Jajca benedikt ali kako postati kralj(ica) bruncha #RECEPT

Jajca benedikt (angleško eggs benedict) so priljubljena jed, običajno postrežena za zajtrk ali brunch (pozen zajtrk/zgodnje kosilo – skovanka angleških besed breakfast in lunch = brunch).

Jajca benedikt, jajca po benediktinsko, oziroma eggs benedict naj bi izvirala iz New Yorka, običajno pa jih postrežejo za zajtrk ali brunch. Jed je sestavljena iz angleškega mafina, poširanega jajca, slanine (ali kuhanega pršuta/šunke, nekatere izpeljanke imajo rezino dimljenega lososa) in prelita s holandsko omako. Kako jih pripraviti doma?

Poširano jajce ali zakrknjeno jajce velja za eno težjih kuharskih tehnik, a brez strahu, prepričani smo, da zmorete! 🙂 Pravilno poširano jajce ima lepo zakrknjen beljak, rumenjak v notranjosti pa je še tekoč in se ob stiku z nožem ali vilico lepo zlije po kruhku. Poširanje jajc ima več tehnik, klasično in pa tiste, kjer si pomagamo s kakšnim trikom.

Angleški mafin je ena od sestavin za jajca benedikt, ki jo načeloma lahko nadomestimo z drugim kruhom. A če se želite držati pravega recepta, lahko spečete svoje! Angleški mafin je kvašen kruhek, ki ga najprej spečemo v ponvi, nato pa proces pečenja dokončamo v pečici. Čeprav sicer pod imenom mafini poznamo sladice, je ta kruhek slan. In še ena zanimivost: prihajajo iz Amerike, ves svet jim reče angleški mafini, razen Angležev, ki jim rečejo zgolj mafini.

Holandska omaka je kremna omaka iz rumenjakov, masla in kisa ali limoninega soka. Podobno kot številne gurmanske uspešnice na osnovi masla – izvira iz Francije, čeprav njeno ime namiguje drugače.

Zdaj pa se lotimo priprave! Imamo recept!

SESTAVINE (za 3 osebe)

– 6 jajc
– 3 žlice belega vinskega kisa
– kuhan pršut/slanina/šunka
– drobnjak
– sol in poper
Za holandsko omako:
– 3 rumenjaki
– 2 žlički limoninega soka
– 1 žlička belega vinskega kisa
– 100g masla
– mleta paprika, sol in poper
Za angleški mafin (6x):
– 300g pšenične moke
– 7g suhega kvasa
– 180g toplega mleka
– 15g masla
– ščep soli
– ščep sladkorja 

POSTOPKI

Angleški mafin

Zmešajte sestavine za testo in dobro pregnetite, da dobite voljno in elastično zmes. Prestavite v posodo, ki jo pokrijete s krpo ali živiljsko folijo in testo pustite vzhajati dobro uro, da se velikost podvoji. Vzhajano testo nato položite na delovno površino in ga razdelite na 6 enakih kroglic. Testo v kroglicah nato še enkrat pustite vzhajati za dobro uro.

Pečico segrejte na 180 stopinj, vmes pa pripravite veliko ponev in prižgite srednji ogenj. Kroglice nato položite na ponev, brez dodatne maščobe pecite 5 minut, nato jih obrnite še na drugo stran in pecite še 5 minut. Na pečenih delih se bodo sploščile in dobile pravo obliko. Nato še vroče prestavite na pekač in še za 10 minut pecite v pečici. Načeloma lahko kruhke v celoti spečete na ponvi, brez pečice, le da to traja dlje in morate biti bolj pozorni, da se zunaj ne zažgejo preveč ali v notranjosti ne ostanejo surovi.

