National Geographic priporoča treking po zahodnih vrhovih Slovenije

Eden najvplivnejših globalnih medijskih velikanov National Geographic je uvrstil pohodništvo po Julijskih Alpah med najbolj romantične svetovne avanture.

National Geographic je tokrat objavil članek z naslovom “Najbolj romantične avanture na svetu”, kamor je uvrstil tudi pohodništvo v dvoje v Triglavskem narodnem parku.

Članek na seznamu najprej izpostavi pohodništvo v Julijskih Alpah, še posebej pa priporoča 10-dnevni treking po zahodnih vrhovih Slovenije. Svojim bralcem priporočajo romantičen oddih v Triglavskem narodnem parku in skok v turkizno reko Sočo. Julijske Alpe so sicer od leta 2003 v sklopu Unescovega programa »Človek in biosfera« razglašene za biosferni rezervat. Njihov najvišji vrh, ki je obenem tudi najvišji vrh Slovenije, je Triglav z 2864 metri.

Poleg pohodništva priporočajo tudi kulinariko

In ko se znoči? Pri National Geographic priporočajo degustacijo lokalnih vin, omenijo pa tudi Hišo Franko, ki je slovensko kulinariko popeljala prek meja.

Ostale priporočene avanture si lahko v članku “The World’s Most Romantic Adventures” v angleščini preberete na tej povezavi. Na tem seznamu se znajdejo še Irska, Madagaskar, Gvatemala, Indija, Avstralija, Kanada, Kolumbija, dogodivščina s pasjo vprego čez Rusijo in še kaj.

Foto: Unsplash

PREBERITE ŠE: Ana Roš je v Madridu prejela naziv ambasadorke za gastronomski turizem

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

To so slovenske restavracije, ki so dobile Michelinove zvezdice!

Slovenija je na slovesnosti, razpeti med Ljubljano in Parizom, prejela prvi Michelinov vodnik, imenovan tudi rdeča biblija. Michelinovo zvezdico ima zdaj kar šest slovenskih restavracij – ena od njih celo dve!

Michelinove zvezdice so prišle tudi v Slovenijo! Hiša Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš se bo odslej kot prva v regiji ponašala z dvema Michelinovima zvezdicama. Po eno zvezdico pa so prejele Hiša Denk, Gostilna pri Lojzetu, Vila Podvin, Dam in Atelje.

DVE ZVEZDICI

  • Ana Roš in Hiša Franko, Kobarid

ENA ZVEZDICA

  • Hiša Denk in Gregor Vračko, Zgornja Kungota
  • Pri Lojzetu in Tomaž Kavčič, Zemono
  • Vila Podvin in Uroš Štefelin, Mošnje
  • Dam in Uroš Fakuč, Nova Gorica
  • Atelje in Jorg Zupan, Ljubljana

Slovenija z Michelinovim vodnikom še privlačnejša destinacija

Skupno je Michelinove nagrade prejelo 52 restavracij; omenjenih šest se jih ponaša z najbolj zaželenimi zvezdicami, devet jih je prejelo nagrado Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah, 37 pa naziv krožnik (plate).

Priznanje “Bib Gourmand” so dobili Restavracija Etna in Igor Peresson, Restavracija Ruj in Peter Patajac, Gostišče Grič in Luka Košir, Restavracija Hotela Jožef in Sadmir Talić, Gostilna Na Gradu in Damjan Fink, Gostilna Rajh in Leon Pintarič, Gostilna Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, Gostilna Repovž in Meta Repovž, Restavracija Evergreen in Mojmir Marko Šiftar.

Michelinovo priznanje “The Plate Michelin” je dobilo 37 slovenskih restavracij. To so Danilo (Škofja Loka), Gostilna Krištof (Kranj), Dvor Jezeršek (Cerklje na Gorenjskem), B-Restaurant (Ljubljana), Maxim (Ljubljana), JB (Ljubljana), Separé (Ljubljana), AS (Ljubljana), Sushimama (Ljubljana), Harfa (Ljubljana), Vander (Ljubljana), Monstera Bistro (Ljubljana), Valvas’or (Ljubljana), Shambala (Ljubljana), Strelec (Ljubljana), CUBO (Ljubljana), Kendov Dvorec (Spodnja Idrija), Julijana (Bled), Pikol (Nova Gorica), Calypso (Nova Gorica), Hiša Krasna (Sežana), Gredič (Dobrovo v Brdih), Galerija okusov (Petrovče), Pavus (Laško), Gostilna Francl (Celje), Hiša Fink (Novo mesto), Otočec Castle (Otočec na Krki), Gostilna Vovko (Brusnice), Gostilna za Gradom (Koper), Marin (Izola), Hiša Torkla (Izola), Stara Gostilna (Piran), Sophia (Portorož), Rizibisi (Portorož), Ošterija Debeluh (Brežice), Sedem (Maribor), MAK (Maribor).

