To so restavracije z Michelinovim priznanjem, ki jih morate obiskati na prihajajočem Tednu restavracij

Bliža se jesenski Teden restavracij. Tokrat boste po ugodnejši ceni lahko preizkusili tudi restavracije, ki so v najnovejšem Michelinovem vodniku prejele posebno priznanje.

Nova Michelinova priznanja

Izšla je nova izdaja vodnika Michelin Guide Slovenia za leto 2021. Slovenija ima eno restavracijo z dvemi Michelinovimi zvezdicami, šest restavracij z eno michelinovo zvezdico in 52 restavracij, ki jim je Michelin podelil priznanje v treh različnih kategorijah. Teden restavracij. 

Še vedno je najvišje priznanje v Sloveniji, dve Michelinovi zvezdici, v rokah Hiše Franko, s priznano mojstrico Ano Roš na čelu. Po eno zvezdico so si spet prislužile restavracije Hiša Denk (kuharski mojster Gregor Vračko), Pri Lojzetu (kuharski mojster Tomaž Kavčič), Vila Podvin (kuharski mojster Uroš Štefelin), Dam (kuharski mojster Uroš Fakuč) in Atelje (kuharski mojster Jorg Zupan). Prvič pa si je eno zvezdico prislužilo Gostišče Grič iz Šentjošta nad Horjulom, ki ga vodi kuharski mojster Luka Košir.

Kar 52 restavracij je prejelo eno od priznanj v treh posebnih kategorijah. Sedem restavracij je prejelo priznanje BIB GOURMAND, ki pomeni dobro razmerje med ceno in kakovostjo. Šest restavracij je prejelo priznanje MICHELIN GREEN STAR, ki pomeni zavzemanje za ohranjanje okolja in iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu. Kar 39 restavracij, kar je dve več kot lani, pa je prejelo priznanje THE PLATE MICHELIN, ki ga prejmejo restavracije kot priznanje za sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok.

V Sloveniji imamo veliko dobrih restavracij.

Jesenski Teden restavracij 2021

Čeprav tokrat prvič na seznamu ni niti ene restavracije z Michelinovo zvezdico, boste na jesenskem kulinaričnem tednu lahko preizkusili restavracije iz ostalih treh Michelinovih kategorij. Namen Tedna restavracij je približati visoko kulinariko vsakemu gostu in brbončice popeljati na vznemirljivo potovanje po ugodnejši ceni. Teden restavracij se zgodi dvakrat leto – spomladi in jeseni. Rezervacije za jesenski teden, ki prihaja že 8. oktobra, so že odprte.

V Ljubljano po raznolikost: Strelec, Maxim, Tabar, Monstera in Shambala

Teden restavracij v Ljubljani bo zagotovo zadovoljil zahtevne goste in poskrbel za raznoliko kulinarično potovanje. Vse naštete restavracije imajo le še nekaj prostih terminov, zato pohitite z izborom in pričakujte, da se boste za termin morali prilagoditi. A obljubimo, da je vredno.

Restavracija Strelec, ki jo vodi kuharski mojster Igor Jagodic, vas bo navdušila z unikatno atmosfero na vrhu grajskega stolpa in inovativnimi, sodobnimi okusi na estetsko dovršenih krožnikih. V restavraciji Maxim boste deležni visoke postrežbe in visoke kulinarike, a ne za ceno sproščenega in udobnega vzdušja. V Tabar se odpravite, če imate radi sveže, divje, svetovne okuse in uživate v mladostni, živahni energiji. Če bi radi enkrat jedli izpod rok enega najbolj znanih kuharskih mojstrov pri nas, izberite Monstera bistro, kjer jedilnik sestavlja Bine Volčič. Za visoko azijsko kulinariko s svežimi okusi, izberite Shambalo, restavracijo s čudovitim interierjem.

