Kaj je jeseni lepšega od buč in peke sladic? Nič! Če oboje združimo, pa je še toliko lepše. Ta dišeča bučna rolada vam bo zagotovo še polepšala jesen.
Sestavine:
Za biskvit:
- 200 g bučnega pireja (kuhana in pretlačena buča)
- 4 jajca
- 150 g sladkorja
- 120 g moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke soli
- 1/2 čajne žličke cimeta
- 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
Za nadev:
- 200 g kremnega sira
- 50 g masla, sobne temperature
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
Navodila:
- Priprava biskvita:a. Najprej segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. Pripravite pekač (velikosti približno 30 x 40 cm) in ga obložite s peki papirjem.
b. V večji skledi zmešajte bučni pire, jajca in sladkor. Mešajte, dokler ni vse dobro zmešano.
c. V drugi skledi presejte moko, pecilni prašek, sol, cimet in muškatni orešček. Nato postopoma dodajajte suhe sestavine v mokre in mešajte, dokler ne bo mešanica gladka.
d. Testo vlijte v pripravljen pekač in ga enakomerno porazdelite po površini.
e. Pecite v predhodno ogreti pečici približno 12-15 minut, oziroma dokler ne bo biskvit rahlo zlato rjave barve. - Priprava nadeva: Medtem ko se biskvit peče, pripravite nadev. V srednje veliki skledi zmešajte kremni sir, maslo, sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt. Mešajte, dokler ne bo nadev kremast in brez grudic.
- Sestavljanje rolade:a. Ko je biskvit pečen, ga takoj previdno obrnite na čisto kuhinjsko krpo, ki ste jo potresli s sladkorjem v prahu. Pustite, da se ohladi (približno 5 minut).
b. Ko je biskvit še topel, odstranite peki papir in enakomerno razporedite nadev po njem.
c. S pomočjo kuhinjske krpe previdno zvijte biskvit v rolado. Postavite rolado na pladenj za serviranje, z zvito stranjo navzdol. - Končna priprava: a. Po želji lahko bučno rolado potresete s sladkorjem v prahu ali jo okrasite s stepeno smetano ali sesekljanimi orehi.
b. Rolado postavite v hladilnik za vsaj 1 uro, da se nadev dobro ohladi in strdi.
Narežite na rezine in postrezite. Dober tek!
Foto: Shutterstock