Popoln jesenski recept: Dišeča jabolčna pita s cimetom in vanilijevo omako

Ni jeseni brez odlične, dišeče, domače pite. Najbolj priljubljena je zagotovo jabolčna pita. Če ji dodaš še vanilijevo omako, bo izginila še hitreje kot ponavadi.

Sestavine

Za testo

2 skodelici moke
1/2 skodelice masla (hladnega, narezanega na kocke)
1/4 skodelice sladkorja
1/4 skodelice hladne vode
Ščepec soli

Za nadev

4 velika jabolka
1/2 skodelice sladkorja
1 žlička cimeta
Ščepec muškatnega oreščka

Za vanilijevo omako

1 skodelica mleka
1 skodelica sladke smetane
4 rumenjaki
1/2 skodelice sladkorja
2 žlički vanilijevega izvlečka

Navodila

Priprava testa

V skledi zmešajte moko, sladkor in sol.
Dodajte narezano maslo in s prsti ali nožem ga vmešajte v moko, dokler ne dobite drobnih drobtin.
Postopoma dodajajte mrzlo vodo in gnetite testo, dokler se ne oblikuje v kroglo.
Testo zavijte v plastično folijo in pustite počivati v hladilniku vsaj 30 minut.

Priprava nadeva

V večji skledi združite narezana jabolka, sladkor, cimet in muškatni orešček. Premešajte, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
Jabolka lahko narežete na tanke rezine, jih grobo naribate ali narežete na manjše koščke.

Priprava vanilijeve omake

V posodi segrejte mleko in smetano, da zavreta, nato odstavite s štedilnika.
V drugi skledi stepite rumenjake in sladkor, dokler zmes ni svetla in kremasta.
Postopoma dodajajte vroče mleko in smetano v rumenjakovo zmes, neprestano mešajte.
Vrnite mešanico nazaj v posodo in kuhajte na nizki temperaturi, dokler se omaka ne zgosti.
Dodajte vanilijev izvleček in odstavite.

Sestavljanje pite

Ogrejte pečico na 180 stopinj Celzija.
Razvaljajte testo na pomokani površini in ga prestavite v pekač za pite. Tretjino testa prihranite.
Na spodnje testo naložite jabolčni nadev in s preostankom testa pokrijte. Lahko v celoti, s trakovi ali oblikami po izbiri.
Pito pecite v ogreti pečici približno 40-45 minut, ali dokler skorja ni zlato rjava.

Jabolčna pita je pripravljena. Pito postrezite toplo, narezano na kose, in jo prelijte z vanilijevo omako.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: RECEPT: Dišeča pečena jabolka, ki jih morate poizkusiti

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Norveški praznik in skandinavske slaščice, ki sodijo zraven

Na Norveškem so 17. maja praznovali Constitution day ali praznik otrok, kot mu pravijo mnogi. Za razliko od drugih narodov, ki ponavadi organizirajo parade v čast preteklim dogodkom, Norvežani s tem praznikom slavijo prihodnost. Tako po vsej državi simbolno priredijo povorke in sprevode, kjer skozi glavne ulice korakajo otroci osnovnih šol, kot simbol prihodnjih rodov. Ta dan je dela prost, mesta pa so odeta v norveške zastave. Vse skupaj je zelo veličastno in slavnostno, seveda pa zraven sodijo praznične jedi, ki v tem primeru niso tipično slavnostno kosilo. Na dan, ko se slavi prihodnost, Norvežani namreč tradicionalno jedo hrano, ki jo najraje jedo otroci. Hot doge, torte in slaščice, torej. Najbolje od vsega pa je, da na ta dan lahko poješ toliko sladoleda, kot ti poželi srce.

Čeprav je praznik že mimo, smo se odločili, da ta dan vseeno malce obeležimo tudi pri nas. Saj veš, vsak izgovor za sladkanje je dober in danes bomo pekli, kot pravi Norvežani. Prilagamo preproste recepte za tradicionalne in okusne norveške slaščice. Pa brez slabe vesti, praznik je pač praznik.

