Idrija niso samo čipka in žlikrofi: To je 10 odličnih razlogov, zakaj tja na izlet

Ste že slišali za UNESCO Globalni Geopark Idrija? Gre za posebnost v Sloveniji, pa tudi v Evropi. Prepletanje alpskega in kraškega sveta je Idrijo obogatilo s pestrimi naravnimi pojavi, vedno nas bo tja vlekla tudi kulinarika, zanimiv pa je tudi njen podzemni svet.

Koliko razlogov sploh potrebujete, da Idrija pristane na seznamu krajev, kamor se lahko podate na zabaven, poučen in okusen izlet? Mi jih imamo cel kup!

Rudnik živega srebra, Antonijev rov

Zanimiv družinski izlet – tudi za otroke – je obisk Antonijevega rova, enega najstarejših ohranjenih vhodov v idrijski rudnik. To je drugi največji živosrebrov rudnik na svetu! Antonijev rov, ki je danes odprt kot del turistične ponudbe, so sicer odprli leta 1500. Izkopavanje rude je trajalo do leta 1987, ko se je začel postopek zapiranja rudnika živega srebra.

Antonijev rov prikazuje življenje in delo idrijskih knapov

Tu boste zakorakali v svet idrijskih knapov, raziskovali rove in videli, kakšno je bilo v resnici njihovo delo. Če boste imeli srečo, pa srečate tudi nagajivega rudniškega škrata Perkmandlca. Tisti polnoletni boste tu lahko poskusili tudi Geruš, grenko pelinovo žganje, s katerim so si knapi pod zemljo lajšali hrupne in prašne dneve brez svetlobe.

Vhod v rudnik, ki je zdaj odprt za turizem.

Možje v rudnik, ženske v čipkarstvo

Ena pomembnejših in bolj prepoznavnih obrti na Idrijskem je čipkarstvo. Klekljanje se je v Idriji začelo na koncu 17. stoletja in se razširilo na Cerkljansko, Trnovsko planoto, v Škofjeloško hribovje in Baško grapo. V času rudarjenja v Idriji so gospodinje klekljale, da je družina lažje preživela. Čipke so prodajali bogatim kmetom, cerkvam in tudi v tujino. Čipka je danes pomemben prepoznaven element Geoparka Idrija.

Tradicionalne idrijske jedi so …

Veste, kaj sta ocvirkovca in smukavc? Ocvirkovca in zeljševka sta potici iz kvašenega testa. Prva je nadevana z ocvirki, druga pa z drobnjakom. Smukavc pa je enolončnica, pripravljena iz zeljnih ali radičevih listov, krompirja in česna ter zabeljena z zaseko. Idrijske gospodinje so jo pripravljale od pomladi in čez poletje iz zeljnih listov, na jesen in zimo pa iz ohrovta.

Odlične žlikrofe smo se naučili izdelati (in jih tudi pojedli) pri Kendovem Dvorcu.

Zgoraj naštete lahko poskusite v gostilni pri Škafarju, kjer najdete tudi tortico Rezi. Zakaj smo tako navdušeni nad njo? Puhasta borovničeva sladica je oblita s čokolado, na vrhu pa jo krasi prava idrijska čipka! No, ni čisto prava, saj jo lahko kar pojeste!

Slavna tortica Rezi z užitno čipko domuje v Gostilni pri Škafarju

Želodčke boste napolnili tudi v gostišču Barbara, ki ga najdete tik nad Antonijevim rovom. In ja, imajo tudi prave idrijske žlikrofe! Jed je pripravljena iz testa in polnjena s krompirjevim nadevom ter značilno oblikovana. Idrijčani od nekdaj radi postrežejo žlikrofe z bakalco, jedjo iz koštrunovega mesa in zelenjave. Mi smo si demonstracijo izdelave pravih žlikrofov ogledali v Kendovem dvorcu – več o njem pa v naslednji točki. Recept za prave idrijske žlirofe najdete TUKAJ.

Pravljični Kendov Dvorec

Tega sicer najdete v Spodnji Idriji, a verjemite, da je vreden obiska. Njegove korenine segajo v davno leto 1377, ko so prvi posestniki že gospodarili na kmetiji nad dolino reke Idrijce. Mogočno poslopje nekdanje Kendove domačije je danes obnovljeno in oživljeno v duhu minulih časov.

Če boste pri njih preživeli noč, boste imeli občutek, kot da ste se zbudili v nekem popolnoma drugem času. Sobe so namreč opremljene s starinskim pohištvom in domiselno poimenovane po članih Kendove rodbine. Očarali vas bodo tudi vrtovi, kjer poleti cvetijo hortenzije in se v senci stoletnih jablan lahko okrepčate z njihovimi dobrotami. In ja, tudi poroke znajo organizirati!

