Štanjel: Idiličen kraj na griču, ki odpira kraške razglede

Štanjel je eno najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po svojem starem jedru. Ime je dobil po zavetniku cerkve, svetem Danijelu. Tu vas bodo očarali slikovite ozke uličice, razgledi na sosednje griče, dobra kulinarika in čudovit Ferrarijev vrt.

Ste že obiskali čudoviti Štanjel? Grič je bil zaradi svoje strateške lege poseljen že v prazgodovini, utrjen pa je bil tudi v času antike. Kraj je bil prvič pisno omenjen leta 1402. Značilno obrambno obzidje iz 15. stoletja je prebivalce je ščitilo v času turških vpadov. Vrhunec razvoja je naselje doživelo v 16. in 17. stoletju, iz tega časa izvira večina arhitekturnih značilnosti stavb.

Mesto, ki ga je zaznamoval Maks Fabiani

V času med svetovnima vojnama je Štanjelu vtisnil svoj pečat arhitekt in tedanji župan Maks Fabiani. Njegovo dvajsetletno delo v Štanjelu zajema številne posege, ki skupaj kažejo arhitektovo vizijo nadgraditve obstoječih prostorskih kvalitet naselja z rešitvami, ki jih narekuje sodobni vsakdan. Duh kraja in njegovo ohranjanje sta bili glavni arhitektovi obvezi pri vseh posegih v prostor, uporabljal je takrat najsodobnejše tehnologije.

Posegi v staro naselje so bili usmerjeni v njegovo prilagoditev potrebam sodobnega življenja. Obnova objektov z uvedbo njihove nove rabe dodatno kaže na arhitektovo daljnovidnost in inovativnost pri pristopu k dediščini. V tistem času je razmišljal o dostopnosti naselja za avtomobilski promet z ureditvijo sistema dostopov. Lotil se je tudi enega glavnih problemov kraških naselij – vodne oskrbe.

Imenitni razgledi in Ferrarijev vrt

Med drugo svetovno vojno je bilo naselje delno požgano, grad pa močno poškodovan. Revitalizacija jedra in obnova gradu se je začela v 60. letih prejšnjega stoletja in se nadaljuje še danes. Po drugi svetovni vojni se je na ravnini pod starim jedrom razvil novejši del naselja. Štanjel je danes odlična izletniška točka, saj s svojo očarljivo podobo zapelje vsakega obiskovalca.

Sprehodite se po čudovitem Ferrarijevem vrtu, ki ga je prav tako zasnoval Maks Fabiani, in med ozkimi uličicami središča mesta, se ustavite na kozarčku rujnega in kaj dobrega prigriznite. Seveda pa ne pozabite uživati v imenitnem razgledu, ki ga mesto odpira na vse strani.

Villa Fabiani, posestvo z dušo

Na naslovu Kobdilj 39, kamor se lahko podate kar peš po Fabianijevi poti iz Štanjela (slabih 15 minut nenaporne hoje), najdete Villo Fabiani. To je šestoletno vinogradniško posestvo, rojstna domačija Maksa Fabianija. Vse do zaključka druge svetovne vojne je bila to uspešna vinogradniška veleposest. Na dvorišču, ki je zaščitena vrtna arhitektura, še vedno kljubuje času štiristoletna Murva, zaščitena naravna vrednota.

Posestvo je tudi prizorišče ljubezensko zgodovinskega romana Murva Fabianijevih, avtorja Renata Ferrarija. Posestvo znotraj kamnitih zidov ustvarja svoj svet, ki ga sestavljajo stavbe, vrtovi, dvorišča, park z ribnikom v vinogradu in vinograd Pikolita. Ribnik v parku v vinogradu z lastnim vodnim izvirom nosi posebno zgodbo. Nekoč je skrbel za dobrobit posestva, danes pa je prostor miru, zelenja in dobrih energij. V latniku, skozi katerega potega pot do ribnika, še vedno stoji kamnita klopca, sloveča po romanu Murva Fabianijevih.

Kmečki dvorec, Villa Fabiani, je danes zaščiten kulturni spomenik, dom znane osebnosti in je vpisana v register kulturnih spomenikov na Ministrstvu za kulturo. Posestvo je nedavno kupila družina Malgaj in je v fazi oživljanja in rekonstrukcije. Posestvo je občasno odprto tudi za javnosti, tu pa poleg različnih kulturnih in kulinaričnih dogodkov prirejajo tudi poroke. Trenutno so vrata odprli za ogled čudovitih dišečih rožnih vrtov.

