Varen nakup letalskih kart med epidemijo koronavirusa

Epidemija koronavirusa je na svoj način prav vsakemu posamezniku spremenila način življenja. Spremembam smo bili seveda priča tudi v potovalni industriji. Marca 2020 so se začele države ena za drugo čez noč zapirati v karanteno. Marsikateri popotnik je tako nehote ostal ujet v tuji državi brez, da bi dobro vedel kaj hudiča ga je doletelo. Letalske družbe so ena za drugo pričele z odpovedijo letov in nemalo potnikov je ustalo ujetih na letališčih po svetu. Maja Novak – Mayita je v svojem najnovejšem podcastu govorila o tem, kako je danes in kako čimbolj nemoteno potovati z letali še naprej. 

Nejasna pravila in stalne spremembe

“Sama se dobro spominjam, ko sem tisto zimo ravno zaključevala trimesečno pogodbo na jahti v Dohi. Kapitan mi je nekaj dni pred odhodom v Slovenijo v podpis podal obrazec katerega sem morala izpolnit in odkljukat ali imam morda kakšnega od simptomov koronavirusa. Takrat sem se le posmehljivo “namušila”. Niti slučajno si nisem predstavljala, da bo virus neznanega izvora tako korenito spremenil svet. Skoraj dve leti kasneje smo tu, kjer smo. Popotniki še vedno nismo čisto prepričani ali se smemo vkrcati na avion brez potrdila o cepljenju, bomo na destinaciji primorani v karanteno ali morda ponovno narediti PCR test. Če je bilo pred epidemijo rezervirati letalsko karto mačji kašelj, se je to po razglasitvi epidemije definitivno spremenilo. Sama sem zadnji dve leti zelo veliko službeno potovala z letalom in lahko vam povem, da toliko stresa na letališču nisem doživela še nikoli.” letalskih kart

Za pomoč pri organizaciji potovanja prosijo tudi izkušeni popotniški mački

“V tretji epizodi potovalnega podkasta Potovanja in delo v tujini sem se pogovarjala s Katjo Kenda, ki že vrsto let vodi agencijo za organizacijo potovanj v lastni režiji Z letalom na poti. Njeno delo se je v epidemiji koronavirusa precej spremenilo, saj je postala tudi nekakšen redni obveščevalec o aktualnih ukrepih v državah in ob tem opozarja na kaj moramo biti pozorni, da ne izgubimo svojega trdo prigaranega denarja. Katja mi je zaupala, da jo pri rezervaciji kart prosijo za pomoč tudi izkušeni popotniški mački. Pravi, da jim je tako lažje, saj Katja za njih preveri aktualno stanje v deželi in pogoje za vstop.”

Kako varno kupiti letalske karte (izseki iz podcasta)

1. Ne kupujte letalskih kart pri posrednikih kot so npr. Go to gate, temveč vedno preko letalskih družb kot so npr. Qatar Airways, Emirates in Lufthansa.

Posrednike lahko brez problema uporabite za poizvedovanje in raziskavo letalskih povezav in cen, a nakup nujno opravite na uradni strani letalskih družb saj boste težave v primeru odpovedi ali spremembi leta veliko hitreje uredili pri njih. Prav tako se boste lažje dogovorili za povračilo denarja ali kompenzacijo v obliki vaucherja.

2. Ko rezervirate potovanje z dvema povezanima letoma, izberite let, ki ima med prestopom vsaj 2 ali 3 ure časa, v primeru povezanega leta z nizkocenovci pa vsaj 4-6 ur.

Vrste na letališčih so se zaradi birokracije s koronavirusom precej podaljšale in hitro lahko pride do situacije, ko smo primorani recimo na security check-inu in na kontroli potnega lista čakati dlje. Na nekaterih letališčih te praktično na vsakih 100 metrov povprašajo za potrdilo o PCT pogoju in predstavljajte si koliko časa lahko s tem izgubimo. Veliko lažje je, da med prestopom v miru popijete kavico, kot pa, da mrzlično, skoraj v paniki tečete čez letališče, da bi ujeli drugi let. 

Ker so nizkocenovci veliko manj zanesljivi pa je v tem primeru potrebno vzeti še nekaj dodatnih ur več za prestop, ali po Katjinih besedah takega leta z nizkocenovci sploh ne rezervirati.

3. Karte so najdražje v kolikor jih kupimo teden dni vnaprej.

Takrat so karte namreč najdražje, saj je prostih le še nekaj sedežev. Čeprav v podkastu izvemo, da pravila kdaj je najbolje kupiti karto ni, je vseeno priporočeno karto kupiti nekaj tednov vnaprej, nikakor pa ne več kot pol leta vnaprej. Če radi letitie z nizkocenovci pa redno spremljajte njihove akcije, ki jih največkrat objavljajo na svojih socialnih omrežjih.

4. Pazite, da pregledate tudi pogoje za vstop v državo preko katere samo prestopate

Recimo, da letite v Kanado preko ZDA. Nujno morate preveriti pogoje vstopa v ZDA in, če jih ne izpolnjujete vas ne bodo niti spustili na letalo za Kanado, kljub temu, da za Kanado pogoje izpolnjujete.

5. Pripravite vso potrebno dokumentacijo za potovanje

Potovanje je veliko manj stresno v kolikor se nanj dobro pripravimo. Natisnite si dokumente, ki jih potrebujete, uredite si zavarovanje, ki krije stroške covid-19 in izpolnite PFL obrazec na spletu v kolikor je to potrebno za vstop v državo. Imejte v mislih, da je bolje, da imate s seboj preveč papirologije kot pa premalo. Reševati zadeve iz tujine ni lahko, nepriprava pa vas lahko pa vas tudi drago stane.

Celotna epizoda podcasta na voljo brezplačno

To je le peščica vseh nasvetov. Da boste res dobro obveščeni in se boste lahko ognili vsem nevšečnostim povezanih s potovanji v epidemiji koronavirusa, pa poslušajte celotno epizodo podcasta. Najdete jo na tej povezavi ali na vseh večjih podcast platformah.

 

MajoNovak – Mayito lahko spremljate preko Instagrama

na tej povezavi

 

Foto: Usnplash

PREBERITE ŠE: Maja Novak: “Delo na zasebni jahti je najlepša in najtežja izkušnja v mojem življenju”

letalskih kart letalskih kart letalskih kart letalskih kart

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.