Zanimiva dejstva: Božične tradicije po svetu

Morda si težko predstavljami, a obstaja ogromno različnih praznovanj božiča. Praznovanja so odvisna od kulturnih in verskih ozadij posameznih skupnosti. Predstavljamo vam najbolj zanimive božične tradicije.

Islandija: Jólabókaflóð

Na Islandiji se tradicionalno praznuje Jólabókaflóð, kar v prevodu pomeni “božična knjižna poplava”. Ljudje si med prazniki izmenjujejo knjige in preživljajo čas ob branju. Knjiga je najbolj priljubljeno božično darilo.

Filipini: Simbang Gabi

Na Filipinih se med 16. in 24. decembrom odvija tradicionalno devetdnevno mašno zbiranje, imenovano Simbang Gabi. Ljudje obiskujejo zgodnje jutranje maše in se nato srečujejo na prazničnih trgih.

Avstralija: Božič na plaži

Zaradi poletja v decembru na južni polobli mnogi Avstralci praznujejo božič na plaži. Pikniki, surfanje in druge plažne dejavnosti so del božičnih praznovanj.

Južna Afrika: Braai (žar) za božično večerjo

V Južni Afriki se veliko ljudi odloči za božično večerjo na prostem, pripravljeno na žaru (braai). Ta ponavadi sledi ali je del prijateljskih ali družinskih športnih tekmovanj, ki so del praznične tradicije.

Japonska: Božična večerja pri KFC-ju

Veliko Japoncev božič praznuje z uživanjem piščanca pri KFC-ju. Naročanje hrane iz KFC-ja je postalo priljubljeno božično opravilo, potem, ko je KFC izkoristil priložnost za ustvarjanje tradicije v nekrščanski družbi brez posebnih božičnih navad. Zanimivo je tudi to, da božični meni zajema še rakce in tortico, ter da obrok soloh ni ugoden.

Norveška: Skriti mandelj v božičnem riževem pudingu

Na Norveškem se tradicionalno v eno od porcij ohlajenega riževega pudinga skrije mandelj. Tisti od gostov, ki ga najde, naj bi imel v prihodnjem letu srečo in blaginjo.

Portoriko: Parrandas

V Portoriku prirejajo parrandas, kar je vrsta glasbenih parad in zabav, ki potekajo po ulicah med božičnim obdobjem ponoči. Ljudje veselo pojejo, plešejo in igrajo na glasbila.

Etiopija: Ganna

Etiopijci praznujejo božič 7. januarja in to praznovanje imenujejo Ganna. Ljudje se zberejo v cerkvi in okoli nje. Tam molijo, pojejo in jejo tradicionalno hrano.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Kdaj na potovanje v 2024, da boste porabili čim manj dopusta

Iščete ugodne ponudbe za naslednji oddih? Sledite TEJ povezavi. 

Kaj morate vedeti, preden obiščete mošejo: Pravila in priporočila

Mošeja je sveto mesto za muslimane in zato je pomembno, da kot turist spoštujete verske in kulturne običaje, ko jo obiščete. Tukaj je nekaj pravil in priporočil, ki jih morate upoštevati, ko vstopate v mošejo.

  1. Izberite primerno obleko

Mošeja je sveto mesto, zato je pomembno, da se za njen obisk mošeje oblečete primerno. Ženske naj bi nosile dolge rokave in dolge hlače ali krilo ter pokrile svojo glavo s šalom ali ruto. Moški naj bi nosili dolge hlače in srajco s kratkimi rokavi. Izogibajte se kosom oblačil, ki so pretesna ali s preglobokim izrezom.

  1. Odstranite obutev

Ko vstopite v mošejo, morate vedno odstraniti svojo obutev. Če niste prepričani, ali morate sezuti čevlje ali ne, se posvetujte s svojim vodičem ali vprašajte koga od muslimanskih vernikov.

  1. Spoštujte verske obrede

Ko se nahajate v mošeji, spoštujte verske obrede in prakse. Upoštevajte molitev in ne motite vernikov, ki molijo. Bodite pozorni na obredno pranje in se ne dotikajte verskih predmetov, razen če vam to dovolijo.

  1. Bodite tiho

Mošeja je mesto molitve in razmišljanja, zato je pomembno, svoj obisk opravite v tišini in ste karseda nemoteči. Ne kričite, ne uporabljajte mobilnih telefonov ali drugih naprav, ki bi lahko motile druge.

  1. Ne fotografirajte brez dovoljenja

Fotografiranje v mošejah ni vedno dovoljeno, zato se prepričajte, ali lahko fotografirate ali ne.

  1. Spoštujte osebje mošeje

Osebje mošeje vam bo pomagalo pri vstopu v mošejo in vam lahko tudi odgovori na vsa vaša vprašanja. Spoštujte jih in jim ne povzročajte težav.

  1. Izogibajte se hrane in pijače

V mošejah ni dovoljeno jesti ali piti. Zato se izogibajte vnosu hrane ali pijače v mošejo.

  1. Ne dotikajte se verskih besedil

V mošeji lahko vidite verska besedila in svete knjige, ki so lahko postavljene na stojala ali police. Ne dotikajte se jih.

Z upoštevanjem teh pravil in priporočil bo obisk mošeje oz. vaša kulturna in verska izkušnja prijetna tako za vas kot za muslimanske vernike. Spoštljiv odnos pomaga krepiti medversko razumevanje in spoštovanje. Spoznavanje in spoštovanje različnih kultur in verskih tradicij pa je pomembno za spodbujanje miru in enotnosti v svetu.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: “Življenje se ne konča, ko postaneš starš!” – #INTERVJU z ustvarjalko najlepših družinskih popotniških fotografij

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.