Bučna poslastica, ki vam bo polepšala jesen #recept

Kaj je jeseni lepšega od buč in peke sladic? Nič! Če oboje združimo, pa je še toliko lepše. Ta dišeča bučna rolada vam bo zagotovo še polepšala jesen.

Sestavine:

Za biskvit:

  • 200 g bučnega pireja (kuhana in pretlačena buča)
  • 4 jajca
  • 150 g sladkorja
  • 120 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka

Za nadev:

  • 200 g kremnega sira
  • 50 g masla, sobne temperature
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Navodila:

  1. Priprava biskvita:a. Najprej segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. Pripravite pekač (velikosti približno 30 x 40 cm) in ga obložite s peki papirjem.
    b. V večji skledi zmešajte bučni pire, jajca in sladkor. Mešajte, dokler ni vse dobro zmešano.
    c. V drugi skledi presejte moko, pecilni prašek, sol, cimet in muškatni orešček. Nato postopoma dodajajte suhe sestavine v mokre in mešajte, dokler ne bo mešanica gladka.
    d. Testo vlijte v pripravljen pekač in ga enakomerno porazdelite po površini.
    e. Pecite v predhodno ogreti pečici približno 12-15 minut, oziroma dokler ne bo biskvit rahlo zlato rjave barve.
  2. Priprava nadeva: Medtem ko se biskvit peče, pripravite nadev. V srednje veliki skledi zmešajte kremni sir, maslo, sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt. Mešajte, dokler ne bo nadev kremast in brez grudic.
  3. Sestavljanje rolade:a. Ko je biskvit pečen, ga takoj previdno obrnite na čisto kuhinjsko krpo, ki ste jo potresli s sladkorjem v prahu. Pustite, da se ohladi (približno 5 minut).
    b. Ko je biskvit še topel, odstranite peki papir in enakomerno razporedite nadev po njem.
    c. S pomočjo kuhinjske krpe previdno zvijte biskvit v rolado. Postavite rolado na pladenj za serviranje, z zvito stranjo navzdol.
  4. Končna priprava: a. Po želji lahko bučno rolado potresete s sladkorjem v prahu ali jo okrasite s stepeno smetano ali sesekljanimi orehi.
    b. Rolado postavite v hladilnik za vsaj 1 uro, da se nadev dobro ohladi in strdi.

Narežite na rezine in postrezite. Dober tek!

Slastna bučna rolada.

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Jesenski recept: tajska bučna juha in hruškova torta

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Obnorele vas bodo puhaste japonske souflle palačinke (recept + video)

Japonske palačinke so že nekaj časa pravi spletni hit. Ker so puhaste kot oblački in se v ustih kar stopijo, verjamemo, da bodo navdušile tudi vas.

Potrebujete:

  • 2 veliki jajci
  • 2 žlici mleka
  • 3 žlice moke
  • 1/4 žličke pecilnega praška
  • 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta (po želji)
  • 1/2 žličke limoninega soka (po želji)
  • 2 žlici sladkorja

Priprava:

  1. Ponev postavite na kuhalno ploščo na najnižjo temperaturo. Ločite beljake od rumenjakov. V rumenjake vmešajte mleko in vanilijev ekstrakt. Dodajte še moko in pecilni prašek ter dobro premešajte.

  2. V beljake dodajte limonin sok in sladkor. Mešajte z električnim mešalnikom, dokler ne dobite trdnega beljakovega snega.

  3. Sneg vmešajte v mešanico z rumenjaki. Sneg vmešajte nežno, s kuhalnico, da ne izgubite zračnih mehurčkov.

  4. Ponev naoljite/namastite in s papirnato brisačo popivnajte odvečno maščobo. Maso previdno nakupčkajte v razgreto ponev in ponev prekrijte s pokrovko. Priporočamo, da pečete 2 do 3 palačinke hkrati.

  5. Po približno 4 minutah poglejte, če so se palačinke spodaj lepo zapekle. Ko dobijo lepo zlato barvo, jih obrnite. Pokrijte ponev s pokrovko in palačinke pecite še okoli 3 minute.

  6. Postavite na krožnik, obogatite s sestavinami po želji in uživajte!

Japonske palačinke pojejte takoj po pripravi

Bolj kot se palačinke ohladijo, bolj se skrčijo, zato jih pojejte takoj po pripravi. Puhaste japonske palačinke lahko obložite s sadjem, potresete s sladkorjem v prahu, jih obogatite s sladoledom ali smetano ali jogurtom. Lahko pa jih pojeste kar same, saj se v ustih topijo kot puhasti oblački.

Dober tek in veselo navijanje!

PREBERITE ŠE: Recept: TO so špageti s feto iz pečice, ki so obnoreli svet

Foto: Unsplash
Recept in video: Indy Assa

Recept s kraljevega dvora: Božični puding kot ga je sam kralj

Na Instagram profilu britanske kraljeve družine se vsake toliko pojavi recept dvornega chefa. Tokrat so delili recept za tradicionalno britansko božično sladico – božični puding. Če bi letos za praznike radi poskusili, s čim se sladka kraljeva družina, imate sedaj edinstveno priložnost!

