Huevos rotos, jajčka med mladim krompirjem #RECEPT

Ob kakšnem krompirju se nam najbolj pocedijo sline? Mladem, po možnosti sveže pobranem na domači njivi. Tokratni recept je torej za mlad krompir z jajci, različico španske jedi huevos rotos.

Pečen mlad krompir z veliko skledo sezonske solate je ena najslajših poletnih pregreh. Če ob tem potrebujete kaj več beljakovin, pa priporočamo odličen recept z jajci. Gre za eno od različic španske jedi huevos rotos, ki je na osnovi ocvrtih jajc s še tekočim rumenjakom, ki jih spremljajo različne dobrote od krompirja do mesa. Tokrat torej prisegamo na krompir. Recept sta z nami delila Hana in Tom, ki ustvarjata dišeč profil H(r)ana (in smo ju že gostili v TEM intervjuju).

SESTAVINE

– 80 ml olivnega olja
– 2 žlički dimljene paprike v prahu
– 1/2 žličke čilija, sol, poper
– 700 g mladega krompirja, opranega
– 1 čebula, narezana na rezine
– 2 stroka česna, naribana
– 4 jajca
– nekaj žlic kisle smetane
– lupinica 1 limone
– koper ali kakšno drugo sveže zelišče

POSTOPEK

– V skledi zmešamo olivno olje, papriko v prahu, čili, 1/2 žličko soli, poper in 230 ml vode.
– Krompir po potrebi narežemo na manjše kose, če je dovolj majhen, pustimo celega.
– Krompir premestimo na ponev in ga prelijemo z mešanico olivnega olja.
– Zavremo, pokrijemo in kuhamo 10-15 minut, da se krompir zmehča.
– Medtem zmešamo kislo smetano in lupinico limone ter prestavimo v hladilnik, dokler ne postrežemo.
– V krompir dodamo čebulo in česen, premešamo in pokrito kuhamo še 5 minut.
– Ko je tekočina izparela in ko je krompir zapečen, naredimo 4 jamice in vanje ubijemo 4 jajca. Vsako jajce solimo in popramo, pokrijemo ter kuhamo še 4-6 minut, da beljaki zakrknejo, rumenjaki pa ostanejo malo tekoči.
– Ostavimo, dodamo nekaj kupčkov kisle smetane z limonino lupinico in posujemo z zelišči. Dober tek!

FOTO: H(r)ana

PREBERITE ŠE: Jagenjček s skorjico iz parmezana, pistacij in drobtin #RECEPT

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Jajca z vsega sveta

Nedelja je in predvidevamo, da ste danes vstali malce pozneje kot ponavadi. Čas je za zajtrk in kaj je bolj priročnega kot jajca. Toda kakšna, bi omleto, na oko ali morda kuhana? Za težke dileme je danes še prezgodaj in da bo odločitev lažja, smo se pozanimali, kako jajca pripravljajo drugje po svetu. Kako jih boste pripravili vi, pa prepuščamo vam.

#1 VELIKA BRITANIJA – Scotch egg

Ta priljubljena britanska jed je stalnica tako pri zajtrkih kot piknik pojedinah. Sestavljena je iz kuhanega jajca, ovitega v meso mlete klobase  in panirana v drobtine. Pravzaprav je jed še najbolj podobna stefani pečenki, kot jo poznamo pri nas, le da je postrežena v manjših porcijah.

POTREBUJEŠ: jajca, klobaso, peteršilj, muškatni orešček, gorčico, drobnjak, sol, poper in drobtine.

jajca_1_shutterstock_199309874

#2 TUNIZIJA – Shakshuka

Okusna jed iz ponve z začinjenimi jajci na oko in feta sirom.

POTREBUJEŠ: jajca, čebulo, rdečo papriko, paradižnik, feta sir in začimbe po želji.

jajca_2_shutterstock_401693344

#3 MEHIKA – Huevos divorciados

Tradicionalni del mehiškega zajtrka dobesedno pomeni »ločena jajca«.

POTREBUJEŠ: jajca, pasiran mehiški fižol, pšenične tortilje, rdečo in zeleno salso.

jajca_3_shutterstock_294460409

#4 KITAJSKA – jajčna juha

Na kitajskem jo jedo za zajtrk, kosilo ali večerjo. Čeprav pri nas ni v navadi, da bi juho jedli zgodaj zjutraj, je ta krepčilen obrok vredno poskusiti.

POTREBUJEŠ: jajca, čebulo, sojino omako, paradižnik, jušno osnovo, grah, gobe in riževo vino.

jajca_4_shutterstock_121158499

#5 JAPONSKA – Tamagoyaki

Japonci stvari radi naredijo po svoje in ti jajčni zvitki niso izjema.

POTREBUJEŠ: jajca, sojino omako, mirin omako, sladkor in sol.

jajca_5shutterstock_433204354

#6 FILIPINI – Balut

Morda te jedi ne boš poskusil ravno za zajtrk, saj jo celo Filipinci raje pojedo ob kozarcu piva. Pa naj bo bolj kot zanimivost. Sestavljajo jo kuhana in soljena račja zorjena jajca (zarodek je pravzaprav že podoben pravi ptici), ki jih z žlico pojedo kar iz lupine.

POTREBUJEŠ: račja jajca in sol.

jajca_6_shutterstock_430742257

#7 INDIJA – jajčni curry

Curry je stalnica indijske kuhinje, a jajčna različica je v vsaki pokrajini malce drugačna.

POTREBUJEŠ: jajca, paradižnik, čebulo, ingver, gorčična semena, sladkor, čili, indijsko mešanico začimb.

jajca_7_shutterstock_358356515

#8 ŠRILANKA – Egg hopper

Ta šrilanški zajtrk je pravzaprav hrustljava palačinka, spečena v obliki posodice, v kateri je postreženo jajce na oko.

POTREBUJEŠ: kokosovo vodo, kvas, sladkor, kokosovo mleko, riževo moko, mineralno vodo, sol, olje in jajca.

jajca_8_shutterstock_446312779

#9 ZDA – benediktinska jajca

Tradicionalni ameriški zajtrk ali pa brunch vsebuje poširana jajca s slanino in mlado špinačo, vse skupaj položeno na topel angleški slani muffin, ki ga lahko nadomesti tudi bel kruh ali mehka kajzarica.

POTREBUJEŠ: Muffin, jajca, slanino, mlado špinačo, maslo, gorčico in kis.

jajca_9_shutterstock_324426677

#10 ITALIJA – Deviled eggs

Italijani jed radi postrežejo kot kanapeje ali prilogo, sestavljena pa je iz prepolovljenih trdokuhanih jajc, obloženih z začinjeno majonezo.

POTREBUJEŠ: jajca, majonezo, maslo, kis, drobnjak, sol, poper in gorčico.

jajca_010_shutterstock_256419517

Katerokoli izmed zgornjih jedi, ki bo postala vaš današnji zajtrk, lahko priredite po svojem okusu. Uporabite domišljijo!

Pa dober tek!

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.