Idrija niso samo čipka in žlikrofi: To je 10 odličnih razlogov, zakaj tja na izlet

Ste že slišali za UNESCO Globalni Geopark Idrija? Gre za posebnost v Sloveniji, pa tudi v Evropi. Prepletanje alpskega in kraškega sveta je Idrijo obogatilo s pestrimi naravnimi pojavi, vedno nas bo tja vlekla tudi kulinarika, zanimiv pa je tudi njen podzemni svet.

Koliko razlogov sploh potrebujete, da Idrija pristane na seznamu krajev, kamor se lahko podate na zabaven, poučen in okusen izlet? Mi jih imamo cel kup!

Rudnik živega srebra, Antonijev rov

Zanimiv družinski izlet – tudi za otroke – je obisk Antonijevega rova, enega najstarejših ohranjenih vhodov v idrijski rudnik. To je drugi največji živosrebrov rudnik na svetu! Antonijev rov, ki je danes odprt kot del turistične ponudbe, so sicer odprli leta 1500. Izkopavanje rude je trajalo do leta 1987, ko se je začel postopek zapiranja rudnika živega srebra.

Antonijev rov prikazuje življenje in delo idrijskih knapov

Tu boste zakorakali v svet idrijskih knapov, raziskovali rove in videli, kakšno je bilo v resnici njihovo delo. Če boste imeli srečo, pa srečate tudi nagajivega rudniškega škrata Perkmandlca. Tisti polnoletni boste tu lahko poskusili tudi Geruš, grenko pelinovo žganje, s katerim so si knapi pod zemljo lajšali hrupne in prašne dneve brez svetlobe.

Vhod v rudnik, ki je zdaj odprt za turizem.

Možje v rudnik, ženske v čipkarstvo

Ena pomembnejših in bolj prepoznavnih obrti na Idrijskem je čipkarstvo. Klekljanje se je v Idriji začelo na koncu 17. stoletja in se razširilo na Cerkljansko, Trnovsko planoto, v Škofjeloško hribovje in Baško grapo. V času rudarjenja v Idriji so gospodinje klekljale, da je družina lažje preživela. Čipke so prodajali bogatim kmetom, cerkvam in tudi v tujino. Čipka je danes pomemben prepoznaven element Geoparka Idrija.

Tradicionalne idrijske jedi so …

Veste, kaj sta ocvirkovca in smukavc? Ocvirkovca in zeljševka sta potici iz kvašenega testa. Prva je nadevana z ocvirki, druga pa z drobnjakom. Smukavc pa je enolončnica, pripravljena iz zeljnih ali radičevih listov, krompirja in česna ter zabeljena z zaseko. Idrijske gospodinje so jo pripravljale od pomladi in čez poletje iz zeljnih listov, na jesen in zimo pa iz ohrovta.

Odlične žlikrofe smo se naučili izdelati (in jih tudi pojedli) pri Kendovem Dvorcu.

Zgoraj naštete lahko poskusite v gostilni pri Škafarju, kjer najdete tudi tortico Rezi. Zakaj smo tako navdušeni nad njo? Puhasta borovničeva sladica je oblita s čokolado, na vrhu pa jo krasi prava idrijska čipka! No, ni čisto prava, saj jo lahko kar pojeste!

Slavna tortica Rezi z užitno čipko domuje v Gostilni pri Škafarju

Želodčke boste napolnili tudi v gostišču Barbara, ki ga najdete tik nad Antonijevim rovom. In ja, imajo tudi prave idrijske žlikrofe! Jed je pripravljena iz testa in polnjena s krompirjevim nadevom ter značilno oblikovana. Idrijčani od nekdaj radi postrežejo žlikrofe z bakalco, jedjo iz koštrunovega mesa in zelenjave. Mi smo si demonstracijo izdelave pravih žlikrofov ogledali v Kendovem dvorcu – več o njem pa v naslednji točki. Recept za prave idrijske žlirofe najdete TUKAJ.

