Vandraj priporoča: Gostilna Tonček, Beltinci

Veliko slovenskih gostiln ima podobno zgodbo. Mama in oče, ki obvladata tradicionalne jedi, se suvereno smukata med lonci, točno vesta, kaj prija lačnemu želodcu po nedeljskem izletu in s čim naj pockrljata najmlajše goste. Nato v kuhinji vedno več časa preživijo njuni otroci, ki pa se spogledujejo z novimi trendi, morda za nekaj mesecev odpotujejo na šolanje v tujino in se vrnejo polni idej, navdiha in z vizijo, kako bodo domačo gostilno prestavili kakšno stopničko višje. Starši, veseli, da bo njihova gostilna živela še naprej, se postopoma umaknejo, nikakor pa ‘ta mladim’ ne prepustijo vseh niti. Ravno zato so slovenske gostilne odličen preplet pristnih, tradicionalnih, domačih okusov s svežino, lahkotnostjo in sodobnimi kulinaričnimi trendi.

Približno takšno zgodbo, kot smo jo opisali zgoraj, lahko slišite tudi v Beltincih, v gostilni Tonček. Čeprav ime gostilne napoveduje tipično kosilo z govejo juho, pečenko in restanim krompirjem, pa nas že moderen, lesen vhod v gostilno preseneti. Ne, ne bomo jedli klasičnega kosila. Okušali bomo sicer pristne prekmurske okuse, ki pa so postavljeni na višjo raven. Preplet nenavadnih kombinacij, ki v ustih ustvarijo popolno sožitje.

PREBERI še // Pelegrini – Ko je ena konoba razlog za obisk Šibenika

Ne spustite tunke, pa katere od jedi z ajdo, odlične so tudi njihove juhe, po juhi so nam postregli s prekmursko mlako oziroma žabjimi kraki, za glavno pa smo jedli file divje svinje, ki ga je na krožniku spremljalo ogromno komponent. In če smo iskreni, prav nobena ni bila odveč. Od koruzne polente s čemažem, tortelina z jurčki, jurčkove pene, korenčka in seveda ajde. Pa prepeličje jajce tudi ni manjkalo. Odličen krožnik! Naslednjič zagotovo naročimo katero od rib, Tonček je namreč znan po tem, da obvlada pripravo morskih dobrot. Med jedmi priporočamo premor s sorbetom, ki je lahko tudi odličen nadomestek sladice, nepopravljivi sladokusci pa lahko na koncu izbirate med izjemnimi sladicami, ki bodo s svojo lahkotnostjo ravno pravšnji posladek po kosilu.

Foto: Daša Mavrič in Maja Fister

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.