Dobrodošli v Amsterdam, severne Benetke. Mesto kanalov in koles bi lahko označili za sanjski citybreak, saj v enem izmed najbolj liberalnih mest na svetu ne manjka kulturnih, arhitekturnih niti gurmanskih atrakcij. Čeprav je mesto jeseni že pošteno hladno, se tam ne boste tako počutili, saj so ljudje zelo prijazni in prav vsi govorijo angleško, pa naj bo to prodajalec v ribarnici, voznik taksija ali pa stara upokojenka.

am_shutterstock_196031342

No, sicer pa taksija kaj dosti ne bo treba uporabljati, saj v Amsterdamu prav povsod prideš s kolesom. Mesto je popolnoma ravno, ima odlično urejen kolesarski promet in s kolesi se vozijo poslovneži, učiteljice, peki, natakarji, profesorji, doktorji… Vsi. Torej, če imate možnost, s seboj pripeljite kolo, če pa potujete z letalom, si ob prihodu v mesto »bicikel« izposodite (za to boste potrebovali kreditno kartico) ter se naprej malce popeljite po mestu, ki ni tako zelo veliko. Na nekaj več kot 200 kvadratnih kilometrih namreč živi dobrih 840.000 prebivalcev.

Nekdaj ribiška vas, ki je v zlati dobi 17. stoletja postala eno najpomembnejših pristanišč v regiji in središče trgovanja z diamanti, se je v dvajsetem stoletju s predmestji in okolicami razširila v mesto, kot ga poznamo danes. Značilni kanali so zaščiteni v okviru UNESCO dediščine ter prebivalcem poleg kopenskega prometa omogočajo dodatno prometno pot. Kar nekaj prebivalcev se namreč v službo, trgovino in po drugih opravkih vozi kar s čolni.

am_shutterstock_305449790

V umetniškem mestu sta nekdaj iskala navdih kultna slikarja Vincent van Gogh in Rembrandt, tu pa je nekaj časa živela celo Ana Frank. Njihovo bivanje in delovanje je Amsterdamu pustilo pečat svobodne in kulturne prestolnice, njihova dela pa si danes lahko ogledamo v Muzeju Vincenta van Gogha, muzeju Amsterdam in Rijkmuseum ter hiši Ane Frank.

V tem zelo odprtem mestu seveda ne moremo mimo dveh stvari. Rdečega distrikta in takoimenovanih »cannabis coffee shopov«. Ti dve panogi, ki sta drugod po Evropi večinoma ilegalni, sta se z nizozemsko kulturo prepletli že toliko časa nazaj, da sta danes obdavčeni in zakonsko urejeni ter sodita v normalen vsakdan prebivalcev. V coffee shopih boste tako srečali celo babice in dedke, najbolj znani med njimi pa so Dampkring, kjer je bila posneta scena iz filma Oceanovih 12, The Bulldog, Barney’s Coffeeshop in Amnesia, seveda pa je za vstop potrebno šteti vsaj 18 let.

MEGABON priporoča // Jesenski Benelux

Ker so skoraj Skandinavci, imajo seveda tudi Nizozemci odličen okus za modo in interier, zato bodo tu uživali vsi ljubitelji lepega, saj konceptualnih trgovin, dizajnerskih studiov in prikupnih lokalov ne manjka. Nas so navdušili predvsem Gekaapt, Sukha, Koko Coffee&Design, Hutspot, Sets, Mashed, Friday Next Cottoncake in Kolifleur, obiščite pa tudi Depot by Johhny at the spot, Jan, Hartje Oost ter vse ostale, ki vam bodo prekrižali pot, saj se v Amsterdamu res lahko ‘napasete’ minimalizma, pastelov in dizajna.

koliflour

Čeprav boste v Amsterdamu ljudi večkrat srečali na pijači kot na kosilu, morate poskusiti vsaj par njihovih preprostih a nadvse okusnih jedi. Slaščica, ki je nikakor ne morate spregledati je stroopwafle, okrogel žvečljiv vafelj s sirupom, saj ga prodajajo povsod, najboljšega pa po mnenju lokalcev prodajajo na Noordermarktu. Zraven se odlično prileže koffie verkeerd, kar pomeni napačna kava, ki je pravzaprav nizozemska različica cafe au laita, »prava kava« pa po holandskem mnenju vsebuje čisto malo mleka. Nizozemci so zelo ponosni na svoje sire, ki so se razširili po celem svetu, če vam bosta čas in prevoz dopuščal, pa obiščite tudi vasi Edam in Gaudo, kjer lahko poskusite pravi jagodni izbor mlečnih produktov. Lokalci pravijo, da moraš vsaj enkrat v življenju poizkusiti tudi Hollandse Nieuwe Haring, tradicionalne surove ribe s sesekljano čebulo, vendar vas bodo razumeli, če raje ostanete pri siru in slaščicah.

am_shutterstock_350184527

Nujen je obisk tudi tržnice tulipanov, kjer seveda prodajajo tudi druge rastline, a ko vam bodo poskušali prodati sadiko marihuane, češ, da jo brez težav lahko nesete na letalo, jim tega nikar ne verjemite.

Za najcenejše oglede muzejev in drugih atrakcij si lahko preko spleta naročite Amsterdam City Card, ki jo dobite že po ceni 55 evrov (cena je odvisna od števila ur veljavnosti, začne pa se s 24 urami), vključuje pa brezplačen vstop v vse muzeje, brezplačen (dobro urejen) javni prevoz, vožnjo z ladjico po kanalih ter še nekaj drugih ugodnosti.

Amsterdam je mesto, ki te s prijetnim vzdušjem in odprtostjo prijetno preseneti, navduši in skoraj prisili, da se tja z veseljem še velikokrat vrneš.

Poceni letalske vozovnice si lahko pogledaš v našem iskalniku letalskih kart.

Foto: Shutterstock

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.