Strogi ukrepi pri prihodu iz južne Afrike tudi v Sloveniji

Nova različica koronavirusa omikron je vzbudila mnogo skrbi po državah Evrope in drugod po svetu. Države, vključno s Slovenijo, sprejemajo omejitve potovanj povezanih z južno Afriko.

Tudi slovenska vlada je sprejela nove ukrepe. In sicer morajo tisti, ki prihajajo iz območij, kjer je bila ugotovljena prisotnost različice koronavirusa omikron, v obvezno karanteno. Osebe, ki so se v zadnjih 14 dneh zadrževale na teh območjih, morajo o tem obvestiti Policijo, nato bodo napoteni v karanteno na domu. Ta bi trajala 10 dni. Obvezne karantene se ne more predčasno prekiniti, dan po njenem izteku pa je nujno treba opraviti PCR-test.

Nektarim tujcem prepovedan vstop

Tujcem, ki nimajo prebivališča v Sloveniji, in prihajajo s tveganih območij (Bocvana, Svazi, Lesoto, Namibija, Južna Afrika, Zimbabve in Mozambik), vstopa v državo ne bodo dovolili. Odlok je zače veljati 27.11.2021.

Zaenkrat dovoljena vrnitev prebivalcem EU 

Države članice EU so se zaradi nove različice v petek dogovorile, da začasno omejijo vsa potovanja iz sedmih držav z območja južne Afrike. Za vse velja stroga karantena in testiranja. Ne gre za prepoved, ampak omejitev, ki bo državljanom in prebivalcem EU omogočila vrnitev iz prizadetega območja.

Stroge omejitve že veljajo v Avstriji, na Češkem, v Nemčiji, v Franciji in na Nizozemskem. Italija, Hrvaška, Belgija, Španija, Grčija in Malta bodo omejitve sprejele z današnjim dnem.

Različica omikron vzbuja zaskrbljenost

Nova različica koronavirusa omikron zbuja zaskrbljenost, saj izredno hitro mutira. Znanstveniki še ne vedo, kako se odziva na cepiva in kako zelo je prenosljiva.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Bomo letos lahko smučali na Evropskih smučiščih?

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.