Prava bosanska pita: Sirnica #RECEPT

Sirnica. Sirov burek po naše. Vsi jo poznamo. Ali jo znamo tudi pripraviti? Ali se bomo raje zanašali na lokalni “štant”?

Sestavine

500 g polnozrnatega listnatega testa (lahko kupite pripravljeno v trgovini ali ga pripravite sami)
500 g sira (lahko uporabite mešanico sira, kot je feta, mladi sir in sir za pico)
2 jajci
100 ml jogurta
2 žlici kisle smetane
2 žlici moke
Sol po okusu
Črni poper po okusu
2 žlici stopljenega masla za premaz

Navodila

Najprej pripravite nadev. V skledi zmešajte sir, jajca, jogurt, kislo smetano, moko, sol in poper, dokler ne dobite homogene mase. Razvaljajte listnato testo na pomokani površini, da dobite pravokotnik debeline približno 3-4 mm. Na enem koncu testa nanesite tanko plast nadeva, pustite malo prostora ob robovih. Nato testo prekrijte z drugim koncem, da dobite dolg zvitek.

Zvitek zložite v obliko polža, tako da nadev postane vidna spirala. Položite polža v naoljen pekač in ponovite postopek z ostalim testom in nadevom. Ko ste napolnili pekač, s stopljenim maslom premažite vrh vsakega polža. Pečico segrejte na 180°C in pecite sirnico približno 30-40 minut, ali dokler ne postane lepo zapečena in zlato rjava.

Ko je sirnica pečena, jo vzemite iz pečice in pustite, da se nekaj minut ohladi, nato pa jo razrežite na porcije in postrezite.

Sirnica je odlična kot glavna jed ali prigrizek. Postrežete jo lahko toplo ali hladno.

Uživajte v okusih tradicionalne bosanske kuhinje!

 

PREBERITE ŠE: Pomladna regratova solata s kremnim sirom in cvetovi #recept

Foto: Shutterstock

Bi se v Bosno kar odpravili? Za ugodne oddihe med raziskovanjem Bosne in Hercegovine, obiščite TO POVEZAVO

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.