Pravljični Kendov Dvorec

Tega sicer najdete v Spodnji Idriji, a verjemite, da je vreden obiska. Njegove korenine segajo v davno leto 1377, ko so prvi posestniki že gospodarili na kmetiji nad dolino reke Idrijce. Mogočno poslopje nekdanje Kendove domačije je danes obnovljeno in oživljeno v duhu minulih časov.

Če boste pri njih preživeli noč, boste imeli občutek, kot da ste se zbudili v nekem popolnoma drugem času. Sobe so namreč opremljene s starinskim pohištvom in domiselno poimenovane po članih Kendove rodbine. Očarali vas bodo tudi vrtovi, kjer poleti cvetijo hortenzije in se v senci stoletnih jablan lahko okrepčate z njihovimi dobrotami. In ja, tudi poroke znajo organizirati!

UNESCO Globalni Geopark Idrija

Območje Geoparka Idrija zavzema celotno občino Idrija. UNESCO Globalni Geopark Idrija je del projekta Danube Geotour in se sofinancira iz skladov Evropske unije (SERR, IPA). Mi smo idrijsko pustolovščino začeli v pravkar zgrajenem Geopark visitor centru. Tu odrasle in otroke čaka kup interaktivnih točk, kjer lahko spoznajo značilnosti geoparka. Območje Geoparka Idrija je geomorfološko izredno pestro. Občudujemo lahko visoke kraške planote, ki nimajo površinsko tekočih voda, presenečajo pa tudi z jamami, brezni in vrtačami.

Odkrivanje mestnih znamenitosti in posebnosti z aplikacijo Turf Hunt

Tehnologija je preplavila tudi življenja najmlajših, a ni treba, da je njen vpliv zgolj negativen. Z aplikacijo Turf Hunt, ki si jo lahko snamete na svoj telefon ali pa se najprej oglasite v TIC-u, boste jedro Idrije raziskali malo drugače. Aplikacija vas bo z namigi in izobraževalnimi informacijami vodila do različnih pomembnih točk v mestu. Med drugim je ena od postojank tudi obisk Čipkarske šole, kjer si boste ogledali, kako nastajajo idrijske čipke in nekaj vozlov naredili tudi sami!

Sprehod po Rakah do Divjega jezera

V senci krošenj se lahko vzdolž vodnega kanala Rake sprehodite iz mesta v objem zelene narave. Pot vodi do Divjega jezera, prvega slovenskega muzeja v naravi. Divje jezero je največja hidrološka posebnost Geoparka Idrija. Leži med jezom pri Kobili in sotočjem Idrijce z Zalo, ob cesti od Idrije proti Idrijski Beli. Divje jezero leži na nadmorski višini 330 metrov. Je posebne vrste kraški izvir, ki mu pravimo tudi vokliški izvir, očarala pa vas bo tudi njegova barva. Mimogrede, na poti si oglejte še Idrijsko kamšt. Slovi kot največje ohranjeno leseno vodno kolo v Evropi.

Ogled Klavž

Klavže so vodne pregrade v dolini Idrijce, Belce in Kanomljice, namenjene za plavljenje lesa. Zgrajene so bile za potrebe rudnika, saj začetka 20. stoletja za transport lesa ni bilo ustreznih gozdnih cest in prevoznih sredstev. Zato je bil najprimernejši način plavljenje po naravnih vodnih poteh. Danes sicer ne služijo več temu namenu, so pa odlična destinacija za krajši sprehod ali izlet s kolesom.

Vandranje po Gričih

Enodnevni izlet Vandranje po gričih društva Hudournik je namenjen družinam in individualnim gostom, ki želijo okušati lokalno kulinariko, doživeti in spoznati življenje ljudi z Idrijsko-Cerkljanskega podeželja ter uživati v lepotah neokrnjene narave.

Hiša zelišč

Na izletu obiščete lokalne ponudnike z Idrijskih Krnic in iz Šebrelj: Hišo zelišč (čaji in zeliščni izdelki), Kmetijo Pr’Kendu in Kmetijo na Krnicah (sirarstvo) ter Domačijo Polak v Šebreljah (suhomesnati proizvodi).

