Advent v Zagrebu: Kako ugodno do božične pravljice v Zagrebu?

Tudi letos številni komaj čakajo december. In čarovnijo, ki jo s seboj prinaša v središča znanih evropskih prestolnic. Na seznamu najbolj prestižnih letošnjih adventov se bo med Dunajem in Amsterdamom gotovo znašel tudi Advent v Zagrebu. Ta se v zadnjih treh letih ponaša z naslovom najlepšega božičnega sejma. Poleg tega je Advent v Zagrebu tudi eden od najbližjih božičnih sejmov, ki jih morate obiskati med prazniki.

Preberi več

V Štanjel na lov za jaslicami, skritimi med uličicami mesta

Vse do 6. januarja bodo uličicam starega Štanjela praznični duh vlivale božične jaslice, ki so jih v starem mestnem jedru postavile vaščanke in vaščani Štanjela.

Če vas zanese v Štanjel, se sprehodite po srednjeveških ulicah in odkrijte božične jaslice, ki se skrivajo na okenskih policah, pragih kraških hiš, dvoriščih, zidovih … Po Štanjelu jih je na ogled postavljenih kar 55, jaslice pa bodo na ogled do 6. januarja 2019!

Na lov za jaslicami z zemljevidom mesta Štanjel

Tradicionalne božične jaslice so v starem mestnem jedru postavili vaščanke in vaščani Štanjela. Ogled si lahko popestrite z igro “Odkrij božične jaslice po kotičkih srednjeveškega Štanjela”. Jaslice po vasi so namreč označene in postavljene na bolj ali manj skritih kotičkih Štanjela. Naloga obiskovalcev je, da jih najdejo, istočasno pa označijo na zemljevidu, ki ga bodo prejeli na posameznih točkah po vasi in v pisarni TIC-a.

Božične jaslice 2017 Štanjel

Vabljeni, k ogledu videa o Božičnih jaslicah po Štanjelu.Hvala vsem, ki ste se potrudili in postavili svoje jaslice na ogled. Se že veselimo prihodnje edicije 16.12.2018 – 6.1.2019 #stanjeltourism

Objavil/a Štanjel Tourism dne Petek, 12. januar 2018

Vedno čudovit Kras 

Štanjel je sicer eno najstarejših naselij na Krasu, prepoznavno po svojem starem jedru. Ime je dobil po zavetniku cerkve, svetem Danijelu. Štanjel je danes odlična izletniška točka, saj s svojo očarljivo podobo zapelje vsakega obiskovalca. Sprehodite se po čudovitem Fabianievem vrtu in med ozkimi uličicami središča mesta, se ustavite na kozarčku rujnega in kaj dobrega prigriznite. Seveda pa ne pozabite uživati v imenitnem razgledu, ki ga mesto odpira na vse strani.

Grič je bil zaradi svoje strateške lege poseljen že v prazgodovini, utrjen pa je bil tudi v času antike. V času med svetovnima vojnama je Štanjelu vtisnil svoj pečat arhitekt in tedanji župan Maks Fabiani. Njegovo dvajsetletno delo v Štanjelu zajema številne posege, ki skupaj kažejo arhitektovo vizijo nadgraditve obstoječih prostorskih kvalitet naselja z rešitvami, ki jih narekuje sodobni vsakdan. Posegi v staro naselje so bili usmerjeni v njegovo prilagoditev potrebam sodobnega življenja.

Foto: Shutterstock, Facebook/Štanjel Tourism

PREBERITE ŠE:

Martinovanje na Krasu: Praznik vina v Štanjelu

Božične tradicije, ki smo jih ukradli Nemcem

Praznične tradicije, ki jih družine po vsem svetu nadaljujejo iz roda v rod, so v veliki meri k nam prinesli Nemci. Kaj vse smo si za božič sposodili od njih, pa morda sploh ne vemo?