Priznanje “Piktogram” trajnosti so dobili Gostišče Grič (Luka Košir), Monstera Bistro (Bine Volčič), Hiša Franko (Ana Roš), Gostilna za Gradom (Davide Crisci), Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc) in Gostilna Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič).

Michelin se odlikuje po svoji 120-letni tradiciji in izdelanih kriterijih ocenjevanja, ki temeljijo na petih načelih: kakovost uporabljenih sestavin, mojstrstvo okusov in kuharskih tehnik, osebnost kuharskih mojstrov v njihovi kuhinji, vrednost za denar in doslednost med različnimi obiski.

Michelinove zvezdice in priznanja so garancija za najvišjo kakovost kulinarike: 

tri zvezdice – izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja,

dve zvezdici – odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek,

ena zvezdica – visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka,

“Bib Gourmand” – dobro razmerje med ceno in kakovostjo,

“The Plate Michelin” – sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok.

Piktogram trajnosti – zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.

Z Michelinovim vodnikom bo tistim, ki iščejo najboljše v kulinariki, še lažje najti Slovenijo, je na slovesnosti poudarila direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak.

FOTO: Hisafranko.com

PREBERITE ŠE: Ana Roš je v Madridu prejela naziv ambasadorke za gastronomski turizem

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Ana Roš je v Madridu prejela naziv ambasadorke za gastronomski turizem

V okviru gostovanja Hiše Franko v Madridu je v organizaciji Veleposlaništva Republike Slovenije v Madridu, STO in UKOM potekala predstavitev Slovenije. Tam pa je generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Zurab Pololikashvili Ani Roš podelil naziv Ambasadorke Svetovne turistične organizacije za gastronomski turizem (UNWTO Ambassador for Gastronomy Tourism).

Ana Roš spet po mednarodno slavo

Slovenska turistična organizacija (STO) je te dni naznanila prihod znamenitega gastronomskega vodnika Michelin za Slovenijo. Razkrila pa je tudi najboljše slovenske restavracije in šefe vodnika Gault&Millau Slovenija za leto 2020. Ta je Ano Roš izpostavil kot najboljšo kuharsko mojstrico leta 2020. Slovenija pa te dni nadaljuje z izpostavitvijo in promocijo naše dežele kot vrhunske gastronomije v tujini.

Tako se je Hiša Franko predstavila še v Madridu na dogodku In Residence, ki ga kulinarična svetovalna agencija Mateo&Co letno organizira z namenom, da v glavnem španskem mestu predstavi priznane španske in mednarodne restavracije, ki zagotavljajo edinstveno kulinarično pop-up doživetje. V letošnjem letu so za predstavitev izbrali vrhunsko kuharsko mojstrico Ano Roš in Hišo Franko, poroča STO.

Ne le, da Ana Roš kuha v Madridu, celo lokacijo so preobrazili v njeno restavracijo

Hiša Franko je tako do 7. decembra preseljena v hotel NH Eurobuilding v Madridu. Tam bo več kot 650 obiskovalcem ponudila edinstveno kulinarično doživetje. Da bi obiskovalcem hotela zagotovili pristno doživetje, se v Madrid ni preselila le celotna ekipa Hiše Franko, ampak so izbrani arhitekti v hotelu poustvarili tudi videz kobariške restavracije.

Filozofija Hiše Franko – iz vrta na krožnik – osvaja svet

V Hiši Franko v Kobaridu pod rokami vrhunske slovenske kuharice namreč na temelju lokalnih in sezonskih kakovostnih sestavin nastajajo edinstvene kulinarične kreacije. Te navdušujejo gastronomske ocenjevalce, t.i. foodije in predstavnike gastronomskih medijev. Ana Roš prisega na filozofijo iz »vrta na krožnik«. Česar ne pridela na domačem zeliščnem in zelenjavnem vrtu, dobi iz svoje široke mreže lokalnih dobaviteljev. Z veseljem kombinira tradicionalne lokalne jedi s sodobnimi kuharskimi metodami.