Norveška smetanova torta z jagodami

Biskvit

3/4 skodelice moke
1 čajna žlička pecilnega praška
6 jajc, ločeni beljaki in rumenjaki
1 skodelica sladkorja

Krema

3 rumenjaki
2 čajni žlički masla
1,5 skodelice smetane za kuhanje
1/4 skodelice sladkorja
2 stroka vanilije
Pol skodelice jagodne ali marelične marmelade
350 g svežih jagod

Premaz

1,5 skodelice sladke smetane
2 čajni žlički sladkorja v prahu
1 strok vanilije

Za torto najprej zmešaj moko s pecilnim praškom ter postavi na stran.V veliki skledi stepi jajčne beljake v sneg ter mu postopoma dodaj sladkor.V manjši skledi penasto umešaj 3 jajčne rumenjake, moko postopoma umešaj v sneg iz beljakov in vse skupaj zmešaj.

Z maslom namaži dva pekača premera 20 cm, ter testo razdeli med njiju. Segrej pečico na 180°C ter peci biskvit 30 minut oziroma do trenutka, ko se bo sredina biskvita ob pritisku s prstom vrnila v prvotni položaj.

Za polnilo zmešaj jajčne rumenjake, maslo, smetano za kuhanje in sladkor. Na zmernem ognju ob mešanju kuhaj dokler ni mešanica gladka. Razreži vanilijin strok ter semena postrgaj v mešanico. kremo odstavi z ognja ter počakaj, da se shladi.

Oba biskvita vzdolžno prereži, da dobiš 4 biskvitne sloje za torto. Začni z enim slojem biskvita, ki ga namažeš s polovico polnila. Nadaljuj z naslednjim slojem biskvita, ki ga premažeš z jagodno ali marelično marmelado, ter nanjo položiš narezane sveže jagode (nekaj najlepših jagod prihrani za vrh torte). Sloju marmelade in jagod sledi tretji nivo biskvita, ki ga premažeš s preostalo polovico polnila ter prekriješ z zadnjim nivojem biskvita.

Največ 1 uro preden postrežeš torto, stepeš smetano, pri koncu stepanja pa vmešaš še sladkor v prahu ter izdolbeš strok vanilije. S smetano premažeš vrh torte ter nanjo zložiš preostale jagode.

Sladoled iz rikote in rabarbare

Za 12 porcij rožnatega sladoleda potrebujemo:

3 skodelice sesekljane rabarbare
25o gramov jagod
¾ skodelice sladkorja
2 žlici svežega limoninega soka
1 čajna žlička limonine lupinice
1 skodelica rikote
½ akacijevega medu
1,5 skodelica sladke smetane
1/2 skodelice mleka s 3,8% maščobe
¾ skodelice praženih, sesekljanih makadamia oreščkov

Zmešaj rabarbaro, jagode, sladkor, limonin sok in lupinico v ponvici. Naj zavre, nato pa na zmanjšani temperaturi praži 10 do 15 minut, dokler se rabarbara ne razpusti. Odstavi z ognja in počakaj, da se ohladi.

V skodelici stepaj rikoto in med, dokler zmes ne postane kremasta. Stepi sladko smetano in jo vmešaj. Dodaj rabarbarino mešanico ter vse skupaj mešaj, dokler ne postane gladka krema.

Vse skupaj daj v napravo za sladoled ali pa v zmrzovalnik (kjer bo trajalo malce dlje, pomembno pa je, da na vsake toliko časa zmes premešaš). Tik preden je sladoled pripravljen, dodaj makadamia oreščke. Ko je sladoled ohlajen, ga postrezi v posodice.

Skandinavska jabolčna pita

Za 8 sladkosnedov potrebuješ:

2 beljaka
¾ skodelice rjavega sladkorja
1 vanilijev sladkor
Ščepec soli
1 majhna žlička pecilnega praška
½ skodelice moke
1 žlička cimeta
½ sesekljanih pekan orehov (lahko tudi navadnih)
2 skodelici narezanih jabolk na kocke

Ogrej pečico na 180 stopinj Celzija in namaži pekač za pito z maslom. Penasto stepi beljake, dodaj sladkor, vanilijo, cimet, med, moko in pecilni prašek. Skandinavska pita se od klasične razlikuje po tem, da se testa prej ne peče, ampak vse sestavine zmeša skupaj. V zmes torej nežno umešaj še oreščke in jabolka in vse skupaj zlij v model. Peci približno 25 minut do pol ure in zlato rumeno pito postrezi s kepico vanilijevega sladoleda.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.