Poširano jajce

Klasičen postopek poširanja jajc: v liter vode, ki komaj opazno vre, dodamo 3 žlice belega vinskega kisa, ki pomaga, da se beljak ne razleze preveč. Vsako jajce posebej ubijemo v manjšo skledico. V vodi z žlico s krožnimi gibi ustvarimo rahel vrtinec, nato pa jajce iz skodelice počasi prelijemo v vrtinec vode. Ta pomaga, da se beljak lepo ovije okoli rumenjaka in zakrkne. Postopek ponovimo z vsakim jajcem posebej. Jajca kuhamo 3-4 minute (če so jajca zelo velika, minuto dlje), nato pa jih s penovko previdno dvignemo iz vode in osušimo.

Bi šli raje po bližnjici? Eden od trikov, kako zagotovo uspešno poširati jajce, je na primer uporaba prozorne živiljske folije, ki jo namastite z oljem ali maslom, nato vanjo ubijete jajce in folijo zavežete v mošnjiček. Jajce boste v folijo nalažje namestili tako, da si to predhodno z manjšo jamico namestite čez kozarec in vanjo ubijete jajce. Jajce v mošnjičku nato prav tako kuhate 3-4 minute, ga odvijete iz folije in servirate!

Holandska omaka

Potrebujete kozico, v kateri zavrete vodo in stekleno posodo, ki se prilega vrhu kozice za vodno kopel. V stekleno posodo vlijete limonin sok in bel vinski kis ter rumenjaka. Z metlico penasto mešate, dokler se volumen ne podvoji. Nato stekleno posodo postavite na kozico z vrelo vodo in z metlico nenehno mešate, da se zmes zgosti, pri tem pa pazite, da rumenjak ne zakrkne. Med mešanjem dodajte še koščke masla, po okusu začinite s soljo, poprom in rdečo papriko.

Komplicirano? Tudi pri pripravi holandske omake poznamo nekaj trikov, ki uberejo bližnjico ob tradicionalnih tehnikah. Potrebujete palični mešalnik in malo drugačen vrstni red. Najprej posebej stopite maslo. Nato s paličnim mešalnikom stepete rumenjaka, kis in limonin sok. Zdaj zmesi med mešanjem počasi in postopoma dodajte še vroče stopljeno maslo, ki bo poskrbelo za termično obdelavo jajca. Začinite po okusu.

SERVIRANJE

Jajca benedikt nato na krožnik zložimo v sledečem vrstnem redu. Na krožnik položimo obe polovici angleškega mafina (prerezana stran kruhka gleda navzgor). Na kruhek najprej položimo kuhan pršut (ali šunko, slanino, rezino prekajenega lososa), na to pa poširano jajce. Čez polijemo radodarno žlico holandske omake. Po okusu popramo/solimo in posujemo z nasekljanim drobnjakom.

Dober tek!

PREBERITE ŠE: Obnorele vas bodo puhaste japonske souflle palačinke #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini?
TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Slovenka z za marsikoga nenavadno službo, ki pa je njej odprla svet #INTERVJU

Neja Gril je kulinarična blogerka, ustvarjalka vsebin in podjetnica, ki je pred kratkim postala tudi avtorica svoje prve knjige Kuhajmo okusno. Nejino spontano ustvarjanje in kreiranje receptov na Instagram profilu Everyday breakfast club, je v roku dveh let postalo tudi njena služba. Sprva je imela le spletno trgovino s katero je spodbujala sledilce k rednemu zajtrkovanju, do danes pa je mojstrica meal-prepa in avtorica svoje prve kuharske knjige.

Kako bi se predstavili vsem, ki vas še ne poznajo?

Zase bi rekla, da sem res preprosta punca, ki ji veliko pomeni svoje dobro počutje in strmenje k izboljšanju same sebe. Trudim se, da se izboljšujem na vseh področjih, trenutno pa mi je prioriteta zdravje in svoje podjetje. Dnevno poskušam loviti ravnotežje med delom in prostim časom, ki mi ga moje delo pogosto zamegli – delo na socialnih omrežjih se pogosto prevesi v celodnevno delo. Everyday breakfast club je trenutno velik del mojega življenja.

