To je Slovenec, ki je prišel, videl in osvojil Jeruzalem s fičkom #intervju

Samo Malek se je z nosečo ženo priselil v Jeruzalem. V čudovitih gričkih na severovzhodu Slovenije je nemudoma videl priložnost za širitev družine, pa tudi posla. Na tej poti mu pomagata stari fiček in kulinarično bogata pokrajina. Bo Jeruzalem spremenil v novo Toskano?

Kako bi se predstavili vsem, ki vas še ne poznajo?

Smo mlada družina, ki je na začetku poslovne poti. Naš dom je Jeruzalem, natančneje Trstenik. Vedno sva si želela na svojo pot, ko pa se je začela nosečnost sva pa imela čas razmisliti o ideji in jo tudi pripravila do tega kakršna je zdaj.

Prihajate iz čudovite slovenske pokrajine Jeruzalem in odločili ste se jo predstaviti tudi drugim. Zakaj? Kaj vam predstavlja ta pokrajina?

Oba sva priseljena v te kraje, zato komaj v zadnjem letu čutiva utrip te pokrajine. Ob tako lepih razgledih, odlični kulinariki in vrhunskih vinih se te pokrajina dotakne.

Ali dobite v vaše konce veliko turistov ali je regija še precej neodkrita?

Nekateri ljudje govorijo, da je ogromno turistov. Midva sva mnenja, da bi lahko bilo še več.

Si sploh v resnici želite, da bi bila Prlekija naslednja “Toskana” ali je čar ravno v tem, da je tako neokrnjena, pristna?

Upava, da bo nekoč tudi tukaj tako, kot je sedaj v Toskani.

Kje ste dobili idejo za piknik s fičkom?

Prvotna ideja je bila samo piknik košarica oziroma korpec, ki ga Jeruzalem in okolica še nista poznala imela. Sčasoma sva razmišljala, kako bi idejo nadgradila, zato sva dodala fičeka.

Kje ste dobili fička?

Fiček je že dlja časa v družinski lasti. Po poroditvi te ideje smo ga dobesedno porinili iz garaže.

Kaj pomeni “korpec”? In kaj “čehok”?

Korpec pomeni pletena košara, čehok v teh krajih pomeni pubec oziroma fant.

Komu je piknik s fičkom in okusnimi dobrotami namenjen? Slovencem, tujcem, vsem?

Piknik z fičekom je namenjem vsem. Najraje se pa na piknik odpravijo mladi pari, ki jim je to doživetje zelo zanimivo.

Kje dobite dobrote in vino za vašo košarico? Je vse lokalno, pridelujete sami?

Dobrote nabavljamo v lokalni mesnici, vino pa je seveda iz jeruzalemskih goric.

Katerih 5 stvari bi poleg piknika s fičkom priporočili tistim, ki obiščejo Jeruzalem in okolice?

Tukaj so ljudje izjemno domači, če boš nekoga nagovoril, ti bo takoj ponudil besedo in kozarček vina. Seveda so tukaj izjemne vinske kleti in odlična kulinarika. V okolici so tudi termalni parki in kolesarske poti.

Kje spati, ko obiščemo Jeruzalem in okolico?

Seveda pri nas 🙂 imamo tudi svoj apartma, ki obratuje od letos. So pa tukaj tudi Hiša peps, Taverna in seveda Sibon z bazenom.

Kje jesti?

Seveda bi spet rekla pri nas na pikniku. Najbolj tradicionalna v tej okolici je Taverna, tukaj pa so še Sibon ter turisični kmetiji Puklavec in Hlebec.

Kam pa si vi želite na oddih? Katero destinacijo bi vi radi raziskali?

Imamo še poln seznam, ki zaradi natrpanih urnikov malo trpi. Seveda je tudi Toskana visoko na seznamu. V poletnih mesecih se radi odpravljamo v sosednjo Hrvaško in seveda vse velika mesta v naši bližini.