Wondering what a wedding in Villa Fabiani looks like?

Imaginary wedding project we did in cooperation with:Super CateringMalalanPoročni atelje KarizmaSanjski ŠopekKjut DizajnBeauty By KatjaSpankaZvita FeltnaAljosa VideticA big thanks to all our friends for volunteering as actors in the creation of this story.A film by Mark PircOrganisation by Katarina Malgaj

Objavil/a Villa Fabiani dne Sreda, 19. september 2018

PREBERITE ŠE: “Tisti, ki radi raziskujemo kotičke Slovenije ali sveta, bomo to še naprej počeli”

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Gurmanski izlet: Na Kras na degustacije vina in drugih kraških dobrot

Kras je ena tistih slovenskih destinacij, ki razvaja ljubitelje dobrega vina, na burji sušenih mesnin in idiličnih razgledov.

Kras bo skozi vse letošnje poletje v znamenju gurmanskega uživanja v vinskih hramih. V veliko gastronomsko družino KrasPass gourmet se je namreč povezalo več kot 40 priznanih ponudnikov kraških vin, na burji sušenih mesnin, tipičnih kraških jedi in izdelkov.

Skozi poletje – vse do konca avgusta, boste lahko vsak dan ob 11h, 16h ali 18h rezervirali krajšo degustacijo kraških vin s prigrizki, okušanje sušenih mesnin ali enourno gourmet doživetje po enotnih cenah od 12 do 24 evrov.

Čas za Kras: dan za degustacije in raziskovanje lepot 

Tako si na Krasu lahko sestavite popoln dan degustacij in aktivnih doživetij, zvečer pa se ustavite še v kakšni od odličnih kraških restavracij, tradicionalnih gostiln ali domačij in tam celo prenočite. Tako boste celo poletje, vse do 31. avgusta obiskovali priznane in nagrajene vinarje, vrhunske kraške chefe, gostince s tradicijo, gostoljubne turistične kmetije in ekološke kmetovalce. Del te pisane družine pa so tudi sadjarji, zeliščarji, sirarji in kamnoseki.

Prvo veliko regijsko gastronomsko družino v Sloveniji je povezalo pet kraško-brkinskih občin. Sežana, Komen, Divača, Hrpelje Kozina, Miren Kostanjevica – in njihove lokalne turistične organizacije v sodelovanju z Agencijo za razvoj in marketing v turizmu Nea Culpa.

Kras: kraj, kjer ne manjka vrhunskih vin

18 kraških vinarjev, ki vabijo na degustacije, pozna skrivnosti tipičnega terroirja na čelu z rdečo zemljo. V njihovih kleteh, ki so zaradi hrastovih sodov in kamna že same po sebi atrakcija, zorijo vrhunska vina in penine. Pri skoraj vsakem vinarju boste našli opojen teran ali avtohtono staro belo sorto vitovska grganja.

Najbolj drzni preizkušajo nove postopke ali zasajajo nove sorte in jim prilagajajo maceracijo. Nekateri tipično podobo vinogradov še zmeraj ustvarjajo s kraškimi latniki. Drugi prisegajo na sonaravno življenje in jim vinograde pomagajo obdelovati kar črede, ki se pasejo na prostem sredi travnikov.

Med KrasPass vinarji imajo eni visoke lege in razglede od Alp do Jadrana. Nekateri so izkušeni gostitelji, drugi izjemni pripovedovalci zgodb, tretji vam bodo ponudili vino, ki vam bo zlezlo od grla do srca. Ob okušanju treh ali štirih vzorcev vina bodo vinarji postregli lokalne sire ali sušene mesnine. Pri 45-minutni degustaciji bodo razkazali še klet, pri enournem gourmet doživetju pa bodo največja zvezda posebej starana in nagrajena vina.

Doživetje na burji sušenih kraških mesnin

Kraška burja je stalnica, brez katere Kraševci ne morejo. Suši jim pršute in mesnine, ki so danes vse bolj butični in ekskluzivni. Kar 10 restavracij in 8 turističnih kmetij je del KrasPass gastronomske družine, ki bo celo poletje vabila na spoznavanje in okušanje sušenih mesnin.

