TO so knjige, ki jih za pomladno branje priporočajo slovenske knjižne blogerke

Toplejši dnevi, žvrgolenje ptic, dolgi sprehodi in odlične knjige. Pomlad je tu! Za naslove knjig, ki jih morate prebrati to pomlad, smo se po pomoč znova obrnili na slovenske knjižne blogerke. Poleg knjižnih idej pa so nam zaupale tudi svoje najljubše kotičke za branje in destinacije za najlepše spomladanske izlete.

Pa začnimo kar z bistvom: Katera knjiga ne sme manjkati na seznamu pomladnih branj 2024?

Urška, Booknjiga: Jutra v Dženinu, ker so pomembno branje za trenutni čas.

Nina, Z ljubeznijo, mama.: Ker je pomlad tudi nekako čas, ko se prebuja narava in se ptički ženijo, bi v tem času v branje priporočila knjigo Natashe Lunn – Pogovori o ljubezni.

Patricia, Na valovih vrstic: Trilogija od Lucy Score, ki se začne s knjigo Stvari, ki jih nikoli ne prebolimo.

Monika, Vonj po knjigah: Jennette McCurdy – Vesela sem, da je mami umrla. Pretresljiva avtobiografija otroške igralke, ki je živela sanje svoje mame.

Barbara, Izposojevalka besed: Kleopatra in Frankenstein avtorice Coco Melors (Žametna Beletrina). Fina mešanica odnosov, ljubezni, bolečine, neskončnih priložnosti in humorja.

Foto: Patricia Lapajne

Ajda, Ajda naklada: Vida Igličar – Vse je v redu
Pomlad je čas, ko se poslovimo od teme zimskih dni in veselimo svetlobe, ki je pred nami. Včasih pa vseeno naletimo na ovire, ki so prevelike, da bi lahko kar tako stopili čeznje. Tudi sama sem se v lanskem letu spopadala z nekaj tesnobe, ki sem jo sicer uspela premagati, sem pa bila ves čas prežeta z občutkom, da nihče ne razume, zakaj me določene stvari tako zelo skrbijo. Nikakor nisem ljubiteljica priročnikov za samopomoč. Vidino knjigo sem kupila zato, ker mi je bila (oh, kako plehko) pač lepa. Ob branju pa sem osupnila nad njeno navdihujočo življenjsko zgodbo in enostavnimi a učinkovitimi vajami, s katerimi si lahko sam pomagaš ob blagih oblikah tesnobe. Čeprav je pomlad čas vedrine, ali pa ravno zaradi tega, je vredno pogledati tudi vase, se vprašati kako smo, si dovoliti, da se včasih ne počutimo najbolje, a na koncu priti do zaključka, da je vendarle vse vredu… Ali pa vsaj narediti kak korak do točke, kjer bo tako čisto zares. Izredno lepa knjiga s čudovitimi ilustracijami, enostavnimi vajami in izjemno življenjsko zgodbo, ki vam bo poklonila upanje, kar pa je pravzaprav simbol pomladi.

Foto: Ajda, Ajda naklada

Alenka, Literarna lekarna: Knjiga, ki je ne bi smeli izpustiti to pomlad, je po mojem mnenju Osmo življenje NIno Haratišvili (izšlo pri Mladinska knjiga). “Osmo življenje” Nine Haratišvili ni le eden najdaljših romanov, ki sem jih prebrala (ima 1.100 strani); je monumentalno potovanje skozi srce Gruzije, kjer vsak šepet preteklosti oblikuje melodijo prihodnosti. Je epska zgodba o ljubezni, izgubi in neusmiljenem vplivu zgodovine na življenja gruzijske družine. V romanu spoznamo usode šestih generacij družine Jashi, prepleteno z burno zgodovino 20. stoletja. Skozi njihove oči spremljamo različne pokrajine razvijajoče se Gruzije in smo priča osebnim bitkam in zmagam na ozadju zgodovinskih preobratov. Z vsakim obratom strani nas Haratišvili povabi v najintimnejše kotičke duše žensk družine Jashi, ki pred nami razgaljajo najgloblja človeška čustva, svoje strasti, strahove in bolečine. Pod njenim peresom oživijo neskončni odtenki ljubezni, temne sence izdaje in trajna moč družinskih vezi, ki kljubujejo času in tiraniji. Usodne izbire vsake od njih valovijo skozi anale zgodovine in puščajo sledi v prihodnosti, ki se bo šele zgodila.

Kateri je vaš najljubši pomladni kotiček za branje?

Urška, Booknjiga: Če bi imela balkon, potem na balkonu v udobnem naslonjaču. Drugače pa klopce v Parku rastoče knjige, še posebej ko vse cveti.

Foto: Urška Bračko

Nina, Z ljubeznijo, mama.: Moj najljubši spomladanski kotiček za branje je doma, na terasi ali pa nekje v parku, med drevesi.

Patricia, Na valovih vrstic: Moj najljubši kotiček za branje je na klopci ob morju ob dobrem vremenu.

Monika, Vonj po knjigah: Na vrtu, kjer me zleknjeno na stolu božajo prvi topli sončni žarki.

Barbara, Izposojevalka besed: V deževnih pomladnih dneh kar moj bralni kotiček v prenovljeni spalnici. Ob lepem vremenu pa nekje na soncu, na travi, v bližini gozda. V obeh primerih s skodelico kave na dosegu roke.

Foto: Barbara Žvirc

Ajda, Ajda naklada: Moj najljubši kotiček za branje je kar domača terasa s pogledom na Blejsko jezero, kamor se bom v toplejših dneh spet vse pogosteje zatekla.

