Nedelja je in predvidevamo, da ste danes vstali malce pozneje kot ponavadi. Čas je za zajtrk in kaj je bolj priročnega kot jajca. Toda kakšna, bi omleto, na oko ali morda kuhana? Za težke dileme je danes še prezgodaj in da bo odločitev lažja, smo se pozanimali, kako jajca pripravljajo drugje po svetu. Kako jih boste pripravili vi, pa prepuščamo vam.
#1 VELIKA BRITANIJA – Scotch egg
Ta priljubljena britanska jed je stalnica tako pri zajtrkih kot piknik pojedinah. Sestavljena je iz kuhanega jajca, ovitega v meso mlete klobase in panirana v drobtine. Pravzaprav je jed še najbolj podobna stefani pečenki, kot jo poznamo pri nas, le da je postrežena v manjših porcijah.
POTREBUJEŠ: jajca, klobaso, peteršilj, muškatni orešček, gorčico, drobnjak, sol, poper in drobtine.
#2 TUNIZIJA – Shakshuka
Okusna jed iz ponve z začinjenimi jajci na oko in feta sirom.
POTREBUJEŠ: jajca, čebulo, rdečo papriko, paradižnik, feta sir in začimbe po želji.
#3 MEHIKA – Huevos divorciados
Tradicionalni del mehiškega zajtrka dobesedno pomeni »ločena jajca«.
POTREBUJEŠ: jajca, pasiran mehiški fižol, pšenične tortilje, rdečo in zeleno salso.
#4 KITAJSKA – jajčna juha
Na kitajskem jo jedo za zajtrk, kosilo ali večerjo. Čeprav pri nas ni v navadi, da bi juho jedli zgodaj zjutraj, je ta krepčilen obrok vredno poskusiti.
POTREBUJEŠ: jajca, čebulo, sojino omako, paradižnik, jušno osnovo, grah, gobe in riževo vino.
#5 JAPONSKA – Tamagoyaki
Japonci stvari radi naredijo po svoje in ti jajčni zvitki niso izjema.
POTREBUJEŠ: jajca, sojino omako, mirin omako, sladkor in sol.
#6 FILIPINI – Balut
Morda te jedi ne boš poskusil ravno za zajtrk, saj jo celo Filipinci raje pojedo ob kozarcu piva. Pa naj bo bolj kot zanimivost. Sestavljajo jo kuhana in soljena račja zorjena jajca (zarodek je pravzaprav že podoben pravi ptici), ki jih z žlico pojedo kar iz lupine.
POTREBUJEŠ: račja jajca in sol.
#7 INDIJA – jajčni curry
Curry je stalnica indijske kuhinje, a jajčna različica je v vsaki pokrajini malce drugačna.
POTREBUJEŠ: jajca, paradižnik, čebulo, ingver, gorčična semena, sladkor, čili, indijsko mešanico začimb.
#8 ŠRILANKA – Egg hopper
Ta šrilanški zajtrk je pravzaprav hrustljava palačinka, spečena v obliki posodice, v kateri je postreženo jajce na oko.
POTREBUJEŠ: kokosovo vodo, kvas, sladkor, kokosovo mleko, riževo moko, mineralno vodo, sol, olje in jajca.
#9 ZDA – benediktinska jajca
Tradicionalni ameriški zajtrk ali pa brunch vsebuje poširana jajca s slanino in mlado špinačo, vse skupaj položeno na topel angleški slani muffin, ki ga lahko nadomesti tudi bel kruh ali mehka kajzarica.
POTREBUJEŠ: Muffin, jajca, slanino, mlado špinačo, maslo, gorčico in kis.
#10 ITALIJA – Deviled eggs
Italijani jed radi postrežejo kot kanapeje ali prilogo, sestavljena pa je iz prepolovljenih trdokuhanih jajc, obloženih z začinjeno majonezo.
POTREBUJEŠ: jajca, majonezo, maslo, kis, drobnjak, sol, poper in gorčico.
Katerokoli izmed zgornjih jedi, ki bo postala vaš današnji zajtrk, lahko priredite po svojem okusu. Uporabite domišljijo!
Pa dober tek!
Foto: Shutterstock