Vaši gostitelji bodo sami mojstri – butični pršutarji, prvaki ročnega rezanja, vrhunski chefi, ekološki kmetje in drugi. Prav vsi spoštujejo kraško tradicijo in pogosto kot začimbi uporabljajo le poper in morsko sol. Pokušini butičnih mesnin bodo dodali slastne lokalne sire in kozarec vina. Pri daljši degustaciji pa si bodo obiskovalci ogledali posestvo ali hišno skrivnost. Pri enournem gourmet doživetju bodo na deski posebej ekskluzivne mesnine in siri, ki jih ni mogoče dobiti ali narediti kar tako. Če vas bo v tradicionalnih gostilnah in vrhunskih restavracijah premamil še svež in sezonski jedilnik tipičnih kraških jedi, se lahko vrnete ali podaljšate obisk.

PREBERITE ŠE: Štanjel: Idiličen kraj na griču, ki odpira kraške razglede

Degustacije kraških dobrot in sadja

Edinstven spoj mediteranskega in celinskega podnebja ni ugoden le za vinsko trto in mesne dobrote. Siri, zorjeni v kraških jamah, kraška žganja in likerji iz avtohtonih vrst sadja, dišavnice in zelišča, kraški med z zaščiteno geografsko označbo in sadje z najbližjega drevesa, včasih počasi kuhano v slastno marmelado. Vse to čaka na obiskovalce v idiličnem okolju kraških domačij, kjer je poleg krajše degustacije na voljo voden ogled posestva ali predstavitev pridelave. 8 kraških ponudnikov, od čebelarjev do sirarjev, mojstrov marmelade ter zeliščnih in sadjarskih kmetij bo obiskovalce navduševalo s svojimi posebnostmi in pristnimi doživetji.

Doživetje kraškega kamna in izdelkov

Lomljenje, rezanje in oblikovanje kamna ima na Krasu tisočletno tradicijo. Okoli večine kraških vasi so manjši kamnolomi. Tam kamnoseki pridobivajo kamen, ki ga z izjemnim občutkom za detajle oblikujejo v uporabne ali okrasne izdelke.

Kamnoseške mojstrovine so tudi eden ključnih elementov tipične kraške arhitekture. Kraški vinarji imajo kamnite umivalnike, nekateri gostinci kamnite pladnje, krožnike ali sklede, v kakšni sirni kleti pa boste našli celo kamnit sir. Pravega značaja Krasa skoraj ni mogoče začutiti brez obiska delavnice kamnoseškega mojstra. V krajšem ali daljšem kamnoseškem doživetju bodo obiskovalci spoznali sodobno oblikovanje kamna, si ustvarili unikaten izdelek in nazdravili še v sosednjem vinotoču. Dobrodošli na Krasu, v žlahtnem svetu okusov in doživetij!

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Na kulinarično pot okoli sveta: 5 okusnih idej za domače kosilo

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Glamping na Ptuju, kjer spite v vinskem sodu!

Kaj pa, če bi si tokratni oddih po Sloveniji privoščili ob kozarcu rujne domače kapljice? Na primer kar v vinskem sodu na Ptuju!

Vinski glamping na Ptuju: Dve nočitvi s polpenzionom za dve osebi le 128 evrov! (PONUDBO PREVERITE TUKAJ)

V Termah Ptuj najdete glamping Vinsko vas, kjer ponujajo prav posebno izkušnjo bivanja v velikih sodih za vino, ki zagotavljajo udobje hotelske sobe na prostem. V skladu z bogato vinsko tradicijo vinogradništva na Ptuju, vas tam pričaka 9 vinskih sodov, ki so predelani v prikupna prenočišča za dve osebi na sod. Osem sodov je torej namenjenih spanju, deveti pa je v resnici finska savna.

Glamping pod avtohtono vinsko trto pa seveda ne bi bil vreden svojega imena, če ob njem ne bi srkali domače kapljice, všeč pa vam bo tudi tamkajšnja kulinarika. Na Ptuju se lahko sproščate tudi v njihovih wellness centrih ali adrenalin po žilah poženete v velikem vodnem parku v Termah.