Božično drevesce

Okrašena jelka, novoletno oziroma božično drevesce je simbol decembrskih praznikov. Je božič brez tega sploh božič? Tradicija okraševanja božičnega drevesa pa naj bi se začela ravno v Nemčiji in to že v 16. stoletju. Pri tem naj bi imel nekaj tudi Martin Luther, ki so ga jelke v gozdu tako očarale, da je eno posekal, prinesel domov in okrasil s svečami. Prvo pravo božično drevo pa so leta 1785 postavili v Berlinu, nekaj desetletij kasneje pa je prva jelka krasila tudi avstrijski Dunaj. Tradicija krašenja jelke se je leta 1841 preselila v Veliko Britanijo, kamor jo je ob poroki s kraljico Viktorijo ponesel nemški princ Albert. Podobne tradicije so sicer še prej poznali tudi v Estoniji in Latviji. Danes pa je okraševanje drevesc, pravih in umetnih, zelenih, belih in sodobnih preplavilo ves svet.

Hišica iz medenjakov 

Termin hišica iz medenjakov se je prvič pojavil v Janku in Metki bratov Grimm. Tradicija izdelovanja hišic iz medenjakov s sladkornimi dekoracijami pa se je začela prav v Nemčiji, potem ko je izšla ta slavna knjiga.

Adventni sejmi 

Praznični sejmi, stojnice s punčom in kuhančki, pa medenjaki, klobasami, vsemi mogočimi dišečimi dobrotami in spominki ter ročnimi deli so prav tako prišli iz Nemčije.

Adventni venček

Nemške družine so prve začele s polaganjem venčkov na mize že četrto nedeljo pred božičem. Vsako naslednjo pa so prižgale eno od štirih sveč na njem.

Hrestač

Hrestač ali Nutcracker je v osnovi terilec lešnikov in orehov, oblikovan kot lesena izrezljana figura vojaka, kralja ali viteza. Od prvotnega namena danes malce odstopa, saj je postal najprej spominek in zbirateljski predmet, šele potem terilec. V germanskih deželah so se podobe hrestačev uveljavile tudi kot tradicionalni božični okras. Danes je tradicionalni leseni izdelek in eden redkih komercialnih izdelkov te vrste, ki ima širok krog ljubiteljev in zbiralcev.

Stekleni okraski

Stekleni okrogli okraski za na jelko izvirajo iz poznega 16. stoletja iz nemškega mesteca Lauscha. To je zaslovelo po tradiciji pihanja stekla. Iz tega mesta je namreč prišlo nekaj najbolj finih kosov steklovine v Evropi. A šele leta 1847 je Hans Greiner začel z izdelovanjem steklenih okraskov, ki so kasneje postali del božičnega dekorja.

Adventni koledar 

Z adventnim koledarjem so začeli Luterani v začetku 19. stoletja. S prvim decembrom so namreč začeli odštevati dneve do božiča. Najpogosteje je to pomenilo, da so na vrata s kredo vsak dan zarisali eno črtico, drugi so na steno vsak dan obesili majhno sličico z religiozno vsebino ali prižigali sveče. Prvi adventni koledar naj bi natisnili okoli leta 1900 v Hamburgu, danes pa za okenci koledarja najdete vse mogoče, tudi čokoladice.

Sveta noč

Pesem, ki jo za božič prepevajo zbori dolgo v noč, sicer ni nemška, je pa avstrijska, zato si prav tako zasluži omembo. Leta 1818 sta jo skomponirala duhovnik Joseph Mohr in njegov prijatelj Franz Gruber. Sveta noč je zelo priljubljena božična pesem, njeno besedilo pa je prevedeno v več kot 300 jezikov.

Foto: Shutterstock

Adventni Dunaj: Vse to morate videti v avstrijski prestolnici

Stoletne zgradbe, kavarne in ulice, ki so polne tako domačinov in turistov ter znamenita Štefanova palača, ki ostane sama šele pozno v noč. Decembra pa je vse to toliko bolj živahno. Uganete zakaj? Tako je, čas je za adventni Dunaj!

Mesto, ki je na seznamu mnogih

Dunaj– čarobna avstrijska prestolnica. Ko se z roko v roki sprehajate po nostalgičnih uličicah in se navdušujete ob pogledu na vsak kotiček, se pred vami odstira mesto mnogotere zgodbe, osupljive zgodovine in bogate arhitekturne dediščine. Dunaj je mesto, ki ga preprosto morate obiskati.

V samo nekaj minutah pridite v kulturno središče Dunaja

Se želite potopiti v izredno bogato kulturo Dunaja? Enostavno skočite na podzemno železnico, ki vas v samo nekaj minutah pripelje v središče prvega okrožja, kjer boste na Ringstraße odkrili muzej umetnostne zgodovine ter fascinantni muzej naravne zgodovine. Rezervirajte si nekaj uric saj boste v obeh pozabili na čas – preverjeno. Na koncu pa vas čaka še ogled muzeja moderne umetnosti, ki se nahaja le nekaj korakov stran.