Vsi vaši recepti so tako barviti in sveži, polni zelenjave. Kaj za vas pomeni zdrava prehrana?

Temelj mojega dobrega počutja, motivacije in energije za vse dnevne izzive izhaja iz mojega dobrega počutja zato dajem velik poudarek svoji prehrani. Zame pomeni zdrava prehrana to, da 80% uživam polnovredne in uravnotežene obroke in 20% tiste za dušo. Tukaj imam v mislih predvsem kake manj hranilne obroke, sladice, zabave ob pijači, … Menim, da nobeno omejevanje in ekstremi pri prehrani, pa tudi drugih področjih v življenju, niso dobri in lahko vodijo v slab odnos do hrane.

Kaj najraje jeste za zajtrk?

Sama imam več najljubših zajtrkov, ki se razlikujejo po sezonah. V trenutnih hladnih mesecih imam najraje kakšno vročo kašo. Ponavadi ovseno ali iz tsampe – slednja je instant kaša iz pražene ječmenove moke, ki jo najdete tudi v moji spletni trgovini. V vročih poletnih dneh, bi pa bila moja izbira gosta smuti skleda z domačo granolo in žlico arašidovega masla. Za vikende v vseh sezonah pa si večkrat privoščim kakšna jajčka in avokado toast.


Zakaj Everyday breakfast club? In zakaj v angleškem jeziku?

Ob odprtju mojega IG profila je bil Instagram v porastu in večinoma so na njem ustvarjali le tuji ustvarjalci. Tako sem sklenila, da odprem mednarodni profil, na katerem sem na začetku tudi pisala v angleškem jeziku. Nato se me je ime nekako »prijelo« in ga nikoli nisem spremenila.

Od kje je prišel navdih za knjigo?

Knjiga je bila moja dolgoletna želja. Že od samega začetka delovanja na socialnih omrežjih. Mislim, da je vsem nam kreatorjem receptov to želja, ki jo želiš izpolniti vsaj enkrat v karieri. Knjiga Kuhajmo okusno je torej plod dolgoletnega kreiranja receptov za socialna omrežja, moj blog in dela za naročnike. Torej nekako je plod moje službe, ki je še vedno marsikomu zelo nenavadna. Meni pa je odprla svet, za katerega se s prvo objavo na socialnih omrežjih nisem zavedala.
Spodbudila me je dolgoletna želja in pa sporočila moje skupnosti, ki že več kot 4 leta ustvarja po mojih receptih. Na nastanek knjige so v največji meri vplivali vsi, ki so mi v zadnjih letih namenili kakšno lepo sporočilo, všeček ali komentar na socialnih omrežjih. Najlepše je namreč videti in slišati, da nekdo kuha po tvojih receptih in ti na koncu sporoči, da je bilo res slastno.

Kljub temu, da je želja že bila prisotna pa knjige nisem prej izdala, saj sem šele letos nekako izoblikovala, kaj želim s svojimi recepti, vsebinami in knjigo sporočati in kakšne težave želim z njimi reševati posameznikom.

Knjiga Kuhajmo okusno vsebuje kar 79 preprostih receptov. Komu bodo prišli prav?

Tako je, 30.10.2023 je izšla moja prva knjiga Kuhajmo Okusno, ki vsebuje 79 preprostih receptov za vsako priložnost v dnevu. Knjiga je namenjena predvsem posameznikom, ki si želijo kuhati, pa mogoče nimajo idej ali motivacije za pripravo obrokov doma. Pa tudi tistim, ki si želijo samo popestriti svoje jedilnike.

Ponavadi recepti zahtevajo veliko sestavin (po možnosti, so te nekoliko težje dostopne) zato sem si želela zastaviti knjigo na način, da so v njej zbrani preprosti, hitri in okusni recepti iz dostopnih sestavin, ki jih ima večina že v hladilniku ali shrambi. Seveda se najde tudi nekaj posebnih sestavin, ki pa so v uvodnem delu knjige tudi opisani in jih vsebuje majhen del receptov.