Kako uspešna bo zgodba mladega para iz Jeruzalema, lahko spremljate TUKAJ

Foto: Samo Malek, osebni arhiv

PREBERITE ŠE: Alja Perne: Prednost mojega dela je, da lahko delam tudi na potovanjih #intervju

Ideja za jesenski izlet med vinogradi: Prečudoviti Jeruzalem

Jesenski sprehod med trtami, okušanje prleških dobrot in slikoviti razgledi. Legenda pravi, da so se križarji na poti v Sveto deželo ustavili na najlepšem hribu, kar so jih videli, da bi si odpočili. Sprejeli so jih gostoljubni domačini, ki so jim ponudili božansko dobro vino, in križarji so se odločili, da ostanejo kar tam, kraj pa poimenovali za svoj Jeruzalem. Tudi vam bo zlezel po kožo!

Jeruzalem je slikovita vasica, ki je nastala okrog Marijine cerkve iz leta 1652. V njej najdete podobo matere božje, za katero pravijo, da so jo križarji prinesli seboj. Celotno območje pa je postalo sinonim za vrhunsko vino in čudovito pokrajino. Ne gre zgolj za vinsko regijo, ampak tudi kulturno bogat kraj, ki privablja ljubitelje narave in brezčasne romantike.

Jeruzalem: Kako do tja in kje parkirati?

Že sama vožnja do cilja bo zgodba zase. Ko se iz Ormoža dvignete na gričevje polno vinogradov, vam bo na vsakem ovinku zastal dih. Ustavite se in vdihnite pokrajino, ki ji pravijo tudi “slovenska Toskana”. A je v resnici še lepša. Sledite znakom za dvorec Jeruzalem, kjer boste našli manjše parkirišče.

Kaj početi v Jeruzalemu?

Dvorec Jeruzalem in Marijina cerkev

Sprehodite se skozi dvorišče dvorca Jeruzalem in vstopite v majhno Marijino cerkev. Cerkev je bila zgrajena v 1652, poimenovali so jo po podobi Žalostne Matere božje (original bi naj prinesli križarji ali romarji iz Jeruzalema v 13. stoletju), ki je na glavnem oltarju. Na desnem stranskem oltarju je slika papeža Urbana II., začetnika križarskih pohodov. Sprehod nadaljujte po botaničnem vrtu, ki nudi tudi čudovite razglede na vinograde. Za piko na i si privoščite kozarček lokalnega vina, ki ga izberite v vinski kleti.

Raziskovanje vinogradov in vinskih poti

Jesen je idealen čas za sprehod po vinogradih, ko se trte obarvajo v rdeče in oranžne odtenke. V Jeruzalemu boste našli številne poti, ki vas vodijo skozi slikovite vinograde, medtem ko uživate v svežem jesenskem zraku. Ne pozabite poiskati tudi kakšnega klopotca.

Kulinarično razvajanje in degustacija vina

Eden izmed glavnih razlogov za obisk Jeruzalema so tudi njegova vrhunska vina. Regija je znana po avtohtonem vinu, imenovanem “Šipon”. V vinarijah in kleteh, ki se razprostirajo po hribih, lahko degustirate široko paleto vin, ki jih pridelujejo z ljubeznijo in strastjo. Priporočamo sprehod do zidanice Malek, kjer boste lahko poskusili izvrstna vina in tradicionalne jedi iz regije.

Obisk Jeruzalema ne bi bil popoln brez kulinaričnih užitkov. Lokalne restavracije in gostišča ponujajo tradicionalne jedi, pripravljene z lokalnimi sestavinami. Ne pozabite poskusiti kulinaričnih dobrot, kot so prleška gibanica, tunka, bučno olje in druge jedi iz te regije. Eno od dobrih idej za kosilo najdete na TEJ povezavi.

Spa resort in zmenek s fičkom

Za piko na i se lahko ustavite v Spa resortu Sibon, kjer se lahko potopite v spa izkušnjo z neprimerljivimi razgledi. Več o resortu TUKAJ. Ali pa se odločite za piknik s fičkom. Več o tej zanimivi izkušnji najdete na TEJ povezavi.

Jesenski izlet v Jeruzalem bo nepozabna izkušnja za vse ljubitelje vina, narave in kulture. To območje vabi obiskovalce, da odkrijejo njegovo čarobno pokrajino, okusijo vrhunska vina ter se poglobijo v bogato zgodovino in kulinarično izročilo Prekmurja. Ne glede na to, ali ste strasten enolog, ljubitelj narave ali zgolj želite pobegniti iz vsakdanjega vrveža, bo Jeruzalem izpolnil vaša pričakovanja.

