Osem slovenskih restavracij, ki so se znašle na seznamu najboljših na svetu

La Liste 1000 je prestižna francoska lestvica, na kateri se znajdejo le najboljše restavracije na svetu. Med njimi je tudi osem slovenskih. Restavracija Mak iz Maribora je uvrščena najvišje.

V Parizu so objavili prestižno lestvico najboljših restavracij na svetu La Liste 1000. Izbor, ki je nastal na pobudo francoskega zunanjega ministrstva, so prvič objavili leta 2015. Za razliko od preostalih podobnih lestvic in vodnikov po restavracijah ga ne sestavljajo ocenjevalci, temveč računalniški algoritem, piše STO. Ta lestvico sestavi s pomočjo podatkov iz več kot 550 kulinaričnih vodnikov ter drugih kulinaričnih publikacij.

Najvišje od slovenskih se je na La Liste uvrstila restavracija Mak iz Maribora

Na seznamu tisočih najboljših se že od samega začetka uvrščajo tudi slovenske restavracije, tudi letos jih je na spisku osem. Najvišje med njimi je mariborska restavracija Mak. Sledijo Gostilna pri Lojzetu, Hiša Franko, Cubo, JB, Dam, Danilo in Grič.

Na samem vrhu najboljših po La Liste so v Parizu, New Yorku in Tokiu

Na vrhu seznama tisoč najboljših restavracij sveta so z enako oceno (99,50) kar tri restavracije: Guy Savoy v Parizu, Le Bernardin v New Yorku in Ryugin v Tokiu. Celoten seznam najdete na tej povezavi.

PREBERITE ŠE: Ana Roš je v Madridu prejela naziv ambasadorke za gastronomski turizem

Prva restavracija v Parizu, kjer jeste popolnoma goli, nima dovolj gostov

Očitno se golota ne prodaja vedno najboljše. Pariška restavracija za naturiste po dobrem letu obratovanja zaradi slabega prometa zapira vrata.

V Parizu so pred dobrim letom odprli prvo restavracijo za naturiste, a kot kaže, bo Restavracija O’Naturel 16. februarja svoja vrata za vedno tudi zaprla. Gostov, ki bi na večerjo prišli popolnoma goli, je očitno premalo, da bi bil posel dobičkonosen za lastnika – dvojčka Mika in Stephana Saada.

Restavracija z imenom O’Naturel je na svoje poslanstvo nakazala že s svojim imenom. Gre namreč za besedno igro iz francoskega izraza za naturizem (au naturel).

Hrana je odlična, ampak …

V O’Naturel sicer (še en mesec!) strežejo francoske specialitete, kot so ostrige, polži, pašteta iz gosjih jeter in beluši, ocene hrane kulinaričnih kritikov pa so odlične. A očitno to ni dovolj, da bi privabilo gole goste.

Brez oblek in brez mobilnikov, lahko pa v visokih petkah

Se sprašujete, kakšen je sploh sistem obedovanja na takšnem kraju? Gostje se slečejo v garderobi, kjer morajo pustiti tudi svoje mobilne telefone, da ne bi kdo fotografiral ostalih naturistov.

Namesto čevljev goste pričakajo udobni copatki, ženske pa, če želijo, lahko ostanejo v visokih petkah. Kaj pa natakarji? Te so stregli oblečeni, kar je iz higieničnih razlogov pametna poteza, vendar naj bi s strani gostov naletela na nekaj neodobravanja. Kakorkoli, ko vas naslednjič zanese v Pariz, priložnosti, da v restavraciji povečerjate goli, ne boste imeli več.

Objavil/a O'naturel dne Petek, 03. november 2017

FOTO: Unsplash

PREBERITE ŠE:

Ste v Parizu kupili miniaturni Eifflov stolp? Policija jih je zasegla 20 ton!

Lokali, kjer boste v Ljubljani najboljše jedli (izbor In Your Pocket)

Če ste med gurmani, je ena od točk, ki jo na potovanjih radi odkljukate, zagotovo tudi dobra gostilna. Kaj pa, ko gre za domače? Znan je seznam najboljših po izboru In Your Pocket.

Mednarodni turistični vodnik In Your Pocket je letos že osmo leto po vrsti razglasil najboljše lokale s hrano v Ljubljani. V 12 različnih kategorijah je uredniška skupina mestnih vodnikov In Your Pocket nominirala 120 restavracij.

Zmagovalec, kjer strežejo najboljšo vrhunsko kulinariko, je Cubo, medtem ko Slovenska Hiša Figovec streže najboljše domače okuse. Gostom je najbolj udobno v Gostilnici 5-6 kg, na poslovno kosilo pa se lahko odpravite v Argentino.