Za tokratne menije restavracij v Ljubljani  in rezervacije kliknite TUKAJ

Kakovostno in ugodno na Krasu: Ruj

Le nekaj metrov od Italije, v čudoviti kraški atmosferi, boste lahko uživali v sodobni, lokalni hrani, ki jo pripravlja Peter Patajac. Po pozdravu iz kuhinje vas čakajo kolerabni ravioli s prašičkom, drobljenec iz teranovega kruha, por in pena iz rdečih sadežev. Za toplo predjed vas bodo pogreli z mineštro z mešanimi stročnicami, jesensko zelenjavo in ajdovim kruho.m z orehi. Za glavno jed boste uživali v dušenih ličnicah, gomolju zelene, jabolčnemu pireju s hrenom in papričinim oljem. Več o restavraciji, jedilniku in rezervacijah TUKAJ.

Po domače in vrhunsko k Repovžu

Če želite pravo domačo doživetje, izberite gostilno Repovž. Domača, družinsko vodena gostilna, je letos poskrbela za posebno izkušnjo. Sprejeli vas bodo kar pred vinsko kletjo, na jedilnik pa so umestili prave slovenske jedi – postrv za predjed, pujska z mlinci za glavno in mlečni riž za sladico. A če mislite, da veste, kaj pričakovati, se motite. Več TUKAJ.

Na Tednu restavracij igra pomembno vlogo tudi vrhunsko vino.

Da se boste počutili kot graščak: Pavus

Na gradu Laško ustvarja Marko Pavčnik, kuharski mojster, ki spoštuje vse, kar ga obdaja. Sestavine nabere kar sam in svoje ideje črpa iz sprehodov po okolici. Izkušnja, ki vas bo obogatila s kulturo, prijaznostjo postrežbe, spoštovanjem glavnega kuharskega mojstra in lokalnimi sestavinami. Po pozdravu iz kuhinje si je tokrat zamislil poširana račja prsa, račjo pašteto in pistacijo ter jurko. Za glavno jed vas bodo pričakali zorjen telečji hrbet, hrustljava polenta z divjimi zelišči in sabajon omaka iz suhih jurčkov. Za sladico vas bo navdušila krema iz buče in pomaranče ter biskvit in sladoled iz bučnic. Svojo izkušnjo rezervirajte TUKAJ.

Kulinarično razvajanje. Foto: Pavus, arhiv

Po domače, ekološko, trajnostno in (tudi) vegetarijansko: Gostilna Krištof

Domača vaška gostilna Krištof je ena tistih šestih restavracij, ki so prejele priznanje Michelin green star, ki pomeni zavzemanje za ohranjanje okolja in iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu. Kuharski mojster Uroš Gorjanc svojo kuhinjo temelji na na sezonsko svežih, predvsem lokalnih sestavinah. Za tokratni Teden restavracij je poleg mesnega pripravil tudi vegetarijanski jedilnik, da bodo na svoj visoko-kulinarični račun prišli tudi tisti, ki ne jejo mesa. Za več o tej navidez preprosti gostilni, ki pa absolutno vodi kakšen korak v sodobnosti, kliknite TUKAJ.

Seveda je še veliko slovenskih restavracij, ki si tokrat ali zelo kmalu zaslužijo vašega obiska. Če jih boste obiskali (v Tednu restavracij ali kadarkoli drugič) in jih ovekovečili na družbenih omrežjih, ne pozabite označiti @Vandraj.si ali #vandraj, da lahko vaše izkušnje delimo z našimi bralci in sledilci. Sledite nam na https://www.instagram.com/vandraj.si/

 

Foto: Unsplash, Pavus

PREBERITE ŠE: Prekmurje: Rajhov recept za langaš, paprikaš in bezgov sladoled

Michelin z videom o kuharski mojstrici Ani Roš in Hiši Franko

Novinarji slavnega vodnika Michelin so lanskega septembra obiskali Hišo Franko, dobitnico dveh zvezdic. Tam pa so posneli video s s svetovno znano kuharsko mojstrico Ano Roš in lastnikom ter hišnim somelijejem Hiše Franko Valterjem Kramarjem.

