Slovenija je na slovesnosti, razpeti med Ljubljano in Parizom, prejela prvi Michelinov vodnik, imenovan tudi rdeča biblija. Michelinovo zvezdico ima zdaj kar šest slovenskih restavracij – ena od njih celo dve!
Michelinove zvezdice so prišle tudi v Slovenijo! Hiša Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš se bo odslej kot prva v regiji ponašala z dvema Michelinovima zvezdicama. Po eno zvezdico pa so prejele Hiša Denk, Gostilna pri Lojzetu, Vila Podvin, Dam in Atelje.
DVE ZVEZDICI
- Ana Roš in Hiša Franko, Kobarid
ENA ZVEZDICA
- Hiša Denk in Gregor Vračko, Zgornja Kungota
- Pri Lojzetu in Tomaž Kavčič, Zemono
- Vila Podvin in Uroš Štefelin, Mošnje
- Dam in Uroš Fakuč, Nova Gorica
- Atelje in Jorg Zupan, Ljubljana
Slovenija z Michelinovim vodnikom še privlačnejša destinacija
Skupno je Michelinove nagrade prejelo 52 restavracij; omenjenih šest se jih ponaša z najbolj zaželenimi zvezdicami, devet jih je prejelo nagrado Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah, 37 pa naziv krožnik (plate).
Priznanje “Bib Gourmand” so dobili Restavracija Etna in Igor Peresson, Restavracija Ruj in Peter Patajac, Gostišče Grič in Luka Košir, Restavracija Hotela Jožef in Sadmir Talić, Gostilna Na Gradu in Damjan Fink, Gostilna Rajh in Leon Pintarič, Gostilna Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, Gostilna Repovž in Meta Repovž, Restavracija Evergreen in Mojmir Marko Šiftar.
Michelinovo priznanje “The Plate Michelin” je dobilo 37 slovenskih restavracij. To so Danilo (Škofja Loka), Gostilna Krištof (Kranj), Dvor Jezeršek (Cerklje na Gorenjskem), B-Restaurant (Ljubljana), Maxim (Ljubljana), JB (Ljubljana), Separé (Ljubljana), AS (Ljubljana), Sushimama (Ljubljana), Harfa (Ljubljana), Vander (Ljubljana), Monstera Bistro (Ljubljana), Valvas’or (Ljubljana), Shambala (Ljubljana), Strelec (Ljubljana), CUBO (Ljubljana), Kendov Dvorec (Spodnja Idrija), Julijana (Bled), Pikol (Nova Gorica), Calypso (Nova Gorica), Hiša Krasna (Sežana), Gredič (Dobrovo v Brdih), Galerija okusov (Petrovče), Pavus (Laško), Gostilna Francl (Celje), Hiša Fink (Novo mesto), Otočec Castle (Otočec na Krki), Gostilna Vovko (Brusnice), Gostilna za Gradom (Koper), Marin (Izola), Hiša Torkla (Izola), Stara Gostilna (Piran), Sophia (Portorož), Rizibisi (Portorož), Ošterija Debeluh (Brežice), Sedem (Maribor), MAK (Maribor).
Priznanje “Piktogram” trajnosti so dobili Gostišče Grič (Luka Košir), Monstera Bistro (Bine Volčič), Hiša Franko (Ana Roš), Gostilna za Gradom (Davide Crisci), Gostilna Krištof (Uroš Gorjanc) in Gostilna Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič).
Michelin se odlikuje po svoji 120-letni tradiciji in izdelanih kriterijih ocenjevanja, ki temeljijo na petih načelih: kakovost uporabljenih sestavin, mojstrstvo okusov in kuharskih tehnik, osebnost kuharskih mojstrov v njihovi kuhinji, vrednost za denar in doslednost med različnimi obiski.
Michelinove zvezdice in priznanja so garancija za najvišjo kakovost kulinarike:
tri zvezdice – izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja,
dve zvezdici – odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek,
ena zvezdica – visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka,
“Bib Gourmand” – dobro razmerje med ceno in kakovostjo,
“The Plate Michelin” – sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok.
Piktogram trajnosti – zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu.
Z Michelinovim vodnikom bo tistim, ki iščejo najboljše v kulinariki, še lažje najti Slovenijo, je na slovesnosti poudarila direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak.
FOTO: Hisafranko.com
PREBERITE ŠE: Ana Roš je v Madridu prejela naziv ambasadorke za gastronomski turizem
Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.