15 top nasvetov slovenske popotnice o potovanjih in življenju

Andreja Počkaj je izkušena popotnica, ki se trenutno potepa po Ugandi! Samo v zadnjem letu smo jo na njenem Instagramu spremljali na potovanjih po Islandiji, Peruju, Boliviji, Irski, Maleziji … in povsod je potovala sama! Nenavadno? Za 2024 solo potovanje ne bi smelo biti tabu. Sploh, če upoštevamo nasvete, ki jih je Andreja delila iz prve roke.

1. Najpomembneje: ZAUPAJ SEBI in SVOJI POTI

“Nihče na svetu te ne pozna bolje kot se poznaš sam. In naj se sliši še tako ezoterično, je pomembno, da poslušaš svoje občutke. Ne delaj stvari, ki ti ne pašejo, sploh pa ne zaradi koga drugega. Ne hodi nekam, ker bi tja radi drugi, tebi pa ni do tega. Če ti ljudje okoli tebe niso ok, se odstrani. To je tvoje solo potovanje. Ne potuj potovanja nekoga drugega!”

2. Nihče ni tvoj prijatelj. Tvoji prijatelji so doma.

“Ja, lepo je spoznavati nove ljudi, ampak pazi, kaj komu poveš! Pa ne mislim samo lokalnega prebivalstva, mislim tudi na sopotnike, ki jih srečaš na poti. Solo popotniki si radi zaupamo in zgodi se, da kdaj kdo postane prijatelj. Ampak do takega prijateljstva je dolga pot. Uživaj z novimi znanci, ampak pazi na mero! (Sploh pri solo popotnicah je pomembno, da znamo jasno izraziti besedo NE!)”

3. Poslušaj svoje telo!

“No, priznam, tale mi ne gre vedno. Ravno v tem trenutku imam grozne žulje na nogah. Vsak od nas v resnici ve, koliko zmore. Ne sili v nevarnost, če veš, da ne bo šlo. Ne it na treking, če ti ni za hodit po gozdu in vlagi. Počivaj, ko moraš. Nič ni bolj pomembno od tvojega zdravja!”

4. Skleni zavarovanje

“Dobro turistično zavarovanje je obvezno, ko potuješ. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi in niti ni nujno, da v tvoji pristojnosti. Storitve zdravstvene oskrbe znajo biti zelo drage, zato ne tvegaj. Priporočam tudi dodatna zavarovanja za letalske prevoze, prtljago, dokumente… Jaz imam kar letno turistično zavarovanje.”

5. Redno se javljaj domačim

“Ni treba, da vsak trenutek svojega potovanja obeležite na družbenih omrežjih, kot to počnem jaz, je pa prav, da se javite sem in tja. Naj nekdo vedno ve, kje ste.”

6. Kupi si lokalno SIM kartico

“Da se izogneš nepotrebnim stroškom in lahko ostajaš v stiku. Zdaj so na voljo tudi e-Sim kartice. Meni sicer ne odgovarja, ampak mogoče pa pride prav komu, ki ni stalno na telefonu.”

7. Stiki v sili

“V telefon si dodaj hitre številke najpomembnejših ljudi. Če shraniš v telefon, so vidne tudi, ko menjaš sim kartice. Poskrbi tudi, da imaš letalske karte i podobne vstopnice vedno shranjene na več mestih oz. vedno dostopne od kjerkoli.”

8. Ne hodi okoli z večjimi količinami denarja

“Sedaj imamo na voljo kartice in plačevanje s telefonom in je lažje kot včasih, ampak moramo pa biti previdni, da kartic in telefonov ne dajemo nikomur v roke! Ne dovolimo, da kdo kartico fotografira ipd. Kar se da, rezervirajte in plačajte kar preko spleta. Jaz imam več kartic, denar si sama nakazujem iz ene na drugo, na telefonu pa imam aplikacijo Revolut. In NE POZABI: podatke o karticah deli še z nekom domačim.”

9. Preventiva je pomembna!

“Poskrbi za cepljenja, ki so na voljo. Uporabljaj kvaliteten repelent, sončno kremo z visokim SPF, s seboj imej potovalno lekarno, …”

10. Pojdi na organizirane ture

“Obkroži se z ljudmi, ki imajo podobne interese. Ni se ti treba družiti, ampak imel/a pa boš občutek varnosti.”

11. Priložnost dela tatu

“To na žalost velja doma in povsod drugod. Nekateri te bodo okradli zelo odkrito, z agresivno prodajo nečesa nad ceno. Tu smo ženske še posebej velike tarče. Tu res težko pomagaš, lahko si samo jezna. Potem pa so tukaj še zasede tatov. Ponavadi je to 4-6 ljudi, ki ne izgledajo nevarni. Vedno bodo pozorna in pomembne stvari stiskaj k sebi.”

12. Ponoči ne hodi okoli

“No, predvsem sam/a ne! Ne zaupajte lokalnim “frajerjem”, ne posegajte po substancah, ki lahko zameglijo vaš razum, in svoje solo potovanje osredotočite predvsem na varne dnevne izkušnje.”

13. Brez panike!

“Jaz sem že večkrat zamudila avtobus, let, izgubila potni list, se poškodovala, močno zbolela, … To je vse del potovanj. Vedno obstaja rešitev, vse se lahko popravi in uredi. Brez panike. To je del potovanj. Z izkušnjami postaja lažje.”

14. Glej, kaj ješ

“Ne bom lagala, slej ko prej se boš zastrupil/a s hrano. Tako je. Na različnih koncih sveta imamo ljudje različne želodce. Ni lahko, ko moraš sam čez to in preživeti par dni v postelji, ampak je pa to izkušnja, da si naslednjič bolj pozoren/a. In pa voda s pipe. Ne, tudi, če pravijo, da lahko, raje ne.”

15. Uživaj!

“Zelo verjetno je še kaj, kar sem pozabila. Pomembno je, da veš, da je solo potovanje popolnoma drugačno od potovanj, ki si jih deliš. Vsako solo potovanje je nov korak k spoznavanju sebe. Morda ti bo super, morda se boš sam/a sebe ustrašil/a. Vse je ok, vse je normalno. Predlagam, da najprej začneš s kakšnimi krajšimi izleti po Evropi, nato pa nadaljuješ z daljšimi. Najprej v bolj turističnih državah, potem pa naprej. In predvsem: Uživaj!”

 

Andrejo spremljajte na njenem Instagram profilu.
Prepričani smo, da boste od nje izvedeli še veliko koristnih informacij!

Foto: Andreja Počkaj, Instagram

PREBERITE ŠE: “Stanovanje v Ljubljani sva brezplačno zamenjala za vilo z bazenom v Provansi!” #INTERVJU

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.