Strogi ukrepi pri prihodu iz južne Afrike tudi v Sloveniji

Nova različica koronavirusa omikron je vzbudila mnogo skrbi po državah Evrope in drugod po svetu. Države, vključno s Slovenijo, sprejemajo omejitve potovanj povezanih z južno Afriko.

Tudi slovenska vlada je sprejela nove ukrepe. In sicer morajo tisti, ki prihajajo iz območij, kjer je bila ugotovljena prisotnost različice koronavirusa omikron, v obvezno karanteno. Osebe, ki so se v zadnjih 14 dneh zadrževale na teh območjih, morajo o tem obvestiti Policijo, nato bodo napoteni v karanteno na domu. Ta bi trajala 10 dni. Obvezne karantene se ne more predčasno prekiniti, dan po njenem izteku pa je nujno treba opraviti PCR-test.

Nektarim tujcem prepovedan vstop

Tujcem, ki nimajo prebivališča v Sloveniji, in prihajajo s tveganih območij (Bocvana, Svazi, Lesoto, Namibija, Južna Afrika, Zimbabve in Mozambik), vstopa v državo ne bodo dovolili. Odlok je zače veljati 27.11.2021.

Zaenkrat dovoljena vrnitev prebivalcem EU 

Države članice EU so se zaradi nove različice v petek dogovorile, da začasno omejijo vsa potovanja iz sedmih držav z območja južne Afrike. Za vse velja stroga karantena in testiranja. Ne gre za prepoved, ampak omejitev, ki bo državljanom in prebivalcem EU omogočila vrnitev iz prizadetega območja.

Stroge omejitve že veljajo v Avstriji, na Češkem, v Nemčiji, v Franciji in na Nizozemskem. Italija, Hrvaška, Belgija, Španija, Grčija in Malta bodo omejitve sprejele z današnjim dnem.

Različica omikron vzbuja zaskrbljenost

Nova različica koronavirusa omikron zbuja zaskrbljenost, saj izredno hitro mutira. Znanstveniki še ne vedo, kako se odziva na cepiva in kako zelo je prenosljiva.

 

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Bomo letos lahko smučali na Evropskih smučiščih?

Beneški gondoljerji zaradi vedno težjih turistov z novimi omejitvami

Turizem v Benetkah se počasi prebuja, znani beneški gondoljerji pa so morali malo prilagoditi svoja pravila. Zmanjšali so dovoljeno število oseb v gondolah, a ne zaradi koronavirusa. Novim omejitvam ni botrovala zapovedana socialna distanca, temveč vse težji turisti.

Pandemija je zelo prizadela turistično industrijo v Benetkah, ki so bile še pred dvema mesecema bolj kot najbolj oblegano mesto na vodi videti kot mesto duhov. Ko se je Italija začela znova odpirati, so zato v mestu turiste pričakali odprtih rok. Zadovoljni so tudi gondoljerji, ki pa so morali sprejeti nove omejitve dovoljenega števila oseb v gondolah.

Beneški gondoljerji zaradi prekomerne teže turistov v nove omejitve

Razlogi za to pa v resnici nimajo nobene zveze s koronavirusom. Pač pa s težo turistov, ki je v povprečju višja kot pred leti. Kot so pojasnili v Benetkah, omejitev niso sprejeli zaradi socialne distance, ki se sicer pričakuje za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Temveč zato, ker imajo gondoljerji vse več prekomerno težkih potnikov.

“V zadnjih približno desetih letih turisti tehtajo več. Raje, kot da bi jih pred odhodom postavili na tehtnico, pa smo se odločili zmanjšati število potnikov v gondolah,” je po navedbah ameriškega CNN dejal vodja beneškega združenja gondoljerjev Andrea Balbi.

Pojasnil je še, da gondoljerji težko krmarijo pretežke gondole, saj se vanje zliva voda.

Taksiji po kanalu Grande z dvema potnikoma manj

Po novih pravilih bodo lahko znamenite gondole da nolo, ki predstavljajo prevozno sredstvo po slavnih beneških kanalih, namesto šestih sprejele pet oseb. Gondole da parada, ki se večinoma uporabljajo kot taksiji po osrednjem kanalu Grande, pa 12 oseb, torej dve manj kot doslej.

V Benetkah ima trenutno licence 433 gondoljerjev in 180 namestnikov, a je trenutno zaradi pandemije in upada turistov v prometu precej manj gondol.

Foto: Unsplash

Preberite še: Benetke z novimi prepovedmi: zdaj na račun kadilcev

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.