 

Foto: Shutterstock, Anja Oman

PREBERITE ŠE: Morje, kulinarika in wellness: Kako dobro poznate Kvarner?

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Ideja za izlet: Na stolp, s katerega ujamete razgled na kar štiri države!

Kako dobro poznate bisere Prekmurja? Lendava je drugo največje mesto v Prekmurju in najvzhodnejše mesto v Sloveniji, tik ob meji z Madžarsko.

Veste, kje v Sloveniji najdete najvišji razgledni stolp? To je Vinarium Lendava, ki ga najdete v Lendavskih goricah. Iz njega se vam bo odprl imeniten pogled na kar štiri države – Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo. Do vrha se lahko povzpnete po 240 stopnicah ali s pomočjo dvigala.

Razgledni stolp Vinarium Lendava

Priporočamo še sprehod po mestnem jedru Lendave, mimo meščanskih hiš in kulturnega doma z edinstveno arhitekturo. Imamo pa tudi idejo, kje lahko prenočite in se potopite v zdravilno termalno vodo!

Zeleni razgledi s stolpa.

Thermal Resort Lendava: dnevni termalni oddih ali nočitev s polpenzionom?

Thermal Resort Lendava povezuje lani obnovljeni hotel, apartmajsko naselje in kamp, vse pa spremlja bogata dopolnilna termalna ponudba. K njim tako lahko pridete na večdnevno razvajanje ali pa se v termalno vodo potopite le za dnevni izlet.

Imajo notranje in zunanje bazene, med njimi naravni bazen, rekreacijski bazen in otroški bazen s tobogani. V bolj intimnem okolju se lahko razvajate tudi v svetu savn v Wellness Resortu Lendava. Imajo dve finski savni, turško parno savno in infrardečo savno. Izvajajo številne masaže, imajo pa tudi kozmetični in frizerski salon.

Pa hrana? Pestra kulinarična ponudba zajema vse od tradicionalnih prekmurskih jedi pa do mednarodne kuhinje. Za hotelske goste imajo restavracijo s penzionsko ponudbo (samopostrežna zajtrk in večerja), tu pa sta tudi a-la-carte restavracija Taverna Artisan in BBQ-bar na terasi termalnega kopališča.

Več ponudb za eno- ali večdnevne izlete v Lendavo najdete TUKAJ – klik.

Raziščite Prekmurje!

Poleg Lendave, si na teh koncih obvezno oglejte še naslednje kraje. V Murski Soboti predlagamo obisk Turistično informacijskega centra (TIC) Murska Sobota in Hranilnice prekmurskih dobrot. Po Soboškem jezeru (ki mu domačini šaljivo rečejo tudi Soboško morje) lahko tudi zaveslate in zaplavate, ali pa se sončnim žarkom prepustite na lepo urejeni plaži. Imajo tudi igrala in hišice z žari, kjer si lahko priredite piknik. Ob jezeru pa stoji tudi zgradba, ki se vam bo zagotovo zdela nekoliko znana. Tu stijo EXPANO, paviljon, s katerim se je Slovenija leta 2015 predstavljala na svetovni razstavi v Milanu. Priporočamo, da si ogledatu tudi njegovo notranjost, saj je poln zabavnih in poučnih vsebin. Priporočamo, da obiščete tudi Tropski vrt, kjer so znani po orhidejah, ustavite pa se tudi ob Bukovniškem jezeru.

Tropski vrt – Ocean Orchids

Goričko vam bo pokazalo grad Grad, največji baročni grad pri nas. V bližini je tudi doživljajski park Vulkanija, kjer se bodo zabavali otroci, pa tudi odrasli bodo izvedeli marsikaj novega, na primer to, da je na Goričkem pred 3 milijoni let bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije!

Na teh koncih boste našli tudi čudovite ekološke kmetije, kjer se ustavite za degustacijo in nakup domačih dobrot! Prav tu si naredite zalogo odličnega bučnega olja, vsekakor pa poskusite tudi prekmursko gibanico, langaš, bograč, dödöle in ostale dobrote. Zagotavljamo, da v Prekmurju nikakor ne boste ostali lačni!

FOTO: Megabon, Shutterstock, Maja Fister

PREBERITE ŠE: RECEPTI – Vse to lahko pripravite z odličnim bučnim oljem

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.