Kmetija na Krnicah in degustacija sirov Pr Krnčan

Na tem izletu so nas navdušili neverjetni razgledi na sosednje griče, prav posebno doživetje pa je tudi druženje z živalmi, ki jih najdete pri domačijah. In da o degustacijah sploh ne začnemo! 

Idrijske Krnice in čudovit razgled nad kmetijo.

Projekt Idrija izbrano, ki podpira domače obrti

In kaj od tam lahko odnesete domov? Kolektivna blagovna znamka Idrija izbrano je bila ustanovljena z namenom povezovanja lokalnih ponudnikov in skupnega predstavljanja široke palete kakovostnih izdelkov, pridelkov in storitev Idrijskega. Med prejemniki certifikata Idrija izbrano najdete odličen med, čaje z okoliških travnikov, jogurte in sire, ognjičevo mazilo, različne pletenine, seveda pa tudi čipko. 

Foto: Maja Fister

PREBERITE ŠE: Prestižno razvajanje v Portorožu (tudi na turistične bone) v Hotelih LifeClass IN Kamp Bela krajina ob reki Kolpi za družinski izlet v adrenalinski park

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

Kje je Papuk in 9 razlogov, zakaj je vreden obiska še to poletje

Naravni park Papuk na Hrvaškem je na Unescovem seznamu svetovnih geoparkov in preseneča z izjemno naravo, pa tudi odlično kulinariko. Razprostira se v Slavoniji, na področju Požeško-slavonske in Virovitiško-podravske županije.

Papuk je prvi hrvaški UNESCO geopark, ki slovi po čudovitih naravnih lepotah s pestro floro in favno, fosilnimi zbirkami iz Panonskega morja, pa tudi za hedoniste in gurmane se kaj najde. Papuk je od leta 1999 zaščiten kot naravni park, mi pa smo ga raziskovali v podaljšanem koncu tedna v sklopu projekta Danube GeoTour. Česa tam ne zamudite?

Jankovac

Papuk je med drugim znan po Jankovcu, čudoviti dolini med gozdovi na dobrih 400 metrih nadmorske višine. Jankovac je priljubljena izletniška točka za družine, od koder vodi nekaj pohodniških poti do gorskih potokov, jezer in jam.

Jezero na Jankovcu

Ena takšnih je grofova učna pot, ki zgrajena na najlepšem delu gozdnega parka Jankovac. Učna pot ima učne panele, imenovana pa je po grofu Josipu, častnemu Jankoviću, prvemu možu, ki je priznal estetsko vrednost čudoviti pokrajini te doline. Pot je dobila nagrado “Zeleni cvijet” Hrvaške turistične organizacije kot najboljša v kategoriji originalnih turističnih destinacij na kontinentalnem delu Hrvaške. Med sprehodom po stoletnem bukovem gozdu pa je obvezen tudi obisk 35 metrov visokega slapu Skakavac. Mimogrede, njihov planinski dom poleg restavracije nudi tudi 80 ležišč.

Slap Skakavac

Rupnica

Rupnica je najpomembnejša geološka lokacija na Papuku, ki je bila leta 1948 proglašena za prvi hrvaški geološki naravni spomenik. Gre za fenomen, nastal iz vulkana. Rupnica je tako naraven mozaik iz kamnov, naloženih v obliki ogromnih kamnitih stebrov.

Rupnica je naraven mozaik iz kamnov, naloženih v obliki ogromnih kamnitih stebrov.

Adrenalinski park v kampu Duboka v Veliki

Če se na pot radi odpravite z avtodomom, priporočamo kamp Duboka v mestu Velika v dolini potoka Dubočanka. Kamp je prenovljen, tam pa najdete tudi zabaven adrenalinski park, ki je razpet med krošnjami in ponuja kup zabavnih postaj, skozi katere se morate prebiti prek elementov. Mimogrede, ena najpogosteje fotografiranih stvari v Duboki je stranišče! Stoji sredi travnika, njegova posebnost pa so steklene stene, ki so zatemnjene tako, da se iz prostora ven vidi v vse smeri, medtem ko od zunaj deluje kot ogledalo.

