Popoln jesenski recept: Dišeča jabolčna pita s cimetom in vanilijevo omako

Ni jeseni brez odlične, dišeče, domače pite. Najbolj priljubljena je zagotovo jabolčna pita. Če ji dodaš še vanilijevo omako, bo izginila še hitreje kot ponavadi.

Sestavine

Za testo

2 skodelici moke
1/2 skodelice masla (hladnega, narezanega na kocke)
1/4 skodelice sladkorja
1/4 skodelice hladne vode
Ščepec soli

Za nadev

4 velika jabolka
1/2 skodelice sladkorja
1 žlička cimeta
Ščepec muškatnega oreščka

Za vanilijevo omako

1 skodelica mleka
1 skodelica sladke smetane
4 rumenjaki
1/2 skodelice sladkorja
2 žlički vanilijevega izvlečka

Navodila

Priprava testa

V skledi zmešajte moko, sladkor in sol.
Dodajte narezano maslo in s prsti ali nožem ga vmešajte v moko, dokler ne dobite drobnih drobtin.
Postopoma dodajajte mrzlo vodo in gnetite testo, dokler se ne oblikuje v kroglo.
Testo zavijte v plastično folijo in pustite počivati v hladilniku vsaj 30 minut.

Priprava nadeva

V večji skledi združite narezana jabolka, sladkor, cimet in muškatni orešček. Premešajte, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
Jabolka lahko narežete na tanke rezine, jih grobo naribate ali narežete na manjše koščke.

Priprava vanilijeve omake

V posodi segrejte mleko in smetano, da zavreta, nato odstavite s štedilnika.
V drugi skledi stepite rumenjake in sladkor, dokler zmes ni svetla in kremasta.
Postopoma dodajajte vroče mleko in smetano v rumenjakovo zmes, neprestano mešajte.
Vrnite mešanico nazaj v posodo in kuhajte na nizki temperaturi, dokler se omaka ne zgosti.
Dodajte vanilijev izvleček in odstavite.

Sestavljanje pite

Ogrejte pečico na 180 stopinj Celzija.
Razvaljajte testo na pomokani površini in ga prestavite v pekač za pite. Tretjino testa prihranite.
Na spodnje testo naložite jabolčni nadev in s preostankom testa pokrijte. Lahko v celoti, s trakovi ali oblikami po izbiri.
Pito pecite v ogreti pečici približno 40-45 minut, ali dokler skorja ni zlato rjava.

Jabolčna pita je pripravljena. Pito postrezite toplo, narezano na kose, in jo prelijte z vanilijevo omako.

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: RECEPT: Dišeča pečena jabolka, ki jih morate poizkusiti

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Prava bosanska pita: Sirnica #RECEPT

Sirnica. Sirov burek po naše. Vsi jo poznamo. Ali jo znamo tudi pripraviti? Ali se bomo raje zanašali na lokalni “štant”?

Sestavine

500 g polnozrnatega listnatega testa (lahko kupite pripravljeno v trgovini ali ga pripravite sami)
500 g sira (lahko uporabite mešanico sira, kot je feta, mladi sir in sir za pico)
2 jajci
100 ml jogurta
2 žlici kisle smetane
2 žlici moke
Sol po okusu
Črni poper po okusu
2 žlici stopljenega masla za premaz

Navodila

Najprej pripravite nadev. V skledi zmešajte sir, jajca, jogurt, kislo smetano, moko, sol in poper, dokler ne dobite homogene mase. Razvaljajte listnato testo na pomokani površini, da dobite pravokotnik debeline približno 3-4 mm. Na enem koncu testa nanesite tanko plast nadeva, pustite malo prostora ob robovih. Nato testo prekrijte z drugim koncem, da dobite dolg zvitek.

Zvitek zložite v obliko polža, tako da nadev postane vidna spirala. Položite polža v naoljen pekač in ponovite postopek z ostalim testom in nadevom. Ko ste napolnili pekač, s stopljenim maslom premažite vrh vsakega polža. Pečico segrejte na 180°C in pecite sirnico približno 30-40 minut, ali dokler ne postane lepo zapečena in zlato rjava.

Ko je sirnica pečena, jo vzemite iz pečice in pustite, da se nekaj minut ohladi, nato pa jo razrežite na porcije in postrezite.

Sirnica je odlična kot glavna jed ali prigrizek. Postrežete jo lahko toplo ali hladno.

Uživajte v okusih tradicionalne bosanske kuhinje!

 

PREBERITE ŠE: Pomladna regratova solata s kremnim sirom in cvetovi #recept

Foto: Shutterstock

Bi se v Bosno kar odpravili? Za ugodne oddihe med raziskovanjem Bosne in Hercegovine, obiščite TO POVEZAVO

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.