Knjiga je namenjena tudi tistim, ki bi si želeli svoje jedilnike samo popestriti z novimi recepti in idejami ter posameznikom, ki bi si želeli povrniti veselje do kuhanja. V knjigo sem zbrala namreč vse situacije v dnevu, ki lahko marsikomu predstavljajo stres. Cilj knjige je, da kuhanje postane užitek ter najboljša oblika skrbi zase.

Kako dolgo ste knjigo ustvarjali?

Knjiga je pospešeno nastajala od septembra 2022, ko je tudi padla odločitev, da se bom spustila v sam projekt knjiga. Vmes sem si tudi nekajkrat premislila glede samega koncepta in jo na koncu zapeljala tako, da predstavlja mene kot kreatorko receptov.

Kako ste izbrali recepte za v knjigo?

To je bil natežji in najlažji del hkrati. Najlažji zato, ker sem vesela, da želim nekaj najbolj popularnih receptov po katerih sem prepoznavna vključiti v samo knjigo in jih imeti za vedno v tiskani obliki. Najtežji pa zato, ker sem morala skreiraiti večino novih računov za katere nisem vedela, če bodo mojemu občinstvu sploh všeč. Za večino mojih receptov na Instagramu ponavadi skreiram na podlagi odzivov, anket ali sporočil, ki jih prejmem – pri knjigi pa tega ni bilo.

Od nekdaj sem namreč bila velik »foodie« in mi je prehrana pomenila veliko. No, v resnici sem se vedno želela le dobro počutiti v svoji koži in že kmalu ugotovila, da ima na moje dobro počutje hrana ogromen vpliv. Zato sem si začela že v najstniških letih sama pripravljati svoje obroke in se začela zavedati sestave obrokov.

Opazila sem, da sploh maščobe znajo imeti velik vpliv na moje počutje in prebavo. Tako sem si začela pripravljati »bolj zdrave« sladice in poustvarjati klasične obroke na bolj fit način. V veliki večini so to bile samo manj mastne verzije z dovolj beljakovinami in zelenjave. Na ta način se še danes prehranjujem – obroke gradim okoli beljakovin, dodajam vlaknine v vsako glavno jed (s sadjem ali zelenjavo) in se izogibam nepotrebnemu dodajanju olja jedem. Recepte s takšnim konceptom lahko pričakujete tudi v moji knjigi Kuhajmo okusno.

Kateri recept iz knjige je vaš najljubši?

Mislim, da bi kot najljubši recept izbrala par klasik, ki jih res pogosto tudi pripravljam. To bi bila budina skleda, tunina poke skleda in pa bananina ovsena kaša ter grahov guacamole. Joj a sem jih že preveč izbrala?

Kaj je meal prep in komu je namenjen?

Meal Prep ali priprava obrokov vnaprej, predstavlja preprosto a močno orodje za izboljšanje prehrane in življenjskega sloga. Gre za načrtovano pripravo obrokov vnaprej, ki omogoča, da se izognemo stresu vsakodnevnega kuhanja, obenem zagotavlja redne obroke, ki podpirajo naše prehrambene cilje. Pa naj bo to pridobivanje/ izgubljanje teže, redni obroki, ki zmanjšajo verjetnost prenajedanja, manjše »lušte«,..

Meal Prep ni le trend, ampak odgovor na izzive sodobnega življenja. S hitrim tempom in natrpanimi urniki se včasih zdi nemogoče skrbeti za uravnoteženo prehrano zato je primeren še posebej za posameznike, ki se soočajo s sodbnimi izzivi pomanjkanja časa. Meal Prep omogoča, da prevzamemo nadzor nad svojo prehrano, hkrati pa prihranimo čas in energijo.