Po najboljših okusih Balkana še vedno diši v Čadu, sodobnejši burger med najboljšimi je v franšizi Lars&Sven, najbolj okusne pice strežejo v Veraceju, vegani in vegetarijanci pa obožujejo Baziliko.

Svetovno kuhinjo lahko najbolje okušate v Sushimami, zajtrke pa v Le Petitu. Najboljši ponudnik hitre hrane je Olimpija burek, najboljša restavracija v okolici Ljubljane pa je Dvor Jezeršek.

Celoten seznam najboljših treh v vseh 12 kategorijah:

Najboljša vrhunska kulinarika

 1. mesto: CUBO
 2. mesto: Gostilna As
 3. mesto: JB

Najboljša slovenska hrana

 1. mesto: SLOVENSKA HIŠA FIGOVEC
 2. mesto: Gostilna na Gradu
 3. mesto: Kovač

Najbolj udoben bistro

 1. mesto: GOSTILNICA 5-6KG
 2. mesto: Dežela Okusov
 3. mesto: Čompa

Najboljše poslovno kosilo

 1. mesto: ARGENTINO
 2. mesto: Hotel Cubo Restaurant
 3. mesto: Maxim

Najboljši okusi Balkana

 1. mesto: ČAD
 2. mesto: Das Ist Valter
 3. mesto: Sarajevo ’84

Najboljša pica

 1. mesto: VERACE
 2. mesto: Foculus
 3. mesto: Azur

Najboljši burger

 1. mesto: LARS & SVEN
 2. mesto: Hood Burger
 3. mesto: Pop’s Place

Najboljša vegetarijanska ali veganska hrana

 1. mesto: BAZILIKA BISTRO
 2. mesto: Organic Garden
 3. mesto: Barbarella Arkade Bistro

Najboljša svetovna kuhinja

 1. mesto: SUSHIMAMA
 2. mesto (izenačeno): Abi Falafel
 3. mesto (izenačeno): Shambala

Najboljši zajtrk

 1. mesto: LE PETIT
 2. mesto: Slovenska Hiša
 3. mesto: Kavarna Rog

Najboljši ponudnik hitre hrane

 1. mesto: OLIMPIJA BUREK
 2. mesto: Nobel Burek
 3. mesto: Klobasarna

Najboljša restavracija v okolici Ljubljane

 1. mesto: DVOR JEZERŠEK
 2. mesto: Skaručna
 3. mesto: Gostilna Pr Kopač

 

Foto: Gostilnica 5-6 kg

PREBERITE ŠE:

Mesta, ki jih morate dopisati na svoj “foodie bucket list”

Štiri najboljše japonske jedi, ki niso sushi + letalska karta v Tokio za 491 evrov

Sushi že dolgo ni več neznanka, japonske restavracije po Evropi rastejo kot gobe po dežju, počasi pa se širijo tudi med slovenske uličice. Druga japonska jed, ki nam pade na pamet je ramen juha, slana krepčilna jed odličnega okusa. Danes pa bomo pokukali malce globlje v japonsko kulinarično raznolikost in bolje spoznali štiri jedi, katere je po mnenju Japoncev absolutno treba preizkusiti.

Okonomiyaki

Jed, ki je na hitro videti kot nekakšna slana palačinka, prekrita s praženo zelenjavo, je ena najbolj priljubljenih japonskih prigrizkov zaključenih družb. Samo ime pravzaprav pomeni »vse na žaru«, ponavadi pa vključuje veliko praženega zelja, kalčkov, mlade čebule, malih kozic (rakcev) ali tanko narezanih svinjskih želodcev in jajca, ki ga spečejo na vrhu. V nekaterih pokrajinah sestavine zmešajo, drugje pa jih položijo v sloje, ki izgledajo še bolj mamljivi. Jed se pogosto prelije tudi z Worcestershire ribjo omako. Nekateri ji pravijo kar japonska pizza.

jap_1_shutterstock_318604550

Donburi

Donburi je poimenovan po posodi, v kateri je postrežen, sestavljen pa je iz različnih vrst zelenjave ter mesa, položenega na riž. Najpopularnejši različici jedi sta sestavljeni iz mehko kuhanega jajca ali svinjskega kotleta. Jed je slana, a hkrati polna okusov, zato je priljubljena tako med otroci kot odraslimi. Predvsem je jed razširjena ob obali, saj velja za krepčilno, a osvežilno poletno jed. V različnih restavracijah boste jed našli tudi pod imeni unaju, unadon, oyakodon ali katsudon.