Mesto glasbe

Dunaj je že od nekdaj navduševal številne skladatelje, pisatelje in pesnike. Še danes je mesto, ki v sebi skriva najboljše in najelitnejše glasbene akademije in izpolnjuje sanje marsikaterega umetnika. Vsekakor si morate vzeti čas za ogled palače Schönbrunn, se načuditi lepotam v Muzeju lepih umetnosti, obiskati Mozartovo hišo in Hišo glasbe, pa tudi Dunajsko filharmonijo in katedralo Svetega Štefana.

Schönbrunn in Belvedere

Grad Schonbrunn je predvsem znan po bivališču Habsburžanov. Ponaša se s svojimi baročnimi sobanami, predvsem pa s parkom, ki ga krasi baročna arhitektura in beli kipi iz marmorja ter labirint. Nikar ne spustite razkošne palače Belvedere ter sprehoda po eksotičnih zunanjih parkih in rastlinjakih Botaničnega vrta. Odkrijte arhitekturne bisere mesta – cerkev svetega Karla (Karlshirche), svetovno znano mestno hišo ter parlament avstrijske  vlade, ki vas ne bo pustil ravnodušne.

Adventni Dunaj z organiziranim prevozom

Celo tisti, ki ravno niso ljubitelji zime, se ne morejo upreti čarom bleščečega decembra. Verjamemo, da si vas veliko želi obiskati Dunaj prav v tem času, piti kuhano vino iz skodelice v obliki škornja, jesti sladkorno peno in poslušati božične pesmi. Dunaj vas bo v tem času očaral prav na vsakem koraku, na mraz boste kar pozabili. Veste kje najdete super izlete za božični Dunaj? Na Megabonu! Pri tem pa sploh ne rabite skrbeti za prevoz, saj je tudi ta vključen v ponudbo!

Le kdo ne pozna Sacher torte, umetnikov kot so Mozart, Bach in Schubert, ki so močno zaznamovali dunajsko glasbeno okolje, pa Schönbrunn palače in neskončno priljubljenega dunajskega zrezka? Seveda pa je ni čez dunajsko kavo. Močno, opojno … povsem omamno. Priporočamo vam obisk dunajskega živalskega vrta, kjer bivajo prisrčne pande! Naj bo vaše bivanje v mestu Dunaj razpeto med čarovnijo in resničnostjo. Zapomnili si ga boste zagotovo za vedno, saj bo enkratno in nepozabno doživetje! Da pa bi vse to bilo še toliko bolj brezskrbno, poglejte super nastanitve in izlete po neverjetnih cenah (TUKAJ)!

Avtor: Ajla Kovačević
Foto: Shutterstock

Preberite še:

Pet odličnih idej za čudovit vstop v novo leto

VANDRAJ PODARJA: Predbožični izlet na Dunaj za dve osebi!

Decembrska obdarovanja so tu! In tudi Vandraj ima darilce za svoje bralce. Praznični izlet na Dunaj!

Podarjamo izlet v praznično okrašen DUNAJ za dve osebi z vključenim prevozom in vodenimi ogledi po programu! Dan izleta: 22. december.

Kako do te čudovite dogodivščine?

  1. Skočite na naš Vandraj Facebook profil (kliknite tukaj),
  2. všečkajte objavo VANDRAJ PODARJA: Predbožični izlet na Dunaj za dve osebi!,
  3. v komentarju označite osebo, za katero želite, da z vami doživi advent v avstrijski prestolnici.

Od Schönbrunna, znamenitosti mestnega središča, decembrskih stojnic in Sacher tortice!

V avstrijski prestolnici boste skočili do Schönbrunna, veličastne letne rezidence Habsburžanov, kjer je manjši vsakoletni tradicionalni božični sejem. Nato si boste ogledali mestno središče, se sprehodili po nekdanjem cesarskem dvorcu Hofburgu ter se odpravili do znamenite stolnice sv. Štefana, Državne opere, Mestne hiše in Parlamenta.