Ob odprtju Hiše Franko z vami delimo video, ki so ga novinarji priznanega mednarodnega vodnika Michelin posneli septembra lani, tik pred zaprtjem restavracij. Pogovarjali so se s kuharsko mojstrico Ano Roš, Valterjem Kramarjem, lastnikom in hišnim somelijejem. Pa tudi z Miho Rustjo, Aninim nabiralcem zelišč in gozdnih sadežev ter z Jeanne in Matteom, ki Hišo Franko oskrbujeta s pridelki z njune kmetije.

Dolga tradicija ekološkega kmetovanja

Video prikazuje tudi odraz dolgoletnega sodelovanja z lokalnimi ponudniki ter dolgo tradicijo ekološkega kmetovanja. Anina filozofija v kuhinje je, da je potrebno sestavine najti v bližini, največ 10 do 15 kilometrov od Hiše Franko. »Bodite edinstveni, bodite drugačni in bodite pogumni pri izražanju sebe. Kuhinja Hiše Franko je nekako vedno presenečenje,« pravi Ana Roš.

Skozi oči Michelinovih novinarjev želimo svetovni javnosti predstaviti slovensko kulinarično tradicijo, ki črpa iz zakladov neokrnjene narave ter trajnostna prizadevanja, ki jih Ana Roš in njena ekipa upošteva pri svojem delu.

Več informacij o Michelinu v Sloveniji je na voljo na povezavi. Vabljeni k ogledu zgodbe Hiše Franko – tu.

Video in foto: YouTube/Michelin

PREBERITE ŠE: Zgodbe iz lonca: šparglji in slasten recept vrhunskega Tomaža Kavčiča

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

To so slovenske restavracije, ki so dobile Michelinove zvezdice!

Slovenija je na slovesnosti, razpeti med Ljubljano in Parizom, prejela prvi Michelinov vodnik, imenovan tudi rdeča biblija. Michelinovo zvezdico ima zdaj kar šest slovenskih restavracij – ena od njih celo dve!

Michelinove zvezdice so prišle tudi v Slovenijo! Hiša Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš se bo odslej kot prva v regiji ponašala z dvema Michelinovima zvezdicama. Po eno zvezdico pa so prejele Hiša Denk, Gostilna pri Lojzetu, Vila Podvin, Dam in Atelje.

DVE ZVEZDICI

  • Ana Roš in Hiša Franko, Kobarid

ENA ZVEZDICA

  • Hiša Denk in Gregor Vračko, Zgornja Kungota
  • Pri Lojzetu in Tomaž Kavčič, Zemono
  • Vila Podvin in Uroš Štefelin, Mošnje
  • Dam in Uroš Fakuč, Nova Gorica
  • Atelje in Jorg Zupan, Ljubljana

Slovenija z Michelinovim vodnikom še privlačnejša destinacija

Skupno je Michelinove nagrade prejelo 52 restavracij; omenjenih šest se jih ponaša z najbolj zaželenimi zvezdicami, devet jih je prejelo nagrado Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah, 37 pa naziv krožnik (plate).

Priznanje “Bib Gourmand” so dobili Restavracija Etna in Igor Peresson, Restavracija Ruj in Peter Patajac, Gostišče Grič in Luka Košir, Restavracija Hotela Jožef in Sadmir Talić, Gostilna Na Gradu in Damjan Fink, Gostilna Rajh in Leon Pintarič, Gostilna Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, Gostilna Repovž in Meta Repovž, Restavracija Evergreen in Mojmir Marko Šiftar.

Michelinovo priznanje “The Plate Michelin” je dobilo 37 slovenskih restavracij. To so Danilo (Škofja Loka), Gostilna Krištof (Kranj), Dvor Jezeršek (Cerklje na Gorenjskem), B-Restaurant (Ljubljana), Maxim (Ljubljana), JB (Ljubljana), Separé (Ljubljana), AS (Ljubljana), Sushimama (Ljubljana), Harfa (Ljubljana), Vander (Ljubljana), Monstera Bistro (Ljubljana), Valvas’or (Ljubljana), Shambala (Ljubljana), Strelec (Ljubljana), CUBO (Ljubljana), Kendov Dvorec (Spodnja Idrija), Julijana (Bled), Pikol (Nova Gorica), Calypso (Nova Gorica), Hiša Krasna (Sežana), Gredič (Dobrovo v Brdih), Galerija okusov (Petrovče), Pavus (Laško), Gostilna Francl (Celje), Hiša Fink (Novo mesto), Otočec Castle (Otočec na Krki), Gostilna Vovko (Brusnice), Gostilna za Gradom (Koper), Marin (Izola), Hiša Torkla (Izola), Stara Gostilna (Piran), Sophia (Portorož), Rizibisi (Portorož), Ošterija Debeluh (Brežice), Sedem (Maribor), MAK (Maribor).