Sama sem z njim začela, ko sem se prvič preselila na svoje in začela za svoje obroke in obroke mojega partnerja skrbeti sama. Letos pa sem začela tudi druge učiti kako uspešno pripravljati obroke vnaprej – v svoji trgovini imam že dva e-priročnika iz katerih se lahko naučite osnov tudi vi.

Nam lahko zaupate popoln recept za božično sladico?

Seveda! Moja izbira so vedno cimetove rolice.

Neji Gril lahko sledite na njenem Instagram profilu ali blogu Everyday breakfast club

 

Foto: Neja Gril, Eveyday breakfast club

PREBERITE ŠE: Potopis: Oman in njegove najlepše točke v 14 dneh (in 1 slaba izkušnja)

Obnorele vas bodo puhaste japonske souflle palačinke (recept + video)

Japonske palačinke so že nekaj časa pravi spletni hit. Ker so puhaste kot oblački in se v ustih kar stopijo, verjamemo, da bodo navdušile tudi vas.

Potrebujete:

 • 2 veliki jajci
 • 2 žlici mleka
 • 3 žlice moke
 • 1/4 žličke pecilnega praška
 • 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta (po želji)
 • 1/2 žličke limoninega soka (po želji)
 • 2 žlici sladkorja

Priprava:

 1. Ponev postavite na kuhalno ploščo na najnižjo temperaturo. Ločite beljake od rumenjakov. V rumenjake vmešajte mleko in vanilijev ekstrakt. Dodajte še moko in pecilni prašek ter dobro premešajte.

 2. V beljake dodajte limonin sok in sladkor. Mešajte z električnim mešalnikom, dokler ne dobite trdnega beljakovega snega.

 3. Sneg vmešajte v mešanico z rumenjaki. Sneg vmešajte nežno, s kuhalnico, da ne izgubite zračnih mehurčkov.

 4. Ponev naoljite/namastite in s papirnato brisačo popivnajte odvečno maščobo. Maso previdno nakupčkajte v razgreto ponev in ponev prekrijte s pokrovko. Priporočamo, da pečete 2 do 3 palačinke hkrati.

 5. Po približno 4 minutah poglejte, če so se palačinke spodaj lepo zapekle. Ko dobijo lepo zlato barvo, jih obrnite. Pokrijte ponev s pokrovko in palačinke pecite še okoli 3 minute.

 6. Postavite na krožnik, obogatite s sestavinami po želji in uživajte!

Japonske palačinke pojejte takoj po pripravi

Bolj kot se palačinke ohladijo, bolj se skrčijo, zato jih pojejte takoj po pripravi. Puhaste japonske palačinke lahko obložite s sadjem, potresete s sladkorjem v prahu, jih obogatite s sladoledom ali smetano ali jogurtom. Lahko pa jih pojeste kar same, saj se v ustih topijo kot puhasti oblački.

Dober tek in veselo navijanje!

PREBERITE ŠE: Recept: TO so špageti s feto iz pečice, ki so obnoreli svet

Foto: Unsplash
Recept in video: Indy Assa

Zajtrk bogov: kruhki z rikoto, medom in oreščki #RECEPT

Kako je običajno videti vaš zajtrk? Hana in Tom, ki ustvarjata Instagram profil H(r)ana (in smo ju že gostili v TEM intervjuju), sta z nami delila recept za malo drugačen in zelo slasten začetek dneva.

Dober zajtrk je vsekakor primeren uvod v dober dan. Naj bo hranilen in okusen, da vas napolni z energijo in poboža brbončice. Naj gre tokrat na kruh nekaj posebnega!