Po vodenih ogledih pa vas seveda čaka še prosto popoldne, ki ga lahko izkoristite za nakupovanje, obisk muzejev ali pa, kot se za praznični čas spodobi, obiščete praznično okrašene stojnice, spijete vročo čokolado, kuhano vino ali pa skočite na slavno Sacher torto in dunajca.

Sodelujete lahko prek Facebooka do petka, 14. decembra 2018, ko bomo izbrali srečneža, ki prejmeta adventno pustolovščino in bosta 22. decembra obiskala to čudovito mesto. Držimo pesti!

PREBERITE ŠE: Kako smo na Dunaju poslušali zvok polarnega sija

Adventni Zagreb: Ugoden izlet na najlepši praznični sejem v Evropi

12 nenavadnih tradicionalnih jedi z vsega sveta

Imate že vse pripravljeno za božično večerjo? Iz naše pečice že diši po prazničnih jedeh, poleg tradicionalne slovenske potice pa si bomo letos nekaj jedi izposodili tudi iz mednarodnega kulinaričnega menija. V vsaki državi namreč na božični večer na mizi ne smejo manjkati določene jedi in pokukali smo v kuhinje gospodinj po svetu, kjer boste morda navdih za današnjo večerjo našli tudi vi.

#1 Francija: Coquielles Saint-Jacques

Školjke s sirom in začimbami.

#2 Mehika: Chiles en nogada

Polnjene pečene paprike z mesom, prelite z orehovo omako in granatnim jabolkom.

#3 Italija: gostija sedmih rib

Miza je obložena s sedmimi različnimi ribjimi jedmi, od pečenih lignjev do ribjih rezancev.

#4 Venezuela: Hallacas

Zavitki iz mešanega mesa s kaprami in rozinami, zaviti v list bananovca.

#5 Rusija: Zakuski

Majhni prigrizki iz različnih rib služijo kot okusni aperitiv.

#6 Brazilija: Ceia de Natal

Praznični puran je v Braziliji še posebej slavnostno pripravljen, saj je mariniran v šampanjcu.

#7 Etiopija: Doro Wat on Injera

Injera je nekakšna vrsta palačinke, ki jo obložijo s pekočim mesom.

#8 Kanada: Chicken bones candy

Kljub imenu, ki naznanja piščančje kosti, so te cimetovi sladki bonboni tradicionalna božična sladkarija.

#9 Nemčija: sadni kruh

V Nemčiji ni božične večerje brez božanskega kruha s suhim sadjem in rumom, posutim s sladkorjem v prahu.

#10 Portugalska: Bolo Rei

Tudi Portugalci se na božični večer gostijo s sadnim biskvitom.

#11 Finska: Porkkanaalatikko

Ta krompirjeva jed je nekakšen finski odgovor na ameriške sladke krompirje, pripravljene za zahvalni dan.

#12 Danska: Risalamande

Tradicionalni mlečni riž z mandlji in češnjami, v katerega skrijejo majhno igračo ali prstan. Kdor predmet najde v svoji skodelici bo imel srečo čez celo leto.

Foto: Shutterstock

Praznovanje božiča po svetu

Božič je čas, ko naj bi se umirili ter ga preživeli z ljudmi, ki jih imamo radi. Nekateri boste praznike izkoristili za raziskovanje novih krajev, drugi se boste spuščali po belih strminah, spet tretji bodo kaj dobrega skuhali in se družili v toplem in božično razpoloženem gnezdu z najbližjimi. Recepta in pravil za praznovanje ni, to dokazujejo tudi različni božični običaji po svetu. Ne glede na geografsko lego, pa je rdeča nit božiča radost ter druženje. Tokrat bomo pogled usmerili v tradicijo božičnega praznovanja na različnih koncih sveta. Pa poglejmo, kaj imamo skupnega in kaj nas dela drugačne. Sama bi najraje pobrisala v Gano in vso noč preplesala v vročih afriških ritmih. Kaj pa ti?

Kostarika

Božič na Kostariki predstavlja konec šolskega leta in pričetek počitnic. Zato so ljudje neučakani ne le zaradi božiča, temveč tudi zaradi časa, ki ga bodo lahko preživeli na plaži.

Kostaričani okrasijo svoje domove s tropskimi rožami. Jaslice in predstave, ki prikazujejo rojstvo boga, so okrašene s cvetjem in sadjem. Božično drevo je narejeno iz vej cipres in okrašeno z rdečimi kavnimi zrni. Ne manjkajo niti svetleče lučke, ki krasijo domove, trgovine ter pomembne stavbe.

