Kaj morate vedeti, preden obiščete mošejo: Pravila in priporočila

Mošeja je sveto mesto za muslimane in zato je ob obisku zelo pomembno, da spoštujete njihove verske in kulturne običaje. Jih poznate?

Izberite primerno obleko

Mošeja je sveto mesto, zato je pomembno, da se za njen obisk mošeje oblečete primerno. Ženske naj bi nosile dolge rokave in dolge hlače ali krilo ter pokrile svojo glavo s šalom ali ruto. Moški naj bi nosili dolge hlače in srajco s kratkimi rokavi. Izogibajte se kosom oblačil, ki so pretesna ali s preglobokim izrezom.

Odstranite obutev

Ko vstopite v mošejo, morate vedno odstraniti svojo obutev. Če niste prepričani, ali morate sezuti čevlje ali ne, se posvetujte s svojim vodičem ali vprašajte koga od muslimanskih vernikov.

Spoštujte verske obrede

Ko se nahajate v mošeji, spoštujte verske obrede in prakse. Upoštevajte molitev in ne motite vernikov, ki molijo. Bodite pozorni na obredno pranje in se ne dotikajte verskih predmetov, razen če vam to dovolijo.

Bodite tiho

Mošeja je mesto molitve in razmišljanja, zato je pomembno, svoj obisk opravite v tišini in ste karseda nemoteči. Ne kričite, ne uporabljajte mobilnih telefonov ali drugih naprav, ki bi lahko motile druge.

Ne fotografirajte brez dovoljenja

Fotografiranje v mošejah ni vedno dovoljeno, zato se prepričajte, ali lahko fotografirate ali ne.

Spoštujte osebje mošeje

Osebje mošeje vam bo pomagalo pri vstopu v mošejo in vam lahko tudi odgovori na vsa vaša vprašanja. Spoštujte jih in jim ne povzročajte težav.

Izogibajte se hrane in pijače

V mošejah ni dovoljeno jesti ali piti. Zato se izogibajte vnosu hrane ali pijače v mošejo.

Ne dotikajte se verskih besedil

V mošeji lahko vidite verska besedila in svete knjige, ki so lahko postavljene na stojala ali police. Ne dotikajte se jih.

Z upoštevanjem teh pravil in priporočil bo obisk mošeje oz. vaša kulturna in verska izkušnja prijetna tako za vas kot za muslimanske vernike. Spoštljiv odnos pomaga krepiti medversko razumevanje in spoštovanje. Spoznavanje in spoštovanje različnih kultur in verskih tradicij pa je pomembno za spodbujanje miru in enotnosti v svetu.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: “Življenje se ne konča, ko postaneš starš!” – #INTERVJU z ustvarjalko najlepših družinskih popotniških fotografij

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.