Alenka, Literarna lekarna: Moj najljubši spomladanski kotiček za branje je povezan z Istro. Ni lepšega, kot sedeti na balkonu hiše z najljubšim čtivom v roki in opazovati, kako se sonce sramežljivo spušča izza bujskega griča naravnost v morje. Takrat ne morem nehati strmeti v to ognjeno kroglo in kar pozabim na branje. Kar mogoče ni ravno najboljše priporočilo za branje, je pa magično.

Foto: Nina Držaj

Kam na najlepši pomladni izlet?

Urška, Booknjiga: V Sloveniji v Štanjel, v tujini v London in Amsterdam.

Nina, Z ljubeznijo, mama.: Ko se začne prebujati pomlad, se z otroki najraje odpravimo na enega bližnjih hribov ali na sprehod ob reki Dravi. Pohodi v naravi nas umirijo, hkrati pa nas napolnijo z energijo, ki jo v tem času potrebujemo. V okolici Ptuja so takšni hribi, ki bi jih priporočila za izlet Donačka gora, Boč in tudi Pohorje.

Patricia, Na valovih vrstic: Grad Miramare in njegovi vrtovi pri Trstu, nato pa še kavica in pica v sončnem Trstu.

Barbara, Izposojevalka besed: Koroška. Bolj natančno Mežiška dolina. Piknik z alpakami, sončni vzhod na Uršlji gori, kolesarjenje po rovih rudnika v Podzemlju Pece in obisk Črne na Koroškem, kavica na vrtu grajske kavarne Eleonora v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika, tortica na Rimskem vrelcu, sprehod do Ivarčkega jezera, zvečer pa koncert na prostem v grajskem parku na Ravnah. Nekje med vsemi naštetimi destinacijami boste zagotovo naleteli tudi na potujoči Pizza Lab (@pizzalab.si) in na najboljše pice daleč naokoli.

Monika, Vonj po knjigah: Lani sem spomladi obiskala švedski Malmö in bila očarana. Skandinavska pomlad in veselje lokalcev ob prvih toplejših dnevih je ustvarjalo prekrasno atmosfero. Poleg tega pa imajo tudi čudovito mestno knjižnico (na fotki).

Foto: Monika Manfreda

Ajda, Ajda naklada: Pot okrog Slivne. Dokaj enostavna krožna pešpot v bližini geometričnega središča Slovenije. Traja 10km in v počasnem tempu jo prehodite v približno 4 urah. Vmes pot prečka tudi pustolovski park GEOSS, kjer se lahko ustavite na adrenalinski dogodivščini.

Alenka, Literarna lekarna: Istra mi je bila draga že vse življenje, odkar sem tu našla ljubezen, pa še toliko bolj. Mala, z zidovi obdana mesteca, kot so Oprtalj, Momjan, Grožnjan, Motovun, Hum in druga, razpršena po številnih istrskih gričih, med katerimi se raztezajo vinogradi malvazije, muškata in terana, oljčni nasadi, v katerih nastaja najkvalitetnejše oljčno olje in hrastovi gozdovi, kjer rastejo dišeči tartufi, v sebi skrivajo avtentično kulturno, etnografsko, zgodovinsko in tudi kulinarično bogastvo, ki mu s hoteli in apartmaji napolnjena obalna mesta ne bodo nikoli mogla seči niti do kolen. Splača se jih obiskati ravno v spomladanskem času, pred turistično sezono, ko imaš njihove ozke ulice med kamnitimi hišami z značilnimi modrimi “škurami” in terasastimi stopnišči lahko samo zase. Morda vam na kakšnem vogalu zarotiško pomežikne kakšna mačka, za katero ne moreš biti nikoli prepričan, da ni utelešenje katerega od nekdanjih prebivalcev in varuje stoletja stare skrivnosti mesta. Na primer to, da so nekatera od teh mestec zgradili velikani, še preden so se tja naselili ljudje.

Foto: Hum, Alenka Štrukelj

Vsako mestece je edinstveno. Vsako v sebi nosi tisočletja staro dediščino, ki nas popelje na čarobno potovanje v zgodovino. Pomlad je tudi čas, ko se vrata umetniških ateljejev in konob po zimskem spanju sramežljivo, a z neizmerno toplino odprejo vsakomur, ki si drzne vstopiti, in mu gostoljubno ponudijo vse, kar je dobrohotno dala narava. Razgledi, ki z najvišjih točk mestec segajo vse do morja, pa ti napolnijo srce tako močno, da še preden se resnično zaveš, veš, da se boš vračal znova in znova. Zato vas vabim, da se na poti, ko vas bo vleklo proti obmorskim turističnim krajem zaustavite v katerem od njih, se sprehodite po njihovih ozkih ulicah in senčnih dvoriščih, si privoščite kavo ali pravo istrsko kosilo ter naužijete spokojnosti.
Morda boste prav vi odkrili tisto skrivnost, ki že tisočletja buri duhove obiskovalcev. Obljubim, da se boste vanje zaljubili tudi sami.

Foto: Oprtalj, Alenka Štrukelj

Slovenske knjižne blogerke so prava zakladnica idej. Za še več knjižnih naslovov in lepih objav, vas vabimo, da jim sledite na njihovih blogih:

Urška, Booknjiga
Patricia, Na valovih vrstic
Nina Držaj, Z ljubeznijo, mama.
Monika, Vonj po knjigah
Barbara, Izposojevalka besed
Ajda, Ajda naklada
Alenka, Literarna lekarna

PREBERITE ŠE: “Knjige odstrejo nekatere dimenzije, ki jih med obiskom destinacije lahko spregledaš.” #INTERVJU

knjižne blogerke, knjižne blogerke, knjižne blogerke, knjižne blogerke 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.