Foto: Sava-camping.com

PREBERITE ŠE:

Ideja za izlet: Z nihalko v wellness na Golte za le 19 evrov

Na Japonskem lahko zaplavate v bazenu rdečega vina

Zakaj bi plavali v klorirani vodi, če lahko telo in dušo razvajate v kopeli iz rdečega vina? Kje? Na Japonskem, seveda. V kraju Hakone stoji Yunesson Spa Resort, raj za tiste, ki se težko ločite od svojega kozarca žlahtne kaplice.

V resortu namreč ponujajo precej nenavadne tretmaje, med njimi so kopeli v (precej razredčenem) rdečem vinu, zelenem čaju, kavi ali v sakeju – riževem vinu. Takšni tretmaji naj bi bili celo zdravilni – spomnimo – v vinu (in mleku) se je kopala tudi Kleopatra.

Če je zdravilnost vinske kopeli nekoliko vprašljiva, pa kopel v sakeju resnično pomaga pri odstranjevanju starostnih peg, kopel v zelenem čaju pa blagodejno vpliva na kožo in imunski sistem. Na zdravje, torej!

 

Foto: Reuters

Najlepše vinske poti po Kaliforniji

Šestdeset kilometrov severno od San Francisca se nahajata dolina Napa in Sonoma. Nedvomno govorimo o eni najboljših vinskih regij. Majhna, slikovita mesteca, kot sta Yountville in St. Helena, štejejo več kot 2300 vinarjev. Na območju, zasajenemu z vinogradi, kjer raste najbolj zaželeno grozdje na svetu, nastajajo najboljše vrste caberneta in chardonneya.

Dolina Sonomi

To je rojstni kraj kalifornijskega vinarstva.  27 kilometrov dolga dolina je znana po številnih vinogradih in vinskih kleteh družinskih proizvajalcev vin. Vino je enako kakovostno kot v bolj znani, vzhodneje ležeči  dolini Napa, le da je v Sonomi še vedno lažje najti mirnejše kotičke, vinske kleti brez množic turistov, tu in tam pa celo brezplačno degustacijo vina.

kalifornija_1_shutterstock_218415850

Dolina Napa

Velja za center ameriškega vinarstva. V skoraj 50 kilometrov dolgi dolini je več kot 700 vinarskih podjetij. Vina iz Nape so dobila svoj renome šele leta 1976, ko sta tamkajšnja chardonnay in cabernet na znamenitem slepem ocenjevanju vin v Parizu premagala vsa francoska vina. Dolina Napa je s 4,7 milijonom letnimi nočitvami med najbolj obiskanimi turističnimi destinacijami v Kaliforniji.

kalifornija_2_shutterstock_3292635

Vinska pot Silverado

Sledi edinstveni 48 kilometrski vinski poti, ki je ena najboljših in najbolj poznanih vinskih poti v državi. Krasijo jo senčni hrasti in pa seveda vrhunska vina. Četudi boš po tej poti raziskoval vinske okuse teden dni, bo to premalo, saj te kleti s polnimi sodi vrhunskih vina čakajo na vsakem koraku.

Sveta Helena

Tako imenovana glavna ulica Doline Napa, je priljubljeno mestece, ki ga krasijo številne galerije, prikupne restavracije in trgovinice.  Tukaj brbončice ne bodo samo na vinski preizkušnji, ampak bodo lahko okusile tudi številna oljčna olja in čokoladne užitke. V mestu so prav tako številne degustacijske sobe, kjer boš lahko okušal različne letnike, brez da bi po tem sedel za volan.

kalifornija_3_shutterstock_227736106

Yountville

Ljubitelji dobre hrane boste lahko doživeli košček nebes v Yountvillu. Z največ Michelinovimi zvezdicami na prebivalca, bo ta vas zadovoljila potrebe največjih gurmanov. Da ne govorimo o vinski kapljici, ki sodi zraven nepozabni pojedini.

Pa dober tek in na zdravje!

Foto: Shutterstock

Vožnja z vespo po Firencah in kozarec vina v Chiantiju

O Toskani smo že pisali, danes pa si jo bomo ogledali z druge perspektive. Nič ni namreč bolj zabavno kot raziskovanje pravljičnih Firenc in vinske okolice na kultni vintage vespi. Če si eden izmed ponosnih lastnikov ene izmed njih, si rojen pod srečno zvezdo, za tiste, ki pa v posesti nimajo italijanske lepotice, imamo rešitev, s katero bodo tudi oni postali pravi srečneži.

