Michelin z videom o kuharski mojstrici Ani Roš in Hiši Franko

Novinarji slavnega vodnika Michelin so lanskega septembra obiskali Hišo Franko, dobitnico dveh zvezdic. Tam pa so posneli video s s svetovno znano kuharsko mojstrico Ano Roš in lastnikom ter hišnim somelijejem Hiše Franko Valterjem Kramarjem.

Ob odprtju Hiše Franko z vami delimo video, ki so ga novinarji priznanega mednarodnega vodnika Michelin posneli septembra lani, tik pred zaprtjem restavracij. Pogovarjali so se s kuharsko mojstrico Ano Roš, Valterjem Kramarjem, lastnikom in hišnim somelijejem. Pa tudi z Miho Rustjo, Aninim nabiralcem zelišč in gozdnih sadežev ter z Jeanne in Matteom, ki Hišo Franko oskrbujeta s pridelki z njune kmetije.

Dolga tradicija ekološkega kmetovanja

Video prikazuje tudi odraz dolgoletnega sodelovanja z lokalnimi ponudniki ter dolgo tradicijo ekološkega kmetovanja. Anina filozofija v kuhinje je, da je potrebno sestavine najti v bližini, največ 10 do 15 kilometrov od Hiše Franko. »Bodite edinstveni, bodite drugačni in bodite pogumni pri izražanju sebe. Kuhinja Hiše Franko je nekako vedno presenečenje,« pravi Ana Roš.

Skozi oči Michelinovih novinarjev želimo svetovni javnosti predstaviti slovensko kulinarično tradicijo, ki črpa iz zakladov neokrnjene narave ter trajnostna prizadevanja, ki jih Ana Roš in njena ekipa upošteva pri svojem delu.

Več informacij o Michelinu v Sloveniji je na voljo na povezavi. Vabljeni k ogledu zgodbe Hiše Franko – tu.

Video in foto: YouTube/Michelin

PREBERITE ŠE: Zgodbe iz lonca: šparglji in slasten recept vrhunskega Tomaža Kavčiča

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Edini pravi recept: Tako nastanejo slavni idrijski žlikrofi

Idrija slovi po marsičem – od čipke, do rudnika živega srebra in Divjega jezera, do tradicionalnih idrijskih jedi, kot so ocvirkovca, smukavc in seveda – idrijski žlikrofi. Tokrat z vami delimo recept za prave idrijske žlikrofe, o vseh ostalih naštetih pa več lahko preberete TU.

Ste vedeli, da niso vsi žlikrofi tudi idrijski žlikrofi in da so samo izbrani žlikrofi – pravi idrijski žlikrofi? Ta kulinarična posebnost tega kraja je znana po vsej Sloveniji, a niso vsi pravi. Danes so celo pod evropsko zaščito. Nacionalno zaščito so prejeli leta 2002, evropsko pa januarja 2010. Certifikat za izdelavo idrijskih žlikrofov ima Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi. Idrijske žlikrofe lahko izdelujejo le izdelovalci, ki upoštevajo določila iz elaborata o označbi tradicionalnega ugleda za idrijske žlikrofe.

Kakšni so pravi žlikrofi in kaj je v njih?

Žlikrofi so pripravljeni iz testa, polnjeni pa so s krompirjevim nadevom. So tudi prav značilno oblikovani. Idrijčani jih od nekdaj radi postrežejo z bakalco, jedjo iz koštrunovega mesa in zelenjave. Pri TIC Idrija so nam zaupali spodnji recept, v pravljičnem Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji, pa smo pred časom v družbi chefov Klavdija Piriha in Francija Pivka žlikrofe oblikovali tudi sami.

Chefa v Kendovem dvorcu Klavdij Pirih in Franci Pivk

RECEPT: PRAVI IDRIJSKI ŽLIKROFI

Edini pravi recept za izdelavo idrijskih žlikrofov gre po Pravilniku o pogojih za uporabo označbe »tradicionalni ugled« za idrijske žlikrofe, tako:

Za pripravo idrijskih žlikrofov potrebujete:

1. Testo:

do 30 dag moke,
– 1-2 jajci,
– olje, voda ali mleko po potrebi, da je testo mehko.

2. Nadev:

– 50 dag krompirja,
– do 5 dag ocvirkove masti (zaseke) ali prekajene sesekljane slanine,
– do 5 dag čebule,
– drobnjak,
– majaron,
– črni poper,
– sol.

Postopek

1. Priprava testa

Iz moke, jajca in vode ali mleka zamesite testo, ki je mehkejše kot testo za rezance. Testo gnetite tako dolgo, da postane prožno, elastično in se ne prijema rok in deske. Če testo prerežete, mora biti gosto in brez luknjic. Nato oblikujete hlebček in ga pokrijete, da se ne izsuši. Pustite počivati najmanj pol ure. Tako pripravljeno testo nato na tanko razvaljate.

