Subway odprl četrto restavracijo, tokrat na Primorskem

Subway, ki ima v Sloveniji že tri restavracije v Ljubljani, je svojo prvo z novim dizajnom odprl v nakupovalnem centru Planet Koper.

Subway, največja veriga restavracij na svetu, v Sloveniji uvaja nov dizajn restavracij Fresh Forward. Z njim bodo nadgradili vse vidike uporabniške izkušnje.

Ta namreč gostom omogoča različne možnosti izbire, od tega, kako lahko naročijo in prevzamejo hrano, do tega, kako uživajo v svojem obroku. Še vedno pa so najpomembnejše sveže sestavine in sendviči, ki si jih gostje lahko pripravijo po svojem okusu.

Z novim dizajnom želijo svojim gostom ponuditi prostor, kjer se bodo dobro počutili. V ospredju je kotiček s svežo zelenjavo, s katerim želijo še dodatno poudariti zavezanost k svežim in kakovostnim izdelkom. Medtem pa osvetljen prostor z drugimi izdelki, kot so različne solate, piškoti in kruh, gostu ponuja dodatne možnosti izbire. Gostje lahko uporabljajo tudi brezplačen Wi-Fi ali si med svojim obrokom napolnijo mobilno napravo na dostopnih USB-postajah.

PREBERITE ŠE: Bratislava: TOP 3 mesta, ki bodo razvadila vaše brbončice

 

Bratislava: TOP 3 mesta, ki bodo razvadila vaše brbončice

Kot pravi turistična skupnost Bratislave … Bratislava je mesto, kjer lahko najdete pravo življenje (živost). Doživite poletje v Bratislavi, kjer se lahko prepustite zgodovini, sprostite na različnih dogodkih ali odkrijete odlično hrano.

Obiščite jezero Zlaté Piesky in postanite bogatejši za izkušnjo deskanja na wakeboardu. Odkrijte poletno stran Magio plaže, peščene plaže na Donavi v središču Bratislave. Možnosti za zabavo je ogromno. A tokrat vam predstavljamo kulinarično stran Bratislave. Za vas smo raziskali najboljše kraje z dobro hrano, ki bodo zagotovo zadovoljili vaše želodce.

Bratislava – raj za gurmane

Bratislava (klik) ni znana samo po težki hrani in ogljikovih hidratih, kot so palačinke, pivske preste ali juhe v kruhu. Zadnje čase, kot v ostalih evropskih mestih, instagramabilni in trendovski kraji postajajo vedno bolj priljubljeni. To pomeni, da se odpirajo novi in sodobni prostori, kot je Fach Bratislava – edinstven koncept restavracije, ki je sestavljen iz 4 delov (juice bar, bisto, kavarna in restavracija) pod eno streho. Če ste na volji za pijačo, brunch ali sladico, zavijte v Fach in preizkusite sezonske slaščice, ki jih tam ponujajo.

Najboljši burger v Bratislavi

Vsem, ki morajo na potovanju obvezno preveriti, kje je dober burger, predlagamo Roxor BURGER & BEER restavracijo. Ta priljubljena restavracija ni znana samo med turisti, temveč je hit tudi pri domačinih. Burgerji so majhni, a prava kombinacija okusa. Posebej če radi eksperimentirate s hrano. Premium pleskavica, chipotle majoneza, cheddar sir, … vse to in še več lahko naročite v svojem burgerju. Če smo vas prepričali, dovolite, da vam damo še en nasvet. Rezervirajte mizo prej ali pridite na zgodnje kosilo, saj tu burgerje razprodajo v rekordnem času!

”Fine dining” izkušnja

Za ”fine dining” izkušnjo številni priporočajo Albrecht. To je restavracija, ki streže visoko kakovostno hrano s poudarkom na videzu in vsebini na krožniku. Poleg jedi vam bodo postregli tudi z vinom, ki ustreza vaši jedi. Ponos te restavracije je gotovo divjad in morska hrana. A pazite, v tej restavraciji boste gotovo morali dodobra izprazniti denarnico.

