Sladka uspešnica: še tople in dišeče cimetove rolice! #RECEPT

Zima je tu in če niste ravno Grinch, ste zagotovo že v povsem prazničnem vzdušju. In nič ni bolj prazničnega kot cimetove rolice, ki dom zapolnijo z vonjem cimeta in ljubezni.

Dišečo atmosfero bomo danes naredili s prav posebnim posladkom. Cimetove rolice so pregrešno mehko pecivo, ki ga najraje pojemo kar toplega. Recept je preprost, kuhinja pa bo po peki še dolgo dišala – zmagovalna kombinacija, torej.

cimet_shutterstock_19649602

SESTAVINE

Za testo približno 16 velikih rolic potrebujemo:

pol litra polnomastnega mleka
1 vrečko instant vanilijevega pudinga
5 žlic sladkorja
120 mililitrov tople vode
2 vrečki suhega kvasa
pol zavojčka surovega masla
2 jajci
625 gramov moke

Za polnilo potrebujemo:

drugo polovico masla
4 žličke cimeta
skodelico mletega rjavega sladkorja

Za preliv potrebujemo:

še eno polovico masla
3 vanilijeve sladkorje ali en strok vanilije
3 žlice mleka
1/3 skodelice belega sladkorja v prahu

POSTOPEK

Najprej iz mleka ter instant pudinga skuhamo gladko vanilijevo zmes. Zmešamo kvas, sladkor in toplo vodo. V puding umešamo jajca in topljeno maslo. V vse skupaj vmešamo še kvas ter po delih v zmes vsujemo še moko, da nastane gladko testo (po potrebi dodajte moko), ki ga pokrijemo in v toplem prostoru pustimo vzhajati približno 45 minut. Testo nato ponovno pregnetemo ter ga spet pustimo pokritega, da vzhaja. Vzhajano testo razvaljamo, premažemo z maslom in enakomerno posipamo s sladkorjem in cimetom. Zavijemo ga kot potico ter narežemo na rolice. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko ter jih pustimo še malce vzhajati. Pekač prekrijemo z aluminijasto folijo ter pri 180 stopinjah Celzija pečemo približno pol ure. Zadnjih 5 minut rolice odkrijemo, da se pri vrhu malce zapečejo. Med tem zmešamo sestavine za preliv. Pečene rolice vzamemo iz pečice ter še tople prelijemo s pripravljenim prelivom. Še tople postrežemo.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Top 10 organiziranih adventnih izletov, ki jih ne zamudite v veselem decembru

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Jabolčna pita s cimetom in vanilijevo omako #recept

Ni zime brez odlične, dišeče, domače pite. Najbolj priljubljena je zagotovo jabolčna pita. Če ji dodaš še vanilijevo omako, bo izginila še hitreje kot ponavadi.

Sestavine

Za testo

2 skodelici moke
1/2 skodelice masla (hladnega, narezanega na kocke)
1/4 skodelice sladkorja
1/4 skodelice hladne vode
Ščepec soli

Za nadev

4 velika jabolka
1/2 skodelice sladkorja
1 žlička cimeta
Ščepec muškatnega oreščka

Za vanilijevo omako

1 skodelica mleka
1 skodelica sladke smetane
4 rumenjaki
1/2 skodelice sladkorja
2 žlički vanilijevega izvlečka

Navodila

Priprava testa

V skledi zmešajte moko, sladkor in sol.
Dodajte narezano maslo in s prsti ali nožem ga vmešajte v moko, dokler ne dobite drobnih drobtin.
Postopoma dodajajte mrzlo vodo in gnetite testo, dokler se ne oblikuje v kroglo.
Testo zavijte v plastično folijo in pustite počivati v hladilniku vsaj 30 minut.

Priprava nadeva

V večji skledi združite narezana jabolka, sladkor, cimet in muškatni orešček. Premešajte, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
Jabolka lahko narežete na tanke rezine, jih grobo naribate ali narežete na manjše koščke.

Priprava vanilijeve omake

V posodi segrejte mleko in smetano, da zavreta, nato odstavite s štedilnika.
V drugi skledi stepite rumenjake in sladkor, dokler zmes ni svetla in kremasta.
Postopoma dodajajte vroče mleko in smetano v rumenjakovo zmes, neprestano mešajte.
Vrnite mešanico nazaj v posodo in kuhajte na nizki temperaturi, dokler se omaka ne zgosti.
Dodajte vanilijev izvleček in odstavite.

Sestavljanje pite

Ogrejte pečico na 180 stopinj Celzija.
Razvaljajte testo na pomokani površini in ga prestavite v pekač za pite. Tretjino testa prihranite.
Na spodnje testo naložite jabolčni nadev in s preostankom testa pokrijte. Lahko v celoti, s trakovi ali oblikami po izbiri.
Pito pecite v ogreti pečici približno 40-45 minut, ali dokler skorja ni zlato rjava.

Pito postrezite toplo, narezano na kose, in jo prelijte z vanilijevo omako.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: RECEPT: Dišeča pečena jabolka, ki jih morate poizkusiti

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.