Zima je tu in če niste ravno Grinch, ste zagotovo že v povsem prazničnem vzdušju. In nič ni bolj prazničnega kot cimetove rolice, ki dom zapolnijo z vonjem cimeta in ljubezni.
Dišečo atmosfero bomo danes naredili s prav posebnim posladkom. Cimetove rolice so pregrešno mehko pecivo, ki ga najraje pojemo kar toplega. Recept je preprost, kuhinja pa bo po peki še dolgo dišala – zmagovalna kombinacija, torej.
SESTAVINE
Za testo približno 16 velikih rolic potrebujemo:
pol litra polnomastnega mleka
1 vrečko instant vanilijevega pudinga
5 žlic sladkorja
120 mililitrov tople vode
2 vrečki suhega kvasa
pol zavojčka surovega masla
2 jajci
625 gramov moke
Za polnilo potrebujemo:
drugo polovico masla
4 žličke cimeta
skodelico mletega rjavega sladkorja
Za preliv potrebujemo:
še eno polovico masla
3 vanilijeve sladkorje ali en strok vanilije
3 žlice mleka
1/3 skodelice belega sladkorja v prahu
POSTOPEK
Najprej iz mleka ter instant pudinga skuhamo gladko vanilijevo zmes. Zmešamo kvas, sladkor in toplo vodo. V puding umešamo jajca in topljeno maslo. V vse skupaj vmešamo še kvas ter po delih v zmes vsujemo še moko, da nastane gladko testo (po potrebi dodajte moko), ki ga pokrijemo in v toplem prostoru pustimo vzhajati približno 45 minut. Testo nato ponovno pregnetemo ter ga spet pustimo pokritega, da vzhaja. Vzhajano testo razvaljamo, premažemo z maslom in enakomerno posipamo s sladkorjem in cimetom. Zavijemo ga kot potico ter narežemo na rolice. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko ter jih pustimo še malce vzhajati. Pekač prekrijemo z aluminijasto folijo ter pri 180 stopinjah Celzija pečemo približno pol ure. Zadnjih 5 minut rolice odkrijemo, da se pri vrhu malce zapečejo. Med tem zmešamo sestavine za preliv. Pečene rolice vzamemo iz pečice ter še tople prelijemo s pripravljenim prelivom. Še tople postrežemo.
Foto: Shutterstock