SESTAVINE ZA BOŽANSKI ZAJTRK (za 2 kruhka)

– 2 rezini svežega kruha
– 4 žlice rikote
– 2 pesti oreščkov (na primer pinjole in makadamija)
– sol
– vejica svežega rožmarina
– 2 dcl olja za cvrtje
– večji ščep sladkorja
– 2 žlici medu

POSTOPEK

– Oreščke grobo nasekljamo in jih na ponvi brez olja popražimo, dokler ne postanejo zlatorjave barve. Solimo in damo na stran.
– Olje za cvrtje segrejemo in vanj položimo vejico rožmarina. Cvremo par minut, nato rožmarin prestavimo na papirnato brisačko in ga takoj posujemo z malo sladkorja.
– Na vsako rezino kruha razporedimo rikoto, čez posujemo oreščke, čez oreščke prelijemo med in vse skupaj posujemo z ocvrtim rožmarinom (steblo zavržemo). Dober tek!

FOTO: H(r)ana

PREBERITE ŠE: Slastni udon rezanci z govedino, zelenjavo, sojo in sezamom #recept

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Barcelona: Top 3 lokali, kamor morate na brunch

Španija je sinonim za dobro hrano in predvsem v Barcelono je treba z visokimi pričakovanji (in praznimi želodčki). Na kratko, Barcelona je odlično mesto za raziskovanje novih lokacij za brunch – saj veste, tisto vmes med zajtrkom in kosilom. Brunch je mešanica angleških besed breakfast in lunch – brunch. Torej pozen zajtrk, zgodnje kosilo.

Podaljšan vikend v Barceloni, dolg seznam jedi, ki bi si jih želeli poskusiti in omamne vonjave iz vsakeg druge restavracije. Da ne boste preživeli večine časa na Tripadvisorju, smo za vas izbrali preverjene tri lokale, ki ponujajo odlične lokalne, kot tudi mednarodne specialitete. Naj ne pozabimo omeniti – vsi trije so zelo instagramabilni.

#1 The Federal Café 

 Brez dvoma vas bo prepričalo prijetno vzdušje in skandinavski dizajn. Lokal je zasnovan tako, da večina ljudi sedi in jé za isto mizo. Takšne postavitve postajajo vse bolj priljubljene tudi v drugih večjih mestih, ker spodbujajo ljudi k druženju.

Priporočamo, da poskusite avokado s poširanim jajčkom ali šakšuko.

#2 Satans coffee corner

 Naj vas ime ne zmede, kava ima nebeški okus. Prav tako sveže pečeni vaflji in sendviči. Majhen lokal, ki se nahaja v gotskem predelu Barcelone, ima poseben čar in vanj radi zahajajo tudi lokalni umetniki. Solo popotniki se boste hitro zaklepetali z lastnikom, ki rad govori o svojih dogodivščinah in čas bo še prehitro minil.

https://www.instagram.com/p/Bq9dRQsHSwc/?utm_source=ig_web_copy_link

#3 La Esquina

Če si zjutraj radi vzamete čas za dober brunch, ki mu ne sme manjkati dobra kava, je La Esquina pravi naslov. Na meniju ne manjkajo brunch klasike, kot so: eggs benedict in angleški zajtrk, hkrati pa ne manjka niti španskih poslastic. Za piko na i pa lahko poskusite tudi domačega dimljenega lososa.

Brunch za vsak okus

Barcelona je mesto, v katerem lahko vsak najde nekaj po svojem okusu. Naš nasvet je, da poskusite čim več lokalnih jedi, zvečer pa nazdravite s Sangrijo in se podkrepite s tapasi.

Foto: Unsplash

Preberite še:

Barcelona: Vse, kar morate doživeti v tem čudovitem mestu

Jajca z vsega sveta

Nedelja je in predvidevamo, da ste danes vstali malce pozneje kot ponavadi. Čas je za zajtrk in kaj je bolj priročnega kot jajca. Toda kakšna, bi omleto, na oko ali morda kuhana? Za težke dileme je danes še prezgodaj in da bo odločitev lažja, smo se pozanimali, kako jajca pripravljajo drugje po svetu. Kako jih boste pripravili vi, pa prepuščamo vam.