2. Priprava nadeva

Nadev za idrijske žlikrofe pripravite iz kuhanega krompirja, ki še toplega pretlačite. Pretlačenemu krompirju dodate sol in maščobo (ocvirki, zaseka, pražena slanina). Nato primešate praženo čebulo in začimbe (majaron, drobnjak, poper, sol). Vse sestavine dobro premešate in hitro ugnetete tako, da dobite voljno zmes. Nadev ne sme biti drobljiv, zato mu po potrebi dodajate maščobo. Iz nadeva oblikujte enakomerne, za lešnik velike kroglice, ki jih polagajte na testo.

3. Oblikovanje

Na razvaljano testo polagamo na primerni razdalji (en prst) kroglice nadeva. Nato testo med kroglicami prerežete po dolgem in počez. Testo vzvihate in med kroglicami stisnete, da se sprime in dobite ušesca. Zgoraj, v vsakega, vtisnete vdolbinico, tako, da se testo ne pretrga. Tako dobijo idrijski žlikrofi značilno obliko klobuka. Mere tipičnega idrijskega žlikrofa: 3 cm v dolžino in 2 cm v višino – višina se meri na sredini idrijskega žlikrofa, na robovih pa so malo višji. 

4. Kuhanje

Idrijske žlikrofe stresete v vrelo slano vodo, pomešate in pokrijete. Ko se dvignejo in ponovno zavrejo, so kuhani. Vzamete jih iz kropa in takoj postrežete.

5. Način serviranja

Idrijske žlikrofe lahko servirate kot samostojno jed in jih zabelite z ocvirki. Lahko jih ponudite z znano idrijsko omako bakalco, drugimi mesnimi omakami (politi s pečenkino omako, golažem, raznimi pečenkami), z gorgonzolo ipd. Pa dober tek!

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Idrija niso samo čipka in žlikrofi

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Kakšna je hrana izpod rok kuharja “Salt Bae”?

Tako kot cel svet, seveda tudi mi ne moremo mimo turškega kuharja s spektakularnimi gestami, ki soli po vseh družabnih omrežjih.

Za vse, ki ste ga kljub vsem fotografijam, videom in spletnim šalam spregledali – govorimo o turškem kuharju, ki je na spletu zaslovel s posebno tehniko soljenja, kjer z nenavadnim gibom roke hrano začini tako, da se sol odbije od njegove podlahti, kar izgleda približno takole.

Danes ima kuhar Nusret Gokce, ki ga splet bolje pozna po imenu “Salt Bae”, v Turčiji in Združenih Arabskih Emiratih že šest svojih restavracij, na svojem Instagram profilu pa skoraj štiri milijone sledilcev, a njegovo življenje ni bilo od zmeraj tako rožnato.

Ognjeviti kuhar v oprijetih hlačah in beli majici namreč prihaja iz revne turške družine, ki pa ga je naučila, da je v življenju treba trdo delati za tisto, kar si želiš. Tako je Nusret dolga leta pomival posodo in na skrivaj opazoval chefe, kako pripravljajo hrano, ker pa je bil talentiran je kmalu dobil priložnost.

Njegova posebna strast je meso, ki ga pripravlja na različne, a precej nenavadne načine, posebnost njegove kuhinje pa je tudi njegova prezenca v restavracijah, saj svoje goste izjemno rad osebno pozdravi, kadar pa je v restavracijah odsoten, se z njimi zabava na socialnih omrežjih. Cene jedi na meniju se sicer gibljejo med 60 in 200 evri.

Skratka, pred njegovimi restavracijami se vijejo dolge vrste lačnih ust njegove kuhinje, med katerimi ne manjka niti hollywoodskih zvezdnikov in modre krvi.

Ker njegovi sodelavci pravijo, da je Nusret praktično poročen z delom (v kuhinji je namreč prisoten po 18 ur dnevno), ni čudno, da bo kmalu odprl že svojo sedmo restavracijo, saj se trenutno namreč potika po Veliki Britaniji, kjer išče lokacijo za svoj lokal.

Upamo torej, da jo kmalu najde in ga bomo lahko kmalu obiskali.

Foto: Youtube

Naziv najboljše kuharske mojstrice na svetu pripadel Ani Roš

Priprava dobre hrane je lahko prava umetnost, v zadnjih letih, ko kuharske oddaje in šovi polnijo tv programe, pa se je fine dining približal tudi širši množici.

Zgodbe svetovno znanih chefov smo lahko spremljali tudi v Netflixovi seriji “Chef’s table”, ki šteje že tretjo sezono, gotovo pa je našo pozornost posebej pritegnil peti del druge sezone, ko je pod drobnogledom kuhala slovenska kuharska mojstrica Ana Roš iz priljubljene restavracije Hiša Franko.

Ana Roš pa ni pritegnila le pozornosti Slovencev. Njen potencial in izjemno kuharsko ustvarjalnost je namreč prepoznala revija Restaurant, ki ji je podelila naziv “World’s best female chef” oziroma najboljše kuharske mojstrice sveta.

Uradno bodo nagrado podelili 5. aprila 2017 v avstralskem Melbournu, ko bodo med drugim razglasili tudi 50 najboljših svetovnih restavracij. Na ta seznam se je do sedaj uspelo uvrstiti samo eni slovenski restavraciji in sicer je naslov prejel JB leta 2010.

Čestitamo in držimo pesti za Hišo Franko!

Foto: delo.si

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.