Odlična cena za odličen spanec

Po dnevu, polnem zabave in dobre hrane, vam priporočamo spanje v Hotelu Agatka 4* (klik), kjer boste za 2 nočitvi z zajtrkom za 2 osebi odšteli SAMO 99 €! Poglejte to neverjetno ponudbo na Megabon (klik) strani in rezervirajte svoje kulinarično potovanje!

Foto: Shutterstock

Barcelona: Top 3 lokali, kamor morate na brunch

Španija je sinonim za dobro hrano in predvsem v Barcelono je treba z visokimi pričakovanji (in praznimi želodčki). Na kratko, Barcelona je odlično mesto za raziskovanje novih lokacij za brunch – saj veste, tisto vmes med zajtrkom in kosilom. Brunch je mešanica angleških besed breakfast in lunch – brunch. Torej pozen zajtrk, zgodnje kosilo.

Podaljšan vikend v Barceloni, dolg seznam jedi, ki bi si jih želeli poskusiti in omamne vonjave iz vsakeg druge restavracije. Da ne boste preživeli večine časa na Tripadvisorju, smo za vas izbrali preverjene tri lokale, ki ponujajo odlične lokalne, kot tudi mednarodne specialitete. Naj ne pozabimo omeniti – vsi trije so zelo instagramabilni.

#1 The Federal Café 

 Brez dvoma vas bo prepričalo prijetno vzdušje in skandinavski dizajn. Lokal je zasnovan tako, da večina ljudi sedi in jé za isto mizo. Takšne postavitve postajajo vse bolj priljubljene tudi v drugih večjih mestih, ker spodbujajo ljudi k druženju.

Priporočamo, da poskusite avokado s poširanim jajčkom ali šakšuko.

#2 Satans coffee corner

 Naj vas ime ne zmede, kava ima nebeški okus. Prav tako sveže pečeni vaflji in sendviči. Majhen lokal, ki se nahaja v gotskem predelu Barcelone, ima poseben čar in vanj radi zahajajo tudi lokalni umetniki. Solo popotniki se boste hitro zaklepetali z lastnikom, ki rad govori o svojih dogodivščinah in čas bo še prehitro minil.

View this post on Instagram

Hoy es el primer día de la semana en el que te das cuenta de que eres esclav@ de lo incorrecto. Ayer lunes quizás se te pasó por alto que de lunes a viernes entras a las 09 y sales a las 18. El sistema es un sitio oscuro. Nosotros abrimos a las 08 para que tú mañana sea un poco menos miserable. No arreglará mucho, pero te dará energía para salir del gótico pisoteando grupos de cruceristas. Y tú y yo sabemos que eso ánima a cualquiera. Un besito de martes. Uno de esos al lado de la comisura, de los que te ponen de los nervios. Modela de manos: @tirsavdeparga Fotografía: @antp Textos: @easy_harvest Hahahahahahahaha #viboracomix mantengo tu memoria viva no importa cuantos papas ofendidos salgan de nuestra cafetería!!

A post shared by SATAN's (@satanscoffeeco) on

#3 La Esquina

Če si zjutraj radi vzamete čas za dober brunch, ki mu ne sme manjkati dobra kava, je La Esquina pravi naslov. Na meniju ne manjkajo brunch klasike, kot so: eggs benedict in angleški zajtrk, hkrati pa ne manjka niti španskih poslastic. Za piko na i pa lahko poskusite tudi domačega dimljenega lososa.

Brunch za vsak okus

Barcelona je mesto, v katerem lahko vsak najde nekaj po svojem okusu. Naš nasvet je, da poskusite čim več lokalnih jedi, zvečer pa nazdravite s Sangrijo in se podkrepite s tapasi.