Ana Roš: “Ko dosežeš vrhove, si moraš želeti še dlje in za to tudi trdo delati”

Ana Roš je ob prejemu nagrade izpostavila: »V življenju nastopijo trenutki, ko moraš nagrade oziroma nazive sprejeti in biti na njih ponosen. Ta naziv je nekakšno vodilo, kaj lahko slovenska gastronomija, ali katera koli druga podobna ambiciozna dejavnost, doseže. Za doseganje ciljev je potrebno veliko odrekanja, včasih se je treba tudi vprašati, ali si na pravi poti, in ko dosežeš vrhove, si moraš želeti še dlje in za to tudi trdo delati. Ponosna in vesela sem na celotno ekipo Hiše Franko in prav vsi si zaslužimo ta naziv. Zame ambasadorstvo sicer ni nagrada, ampak spodbuda, da ostajaš vzgled vsem tistim, ki ne vedo, ali lahko zares uspejo v tem, kar želijo, in potrebujejo samo malo spodbude, da postanejo še boljši.«

Ana Roš tudi na Netflixu

Kulinarika ključno prispeva k povečanju zanimanja svetovne javnosti za Slovenijo. Še posebej pa to velja za globalne medije. Odkar je Ana Roš zvezda Netflixove oddaje ‘Chef’s Table’ ter najboljša kuharska mojstrica leta 2017, ima Slovenija še večjo prepoznavnost.

Ves čas gostovanja Hiše Franko v Madridu bo v hotelu postavljena tudi razstava fotografij Ane Roš z motivi zelene Slovenije. Prav tako pa bo vsak gost, ki se bo udeležil ene od večerij, prejel tudi novo publikacijo STO Taste Slovenia, ki je v elektronski obliki dostopna tudi na spletni strani www.slovenia.info.

Foto: hisafranko.com

PREBERITE ŠE: Idrija niso samo čipka in žlikrofi: To je 10 odličnih razlogov, zakaj tja na izlet

Michelin prihaja tudi v Slovenijo

Pred kratkim smo pisali o rovinjski restavraciji Monte, ki je prejela prvo hrvaško Michelinovo zvezdico, svetovni vodič po gurmanskih kotičkih pa v bližnji prihodnosti napoveduje tudi prihod v Slovenijo.

Ta je v kulinaričnem smislu dolga leta ostajala spregledana, v zadnjem času pa slovenske restavracije pridobivajo na prepoznavnosti in se počasi, a vztrajno, uvrščajo v sam vrh gurmanskih destinacij. Svet je v Netflixovi kuharski seriji Chef’s table oziroma “miza glavnega kuharja” že pred časom spoznal Ano Roš, ki je bila ovenčana z žlahtnim nazivom kuharske mojstrice leta, in njeno Hišo Franko, ki trenutno zaseda občudovanja vredno 69. mesto na lestvici 50 Best Restauransts – lestvici najboljših restavracij sveta, na kateri se v resnici bohoti kar 100 vrhunskih restavracij.

Hiša Franko pa seveda ni edina kulinarična hiša, ki jo svet pozna po prefinjenih grižljajih. Ne smemo pozabiti na restavracijo JB vrhunskega Janeza Bratovža in Zemono pod kuharsko taktirko Tomaža Kavčiča, sledijo pa jima tudi izjemne restavracije DAM, Rajh, katerega smo pred kratkim obiskali v čudovitem Prekmurju, Pavus, As in drugi ter dva novinca – Monstera z Binetom Volčičem na čelu ter Atelje, ki mu poveljuje Jorg Zupan.

Fine dining kotičkov naši deželi torej ne manjka, lepo pa bi bilo, če bi se katera izmed naštetih restavracij bleščala tudi v soju Michelinove zvezdice, ki bi k nam gotovo prinesla tudi nov val turistov in pospešila razvoj lokalnega turizma, ki ga je sicer pred časom nagradil tudi National Geographic.

Foto: Shutterstock

Naziv najboljše kuharske mojstrice na svetu pripadel Ani Roš

Priprava dobre hrane je lahko prava umetnost, v zadnjih letih, ko kuharske oddaje in šovi polnijo tv programe, pa se je fine dining približal tudi širši množici.

Zgodbe svetovno znanih chefov smo lahko spremljali tudi v Netflixovi seriji “Chef’s table”, ki šteje že tretjo sezono, gotovo pa je našo pozornost posebej pritegnil peti del druge sezone, ko je pod drobnogledom kuhala slovenska kuharska mojstrica Ana Roš iz priljubljene restavracije Hiša Franko.

Ana Roš pa ni pritegnila le pozornosti Slovencev. Njen potencial in izjemno kuharsko ustvarjalnost je namreč prepoznala revija Restaurant, ki ji je podelila naziv “World’s best female chef” oziroma najboljše kuharske mojstrice sveta.

Uradno bodo nagrado podelili 5. aprila 2017 v avstralskem Melbournu, ko bodo med drugim razglasili tudi 50 najboljših svetovnih restavracij. Na ta seznam se je do sedaj uspelo uvrstiti samo eni slovenski restavraciji in sicer je naslov prejel JB leta 2010.

Čestitamo in držimo pesti za Hišo Franko!

Foto: delo.si

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.