrat sva bila nad obiskom navdušena. Letos sva se odločila, da odpeljeva gledat jaslice tudi otroka. Božična vas je ena krasna priložnost, da si ogledamo nekaj zanimivega in preživimo čas zunaj. Banovce smo obhodili nekje v eni uri, nad jaslicami pa je bila navdušena naša celotna družina. Prav zanimivo je, kakšne ideje imajo ljudje, od načina postavitve pa vse do materialov, ki jih uporabijo. Na enem dvorišču smo videli jaslice na starem studencu, spet na drugem so ustvarili jaslice iz slanega testa. Niso pa lepe samo jaslice, Banovci so tudi zelo lepo okrašeni z lučkami.  Božična vas nam je bila zelo všeč in se v prihodnosti zagotovo še vrnemo.” – Tatjana Gjerkeš

 

Poiščite odlično ponudbo za vikend oddih v Severovzodnem koncu Slovenije.

Tatjano lahko spremljate na njenem Instagramu in njenem Tik tok profilu. 

Foto: Tatjana Gjerkeš

PREBERITE ŠE: Ideja za oddih: Terme Naftalan – edinstvena izkušnja pri naši sosedih

“Denok si priša!” ali Kako dobro poznate Prlekijo?

“Dere sen jaz mali bija, te je lüšno blo, kolca sen po hiš potaka, varva mačkico.” gre znana prleška ljudska pesem, ki smo se je učili v šoli kot otroci. Prlekija je za mnoge med nami pokrajina na severovzhodu Slovenije, katere prebivalcev govorico bomo težko razumeli. Morda se spomnimo še na odlično hrano in vrhunsko vino. A Prlekija je še mnogo več!

Prlekija leži med rekama Dravo in Muro. Je del Štajerske, med gričevnatim svetom Slovenskih goric in pomursko ravnico. Znana je po vinorodnih območjih Jeruzalema in osrčju pokrajine Ljutomeru. Prleki o sebi pravijo takole: “Prleki so domiselni in se radi pošalijo na lasten račun, še raje pa zbadajo soseda.” Živahnost razgibane pokrajine in hudomušnost njenih prebivalcev je tisto, kar Prlekijo postavlja na sam vrh zanimivih slovenskih destinacij vrednih obiska. “Denok si priša!” ali “Končno si prišel!”

Zidanica Malek in pogled na jeruzalemske vinorodne griče. Foto: Anja Oman

Lotmerk – osrčje in metropola Prlekije

Domačini svojemu središču in metropoli Prlekije pravijo Lotmerk, ostali ga poznamo pod imenom Ljutomer. Najbolj razvito mesto v pokrajini ima nekaj čez 3.300 prebivalcev in je stičišče kulture, turizma in gospodarstva celotnega območja. Z obnovljenim Glavnim trgom je mesto dobilo še lepšo podobo, vredno ogleda. Predvsem pa je Ljutomer tisti, ki združuje vse – kulinariko, kasaštvo, kolesarstvo, kulturne spomenike, dogodke, naravne znamenitosti in Prleško identiteto. V mestnem TIC-u boste izvedeli vse, kar potrebujete za raziskovanje čudovite Prlekije.

Jeruzalem – nebesa na Zemlji

Legenda pravi, da so se v Jeruzalemu ustavili slavni križarji, ki se jim je pokrajina zdela tako nebeško lepa, da so jo poimenovali kar po končnem cilju Jeruzalemu, da bi lahko za vedno ostali tu. Jeruzalem je tako ostal majhen zaselek z velikim imenom. Dviga se na 341 m nadmorske višine, sestavljen iz mehkih gričev, poraslih z vinogradi.

V Jeruzalemu (in sploh Prlekiji) se vedno dobro je in dobro pije. Pokrajina je čudovita za sprehode, kolesarjenje ali kasaštvo. Obvezno se v eni od zidanic ustavite na prleški pojedini in kozarcu vrhunskega vina. Navdušile vas bodo suhe mesnine, prleška tunka in prleška gibanica.

Opozarjamo pa vnaprej: Prleki vas domov ne bodo pustili lačnih in žejnih. Predlagamo, da si pred tem podvigom uredite nastanitev.

Foto: Visit Prlekija

Prleki so prvi

Prleki so ponosni na svojo inovativnost, ki jo izražajo s sloganom Prleki smo prvi. V osrčju Prlekije so se namreč odvile prve kasaške dirke na Slovenskem, prvi slovenski tabor, posnet je bil prvi slovenski filmski zapis in zaživela je prva slovenska samopostrežna trgovina.

Na svoji spletni strani imajo Prleki imajo zapisano takole: “Prleški ponos izvira iz tisočletne samozadostnosti kmečkega človeka, ki je na tem ozemlju vztrajno kljuboval revščini, vojnam, tujim vplivom in naravnim nesrečam. Prebivalce tega področja so pestile kuge, požari, suše, poplave, napadi Turkov in krucev, ki so tukajšnji narod izoblikovali v trdožive, iznajdljive in skromne ljudi. Prebivalci Prlekije so odprtega, dobrosrčnega duha in radodarne narave. Še danes so izjemno ponosni na svoje poreklo, narečje in čudovito naravno izročilo ter v hitrem sodobnem potrošniškem svetu uspešno ohranjajo svojo izvirno identiteto in stil življenja v stiku z naravo.”

Foto: Visit Prlekija

Od kasaštva do toplic: Turistična zadruga Prlekija

Ponos Prlekov na svojo zgodovino in naravne danosti je viden v vsem, česar se lotijo. V Prlekiji si lahko ogledate Kasaški muzej Ljutomerski kasač ali pa Železniški muzej v Osluševcih, lahko obiščete doživljajski park Križevci, oljarno Jeruzalem SAT ali Čebelarski muzej Tibeli, pogledate lahko lončarstvo Žuman ali se potopite v termalno vodo v Biotermah.

Da bi vam Prleki svojo pokrajino prikazali čimbolj popolno, so se nekateri ponudniki združili v Turistično Zadrugo Prlekija in pripravili 6 različnih turističnih paketov: Kasaški paket, Kulinarični paket, Termalni paket, Kolesarski paket, Vinski paket in Senior paket. Nastanjeni ste pri enem od lokalnih ponudnikov namestitve in uživate v vseh prednostih umaknjenosti od ponorelega sveta.

Vse pakete in njihovo ponudbo najdete na tej povezavi. 

Bioterme, Foto: Visit Prlekija

Ne glede na to v katerem letnem času boste obiskali Prlekijo, vas bo ta navdušila. Domov boste odšli siti in odžejani in z nasmeškom na ustih.

Bi obiskali Prlekijo in jo doživeli po svojem okusu? Preverite 5 paketov Turistične zadruge Prlekija TUKAJ. 

 

PREBERITE ŠE: Priporočamo: Glamping Sončna dolina in kopanje v naravnem bazenu

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.