Priznanje “Piktogram” trajnosti so dobili Gostišče Grič (Luka Košir), Monstera Bistro (Bine Volčič), Hiša Franko (Ana Roš), Gostilna za Gradom (Davide Crisci), Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc) in Gostilna Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič).

Michelin se odlikuje po svoji 120-letni tradiciji in izdelanih kriterijih ocenjevanja, ki temeljijo na petih načelih: kakovost uporabljenih sestavin, mojstrstvo okusov in kuharskih tehnik, osebnost kuharskih mojstrov v njihovi kuhinji, vrednost za denar in doslednost med različnimi obiski.

Michelinove zvezdice in priznanja so garancija za najvišjo kakovost kulinarike: 

tri zvezdice – izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja,

dve zvezdici – odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek,

ena zvezdica – visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka,

“Bib Gourmand” – dobro razmerje med ceno in kakovostjo,

“The Plate Michelin” – sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok.

Piktogram trajnosti – zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.

Z Michelinovim vodnikom bo tistim, ki iščejo najboljše v kulinariki, še lažje najti Slovenijo, je na slovesnosti poudarila direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak.

FOTO: Hisafranko.com

PREBERITE ŠE: Ana Roš je v Madridu prejela naziv ambasadorke za gastronomski turizem

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Michelin v Sloveniji s prvimi rezultati ocenjevanja naših restavracij

Skrbno varovana skrivnost, katere slovenske restavracije so Michelinovi inšpektorji uvrstili v ikonični vodnik, bo kmalu znana vsem! Veliki dogodek Michelin Star Revelation Slovenia si bomo lahko ogledali kar prek spleta.

Najprestižnejši gastronomski vodnik je prepoznal kakovost slovenske gastronomije in Slovenijo uvrstil med svoje nove destinacije. Michelin bo predstavil svoj ikonični vodnik, ki prvič v svoji zgodovini prinaša seznam najboljših slovenskih restavracij. Katere so Michelinovi inšpektorji uvrstili v vodnik, je skrbno varovana skrivnost, ki bo razkrita 16. junija ob 11.00 prek družbenih medijev.

Michelin Star Revelation Slovenia si lahko ogledate v živo prek spleta

Razglasitev rezultatov ocenjevanja slovenskih restavracij bo izvedena upoštevajoč nove varnostne in higienske standarde, ki veljajo pri organizaciji dogodkov. Potekala bo v živo iz Ljubljane, kjer se bodo zbrali v vodnik uvrščeni kuharski mojstri in mediji, ter Pariza.

Dogodek Michelin Star Revelation Slovenia si lahko tudi sami ogledate prek nove spletne strani Tasteslovenia.si ali Facebook profila Feel Slovenia (@slovenia.info).

Michelin se odlikuje po svoji 120-letni tradiciji in izdelanih kriterijih ocenjevanja, ki temeljijo na petih načelih: kakovost uporabljenih sestavin, mojstrstvo okusov in kuharskih tehnik, osebnost kuharskih mojstrov v njihovi kuhinji, vrednost za denar in doslednost med različnimi obiski.

Michelinove zvezdice in priznanja so garancija za najvišjo kakovost kulinarike:

tri zvezdice – izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja,

dve zvezdici – odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek,

ena zvezdica – visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka,

“Bib Gourmand” – dobro razmerje med ceno in kakovostjo,

“The Plate Michelin” – sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Na kulinarično pot okoli sveta: 5 okusnih idej za domače kosilo

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Michelin prihaja tudi v Slovenijo

Pred kratkim smo pisali o rovinjski restavraciji Monte, ki je prejela prvo hrvaško Michelinovo zvezdico, svetovni vodič po gurmanskih kotičkih pa v bližnji prihodnosti napoveduje tudi prihod v Slovenijo.