jap_2_shutterstock_380029528

Oden

Najboljši oden boste našli na japonskih stojnicah z ulično prehrano, okoli katerih se kar tre ljudi. Eden izmed najbolj priljubljenih prigrizkov je, prav tako kot večina japonskih jedi, sestavljen iz podobnih sestavin. Kuhano jajce, zelenjava ter meso ali ribe so poljubno zmešani v veliki posodi, iz katere je jed servirana. Oden postrežejo s posebno sorto gorčice in azijsko repo. Gurmani kvaliteto jedi ocenijo po intenzivnosti vonja repe, ki vase vpije okuse preostalih sestavin.

jap_3_shutterstock_297151238

High-End Tempura

Tempuro pogostokrat povezujemo z mastno ocvrto zelenjavo in rakci, na Japonskem pa tempura velja za precej zdravo prestižno jed, ki je izjemno lahkotna, a vseeno prijetno hrustljava. V najboljših restavracijah jed pripravljajo tako, da kuhar pred očmi gostov pripravi krožnik za vsakega posebej, glede na glavno sestavino pa izbere tudi ujemajočo se omako.

jap_4_shutterstock_217392235

Foto: Shutterstock

PREBERITE ŠE:

12 uporabnih nasvetov za tiste, ki vas vleče v Vietnam

11 stvari, ki jih nikakor NE počnite na Tajskem

 

Pamela Anderson v Franciji odpira pop-up vegansko restavracijo

Ob imenu Pamela Anderson vam pred oči najverjetneje skoči plavolaska z bujnimi oblinami, ki v počasnem posnetku teče po peščeni plaži. Pamela je od časov Obalne straže do danes prišla v nekoliko drugačne vode. Zvezdnica je že dolgo znana tudi kot goreča ambasadorka ameriške organizacije za zaščito živali PETA, svoje vegansko poslanstvo pa bo zdaj nadgradila še v gostinstvu.

Prav danes namreč v Franciji odpira pop-up restavracijo Le table du Marche by Pamela, ki bo goste sprejemala 50 dni. Projekt je pripravila v sodelovanju s francoskim kuharskim mojstrom Christophom Leroyem. Restavracija bo stala v Leroyevem podeželskem letovišču Les Moulins de Ramatuelle blizu prestižnega Saint Tropeza, ki ga obkrožajo vinogradi in bujni vrtovi.

Kaj bodo stregli? Ponudba bo stoodstotno veganska, na jedilniku so veganski burgerji, špargljeva rižota, paradižnikov tartar z goji jagodami in še kaj. Za večerjo s trihodnim menijem bo za rezervacije med 18. in 19:30 uro treba odšteti 50 evrov, za obisk med 22. uro do enih zjutraj pa 120 evrov.

Foto: Pixabay, Pamelaandersonfoundation.org

Po z Michelinovo zvezdico nagrajeno gurmansko doživetje v Rovinj

Ste že obedovali v restavraciji, ki ima Michelinovo zvezdico? Od sedaj naprej lahko z zvezdico nagrajene gastronomske presežke poskusite ne daleč stran, v bližnji Istri.

Pred kratkim so namreč Michelinovo zvezdico podelili restavraciji Monte v Rovinju. Hrvaška je tako prvič prejela to gurmansko potrditev, ki bo s seboj gotovo prinesla tudi množico novih turistov.

VANDRAJ priporoča // Dve nočitvi za dve osebi v romantičnem Rovinju za manj kot 100 evrov!

V restavraciji Monte si lahko pet hodni degustacijski meni, ki ga sestavljajo ročno izbrane lokalne sestavine privoščite za 624 kun oziroma slabih 100 evrov, za fuzijski  meni, ki šteje sedem hodov, vključujoč posebne kuharske prvine, pa boste odšteli malce več, 699 kun. V restavraciji finim grižljajem ob bok seveda postavljajo tudi najdragocenejša lokalna vina.

Sicer vas lahko pogostijo tudi z drugimi izbranimi jedmi, med katerimi prevladujejo sveže morske dobrote, jagnjetina in dragoceni lokalni siri, zaokroženi z mediteranskim oljčnim oljem in svežimi začimbami. Za piko na i pa si lahko privoščite ekstravagantno kepico koromačevega sladoleda ali božansko kakavovo torto.

Michelinovo zvezdico je vsekakor vredno preizkusiti, gurmansko doživetje pa lahko združite tudi s prijetnim oddihom ob morju, saj Rovinj velja za enega najbolj romantičnih in najlepših hrvaških obmorskih mest, kjer si boste od stresnega življenja z lahkoto oddahnili pod košatimi dišečimi borovci ob bučanju valov ter se sprehodili skozi čudovito staro mestno jedro.

PREBERI ŠE: Najcenejša restavracija z Michelinovo zvezdico na svetu

Foto: Monte

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.