UNESCO Globalni Geopark Idrija

Območje Geoparka Idrija zavzema celotno občino Idrija. UNESCO Globalni Geopark Idrija je del projekta Danube Geotour in se sofinancira iz skladov Evropske unije (SERR, IPA). Mi smo idrijsko pustolovščino začeli v pravkar zgrajenem Geopark visitor centru. Tu odrasle in otroke čaka kup interaktivnih točk, kjer lahko spoznajo značilnosti geoparka. Območje Geoparka Idrija je geomorfološko izredno pestro. Občudujemo lahko visoke kraške planote, ki nimajo površinsko tekočih voda, presenečajo pa tudi z jamami, brezni in vrtačami.

Odkrivanje mestnih znamenitosti in posebnosti z aplikacijo Turf Hunt

Tehnologija je preplavila tudi življenja najmlajših, a ni treba, da je njen vpliv zgolj negativen. Z aplikacijo Turf Hunt, ki si jo lahko snamete na svoj telefon ali pa se najprej oglasite v TIC-u, boste jedro Idrije raziskali malo drugače. Aplikacija vas bo z namigi in izobraževalnimi informacijami vodila do različnih pomembnih točk v mestu. Med drugim je ena od postojank tudi obisk Čipkarske šole, kjer si boste ogledali, kako nastajajo idrijske čipke in nekaj vozlov naredili tudi sami!

Sprehod po Rakah do Divjega jezera

V senci krošenj se lahko vzdolž vodnega kanala Rake sprehodite iz mesta v objem zelene narave. Pot vodi do Divjega jezera, prvega slovenskega muzeja v naravi. Divje jezero je največja hidrološka posebnost Geoparka Idrija. Leži med jezom pri Kobili in sotočjem Idrijce z Zalo, ob cesti od Idrije proti Idrijski Beli. Divje jezero leži na nadmorski višini 330 metrov. Je posebne vrste kraški izvir, ki mu pravimo tudi vokliški izvir, očarala pa vas bo tudi njegova barva. Kako je jezero med letošnjim septembrskim obilnim deževjem upravičilo svoje ime, poglejte na videoposnetku TUKAJ. Na poti do tja pa si oglejte še Idrijsko kamšt. Slovi kot največje ohranjeno leseno vodno kolo v Evropi.

Ogled Klavž

Klavže so vodne pregrade v dolini Idrijce, Belce in Kanomljice, namenjene za plavljenje lesa. Zgrajene so bile za potrebe rudnika, saj začetka 20. stoletja za transport lesa ni bilo ustreznih gozdnih cest in prevoznih sredstev. Zato je bil najprimernejši način plavljenje po naravnih vodnih poteh. Danes sicer ne služijo več temu namenu, so pa odlična destinacija za krajši sprehod ali izlet s kolesom.

Vandranje po Gričih

Enodnevni izlet Vandranje po gričih društva Hudournik je namenjen družinam in individualnim gostom, ki želijo okušati lokalno kulinariko, doživeti in spoznati življenje ljudi z Idrijsko-Cerkljanskega podeželja ter uživati v lepotah neokrnjene narave.

Hiša zelišč

Na izletu obiščete lokalne ponudnike z Idrijskih Krnic in iz Šebrelj: Hišo zelišč (čaji in zeliščni izdelki), Kmetijo Pr’Kendu in Kmetijo na Krnicah (sirarstvo) ter Domačijo Polak v Šebreljah (suhomesnati proizvodi).

Kmetija na Krnicah in degustacija sirov Pr Krnčan

Na tem izletu so nas navdušili neverjetni razgledi na sosednje griče, prav posebno doživetje pa je tudi druženje z živalmi, ki jih najdete pri domačijah. In da o degustacijah sploh ne začnemo! 

Idrijske Krnice in čudovit razgled nad kmetijo.

Projekt Idrija izbrano, ki podpira domače obrti

In kaj od tam lahko odnesete domov? Kolektivna blagovna znamka Idrija izbrano je bila ustanovljena z namenom povezovanja lokalnih ponudnikov in skupnega predstavljanja široke palete kakovostnih izdelkov, pridelkov in storitev Idrijskega. Med prejemniki certifikata Idrija izbrano najdete odličen med, čaje z okoliških travnikov, jogurte in sire, ognjičevo mazilo, različne pletenine, seveda pa tudi čipko. 

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: 5 super idej za krompirjeve počitnice (pohitite, ker se nastanitve hitro polnijo!)

Iščete idejo, kam na oddih v naši bližini? TUKAJ (klik) vas čaka kup imenitnih ponudb!

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.