Foto: Unsplash

Preberite še:

Barcelona: Vse, kar morate doživeti v tem čudovitem mestu

Ljubljana bo spet dišala po burgerjih in pivu

V prestolnico se vrača Pivo & Burger Fest! Priljubljeni kulinarični festival z razširjenim konceptom, ki izpostavlja spajanje piva in hrane.

V soboto in nedeljo, 6. in 7. aprila, bo v Ljubljani potekal prvi letošnji, sicer pa že 12. Pivo & Burger Fest. Eden najbolj priljubljenih kulinaričnih dogodkov v širši regiji bo na Pogačarjev trg prinesel več kot 200 različnih vrst piva. Pa tudi enega najbolj svežih in vznemirljivih gurmanskih trendov, spajanje piva s hrano.

Tokrat se burgerjem pridružujejo tudi ostale jedi

Del festivala bo letos namenjen tudi stojnicam z drugimi jedmi. Seveda pa bo osrednji kulinarični del še vedno pripadel sočnim burgerjem. Na raziskovanje novih kombinacij ter uživanje ob klasikah se bodo obiskovalci lahko podali v soboto, 6. aprila, med 11. in 23. uro ali v nedeljo, 7. aprila, med 11. in 21. uro.

Več kot 200 vrst piva!

Na pomladnem Pivo & Burger Festu bodo pivovarji in distributerji predstavili rekordno število različnih piv. Na festivalskem seznamu jih je tokrat več kot dvesto! »Zelo ponosni smo, da gre pri tej številki za večinoma domača, točena piva slovenskih pivovarjev, med njimi je tudi veliko novosti, ki jih bodo premierno predstavili prav na tem dogodku, ki je zares postal pravi praznik slovenskega pivovarstva,« je pred dogodkom dejal Lior Kochavy, idejni oče in soustanovitelj Pivo & Burger Festa.

Prihajajo fermentirana, nizkoalkoholna in starana piva

Danes, ko odlično kraft pivo in res dobre burgerje dobimo skoraj povsod, si je težko predstavljati, da so od prvega Pivo & Burger Festa minila šele štiri leta in pol. Približno toliko je minilo tudi od prvega zagona slovenskih kraft pivovarjev, kar pomeni, da se je scena šele dobro oblikovala ter da je prostora za razvoj in rast še ogromno. »Prihajajo fermentirana piva, pa nizkoalkoholna piva, ki jim kraft pristop k varjenju zagotavlja bogat, značilen okus. Prihajajo tri, štiri, celo šest let starana piva, ki zorijo v hrastovih, tudi češnjevih sodih. In prihaja spajanje piva s hrano. Bili bi res slepi, če tega kot organizatorji največjega tovrstnega dogodka v širši regiji ne bi opazili,« je trende na področju kraft pivovarstva povzel Lior Kochavy.

Novi kulinarični prijatelji

Burgerji seveda ostajajo odlični prijatelji bogati ponudbi piva, a to se res rado parčka tudi z mnogimi drugimi jedmi, od specialitet mednarodnih kuhinj do modernih krožnikov vrhunskih chefov in celo kremastih sladic.

Tako bodo obiskovalci poleg spajanja piva z burgerji lahko poskusili, kako čudovito gre pivo skupaj z neo bistro dobrotami (EK Bistro), kako se naravno fermentirana piva ujemajo s fermentirano hrano (Fermentstation), kaj izbrati kot pivsko spremljavo za mehiške prigrizke (El Patrón Tacos & Store), ob katerem pivu uživati ob posoških delikatesah (Narezki.si), kako s pravim pivom oplemenititi pivniške jedi (Pivnica Lajbah), kako s pivom ukrotiti najmočnejše čilije (Gorki Chili) in kako pivo poparčkati s slaščicami (Atelier Karim).