Firence namreč ponujajo kar nekaj možnosti izposoje Vesp ter vodenih ogledov z njimi. Če želiš odkriti skrite kotičke, ki jih pozna samo turistični vodič, se skupinicam lahko pridružiš v jutranjih urah ali po kosilu. Obe izmeni vključujeta tudi toskanski obrok, ki je po želji lahko celo veganski ali vegetarijanski.  Tura traja približno štiri ure, v katerih boš uspel videti marsikaj, med drugim tudi Firence z višinskega razgleda na Piazzale Michelangelo. Na ogled se lahko naročiš preko spleta, cene pa se gibljejo od 70€ naprej.

02_motor_shutterstock_380146306

Če pa se raje kot v skupini voziš sam, oziroma raziskuješ s svojo izbrano družbo, pa nekaj napotkov za izposojo motorja v Italiji (ki večinoma veljajo tudi za druge države). Za izposojo motorja boš s seboj nujno potreboval osebni dokument oziroma vozniško dovoljenje. Izposoja ne bo možna niti brez kreditne kartice, saj si bodo podjetja, ki posojajo svoje motorje, želela zagotoviti kavcijo v primeru kraje ali poškodb motorja. Priporočamo, da si ob najemu urediš tudi zavarovanje, ki ga ponujajo poleg izposoje, za vsak primer in brezskrbno vožnjo. V visoki sezoni se izposojevalnice hitro izpraznijo, zato je v vsakem primeru dobro rezervacijo opraviti že pred prihodom v mesto. Pa varno vožnjo!

Ko boš ravno v Toskani, pa res toplo priporočamo še en voden ogled, ki ne vključuje turističnega vodiča. Med toskanskimi griči namreč leži pokrajina Chianti, zibelka vrhunskega vina, katerega moraš poskusiti. In ne samo enega kozarca, zato torej voden ogled. Somelier te namreč vodi v več različnih vinskih kleti, kjer vino predstavljajo v družbi odličnih italijanskih jedi. Pričakuješ lahko odličen dan v dobri družbi, hrani in pijači. Italijani pač znajo uživati, zato se jim v tem primeru res moraš pridružiti, pa tudi razgled na okoliške oljke in trte je nadvse očarljiv. Kot Italija.

03_motor_shutterstock_366902579

Foto: Shutterstock

Dolce far niente v Toskani

Zjutraj vstaneš, odgrneš bele zavese, stopiš na balkon, waw, kakšen razgled. Privoščiš si zajtrk na svežem zraku in uživaš svoj mir. Nikamor se ti ne mudi, nihče te ne preganja. Oblečeš se in greš v mesto. Za prvi dan si izbereš Firenze, ki niso daleč stran od vile, kjer živiš. Odpraviš se proti trgu, kjer stoji galerija Ufizzi, pogledat greš Michelangelovega Davida. Potem pa je že čas za ene fetuccine. Ali bi raje gelato?

Dobrodošel v Toskani, tukaj lahko živiš po svojem tempu! Oziroma po italijanskem, ki je nadvse prijeten. Vse kar se tukaj pričakuje od tebe je, da se zares naučiš, kaj pomeni dolce far niente. In to v Toskani ne bo težko, tukaj so dnevi precej uživaški.

Torej, dolce far niente je…

Fotografiranje toskanskih gričev, ki se kopajo v jutranjem soncu. Toskana je namreč ena najbolj slikovitih pokrajin Evrope in sveta, saj se ves čas izmenjujejo vinogradi in romantična mesta.

02_shutterstock_150863765

Sprehod skozi Firenze. Čarobno mesto, polno umetnosti in kulture. Piazza della Signoria, katerdrala, Ponte Vecchio… Vzemi si čas.

03_shutterstock_173846513

Pokušanje vin v vinorodnem okolišu Chianti. Nešteto vasic, ki so raj za vse gurmane in ljubitelje vin. Paša za oči in brbončice.

04_shutterstock_355735475

Okus italijanskega doma izdelanega sladoleda. Preizkuse vse okuse!