Za božični puding potrebujete:

  • 250 g rozin
  • 250 g črnih rozin
  • 185 g velikih rozin sultana
  • 150 g kandiranih limon in pomaranč
  • 250 g masti (maslo, kokosovo maslo, olje, mast…)
  • 250 g krušnih drobtin
  • 90 g moke
  • 12 g mešanih začimb (cimet, kardamom, ingver, klinčki)
  • 2 jajci
  • 180 g rjavega sladkorja
  • 75 ml piva
  • 40 ml ruma
  • 40 ml brandija (namesto alkohola lahko uporabite pomarančni sok ali ohlajeni čaj)

Priprava:

  • zmešajte vse suhe sestavine
  • dodajte vse tekočine
  • vse skupaj zmešajte
  • namastite posodo in mešanico stlačite vanjo
  • pokrijte s peki papirjem, kuhinjsko krpo in folijo ter postavite v večjo posodo, ki jo napolnite z vodo, da ta sega do 3/4 posode s pudingom
  • na pari kuhajte 6 ur
  • ohladite in postavite v hladen, temen prostor do božiča

Natančen video recept si oglejte TUKAJ: https://www.instagram.com/reel/CWiU1zzPJJe/

 

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Praznična večerja z vsaj tremi hodi: RECEPTI, ki bodo navdušili omizje

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Praznični recept: Pečena jabolka z granolo, cimetom in karamelo

Ko se v stanovanju v pečici pečejo jabolka s cimetom in karamelo, ga ni človeka, ki ob vonju ne bi začutil prazničnega vzdušja. Pečena jabolka z granolo, cimetom in karamelo so enostavna in hitra za pripravo, okus pa vas bo pobožal.

Veseli december mora imeti praznične lučke, kuhano vino in pečena jabolka. Še bolje, če gre za pečena jabolka z granolo.

Kaj potrebujete:

  • 4 jabolka
  • 80-100 gramov poljubne granole
  • 2 žlički masla
  • ščepec cimeta
  • 3 žličke medu
  • karamelne bonbone
  • žlica sladkorja

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 180 stopinj.
  2. Izdolbite jabolka, odstranite peške, muho in pecelj
  3. Izdolben del narežite na drobno
  4. Na maslu na hitro popražite granolo, dodajte cimet in narezane koščke jabok
  5. V topel nadev vmešajte še med in z njim nadevajte jabolka
  6. Na vrh dodajte karamelne bonbone in po želji janeževo zvezdo
  7. Jabolka po vrhnji strani premažite z mešanico sladkorja, cimeta in masla
  8. Jabolka položite na papir za peko, pokrijte jih z aluminijasto folijo in položite v segreto pečico za 15 minut
  9. Odstranite folijo in pecite še 10 minut, oziroma dokler jabolka ne postanejo mehka

Dober tek! 

 

FOTO: Shutterstock

PREBERITE ŠE: Edinstvena izkušnja v Sloveniji: Glamping za čokoholike (Chocolate Village)

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

VANDRAJ PODARJA: Sladice iz Budimpešte

Prišel je čas decembrskih obdarovanj! Vandraj bo tokrat med svojimi bralci razdelil DVE kuharski knjigi z najboljšimi recepti iz bogate budimpeštanske in madžarske tradicije.

Že poznate sladko plat Madžarske? Ulice madžarskih mest so polne kavarn in slaščičarn. Če vas bo v prazničnem decembru odneslo na izlet v Budimpešto, pa se le pripravite na pojedino! V kuharici Sladice iz Budimpešte in močnate dobrote madžarske kulinarike iz založbe Totaliteta, boste našli kup idej, kaj vse od madžarske kulinarike morate preizkusiti. Če že ne na izletu, pa v domači kuhinji!

Za prste obliznit: Recepti nekdanjega predsednikovega glavnega kuharja

Na primer slastno torto Doboš, ki krasi tudi naslovnico knjige in kostanjev pire, pa slane prigrizke. Ne pozabite tudi na zavitke – na primer višnjeve ali tople sladice. Nam se sline najbolj pocedijo ob orehovih palačinkah, mareličnih cmokih in kurtoših, večna uspešnica pa so tudi kokosove kroglice ali sladki krhki flancati.

Avtor kuharske knjige Tamás Bereznay je pravi ambasador madžarske kulinarike, kot nekdanji predsednikov glavni kuhar pa verjemite, da dobro ve, kaj pomeni ustvariti sladico, ki bo vedno navdušila.

Kako je kuharica lahko vaša?

Kaj morate storiti, da eno od kuharic dostavimo na vaš dom? Navodila so preprosta.

  1. Skočite na naš Facebook profil (kliknite tukaj),
  2. če še niste, všečkate Vandraj na Facebooku,
  3. všečkate objavo Sladice iz Budimpešte ter
  4. v komentarju pod objavo označite osebo, s katero bi najraje pojedli slavno madžarsko tortico.

Sodelujete lahko do četrtka, 6. 12. 2018 do 12. ure, ko bomo izbrali dva srečneža, ki prejmeta kuharsko knjigo Sladice iz Budimpešte in močnate dobrote madžarske kulinarike iz založbe Totaliteta. Držimo pesti!

 

Foto: Shutterstock, Vandraj

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.