Ponudba burgerjev ostaja pestra in bogata

Obiskovalcem Pivo & Burger Festa bo tudi tokrat na voljo bogata festivalska knjižica s seznamom vseh piv ter nasveti o tem, kako jih spajati s hrano. Od tega, kaj popiti h krepkim jedem, s čim sprati ostre okuse in kaj legendarno paše k burger klasikam. Za slednje, pa čeprav bi jih ob bogati kreativnosti težko poimenovali klasični, bodo skrbeli 7Burger, Dnevni bar Pr’Mrtinet, FNX Caffe & Bistro, Hood Burger, Jack & Joe Steak and Burger Club, Kuhinja Krušič, Majmun, Mangoop Burgers’n’stuff, Organic Garden, Pop’s Place, Punkt, Gostilna in pivnica Stari pisker, Superhrust, Tokyo Piknik in Top Chef.

Foto: Pivo & Burger Fest

PREBERITE ŠE:

Opevana pica iz kislega testa, ki jo spečejo v minuti in pol

V Slovenijo prihajajo največja svetovna kuharska imena

V okviru European Food Summit, ki bo potekal od 16. do 19. marca, se bodo zvrstili številni dogodki. Med njimi 18. marca tudi strokovni simpozij, ki bo prvič v Sloveniji na enem mestu gostil največja svetovna kuharska imena in velike ume s področja kulinarike, umetnosti ter medijskega sveta, so sporočili iz STO.

V partnerstvu s Slovensko turistično organizacijo (STO) in Turizmom Ljubljana se bodo v okviru European Food Summit v štirih dneh zvrstili številni dogodki. Med njimi strokovni simpozij, ki bo potekal v ponedeljek, 18. marca na Ljubljanskem gradu.

O hrani z najboljšo kuharsko mojstrico na svetu Ano Roš 

Glavna tema simpozija je »Hrana – most do trajnostne identitete evropskih kultur in narodov« v sodelovanju z najboljšo kuharsko mojstrico na svetu Ano Roš in kuratorjem simpozija Andreo Petrinijem. Slednji velja za enega ključnih akterjev številnih svetovnih kulinaričnih projektov in spada med najvplivnejše osebe v gastronomiji.

“Veseli me, da v Slovenijo prihajajo zvezdniška imena svetovne gastronomije. Saj to pomeni, da je že prepoznana kot resen igralec na tem prizorišču. European Food Summit ob uglednih mednarodnih gastronomskih strokovnjakih in kuharskih mojstrih gosti tudi vrhunske slovenske šefe z Ano Roš na čelu ter pomembno pripomore k uveljavljanju naše dežele kot destinacije za petzvezdična kulinarična doživetja,” je povedala Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

Prihajajo največja svetovna kuharska imena

V kratkih inspiracijskih govorih nas bodo skozi svoje zgodbe navdihnili in spodbudili k naprednemu razmišljanju ter delovanju v prid boljše in trajnostne prihodnosti:

  • chef Andoni Luis Aduriz, Mugaritz, dve Michelinovi zvezdici, 9. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Španija;
  • chef Andreas Caminada, Schloss Schauenstein, tri Michelinove zvezdice, 47. na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Švica;
  • chef Christopher Pelé, Le Clarence, dve Michelinovi zvezdici, Francija;
  • chef Esben Holmboe Bang, Maaemo, tri Michelinove zvezdice, 35. mesto na lestvici The World‘s 50 Best Restaurants, Norveška;
  • Georges Desrues, novinar, pisatelj in urednik, Italija;
  • Ivan Brincat, pisatelj in avtor, Food and Wine Gazette, Belgija;
  • Joe Warwick, kritik in avtor knjižne uspešnice Where Chefs Eat in soustanovitelj The World Restaurant Awards, Anglija;
  • chef Jordan Khan, Destroyer in Vespertine, in prejemnik naslova Best New Chef 2017, ZDA;
  • chefinja Leonor Espinosa, Leo Restaurant, prejemnica naslova Best Female Chef Latinske Amerike leta 2017 in Latin America’s 50 Best Restaurants, Kolumbija;
  • chef Ricardo Camanini, Lido 84, prejemnik naslova Chef leta 2017 po izboru Identità Golose, Italija;
  • Lior Kochavy, idejni vodja kulinarične tržnice Odprta kuhna, s svojo strokovno ekipo organizira tudi druge kulinarične dogodke in festivale, Slovenija;
  • Mateja Gravner, ki vodi marketing in komercialni del posla v družinskem podjetju Gravner, Italija;
  • Anka Lipušček, direktorica Mlekarne Planika, Slovenija;
  • Valter Kramar, solastnik Hiše Franko in Hiše Polonka, partner v lokalni butični pivovarni FEO in somelje s posebno naklonjenostjo do naravnih vin, Slovenija.