#1 VELIKA BRITANIJA – Scotch egg

Ta priljubljena britanska jed je stalnica tako pri zajtrkih kot piknik pojedinah. Sestavljena je iz kuhanega jajca, ovitega v meso mlete klobase  in panirana v drobtine. Pravzaprav je jed še najbolj podobna stefani pečenki, kot jo poznamo pri nas, le da je postrežena v manjših porcijah.

POTREBUJEŠ: jajca, klobaso, peteršilj, muškatni orešček, gorčico, drobnjak, sol, poper in drobtine.

jajca_1_shutterstock_199309874

#2 TUNIZIJA – Shakshuka

Okusna jed iz ponve z začinjenimi jajci na oko in feta sirom.

POTREBUJEŠ: jajca, čebulo, rdečo papriko, paradižnik, feta sir in začimbe po želji.

jajca_2_shutterstock_401693344

#3 MEHIKA – Huevos divorciados

Tradicionalni del mehiškega zajtrka dobesedno pomeni »ločena jajca«.

POTREBUJEŠ: jajca, pasiran mehiški fižol, pšenične tortilje, rdečo in zeleno salso.

jajca_3_shutterstock_294460409

#4 KITAJSKA – jajčna juha

Na kitajskem jo jedo za zajtrk, kosilo ali večerjo. Čeprav pri nas ni v navadi, da bi juho jedli zgodaj zjutraj, je ta krepčilen obrok vredno poskusiti.

POTREBUJEŠ: jajca, čebulo, sojino omako, paradižnik, jušno osnovo, grah, gobe in riževo vino.

jajca_4_shutterstock_121158499

#5 JAPONSKA – Tamagoyaki

Japonci stvari radi naredijo po svoje in ti jajčni zvitki niso izjema.

POTREBUJEŠ: jajca, sojino omako, mirin omako, sladkor in sol.

jajca_5shutterstock_433204354

#6 FILIPINI – Balut

Morda te jedi ne boš poskusil ravno za zajtrk, saj jo celo Filipinci raje pojedo ob kozarcu piva. Pa naj bo bolj kot zanimivost. Sestavljajo jo kuhana in soljena račja zorjena jajca (zarodek je pravzaprav že podoben pravi ptici), ki jih z žlico pojedo kar iz lupine.

POTREBUJEŠ: račja jajca in sol.

jajca_6_shutterstock_430742257

#7 INDIJA – jajčni curry

Curry je stalnica indijske kuhinje, a jajčna različica je v vsaki pokrajini malce drugačna.

POTREBUJEŠ: jajca, paradižnik, čebulo, ingver, gorčična semena, sladkor, čili, indijsko mešanico začimb.

jajca_7_shutterstock_358356515

#8 ŠRILANKA – Egg hopper

Ta šrilanški zajtrk je pravzaprav hrustljava palačinka, spečena v obliki posodice, v kateri je postreženo jajce na oko.

POTREBUJEŠ: kokosovo vodo, kvas, sladkor, kokosovo mleko, riževo moko, mineralno vodo, sol, olje in jajca.

jajca_8_shutterstock_446312779

#9 ZDA – benediktinska jajca

Tradicionalni ameriški zajtrk ali pa brunch vsebuje poširana jajca s slanino in mlado špinačo, vse skupaj položeno na topel angleški slani muffin, ki ga lahko nadomesti tudi bel kruh ali mehka kajzarica.

POTREBUJEŠ: Muffin, jajca, slanino, mlado špinačo, maslo, gorčico in kis.

jajca_9_shutterstock_324426677

#10 ITALIJA – Deviled eggs

Italijani jed radi postrežejo kot kanapeje ali prilogo, sestavljena pa je iz prepolovljenih trdokuhanih jajc, obloženih z začinjeno majonezo.

POTREBUJEŠ: jajca, majonezo, maslo, kis, drobnjak, sol, poper in gorčico.

jajca_010_shutterstock_256419517

Katerokoli izmed zgornjih jedi, ki bo postala vaš današnji zajtrk, lahko priredite po svojem okusu. Uporabite domišljijo!

Pa dober tek!

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.