Ta je v kulinaričnem smislu dolga leta ostajala spregledana, v zadnjem času pa slovenske restavracije pridobivajo na prepoznavnosti in se počasi, a vztrajno, uvrščajo v sam vrh gurmanskih destinacij. Svet je v Netflixovi kuharski seriji Chef’s table oziroma “miza glavnega kuharja” že pred časom spoznal Ano Roš, ki je bila ovenčana z žlahtnim nazivom kuharske mojstrice leta, in njeno Hišo Franko, ki trenutno zaseda občudovanja vredno 69. mesto na lestvici 50 Best Restauransts – lestvici najboljših restavracij sveta, na kateri se v resnici bohoti kar 100 vrhunskih restavracij.

Hiša Franko pa seveda ni edina kulinarična hiša, ki jo svet pozna po prefinjenih grižljajih. Ne smemo pozabiti na restavracijo JB vrhunskega Janeza Bratovža in Zemono pod kuharsko taktirko Tomaža Kavčiča, sledijo pa jima tudi izjemne restavracije DAM, Rajh, katerega smo pred kratkim obiskali v čudovitem Prekmurju, Pavus, As in drugi ter dva novinca – Monstera z Binetom Volčičem na čelu ter Atelje, ki mu poveljuje Jorg Zupan.

Fine dining kotičkov naši deželi torej ne manjka, lepo pa bi bilo, če bi se katera izmed naštetih restavracij bleščala tudi v soju Michelinove zvezdice, ki bi k nam gotovo prinesla tudi nov val turistov in pospešila razvoj lokalnega turizma, ki ga je sicer pred časom nagradil tudi National Geographic.

Foto: Shutterstock

Po z Michelinovo zvezdico nagrajeno gurmansko doživetje v Rovinj

Ste že obedovali v restavraciji, ki ima Michelinovo zvezdico? Od sedaj naprej lahko z zvezdico nagrajene gastronomske presežke poskusite ne daleč stran, v bližnji Istri.

Pred kratkim so namreč Michelinovo zvezdico podelili restavraciji Monte v Rovinju. Hrvaška je tako prvič prejela to gurmansko potrditev, ki bo s seboj gotovo prinesla tudi množico novih turistov.

VANDRAJ priporoča // Dve nočitvi za dve osebi v romantičnem Rovinju za manj kot 100 evrov!

V restavraciji Monte si lahko pet hodni degustacijski meni, ki ga sestavljajo ročno izbrane lokalne sestavine privoščite za 624 kun oziroma slabih 100 evrov, za fuzijski  meni, ki šteje sedem hodov, vključujoč posebne kuharske prvine, pa boste odšteli malce več, 699 kun. V restavraciji finim grižljajem ob bok seveda postavljajo tudi najdragocenejša lokalna vina.

Sicer vas lahko pogostijo tudi z drugimi izbranimi jedmi, med katerimi prevladujejo sveže morske dobrote, jagnjetina in dragoceni lokalni siri, zaokroženi z mediteranskim oljčnim oljem in svežimi začimbami. Za piko na i pa si lahko privoščite ekstravagantno kepico koromačevega sladoleda ali božansko kakavovo torto.

Michelinovo zvezdico je vsekakor vredno preizkusiti, gurmansko doživetje pa lahko združite tudi s prijetnim oddihom ob morju, saj Rovinj velja za enega najbolj romantičnih in najlepših hrvaških obmorskih mest, kjer si boste od stresnega življenja z lahkoto oddahnili pod košatimi dišečimi borovci ob bučanju valov ter se sprehodili skozi čudovito staro mestno jedro.

PREBERI ŠE: Najcenejša restavracija z Michelinovo zvezdico na svetu

Foto: Monte

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.