Božična darila prinese ‘Niño dios’. Priljubljeno božično darilo so jabolka. Prav zaradi tega, so v času božičnih praznikov stojnice bogato obložene z jabolki.

Na božični večer Kostaričani nadenejo najlepša oblačila in se ob polnoči odpravijo k maši. Glavni obrok večerje, ki po navadi ponuja piščanca in svinjino pripravljeno v posebnih listih, jih čaka po končani maši. Jed poplaknejo z likerjem in punčem. Dan po božiču imenujejo Boxing Day, ko je na sporedu pomembna konjska parada. 27. decembra pa se v veliko krajih odvija Carneval, ki prikazuje številne plese in velike boje.

Finska

Marsikdo verjame, da Božiček živi na severnem delu Finske, imenovan Korvatunturi, ali nam bolje znan Lapland. Ljudje s celega sveta prav tja pošiljajo pisma z željami. Prebirajo jih v turističnem parku Christmas Land, ki naj bi bil v bližini Božičkovega doma.

Na Finskem Božička poznajo tudi kot Joulupukki, ki je ime za božično kozo. Kot pravi finska tradicija, naj bi strašljiva koza po imenu Yule spraševala ljudi, česa si želijo za božič. Kljub odgovorom, darila ni nikoli podarila. Čez nekaj časa se je naučila, kako darovati in razveseliti ljudi. Kasneje je njeno vlogo prevzel Božiček, ki pa še vedno nosi njeno ime.

Joulupukki raznaša darila s pomočjo jelenov in jih nastavi pod božično jelko. Ampak, če si bil poreden, te čaka le vreča premoga.

Če je le mogoče so Finci za božič najraje doma, še posebno ribiči, ki s svojimi barkami priplujejo v pristanišča 21. decembra, na dan svetega Tomaža.

Na Finskem pojedino pripravijo tudi živalim. Zunaj postavijo božično drevo, ki ga krasi slama ali hrana za ptičke.

Ker lahko temo na Finskem na božični dan pričakujemo že ob treh popoldan, marsikateri Finec dan, kot je v tradiciji, izkoristi za obisk pokopališča in čas nameni tistim, ki so že odšli. Podobno kot za naš praznik posvečen mrtvim, pokopališča preplavijo sveče in lanterne.

Poleg obilne večerje si Finci ne predstavljajo božiča brez savne. Dan po praznovanju pa preživijo na smučeh ali drsajo po trdo poledenelih jezerih.

Gana

V Gani se praznovanje božiča prične z 20. decembrom in traja vse do prvega tedna v januarju. Dogajajo se številne aktivnosti, med katerimi prevladuje potovanje po vsej državi in obiskovanje sorodnikov ter prijateljev. V Gani se govori kar 66 jezikov in prav številne jezikovne skupine naredijo božično tradicijo in običaje še bolj posebne.

December je prav tako čas za obiranje kakavovcev. Ti nam dajejo semena za kakav, ki je nekoč dobil ime hrana bogov. Gana je druga največja proizvajalka kakava na svetu, takoj za sosednjo Cote d’Ivoire. Ko oberejo, sledi praznovanje.

Božični večer v Gani večina ljudi preživi v cerkvi. Božična maša je zelo vesel dogodek,  predvsem zaradi plesa in živahnih ritmov, ki jih ustvarijo različni bobni. Petje, ples in veseli ritmi lahko trajajo tudi vso noč. Darila odprejo zjutraj po preplesani in zabavni noči.

Islandija

Na Islandiji božič poznajo po imenu Yule ali Jol. Izhaja še iz starodavnega praznovanje zimskega solsticija.

Božični večer se prične že 18. uri. To prihaja iz stare islandske tradicije, ko se je nov dan začel ob 18:00 in ne ob polnoči. Tudi darila se odprejo takoj po večerji.

Na Islandiji se za božič je pečena jagnjetina. Tisti, ki pa še posebno prisegajo na tradicijo bodo pripravili dimljeno jagnjetino, ki se je dimila nad ovčjim gnojem. To mesno specialiteto je še vedno moč najti v nekaterih mestih Islandije.

Kjerkoli že boš in po katerikoli tradiciji boš slavil praznike, naj bodo veseli, sladki in pa nadvse zabavni.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.