Med govorci sta tudi Afton Halloran iz Nordic Food Policy Lab in Roberta Floreja iz DTU Skylab – Technical University of Denmark, Danska, ki bosta spregovorila o trajnostnih sistemih prehranjevanja. Več o simpoziju najdete tukaj.

PREBERITE ŠE:

Slovenka, ki govori kitajsko in jo čaka plemiška korejska poroka #intervju

Lokali, kjer boste v Ljubljani najboljše jedli (izbor In Your Pocket)

Če ste med gurmani, je ena od točk, ki jo na potovanjih radi odkljukate, zagotovo tudi dobra gostilna. Kaj pa, ko gre za domače? Znan je seznam najboljših po izboru In Your Pocket.

Mednarodni turistični vodnik In Your Pocket je letos že osmo leto po vrsti razglasil najboljše lokale s hrano v Ljubljani. V 12 različnih kategorijah je uredniška skupina mestnih vodnikov In Your Pocket nominirala 120 restavracij.

Zmagovalec, kjer strežejo najboljšo vrhunsko kulinariko, je Cubo, medtem ko Slovenska Hiša Figovec streže najboljše domače okuse. Gostom je najbolj udobno v Gostilnici 5-6 kg, na poslovno kosilo pa se lahko odpravite v Argentino.

Po najboljših okusih Balkana še vedno diši v Čadu, sodobnejši burger med najboljšimi je v franšizi Lars&Sven, najbolj okusne pice strežejo v Veraceju, vegani in vegetarijanci pa obožujejo Baziliko.

Svetovno kuhinjo lahko najbolje okušate v Sushimami, zajtrke pa v Le Petitu. Najboljši ponudnik hitre hrane je Olimpija burek, najboljša restavracija v okolici Ljubljane pa je Dvor Jezeršek.

Celoten seznam najboljših treh v vseh 12 kategorijah:

Najboljša vrhunska kulinarika

  1. mesto: CUBO
  2. mesto: Gostilna As
  3. mesto: JB

Najboljša slovenska hrana

  1. mesto: SLOVENSKA HIŠA FIGOVEC
  2. mesto: Gostilna na Gradu
  3. mesto: Kovač

Najbolj udoben bistro

  1. mesto: GOSTILNICA 5-6KG
  2. mesto: Dežela Okusov
  3. mesto: Čompa

Najboljše poslovno kosilo

  1. mesto: ARGENTINO
  2. mesto: Hotel Cubo Restaurant
  3. mesto: Maxim

Najboljši okusi Balkana

  1. mesto: ČAD
  2. mesto: Das Ist Valter
  3. mesto: Sarajevo ’84

Najboljša pica

  1. mesto: VERACE
  2. mesto: Foculus
  3. mesto: Azur

Najboljši burger

  1. mesto: LARS & SVEN
  2. mesto: Hood Burger
  3. mesto: Pop’s Place

Najboljša vegetarijanska ali veganska hrana

  1. mesto: BAZILIKA BISTRO
  2. mesto: Organic Garden
  3. mesto: Barbarella Arkade Bistro

Najboljša svetovna kuhinja

  1. mesto: SUSHIMAMA
  2. mesto (izenačeno): Abi Falafel
  3. mesto (izenačeno): Shambala

