Prekmurje: Rajhov recept za langaš, paprikaš in bezgov sladoled

Vandraj je raziskoval našo deželo in njene dobrote – tokrat nas je premamilo Pomurje. Ena od postojank je bila Murska Sobota, kjer smo ob prekmurski gibanici, odličnem bučnem olju in drugih dobrotah s tega konca dežele obiskali tudi gostilno s tradicijo.

Tradicija kuhinje, ki si podaja roko med generacijami in okusi

Družinsko gostilno Rajh v Bakovcih, kjer smo tokrat okušali (in ustvarjali!) dobrote, podpira že četrta generacija. Prva v mali vaški trgovini in gostilni, kjer so točili jabolčnik, sta bila Ignac in Karolina. Potem sta Geza in Marija začela z ocvrtimi piščanci, slavonskimi ribami, preprostimi enolončnicami, prekmurskimi pogačami in domačim kruhom. Sendvič z domačo salamo je bil takrat Rajhova specialiteta. Ko so se leta 1969 preselili na sedanjo lokacijo, sta naslednika Ignac in Marta razširila ponudbo, da so začeli prihajati tudi gostje od drugod, iz Avstrije in iz cele tedanje Jugoslavije. Takrat je bila priljubljena mednarodna kuhinja in tudi v gostilni Rajh so pekli zrezke, biftke in morske ribe. A tudi bograč, kuhana govedina, jedi na žlico, prekmurska gibanica in retaši so bili še vedno vsak dan na jedilniku.

VANDRAJ PRIPOROČA: Izbor ugodnih nočitev v Moravskih Toplicah

Leta 2005 je vodenje gostilne Rajh prevzela četrta generacija. Tanja in Damir sta se odločila, da ohranita tradicijo, a da jo posodobita. Jedi, ki so jih kuhali v Prekmurju nekoč, sta ohranila, a tako, da sta jih preoblikovala, jim dodala svežino, lahkotnost, mikavnost. Sodobne kuharske trende sta – v sodelovanju z Marijo in Ignacem, ki je še vedno duša gostilne in stalno med gosti, ter njunima otrokoma, Valentino in Leonom, ki sta gostilniškim genom dodala še gostinsko izobrazbo v tujini –, prilagodila domačnosti in tradicionalnosti Rajhove kuhinje.

Babičini in mamini recepti so ostali, a gostilna je nova, prenovljena. Stari gostje še vedno igrajo karte, a novi prihajajo in se vračajo zato, ker so osnova v Rajhovi kuhinji lokalna živila, vsaka sestavina na krožniku pa ohranja svoje ime, izvor, dediščino in zgodbo.

Sprehod čez kuhinjo do zelišč s kuhalnico v rokah

Prekmurje leži na stičišču kultur, kar je izrazito tudi v tamkajšnji kulinariki. Izrazit madžarski vpliv najdemo pri jedeh, kot so bograč, dödöli, langaš, pereci in številne druge, tako kot ima v Prekmurju vsaka gospodinja svoj najboljši recept za gibanico, pa obstaja kup receptov tudi za priljubljen langaš. Recept za tistega, ki smo ga pri Rajhu preizkusili tudi mi, vam zaupamo v nadaljevanju.

V mednarodni zasedbi tokrat pri Rajhu nismo zgolj sedeli na mizo, ampak so nas povabili na ogled prostorov, pokukali smo tudi v kuhinjo, srce restavracije in se razveselili, da je ne skrivajo pred gosti. Nato smo se podali na njihov vrt, kjer rastejo omamno dišeče začimbe, ki jih uporabljajo v kuhinji, zavihali rokave, še prej nazdravili s kozarcem vinske kleti Puklavec Family Wines in skupaj z Rajhovim najmlajšim chefom Leonom Pintaričem začeli s pripravo prve jedi.

Kako najbolj lahkotno oblikovati langaše, je pokazala Tanja Pintarič, ko je zadišalo še iz kotla, pa sta se nam pridružila tudi preostala moška člana družine. Kaj smo pripravili v njihovi družbi, preverite na fotografijah, z vami pa delimo tudi Rajhove recepte dobrot, ki smo jih preizkusili.

Rajhov langaš

Sestavine za testo:

– 500 gramov mehke pšenične moke

– 45 gramov kvasa

– 90 mililitrov mlačnega mleka

– ščep soli

– 360 mililitrov jogurta

– 2 jajci

Sestavine za nadev:

– 6 rezin domače tünke

– 1 manjši hren

– 10 žličk jogurta

– malo drobnjaka

– pest redkvic

– 1 žličko praženih konopljinih semen

Ostalo:

– 5 decilitrov olja za cvretje

Priprava: Iz zgornjih sestavin za testo ga najprej zamesite in pustite vzhajati približno pol ure. Iz testa nato oblikujete manjše kepice in jih ponovno vzhajate. Kepice nato z rokami raztegnete v ploščate kroge in jih ocvrete v vročem olju. Na ocvrto testo namažete jogurt z drobnjakom, nastrgate tünko, naribate hren, dodate tanke rezine rdečih redkvic in posujete s praženimi konopljinimi semeni.

Piščančji paprikaš

Sestavine:

piščančje meso

– čebula

– mleta rdeča paprika

– feferon

– sol

– poper

– moka

– smetana

– malo sveže paprike

– lovorjev list

Priprava: Na maščobi prepražite čebulo, dodajte mleto rdečo papriko, nato zalijte z vodo ali juho. Dodajte meso in začimbe. Dušite dokler meso ni mehko, tekočino pa po potrebi zgostite s podmetom. Namig: Pri Rajhu smo paprikaš kuhali na vrtu v kotlu nad ognjem, kar samo kuhanje preobrazi v prav posebno dogodivščino in druženje, kar se gotovo pozna tudi pri okušanju. Poleg paprikaša pa so se na krožniku znašli še dodoli, vroči ocvirki in čebulni ocvrtki.

Bezgov sladoled

Sestavine:

– 500 mililitrov mleka

– 500 mililitrov sladke smetane

– 400 mililitrov bezgovega sirupa

Brez sladice pač ne gre! Če ste v Prekmurju, toplo priporočamo vaniljev sladoled s kapljico pravega bučnega olja, a tudi bezgov sladoled, ki smo ga preizkusili pri Rajhu, je nekaj nadzemeljsko imenitnega! Sestavine gladko zmešate in vlijete v strojček za delanje sladoleda, kjer zmes počasi, enakomerno in med konstantnim mešanjem zamrzne. V gostilni Rajh so nas presenetili s prav posebnimi nadevi – bezgov sladoled so posuli s pokovko amaranta, svežo meto in kandiranim ingverjem. Za prste obliznit!

Foto: Maja Fister, Gostilna Rajh

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

PREBERITE ŠE: Velika planina in očarljiva hiška, ki jo lahko najamete tudi na turistični bon

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.