Adrenalinski park v kampu Duboka

Geološko interpretacijska točka Zvečevo

Zunanja interpretacijska točka, ki je del projekta Danube GeoTour s fokusom na metamorfoza skal in procesov, ima poučno noto. Tu lahko primerjate kamnine in ponovite svoje znanje o geologiji. Streljaj od tu, v vasi Novo Zvečevo pa raste na novo obujeno naselje počitniških vil Montis Aurea, ki so prav tako lahko ena od vaših postojank.

Papuk ima tudi gradove

Severno od Velike, glavnega vhoda v naravni park Papuk, boste naleteli na Velički grad iz 13. Stoletja. Nedaleč od Orahovice pa vas čaka Ružica, eden od najlepših starih gradov, dragocen primer gotske in renesančne umetnosti. To sta samo dva od skupaj osmih srednjeveških fortifikacijskih gradov, postavljenih na obronkih Papuka.

Ružica, eden od najlepših starih gradov v Papuku

Požega

Požega je mesto v Požeški kotlini na desnem bregu reke Orljave in je staro kulturno središče pokrajine. Danes je Požega industrijsko središče z več tovarnami in srednjimi šolami. Tu lahko na mestni tržnici nakupite odlične ocvirke in druge njihove kulinarične specialitete.

Kolesarske steze in pohodniške poti

Na Papuku je veliko pohodniških poti, zaradi mirnega prometa in objema narave, pa so ceste zelo priljubljene tudi med kolesarji in motoristi.

Zlatni Lug in slavonska kulinarika, po kateri si lahko samo še odpnete pas

Slavonci so hrvaška različica Prekmurcev. Tam vam niti v sanjah ne bo krulilo v želodcu. Njihova kulinarika je nasitna, predvsem pa vedno gleda čez krožnik. Če ste eni tistih, ki uživate ob obloženih mizah, ki se šibijo pod težo slavonske kuhinje, je Zlatni Lug eden tistih krajev, od koder ne boste šli lačni. Meso na tisoč načinov in možnost prenočitve v sobah v etno slogu, vam ne uidejo.

Lačni v Slavoniji ne boste

Vino, vino, vino

Če že ne zaradi pohodništva, lepe narave in bogate slavonske kulinarike, po kateri boste zagotovo nabrali nekaj kilogramov, je Papuk vreden obiska tudi zaradi vina.

Kutjevo, ki slovi po vinu, se v starih virih omenja že več kot 770 let in izvira še iz rimskih časov. Najbolj priljubljena vinska klet v Kutjevem tam stoji od leta 1232 in ima bogato tradicijo vzgajanja vinske trte v tem delu Hrvaške. Kutjevo in vinska klet Kutjevo sta eno najmočnejših vinskih področij na Hrvaškem. Tu lahko med pokušanjem vin spoznate ljubezensko zgodbo med Marijo Terezijo in baronom Franjem Trenkom.

Vinska klet Kutjevo

Od zgodovinske kapljice vas lahko pot zanese še čez cesto, proti precej bolj sodobni vinski kleti Galić. Tu vas bo očaral moderen interier, steklena stavba pa vas pričaka z razstavljenimi sodi, ki čakajo na svoj čas. V tej sobi 24/7 igra glasba. Komu? Vinu, seveda. Zagrebški arhitekturni biro Dva arhitekta je za prav to vinsko klet prejel ameriško nagrado Architecture MasterPrize 2019 v industrijskem dizajnu. Še ena od regijskih vinski kleti, ki so vredne obiska, je večkrat nagrajena klet Krauthaker, ki vas bo poleg žlahtne kapljice pocrkljala tudi z lepim razgledom na trte.

PREBERITE ŠE: Idrija niso samo čipka in žlikrofi: To je 10 odličnih razlogov, zakaj tja na izlet

Iščete navdih, kam na oddih? TUKAJ preverite odlično znižano ponudbo destinacij za vaš naslednji najljubši dopust – po Sloveniji ali pri naših sosedih.

 

Vse pravice pridržane. Vandraj 2016. Pogoji spletne strani Piškotki COPYRIGHT © 2016 MODERNA VENTURES SA, VIA RONCO NUOVO 11B, 6949 COMANO, ŠVICA.