Ni jeseni brez odlične, dišeče, domače pite. Najbolj priljubljena je zagotovo jabolčna pita. Če ji dodaš še vanilijevo omako, bo izginila še hitreje kot ponavadi.
Sestavine
Za testo
2 skodelici moke
1/2 skodelice masla (hladnega, narezanega na kocke)
1/4 skodelice sladkorja
1/4 skodelice hladne vode
Ščepec soli
Za nadev
4 velika jabolka
1/2 skodelice sladkorja
1 žlička cimeta
Ščepec muškatnega oreščka
Za vanilijevo omako
1 skodelica mleka
1 skodelica sladke smetane
4 rumenjaki
1/2 skodelice sladkorja
2 žlički vanilijevega izvlečka
Navodila
Priprava testa
V skledi zmešajte moko, sladkor in sol.
Dodajte narezano maslo in s prsti ali nožem ga vmešajte v moko, dokler ne dobite drobnih drobtin.
Postopoma dodajajte mrzlo vodo in gnetite testo, dokler se ne oblikuje v kroglo.
Testo zavijte v plastično folijo in pustite počivati v hladilniku vsaj 30 minut.
Priprava nadeva
V večji skledi združite narezana jabolka, sladkor, cimet in muškatni orešček. Premešajte, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
Jabolka lahko narežete na tanke rezine, jih grobo naribate ali narežete na manjše koščke.
Priprava vanilijeve omake
V posodi segrejte mleko in smetano, da zavreta, nato odstavite s štedilnika.
V drugi skledi stepite rumenjake in sladkor, dokler zmes ni svetla in kremasta.
Postopoma dodajajte vroče mleko in smetano v rumenjakovo zmes, neprestano mešajte.
Vrnite mešanico nazaj v posodo in kuhajte na nizki temperaturi, dokler se omaka ne zgosti.
Dodajte vanilijev izvleček in odstavite.
Sestavljanje pite
Ogrejte pečico na 180 stopinj Celzija.
Razvaljajte testo na pomokani površini in ga prestavite v pekač za pite. Tretjino testa prihranite.
Na spodnje testo naložite jabolčni nadev in s preostankom testa pokrijte. Lahko v celoti, s trakovi ali oblikami po izbiri.
Pito pecite v ogreti pečici približno 40-45 minut, ali dokler skorja ni zlato rjava.
Jabolčna pita je pripravljena. Pito postrezite toplo, narezano na kose, in jo prelijte z vanilijevo omako.
Foto: Shutterstock