09_shutterstock_265279016

Renesančna zbirka v galeriji Uffizi. Giotto, Botticelli, Paollo Uccello, Pierro della Francesca, Raphael, Michelangelo, Carvaggio… Moramo še kaj dodati?

05_shutterstock_270118139

Večerni kozarec vina v romantičnem San Gimignanu, ki mu pravijo tudi srednjeveški Manhattan. Če se povzpneš na Torre Grossa, boš lahko videl prav vsako uličico in stavbo v mestu. Razgled je čudovit.

06_shutterstock_62633977

Občudovanje opečnatih stavb v Sieni. Vzemi si vsaj en dan za to čudovito mesto. Ne pozabi se ustaviti na Piazzi del Campo, trgu, ki nosi značilno obliko školjke. Od tu lahko opazuješ 88 metrski stolp Torre del Mangija, nas pa je prevzela tudi črnobela zunanjost sienske katedrale.

010_shutter

Fotografiranje ob poševnem stolpu v Pisi. Smešno ali ne, pa posnemi še ti eno fotografijo, če to ravno vsi počnejo. Mi temu rečemo del izkušnje.

07_shutterstock_213169732

Italijanske testenine vseh vrst in oblik. Pravijo, da so Itaijani tako zadovoljni ravno zaradi pašte, gotovo boš tudi ti.

08_shutterstock_325757117

V dobesednem prevodu pa dolce far niente pomeni sladko brezdelje.

Foto: Shutterstock

Portovec – sladka vinska eksplozija

Porto je eno najbolj simpatičnih in slikovitih mest na Portu­galskem. S svojo zgodovino, arhitekturo, kulturo, gastronomijo in trgovino, živi v sožitju s svojo reko Douro. Celotno področje znamenite reke je uradno določeno kot vinogradniško področje, od koder izvira edini pristni portugalski portovec. Portovec je vino za dušo. Omamno sladko in zapeljive barve.

Čeprav je vino portugalsko, so za njegov nastanek krivi Angleži. Zaradi večnih vojn s Francozi, so bili prisiljeni poiskati druge dežele z novimi, toda dobrimi vini. V 17. stoletju so jih našli na severu Portugalske, v dolini reke Douro.  Zaradi tega je ta dolina postala tako pomembna in ena najstarejših vinskih regij na svetu, saj se s tem ponaša že od leta 1756.

Medtem ko so vino uvažali, pa so se soočali s težavo, da se je določena količina vina med potjo pokvarila. Da bi preprečili izgubo sladkega vina, so dodali grozdno žganje – brandy, in tako je nastal današnji portovec. Med potjo se je rdeče portugalsko vino prav lepo pomešalo z dodanim alkoholom, ko pa se je še malo postaralo, je postalo omamno. Angleži in svet so ponoreli za novim izumom. Zato so še vedno največje znamke portovca angleške, na primer Sandeman, Graham’s, Taylor’s. Je pa res, da jim odlično konkurirajo tudi stare portugalske družine, kjer je izdelovanje portovca družinska tradicija.

Ko vino po dolgotrjenem procesu pristane v steklenici, ima po navadi med 18 in 21 odstotki alkohola. V ustih dobesedno eksplodira, saj je okus sladek in svež hkrati.

Ohlajen je več kot odlično aperitivno vino. Ker pa smo v sezoni jagod, vam priporočamo, da ga morda dodate jagodni marmeladi. Njami!

JAGODNA MARMELADA S PORTOVCEM

2 kg jagod

600 g sladkorja

1 kos želirnega sladkorja

1 dcl limoninega soka

1 dcl portovca

Jagode očistimo in prepolovimo. Posujemo jih s sladkorjem in čez noč mariniramo v hladilniku. Naslednji dan odcedimo sok, ki ga lahko uporabimo za pripravo želejev ali drugih jedi.

Nato jagode vsujemo v širšo kozico in pristavimo na ogenj. Kuhamo pol ure in primešamo želirni sladkor ter Portovec.

Na  koncu vmešamo še limonin sok ter marmelado nalijemo v čiste kozarce in tesno zapremo. Kozarce pokrijemo z brisačo, da se marmelada počasi ohlaja.

Vir recepta: jedel.bi

Tudi lord Byron je bil odvisen od porta, enega najbolj svojstvenih vin na svetu. In zakaj ne bi očaral tudi vas?

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.