Najboljši zajtrk

  1. mesto: LE PETIT
  2. mesto: Slovenska Hiša
  3. mesto: Kavarna Rog

Najboljši ponudnik hitre hrane

  1. mesto: OLIMPIJA BUREK
  2. mesto: Nobel Burek
  3. mesto: Klobasarna

Najboljša restavracija v okolici Ljubljane

  1. mesto: DVOR JEZERŠEK
  2. mesto: Skaručna
  3. mesto: Gostilna Pr Kopač

 

Foto: Gostilnica 5-6 kg

PREBERITE ŠE:

Mesta, ki jih morate dopisati na svoj “foodie bucket list”

Pred skokom v Azijo: Kako pravilno uporabljati jedilne paličice

Ste eni tistih, ki v najbližji azijski restavraciji (ali Aziji) prosite za “normalen” pribor, da lahko pojeste brez akrobacij? Jedilne paličice kot pribor za hranjenje ni misija nemogoče, le nekaj vaje in potrpljenja vam manjka.

A pazljivo! Izumljanje lastnega načina, kako uporabljati jedilne paličice, je morda hujša žalitev, kot če enostavno prosite za vilico, saj ima tudi uporaba paličic nekaj pravil, ki jih vsaj v Aziji tudi upoštevajte.

Jedilne paličice: od bambusa do porcelana

Najbolj znane so bambusove paličice, ki jih dobite zavite v papir, jih prelomite, oziroma ločite na dve posamični in so namenjene za enkratno uporabo. Poznamo pa še jedilne paličice iz plastike, tršega lesa, porcelana in drugih materialov, ki jih lahko operemo in uporabimo vnovič.

Od Kitajcev, Japoncev, Tajcev … do Slovencev

Jedilne paličice so v kuhinji oziroma jedilnici začeli uporabljati Kitajci, tudi zahodnjaki pa vsaj njihovo hrano poskušamo jesti tako, kot oni. V azijski kulinariki ima takšno hranjenje večtisočletno tradicijo. Poleg Kitajcev z njimi namreč jedo še Japonci, Korejci, Malezijci, Tajci, Vietnamci in Singapurci, a obstaja nekaj razlik v uporabi in pravilih. Na Kitajskem na primer uporabljajo daljše kot na Japonskem, ob vprašanju ekologije pri masovni potrošnji lesenih, pa v Južni Koreji uporabljajo celo kovinske. V Aziji namreč povprečen prebivalec na leto porabi 100 parov paličic za enkratno uporabo!

Tega s paličicami NE počnite

Kot rečeno, obstaja nekaj pravil prehranjevanja s paličicami. Nabadanje hrane nanje velja za zelo nevljudno, zato jih uporabljajte tako, kot lokalci – po sistemu ščipalke. Paličic niti ne zapičite v sredino posode ali krožnika, saj je to eden od pogrebnih ritualov in je precej neprimeren v vsakdanji rabi. Ko jih ne uporabljate, jih enostavno odločite na podstavek, ki služi kot odlagalo. Pazite pa tudi, da paličic na krožniku ne pustite prekrižanih – kar sicer velja tudi za vilico in nož – sam s tem sporočate, da hrana ni bila okusna. Z jedilnimi paličicami torej zgolj jejte, neprimerno je namreč tudi kazanje z njimi na ljudi ali stvari, si jih tlačiti v nos, se pretvarjati, da ste vampir in karkoli drugega, česar sicer ne bi počeli normalni odrasli.

Suši lahko primete kar v roko

Tako kot pri nas lahko po bontonu piščančje bedro vzamemo v roko, lahko z rokami jeste tudi suši. In kako rokovati s paličicami sicer? Svojo držo lahko povadite s pomočjo spodnjega posnetka. Pa dober tek!

Foto: Unsplash

Video: YouTube

PREBERITE ŠE:

11 pravil bontona, ki jih morate poznati, preden obiščete Japonsko

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

13 razlogov, zakaj ljubimo Tajsko

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.