Ste vedeli, da imamo v Sloveniji eno najstarejših restavracij na svetu? Preverite, katero!

Pred časom je bil objavljen seznam 10 najstarejših restavracij na svetu. Med njimi je tudi slovenska gostilna! restavracija

Imate radi kulinariko? No, po našem mnenju na potovanjih vsekakor velja kulturo spoznati tudi skozi želodec. Preko kulinaričnih zgodb lahko namreč spoznamo marsikaj o državi, njenih prebivalcih in njihovi zgodovini. Sploh, če se na krožniku znajdejo tradicionalne jedi. In če smo že ravno pri tradiciji – veste, katere restavracije po svetu imajo najdaljšo? No, gotovo tiste, ki imajo najdlje odprta svoja vrata. Spodaj zato prilagamo seznam 10 najstarejših restavracij z vsega sveta in ne boste verjeli, med njimi se je znašla tudi slovenska gostilna! restavracija

St. Peter Stifts Kulinarium (Avstrija)
Wurtskuchl (Nemčija)
The Old House (Wales)
Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House (Kitajska)
The Brazen Head (Irska)
La Couronne (Francija)
The Sheep Heid Inn (Škotska)
Hotel Gasthof Löwen (Lihtenštajn)
Honke Owariya (Japonska)
Gostilna Gastuž (Slovenija)

Najstarejšo med njimi boste našli v sosednji Avstriji. Znana je po tafelspitzu, jedi, ki jo sestavljajo govedina, jabolka in hren. Gostilna je bila ustanovljena leta 803 in od takrat vse do danes uspešno nadaljuje svojo tradicijo. Drugo najstarejšo gostilno s seznama pa najdete v Nemčiji, ta pa se lahko pohvali s približno 400 let manj obratovanja kot prva.

Seveda pa vas najverjetneje zanima, katera slovenska gostilna se je znašla na seznamu. Govorimo o gostilni Gastuž v vasi Špitalič. Svoja vrata je prvič odprla že leta 1467 in še danes ostaja zvesta slovenski kulinariki. Gostje si v njej najraje privoščijo tradicionalno pripravljeno gobovo juho z ajdovo kašo, na meniju pa boste našli še cel kup odlično pripravljenih slovenskih jedi. Kuhajo s slovenskimi sestavinami, ki jih večinoma pridobijo od lokalnih kmetov, zato v bogat okus nikakor ne gre dvomiti. Pravo doživetje pa je seveda tudi zgodovinski okvir, v katerega lahko umestimo restavracijo. Samo predstavljajte si, več kot 550 let tradicije!

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Preberite še: Glamping na Ptuju: Spanje v vinskih sodih in degustacija vin v podzemnih rovih

Foto: Unsplash

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.